Автор Тема: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя  (Прочетена 5448 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Февруари 10, 2019, 22:17:18
Прочетена 5448 пъти

Неактивен Mitko_DSV

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 5
Регистрирах се преди няколко месеца и прочетох доста интересни неща тук. Днес реших да споделя с какво се занимавам, та попаднах тук - ремонт на Полски Фиат 125р, и да попитам туй-онуй.
Малко за историята на колата: Дядо ми я е купил от Мототехника в София през Август 1976г. Когато колата е била на около 13 години е била доста изгнила и дядо ми и негов приятел са сменили предницата (абе капака и бронята са оригиналните, да не изреждам всичко сменено, че не се сещам), задните калници, праговете, и са изкърпили пода. Това е било есента на 1989г. Поради калпав бензин двигателя се е разбил и е правен основен ремонт преди 80-90 хиляди километра (колата е общо на около 378000км). Караше се редовно до лятото на 2006г. - 30 години. Тогава дядо ми се сдоби с един опел кадет и остави фиата „за ремаркето“ (нямахме друга кола с теглич тогава). И така фиата се изкарваше по наколко пъти в годината, докато през 2010г. дядо ми не сложи теглич и на опела. Та от есента на 2011г. фиата седи паркиран до гаража.
Някъде 2013 или 2014 дядо ми „върна номерата в КАТ“ (предполагам колата се води за бракувана), та и ето първия ми въпрос: Какво ще е необходимо, за да се регистрира отново, че да мога да си го карам?
И най-сетне през лятото на 2018г. успях да убедя баща ми и дядо ми да го оправим. Е работим, когато имаме време и времето е добро, понеже работим навън.
Първо пробвахме да го запалим. Бензиновата помпа не работеше, свалихме я и се оказа, че един от клапаните ѝ се е залепил. Оправихме я и я сложихме, и колата запали. В началото работеше доста шумно, неравномерно, пушеше изключително много, но след като поработи известно време се пооправи. От тогава до сега регулирахме карбуратора, запалването и клапаните, но все още не работи много добре. Проблем предполагам е и бензина, защото си използваме този от резервоара (мисля, че е от 2009г.) като сипахме и около 5л. нов бензин. При палене на студен двигател трябва да се сипе една капачка „пресен“ бензин в карбуратора и пали веднага, иначе не ще, а при загрят двигател си пали от раз без проблем.
Та след като запалихме двигателя искахме и да подкараме колата. Помпите на съединителя и спирачките бяха блокирали. Раздвижване, почистване (дядо ми е стругар, та ги излъска отвътре), нови гумички (дядо ми ги направи на струга от маслоустоичива гума, че не знаем от къде да вземем нови). Сглобихме всичко, обезвъздушихме и всичко тръгна (е още не сме обезвъздушили задните спирачки, нещо ги забравихме, но и до тях ще стигнем).
Сменихме и термостата, защото си беше оригиналния, който от доста години беше развален. Решихме да сменим напуканите маркучи за антифриз и да проверим защо не работи парното (не работеше от години), оказа се че кранчето на парното е заминало, от axm-auto поръчахме нов компллект всичко (кранче, радиаторче, вентилатор и кутията, в която са), че не го продават отделно, и го сменихме. Изкара 2 месеца и нещо и сега парното пак капе от някъде, още не сме разглобявали да видим от къде е, просто нямаме време.
Иначе почти всичко работи, с изключение на заден десен мигач (крушката е здрава), светлината за заден ход и чистачките. Сменихме и релето за зареждане с ново (електронно), че старото презареждаше акумулатора (даваше 16-17V).
С кърпенето на ламарините и боядисването ще се справим, но остава един проблем - уплътненията. Най-вече уплътнението на предното стъкло, бая изгоряло/напукано е и тече на няколко места, уплътненията на вратите и на прозорците им, също са за смяна. От къде могат да се купят нови? Ако изобщо се продават някъде. За сега имам само тези два въпроса, но предполагам ще имам какво още да питам, а и съвети са добре дошли.
И ето няколко снимки:
Тук е малко след като бе паркиран до гаража. Снимката е от октомври 2011г.

Следващите снимки са от 2018. Ето го след като го измих лятото

Още няколко снимки, мисля че го снимах, малко преди или малко след като сменихме маслото, затова е и легенаТези са от когато сменяхме парнотоА ето и две снимки от вчера

Polski Fiat 125p 1500 (VIII.1976)
VW Passat B5 1.6 (XII.1997)

Февруари 11, 2019, 00:37:36
Отговор #1

Неактивен michev

 • Публикации: 2634
 • only rear wheel drive
Тази кола, ако наистина смятате да я карате, трябва да я почнете от купето! Дори само на снимки се вижда, колко са изгнили предните колонки, тук сами няма да се справите, трябва професионален автотенекеджия, ама не някой кърпяч, а наистина майстор, който знае какво да прави! С другата част на силовата структура на купето, съм сигурен, че нещата няма да са по-цветущи, още повече ако колата е кърпена през 1989-та, когато се ползваха все още оксижени.

Февруари 11, 2019, 10:16:13
Отговор #2

Неактивен m_g

 • Публикации: 967
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, Š120GLS, 2xГАЗ М21, Nysa
Обективно погледнато, Фиатът е приключил курса. Много е каран и много е изгнил. Няма регистрация. Няма как да се възстанови в рамките на някакъв разумен бюджет. За неразумен може, но пак от колата трябва нищо да не остане.
Иначе, всички уплътнения - на челно и задно стъкло, както и тия на вратите, стават от Лада. Лайсните с пластмаса, уплътняваща прозорците, също стават от Лада. Имай предвид, че са с различна дължи на за предни и задни врати и по колата има общо 8 броя лайсни - по две на врата. При вадене обикновено се кривят, още повече ако вратите са изгнили. При смяна е добре да се купят и гумените тапички отстрани на лайсните.
За зла беда е изгнила и рамката на челното стъкло - това е гаден за сменяване детайл. Може да се мисли някакво творчество с рамка от Лада (още може да се намери нова).
Защо просто не потърсите един хубав Фиат, та дори и за 3-4-5000 лева?
Аз навремето така зидах част по част Жигулито на дядо ми. Стана супер, но похарчих една година и пари колкото за чисто нова Дачия. От старата таратайка остана тавана и някакви дреболии от рода на тенджерата на въздушния филтър.

Февруари 11, 2019, 12:10:33
Отговор #3

Неактивен Mitko_DSV

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 5
Благодяра за отговорите.  :)
Знам, че колата е в доста лошо състояние (основно купето), но има сантиментална стойност, не само за мен, но и за всички в семейството. Та затова и искам да го възстановя.
Бюджета ми е неопределен, но все пак колкото по-евтино ми излезе, по добре. Иначе, доколкото си спомням, само на мястото, където се вижда на снимките, е изгнила рамката на предното стъкло. А и пода е бая ръждясал, а течащата в колата вода не помага. Няма да е лесно да се оправи, но все пак не е невъзможно и поне ще пробваме. Като е по-добро времето ще започнем лека полека да работим по колата и ще видим кое, колко е зле, освен очевидното.
Относно регистрирането - каква е процедурата ако знаете (смисъл по-различно ли е от регистриране на нова кола)? Доста е рано да питам за това, но по-добре да знам какво ще ме очаква.
Polski Fiat 125p 1500 (VIII.1976)
VW Passat B5 1.6 (XII.1997)

Февруари 11, 2019, 12:28:42
Отговор #4

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7011
Най-добре първо започнете с документална проверка - как точно е бракувана колата, ако е записано "За разкомплектоване", тогава е невъзможно да се регистрира отново. Предполагам обаче щом не е върнато купето на вторични срещу бележка от фирма за разкомплектоване, вероятно е с опцията "За съхранение в частен имот". В този случай първо се минава Технотест, струващ около 400 лв.
За състоянието на купето колегите вече казаха... има вариант, ако се окаче че това наистина е прекалено зле може да потърсите донор със запазено гаражно купе, но без документи. Първо леко да замажете сегашното положение, за да минете Технотест и пускане в движение в КАТ със старото купе, за да съвпадат номерата на шасито, след това прехвърляте мотора и заводските табелки от донора и го боядисвате в цвета на старото купе. Това може би ще е най-лесния вариант да се спаси колата.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Февруари 11, 2019, 12:35:42
Отговор #5

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 2928
Бюджета ми е неопределен,

Колега,добре дошъл. Това изречение в цитата е гаранцията ти за провал. "Бюджета ми е неопределен" - това в твоя случай е жива еманация на сентенцията "Когато не знаеш къде отиваш, винаги стигаш другаде".
Ако профилът ти е верен, ти си на 19 години. Имаш ли пари за такъв проект?! И то не само пари за уплътненията, които те тревожат. Имаш ли възможност да инвестираш в тази кола 5000 лв.? Или, което е по вероятно около 7000-9000?

По отношение на процедурата в КАТ - когато сте върнали номерата, трябва да сте получили документ от КАТ за това? Вземаш го и отиваш пак там. Питаш. Това е най-прекият и на практика единствен начин.
Вземи и дядо си.

Фиатът определено е пътник.
Успех!

Февруари 11, 2019, 15:19:00
Отговор #6

Неактивен Mitko_DSV

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 5
Кракенщайн, ще трябва наистина да проверя какво пише в докумените, вече ще знам за какво да гледам, че може да се окаже голям проблем.
Дидо, да профила ми е верен - на 19 съм, след 2 месеца ставам на 20 години. И нямам възможност да вложа толкова пари, но и дядо ми ще ми помогне с парите. Първоначално си мислех, че 2000 лв. ще стигнат, но май съм сгрешил. Ще видим до къде ще я докарам с този бюджет, затови и писах, че е неопределен, има време да преосмисля нещата.
На практита успяхме да подкараме колата за без пари, имаме и доста части, някои от които чисто нови, други използвани. Е за сега са вложени малко над 200 лв. като това беше за смяна на маслото, антифриза, филтрите, парното, термостата.
Предполагам, че основно пари ще трябват за кърпене, боядисване, което ще правим вкъщи. Знам, че няма да стане перфектно, но знаейки уменията на дядо ми и баща ми, мисля че ще успеем да го изкърпим. Когато е кърпена през 1989-та, колата е била в по-лошо състояние от сега (например - предницата едвам се е крепела/разпадала се е/, а сега е солидна, праговете са били напълно заминали, а сега все още са здрави, пода, ами той е бил такъв, какъвто е и сега). И не смятам да пребоядисваме цялата кола, ами внимателно (така че да не се личи много-много) да се боядиса, където е необходимо. Тавана и вратите са с оригиналната боя.
Има какво още да се дообмился относно този проект, затова и реших да попитам за съвети. По принцип не разбирам много от коли, занимавам се с компютри, правейки тази кола ще се и уча кое как става, все е нещо.
Polski Fiat 125p 1500 (VIII.1976)
VW Passat B5 1.6 (XII.1997)

Февруари 11, 2019, 17:07:26
Отговор #7

Неактивен Механджията

 • Публикации: 1149
 • XJ6
твърде е зле тая кола, за начало ще трябва помещение, на двора нищо не става.
за сантимента е ясно, но понякога и той не е достатъчна причина...  'да се боядиса внимателно където трябва' - забрави тоя филм, няма такъв. то купе няма, ти частична боя...  тази кола трябва да се събори изцяло - врати, капаци, калници, светлини, салон - всичко навън. едва тогава ще стане ясно колко точно серии е филмът, а аз ти гарантирам, че поне 5-6 бона ще заминат и накрая ще имаш посредствен резултат и след 2-3 зими пак ще е нагнила цялата... само за регистрация, застраховки, гуми и дреболийки ги пиши два бона избягали... а труд, материали, части? мотор, ауспуси, спирачки... няма смисъл тук, просто базата си е заминала..

ей го, за още 6-700лв е на пътя с нови номера, за да стигнеш до това състояние, ти трябват поне 3-4 пъти повече пари
https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=11536347453432540&slink=9sw2w2
......'с живота под вежди се гледаме строго, и боря се с него, доколкото аз мога'.......

Февруари 11, 2019, 21:26:45
Отговор #8

Неактивен Frysco

 • Публикации: 388
Здрасти Митко, добре дошъл в клуба "Да възстановим колата на дядо". Гледам, че повечето колеги те съветват да я зарежеш тая кола. Аз обаче имам друго мнение по въпроса. С какво е свързана тази машина за тебе? Ако си се возил като малък, ако си седял вътре и си натискал педалите, представяйки си как го караш, ако си я мил на двора, все едно е бентли... тогава няма две мнения по въпроса - трябва да направиш опит да я спасиш.
Първата и най-важната стъпка вече е направена - имаш съдействието на двама други от семейството и то най-важните двама. Жените никога не ги разбират тея работи, затова се държат настрана. Втората стъпка е документалното уреждане... таа, малко е сложна процедурата. Във вас трябва да има талон от автомобила. Щом е бракувана 2013, то тогава е по новите положения и ако на талона са надписани на ръка следните две думи "ЧАСТЕН ИМОТ", то тогава може да се възстанови регистрацията. За целта - се минава през Технотест, откъдето се взима документ че автомобила е годен да се кара по републиканските пътища и струваше 200-300 лв ли, нещо такова. Забравил съм... после с тоя документ, талона и гражданска отговорност, се отива в КАТ Гео Милев със колата и би трябвало след сверка на номер купе и мотор, да ви издадат нови номера. Само че, туй нещо трябва да се самодвижи, да самоспира и даже да има някакъв външен вид. Тея ръжди ще дразнят и ще ти правят проблеми... може дето се вика с една четка да ги намажеш, да не личат, но пак не трябва да се видят.
И така, а за по натам, ти не си и питал какво да я правиш, но ако питаш мене... пълните реставрации са за хора маниаци и за тая цел стават определени екземпляри. За тази кола, би могъл с повече акъл, умения, питане и четене да я направиш и с много по-скромен бюджет да е в състояние да се движи...

Между другото и аз си купих една такава лада, в горе долу подобно състояние. Кръстих я "Тетанус", щото само като я видиш ти иде да ходиш да се ваксинираш... но безумно много ме кефи. И твърдо няма да я реставрирам в топ състояние... най-нагло ще си я карам ръждива.

Февруари 11, 2019, 22:13:30
Отговор #9

Неактивен fokke

 • Публикации: 709
  • fokkerc.com
Подкрепям на 100% мнението на Фриско :)
Щом имаш сантимент към колата дори само това е  причина да стегнете колата . До колкото разбирам   не става дума тук за реставрации  за ретро събори , така че смело напред и със сигурност крайния резултат ще е супер според вашите стандарти :)