Автор Тема: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя  (Прочетена 5665 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Февруари 14, 2019, 13:21:52
Отговор #30

Неактивен Frysco

 • Публикации: 388
Прав, но за себе си ;)
Не познавам автора Митко, просто следвам елементарната логика защо тази тема се е появила тук. Плюс това, ми звучи много искрен, подхожда с доверие - написал си е възраста, с какво се занимава, какви са семейните възгледи по въпроса с фиата и куп други подробности, които не касаят пряко въпросите му. Отделно и някои други подробности, като например самия начин по който пише - чисто, грамотно и структурирано, но с леко притеснение. Затова и си позволих да влезна в ролята на служебен адвокат, смятайки че съм разбрал за какъв човек става дума.
Та ако се осланям на логиката и инстиктите си - не е прав изобщо. Момчето доста държи на тази кола, това дори не е учебен проект... всъщност, той си е написал, занимава се с компютри и иска да възстанови само фиата, а не да влиза в дебрите на реставрациите и старите коли. И никъде дори не се споменава реставрация, питанията са само за възстановяване в състояние годно да се ползва, а това може и да стане с наличните средства. Само постоянство и търпение трябва...

Между другото, смятаната (включително и от мен) за най-добра тема във форума - маздата на S15 е за кола, която изобщо не е в по-добро състояние от този фиат.

Февруари 14, 2019, 14:06:25
Отговор #31

Активен Механджията

 • Публикации: 1161
 • XJ6
защо тълкуваш мнение, което се различава от твоето, като наливане на акъл или нахвърляне? ти му казваш да си слага главата в торбата заради сантимента, защото така мислиш, повечето му казваме да не го прави, не защото е невъзможно по принцип, а защото е близко до невъзможно в неговия случай, а пак в неговия случай е възможно със зверски много пари, усилия и време.... закупувайки една добра база, т.е друг фиат, пак ще се кефи на процеса, пак ще бачка с мъжете в семейството и т.н. ... но ще нарине една камара пари и виждайки, че за 2г нищо не е станало и парите само си летят, най-много да го зареже... а с купуване на един читав сега и с още 1000 лева в джоба може и да се вози това лято и да се кефи, а тая кола да се прибере някъде и да чака време с повече пари или опит.     всяко нещо си има граници, дори и сантиментът, за мен закърпен скрап няма как да ти донесе никаква радост, знаеки, че ще му падне моста на някой завой, примерно....  момчето пита дали му е реалистино намерението, а не какво да прави с тия грубо казано 2000 лева... те ще идат само за документи, застраховки, регистрация, гуми и дреболии... тая кола разхвърли ли се на парчета, дори да я прави дядо му на двора, още 2-3к и поне година не мърдат....   ако има помещение, майстор да бачка всеки ден нонстоп и 7 бона в джоба - да, ще стане.
......'с живота под вежди се гледаме строго, и боря се с него, доколкото аз мога'.......

Февруари 14, 2019, 14:29:27
Отговор #32

Неактивен Frysco

 • Публикации: 388
Хайде пак... щом четеш по диагонал - нямаш право да ми се сърдиш. Ако много държиш точно на това, пропусни ми поста.

Моето мнение не е да си слага главата в торбата. ТЕ вече са го решили, а аз изразих подкрепата си, знаеки каква кауза седи зад това решение. А куп хора, видяха в темата несъществуващия въпрос "да я започвам ли, струва ли си". Ми мненията ви са малко излишни и неуважителни, защото както е написано в началото - това е действие на трима човека, три различни поколения, които вече са взели своето решение и не ви искат мнението (което е вярно и моето също), а автора зададе два конкретни въпроса: документите и уплътнения.
Казах го вече и още сто пъти ще го повторя - вие виждате един младеж, който има нужда от наливане на акъл и разум. Аз виждам един ентусиаст, който заслужава подкрепа за вече взетото решение.

Ще им донесе радост, защото ще успеят да го направят фиата. Там пише, че имат умения хората - няма причина да не им вярвате.

Февруари 14, 2019, 14:34:23
Отговор #33

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 2937
Колеги, мненията ни са подробни и емоционални, но нека да останат максимално спокойни и занапред, за да може младият колега да опита да отсее необходимата му информация.

Февруари 14, 2019, 15:07:56
Отговор #34

Неактивен DEYAN IYI

 • Публикации: 627
 • Polski FIAT 126p & MZ ES 150 & ВАЗ 21061
  • Форум на Малките Фиати
Няма нищо лошо в това човек и да сгреши, и да се набута, стига решението да си е негово и да знае, че може и дотам да се докара всеки един проект. Нищо фатално. Ще си каже, евентуално, един ден: така съм решил, така съм направил и туй то. Със сигурност ще има нематериални ползи. Разбира се, всеки тук би се радвал на чуждите успехи и се надяваме на повече хепиенди.

Заравяйте томахавките и вадете мотиките, защото лозето иска мотика, а не политика!!!

Честит Трифон Зарезан!

Наздраве!!!

ПП- много ме беше яд като от СОС ходиха до Италия за купе на Фиат 500... Слабаци. Тука има по-смели със същата корубка при това вече в движение  ;D Да не говорим, че мнозина не ъпдейтват по форумите проектите си, щото е като да ... на мегдана - все ще има кой да те поучи. :winktongue:
Бай Фичо - ега ти пауъра!!!
Форум на Малките FIAT 126&500

Февруари 14, 2019, 20:46:22
Отговор #35

Неактивен andi1

 • Публикации: 76
Абе тоя фиат незнам колко е изгнил, ама едва ли е по изгнил от тая Мазда с дългата тема. Па те... колегата си я прави и е доволен..

Февруари 14, 2019, 21:58:35
Отговор #36

Неактивен немо

 • Публикации: 917
 • пиперлив
Да разведрим атмосферата с малко поезия:

Цитат
От хиляди лета пастири слепи
са ни повели някъде нагоре,
където ни очакват сухи репеи,
изтръгнати от ветрищата корени,
където подир дъжд едва покълва
тревицата – душица омърлушена,
а вълци с нокти в белите ни хълбоци
изпиват от гръкляните ни сушата.
Пастирите натирят ни пресипнали
и псуват в ямурлуците разпасани,
а ние се катерим все по сипея –
да стигнем до заветните им пасища.
Но там по пладне сянката е мащеха
и слънцето подскача по тоягата,
а някъде в поляните със мащерка
децата им играят с вакли агънца.
Но камъни навред, където свърнем,
обелени от слънцето оврази…
И молим бог в поляните остъргани
от слепите пастири да ни пази.
Но някой ден, езиците прехапали,
ще се свлечем връз тях като лавина…
Че по-добре под ножа на касапина,
отколкото подир слепец завинаги!

автор:Валери Станков

Февруари 14, 2019, 22:27:38
Отговор #37

Неактивен benzboy_19

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 8
Според мен, когато човек има някаква мечта той трябва да я следва, без значение какво мислят и говорят другите. Нали хората от семейство го подкрепят? Парите са си техни, какво значение има колко ще похарчат и какъв ще бъде резултатът? Трябва да опитат щом имат желание!
През 2017 си купих първия автомобил. Бях мечтал за такъв от години и съвсем случайно го открих, на другия край на страната. Mercedes W124 200D от 1987г в прекрасно състояние! Дори си седеше оригиналното оборудване, триъгълник, ключ, крик като от Лада и аптечка с нож за коланите и 2 термо одеяла. Бях просто влюбен в тази кола! Навсякъде където ходех се срещаше по някой, който да каже "Ей, много хубава кола!" или пък "Ей продаваш ли го?!", след което следваше предложение от типа на 4-5-6000 лв. Но аз си обичах колата и за миг не си помислях да се съглася. Грижех се за нея а тя ми доставяше огромно удоволствие. На Коледа, докато се прибирах от вилата, пияни роми не спряха на червен светофар и естествено спряха в моя Мерцедес.. Бях направо в шок. И тогава всички започнаха "продай го" "няма дори климатик.. Само с един шибидах за какво ти е" "махай я тази стара кола, след такъв удар в прага, няма оправяне"...
Баща ми, ми каза "Прибери го на вилата. Ще намерим майстор, ще съберем пари и ще го оправим." Но понеже, като всеки българин слушах хората, с рев го дадох за смешни пари. Не ми пукаше за парите. Вярвах че не може да се оправи, както ми казаха много "майстори".
Хората, които го взеха не само го поправиха, но започнаха да го използват за работна кола. Виждам го всяка седмица целия в кал, с мръсен салон пълен със слама и клечки и ми се плаче защото послушах хората а не себе си.
Така че, винаги трябва да слушаме сърцето си, дори то да ни казва да хвърлим парите през прозореца.

П. П. На автора на темата желая успех с това Фиатче, и да не повтаря грешките ми с моя бял Мерцедес. :)
Nothing will make a driver more faithful to a car than a car that is faithful to its driver.

Февруари 15, 2019, 14:43:39
Отговор #38

Неактивен Acropolis 1800

 • Публикации: 137
Желая успех с Фиата. Аз също съм влюбен в 125p по необясними причини.
Истината за мен, в която се убедих преди повече от 20 години, че е трудно да се ликвидира, да се изчисти корозията. Според мен единствения гарантиран начин е химическото отстраняване чрез потапяне на цялото разглобено купе във вани с химически разтвори.
Вярно преди 20 г. работих само с ръждопреобразувател, грунд, много шкурка, антикори. Проблемът е, че когато корозията е повсеместна много трудно можеш да я отстраниш от затворените технологични плоскости. Можеш да я спреш за малко - година, две, три, и след това тръгва отново.
Е, супер важно е автомобила да се съхранява в топъл гараж с ниска влажност на въздуха. Това помага. Донякъде.
1982 Шкода 120L, прецизна чехословачка без точка ръжда, продадена
1985 БМВ 520i, красива италианка с оригинални спойлери Зендер и джанти Алпина, продадена
1995 Понтиак Гранд АМ, Спорт Седан, профсъюзен американец, продаден
1987 Москвич 2140, отчаян руснак, оригинален соц тунинг и картичка на Саманта Фокс, продаден

Февруари 18, 2019, 13:08:04
Отговор #39

Неактивен K.I.P.

 • Публикации: 84
 • Stahlpappe
Прочетох цялата тема със всички мнения. Знам че са минали няколко дни и страстите са се пооталожили. Искам да поздравя колегата с начинанието, с което се е захванал и да определено заслужава подкрепа. Искрено му пожелавам да доведе колата във желания краен вид в неговите очи. Аз се запалих по ретро автомобилите именно от колата на дядо ми.. един стар Трабант. Много обичах тази кола и много съжалявам когато преди 10 години, баща ми го даде за без пари за части. Да аз си намерих в последствие двигателя на същата кола и някои други части, търсейки по следите. Да.. имам му дори документи с които един ден мога да взема купе и да прехвърля останалите ми части.. но няма да е същото. Затова колега, запази я, възстанови я, после ще съжаляваш ако не го направиш.
   Когато взех моят Трабант, за който някои колеги знаят тук, бях на твоите години. Аз също се занимавам в сферата с компютрите и електрониката (автомобилната електроника в момента) Слушах същото: "Това купе е пълен гнилоч, остави го, не става, пълна скрап, на много километри е.." Да обаче усещаш когато една кола е мъртвец и иска да умира.. Когато се качиш в моята нямаше такова чувство, въпреки че беше по всички критерии свършила!
Имаше един коментар в темата ми: "Не бързай, първо го покарай да си покаже магариите." Закърпиха го криво-ляво (за което сега си плащам скъпо), стегнах го технически и го карах почти 3 години ежедневно. И знаете ли какво? Научих адски много, с адски много хора се запознах, наистина живеех през това време един пълноценен социален живот, където и Траби беше част от него. От тези хора с които се запознах, някои са ми по-близки приятели, имам адски много спомени за това време и да.. бих направил същото. Всички, приятели, които ме познават ме свързват с тази кола. За тези години разбрах как НЕ се възстановява кола, но натрупах опит, а още повече имам и да трупам в момента. Преди няколко месеца на Трабчо каросерията каза: "трябва ми грижа". Ръжда и жена тръгне ли... И именно пак слушам същите приказки когато тръгнах да правя за втори път купето: "Това купе е за хвърляне, не е рентабилно, прехвърли нещата от твоя на донор". Да.. не е рентабилно, но си е моят Трабант и няма да е същия ако сторя иначе, затова реших да направя моето цялото от-до, вече като хората. Ще ти глътне пари фиата, но ще си заслужава емоцията, а и ще научиш адски много неща.
Продължавай смело напред!

Поздрави!
Защо точно двутактов двигател?
- Защото един такт не е достатъчен, а четири са прекалено много!