Автор Тема: Класик рали "Стримон" 2019  (Прочетена 2068 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Април 12, 2019, 10:26:02
Отговор #30

Неактивен koruderliev

  • Публикации: 2006
Юри, идеята ти хората в Сърбия и Унгария я прилагат от години :) и не само за ралита, а и за събори. Освен основните данни от талона искат и история на колата, която проверяват. Топъл, топъл ми е такъв "проблем" от преди месец ;)

Април 12, 2019, 11:17:23
Отговор #31

Активен Seaman

  • Публикации: 21
Здравейте колеги,
Според мен собственика на античния Мерцедес  има право да си жевее с всякакви мечти, илюзии и да си говори каквото си поиска за колата, с тежест основно в кварталната кръчма. История и собственност на автомобил са доказва с документи не с алабализми. Празни приказки няма да му повишат нито автентичноста, нито ще му придадат някаква по-висока стойност. Това, че и журналисти пишат глупости и разпространяват слухове, основно поради неграмотност, също нищо не променя.
А по отношението на ралитата, нямам обяснение и не виждам причина поради която да се налага организатор да манипулира резултати и какво би спечелил? При лъжа и манипулация основният губещ е самият организатор, както и девалвация на мероприятието което е организирал. Ако бъркам или съм прекалено наивен, моля да ме поправите.

Април 12, 2019, 11:40:28
Отговор #32

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 6721
На мен ми е интересно какво пише в талона на колата, най малкото по номер на рама/шаси/мотор може да се проследи.
Сега ми хрумна и едно такова предложение: При регистрация по класове в рали , автомобилите да се проверяват по VIN номер, не е трудно, има си търсачки в интернет за всяка марка , или по дата на регистрация, както е записано в талона.Възможно е да има съмнения и разминавания  и тогава в рамките на 2-3 години разлика, но пак няма да е 80+г., нали? Боксьорите преди мач ги теглят на кантар , а не ги питат колко тежат... 
И за да избегна един спор, който възниква редовно, ще кажа ,че тук не става въпрос за купите и позлатената пластмаса, а за това ,че се нарушават прости правила за участие и равнопоставеност спрямо всички състезатели.
Лъжем и заблуждаваме хората , които са дошли да погледат и да уважат събитията и не е коректно и спрямо тях.

Веднага мога да ти отговоря какво пише в талона на "Ева Браун" - колата беше завършена и регистрирана през 2014 или 15 г. в САЗ студио http://www.sazstudio.com/bg/gallery.php#retro_cars  Иначе наистина остатъците от нея са открити в плевня, доколкото знам обаче оригиналът е бил от доста масовия модел 170V, а не 280S, каквато реплика е направена от него по-късно. Също така от оригинала е ползвана само част от рамата, около която е изградена наново цялата кола, останалите части просто са били неизползваеми. Вероятно точно по номера на тази рама комисията на БАК Ретро, оторизирана от ФИВА е признала тази кола за оригинал от 1936 г., а доколко е коректно това, вече е друг въпрос. Някои от оригиналните части Бижуто допълнително си ги е купувал от Технокласика и др. ретро изложения в Германия.
По въпроса за проверките за допускане до участие - първо трябва да се уточнят критериите, а именно: в някои мероприятия се гледа началната година на представянето на модела, а не годината на производство на конкретната бройка. Така например в ретро ралитата и парадите участват доста Мини Купъри, произведени през 90-те, с презумпцията че производството на модела започва още в края на 50-те. При моето Пежо положението е подобно - моделът 1.3 Рали дебютира през 87 г. но по ВИН номер моето излиза от началото на последната му година на производство '91. Така че в случая имах избор дали да карам в най-масовия клас G до 89 г. с конкуренция от цели 28 други екипажа, където в крайна сметка се класирахме 2-ри, ако бяхме избрали клас Янгтаймер щяхме да сме победители там :)

Здравейте колеги,
...
А по отношението на ралитата, нямам обяснение и не виждам причина поради която да се налага организатор да манипулира резултати и какво би спечелил? При лъжа и манипулация основният губещ е самият организатор, както и девалвация на мероприятието което е организирал. Ако бъркам или съм прекалено наивен, моля да ме поправите.
Колега, като присъствал лично на мероприято поне по мои наблюдения нямаше условия за манипулации на резултатите. Просто през първия ден имаше грешка в изчисленията за идеалното време на етапа, допусната от съдиите, която им посочихме, но те не пожелаха да коригират, понеже времето уж било обявено грешно още на старта и грешката важала за всички екипажи. Другите забележки към класирането бяха участието и спечелването на ралито от шефа на фирмата, осигураваща времеизмерването, както и мерцедеса със спорната година на производство дали изобщо трябваше да участва в генералното класиране, или само в клас Янгтаймер, понеже по същество е произведен като реплика през 21 век. Пиша тези неща в прав текст, тъй като в постовете по-горе бяха подхвърлени по-скоро като шеговити забележки, разбираеми вероятно само от присъствалите на ралито.
Иначе по темата какво би спечелил или загубил организатора само ще спомена, че често големите спонсори на ралитата участват в самото състезание и по нашенската си балканска логика трябва да бъдат обезвъзмездени чрез подходящо класиране и награди за щедростта им :)
« Последна редакция: Април 12, 2019, 11:59:49 от krankenstein »
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Април 12, 2019, 14:25:07
Отговор #33

Активен Seaman

  • Публикации: 21
За регистрация в рали в цял свят миродавен е единствено регистрационният талон на съответното МПС. А за спонсорите е повече от смешно да се бонусират, защото се компрометира цялото мероприятие. А обикновенно за спонсорите се предвижда почетна награда. А иначе най-добре е да се говори направо, за да е ясно на всички кое мероприятие какви изненади има. 

Април 12, 2019, 15:48:22
Отговор #34

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 6721
За регистрация в рали в цял свят миродавен е единствено регистрационният талон на съответното МПС.
У нас самите талони понякога са компрометирани и според мен, ако конкретното изискване в някой подобен ивент е да се представи годината на производство на конкретната кола, а не началото на производството на модела изобщо, то най-меродавно е да се ползва извадка от справка за VIN номера. В случая с мерцедеса от 36 г. обаче реално само рамата отговаря тази година, а моторът и останалата част от купето са съвременно производство, така че би трябвало да се причисли според регламента на ралито към клас Н - хот-род и реплики, който има отделно класиране и не участват в генералното.
Иначе има доста случаи, включително аз мога да дам пример, когато в талона издаден от КАТ не е вписана годината на производство, а тази на внос на автомобила в Бг. Една от колите ми Шкода Рапид по ВИН номер излиза произведена през 1987 г. но в талона е записано дата на първоначална рег. 1990, когато е внесена у нас.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Април 12, 2019, 17:21:38
Отговор #35

Неактивен USfan

  • Публикации: 7004
Започвам да обикалям плевните...
http://viaranews.com/?p=306524

Ахам, требва си-...  ))
Ама и медиите по малките градчета, пробват всека глупост да публикуват...
3орлем да вдигнат тиража или Нет-ѓледането, там от 5, на цели 6000 броики/клика, примерно.

Как го написали баш- Колекционер Номер 1 на Републиката...  O:-)
Горките мимансни играчи, като екс-кмета на Хасково, и некои други от подобни калибри....

Сигурно, те ште да са далече по-на3ад в класациата.
Хем не могат да намират роадстери по плевни, хем не са добутали да имат в толкова оригинален  :)) вид сахранени коли.
« Последна редакция: Април 12, 2019, 17:30:51 от USfan »

Април 13, 2019, 16:46:55
Отговор #36

Неактивен Yuri

  • Публикации: 201
Е тогава просто копи-пейст от съседите с повече опит от нас и всичко е точно.
Сега кой е колекционер номер 1,2 10, 16, може би само от НАП могат да определят, но няма общо с това , което коментираме.
Само на мен ли ми се струва много сходна ситуацията с една друга българска федерация с фалшива коса и фалшив футбол,а при нас
фалшиви коли - фалшиви ралита.. :))

Април 13, 2019, 23:43:31
Отговор #37

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 6721
Копи-пейстът трябва да е от актуалния регламент на ФИА за провеждане на класик регуларити ралита по отношение спортната част, и на ФИВА по отношение категоризацията в класовете на ретро артомобилите. В повечето случаи това е направено поне на хартия, но или не се спазва достатъчно стриктно, или се интерпретира погрешно от организаторите. Колкото до съседите - да, по-напред са от нас в много отношения, но и там не всичко е изчистено по правилата... лично се убедихме в това при участието миналата година в рали Сибиу.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Април 25, 2019, 21:10:30
Отговор #38

Неактивен koruderliev

  • Публикации: 2006
Малко снимки и от мен, преди да е дошло следващото издание  ;D

http://classiccars.zonebg.com/Bulgarien/Enterprise/strimon_2019.html

Април 25, 2019, 21:53:09
Отговор #39

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 6721
Хаха, споко Ники, ако се спазва досегашната традиция следващото би трябвало да е... след 10 г. :) Ето малко и от мен - Пежо отборът + панорамни от Рила.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.