Наскоро сметнах, че 916 ГТВ са извървяли пътя си надолу и занапред ги очаква само славно бъдеще, та реших да купя една чудесна, свежа бройка!
По принцип винаги са ми били екстравагантни коли като дизайн, но им мина времето, в което се считат за нови и съответно не се виждат на пътя.
Масовите т.спарк двигатели ме държаха настрата защото не ги намирам за подходящи за това купе... фиатовия произход и чугунения блок нещо не ми се вписват в концепцията на спортното алфово купе.
Конкретната кола я знаят доста хора от Алфа клуба като "GTVто на Бат Вас".
Произведена 2001 година в завода на Pininfarina , San Giorgio Canavese в Торино , след като от Алфа затварят легендарния завод в Арезе.
Внесена е за стогодишнината на Алфа от Германия, 2010 година.
Двигателят е 3.0 24v, т.нар "Arese" или "Busso", в оригинален вид, с всичките си катализатори и около 220 конски сили.
Окачването също си е стандартно.
100% Alfa Romeo машина, проектиран от легендарния инженер Джузепе Бусо, чието дело е и "вечният" четирицилиндров двувалов двигател на Алфа задвижвал марката цели 40 години.
Най-голямата екстра тук е допълнителния Q2 диференциал инсталиран 2010 година.
Въпреки, че на мен ми е малко безцветна на външен вид, Алфата компенсира с поръчков червен кожен салон МОМО и ел. пакет. Друга екстра е Аеро кита, който се изразява в малък “лип” спойлер под предната броня и големия спойлер на задния капак.
Колата има също и функциониращ ел. люк, и поръчкови джанти 17'' с което всички квадратчета в кратката за GTV графа “екстри” са били отметнати при покупката.
Люкът пък е голяма екстра защото ако застанеш първа кола на светофар, това е единственото място, през което виждаш сигналите.

За много хора това ГТВ е сигурна бъдеща класика, включително и за Джереми Кларксън :
Да видим, времето ще покаже.
Моята цел е да го запазя поне в такова състояние като го и подобря, където е необходимо.