Автор Тема: За данъците на ретро-автомобилите  (Прочетена 59250 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 13, 2012, 14:36:25
Отговор #30

Неактивен didotooo

 • Публикации: 2389
 • 1984 300ZX Z31 50 AE & 1984 300 ZX Z31
  • Z point Varna
Румене,мисля че имат право да те глобят за това ,че колата е с прекъснати вноски на Гражданската... Което мен много ме изнерви ,защото колата ми е от 5 години при мен ... в тоя период съм я карал точно 1 година,през останалото време мотора беше в стаята ми.Е какво аз пак трябва да им плащам пари за нещо което не ползвам.

Март 13, 2012, 14:55:37
Отговор #31

Неактивен caprice

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 8
Здравей,
Казвам се Кирил и съм нов  във форума и засега само чета.Видях че сте драснали за  ГО от Булстрад на тънка цена. Имам Шевролет Каприз 1986 и вече минава 25 години.Мога ли да се възползвам от предложението и към кой да се обърна да попитам по задълбочено,че нещо не ми се плащат пак 290 лева.
Поздрави

Март 13, 2012, 15:15:12
Отговор #32

Неактивен jamiemirror

 • Публикации: 382
Румене,мисля че имат право да те глобят за това ,че колата е с прекъснати вноски на Гражданската... Което мен много ме изнерви ,защото колата ми е от 5 години при мен ... в тоя период съм я карал точно 1 година,през останалото време мотора беше в стаята ми.Е какво аз пак трябва да им плащам пари за нещо което не ползвам.

Това не знам да е така, имаше някакви дупетатски изказвания по въпроса но поправки в закона не знам да са внесени.

ПП: според мен ретраците които се карат рядко е най-добре да минават Гражданска на вноски (т.е. 3 месеца) и да ползват транзитни номера. За целта не е нужно колата да е регистрирана!
Дай Боже все някога политиците ни да внесат промени в закона и да третират тези коли като освободени от данък (както е по-белите държави).

Март 13, 2012, 15:21:34
Отговор #33

Неактивен jamiemirror

 • Публикации: 382
ГО за ретро автомобили над 25 г. е 82 лв. в Булстрад без значение на кубатурата - информацията е от 1-ва ръка, в петък бях на събранието на БАК Ретро. За данъците доколкото знам има внесен законопроект, обаче още не е приет заради забавянето на новия Закон за движение по пътищата.

Информация от още по-първа ръка - това НЕ Е ВАЛИДНО за ретро-автомобили а само за тези които са регистрирани в БАК Ретро. Държава в държавата, какво пък - българина е свикнал  >:D O:-) C:-) C:-) C:-)

Март 13, 2012, 15:36:30
Отговор #34

Неактивен caprice

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 8
 :) И аз го прочетох, но ми се стори абсурдно.Ще поразуча как се членува в този елитен  клуб.Гугъл ме прати към членски внос 120 лева,което надявам се е шега.

Март 13, 2012, 16:47:34
Отговор #35

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1018
Не, толкова е - 10 лева на месец.

А за цената, това си е решение на конкретната фирма. Няма пречка отделните клубове или всички заедно да преговарят с някое дружество. Застрахователите ни играят на голямо, едвали са опряли до 200 или 300 автомобила, но все пак тези автомобили ако се застраховат на половин цена, от тях пък няма да се очаква каквото и да било събитие да плащане по ГО. И съответно може да се стимулира интереса на фирмата с уговорка за някое рекламно мероприятие или рекламни материали при участия... Идеи има много, дано "началниците" на многобройните регонални, маркови, съсловни, семейни и т.н. ретро клубове най-накрая намерят общ език. Впрочем и аз започнах да се замислям да създам клуб! Собственици на предвоенни возила, в района на София - Борово! Вече се сещам за двама /единият съм аз/ и ще можем да си правим мероприятеия и събрания, само не знам как ще стане далаверата с мнозинството при гласуване, ако се получи разногласие?  ??? O:-)
« Последна редакция: Март 13, 2012, 16:49:32 от Teodor »

Март 13, 2012, 17:13:44
Отговор #36

Неактивен jamiemirror

 • Публикации: 382
:) И аз го прочетох, но ми се стори абсурдно.Ще поразуча как се членува в този елитен  клуб.Гугъл ме прати към членски внос 120 лева,което надявам се е шега.

Клубът на г-н Маргарит Карабуров има сайт. Който е изтекъл. Не знам за елит ама е неподдържан поне в Интернет.

ПП: апел към админите тук - защо всъщност Класик-Кар не преговаря със застраховател?

Март 13, 2012, 17:17:55
Отговор #37

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1018
Членският внос на БАК Ретро е 120 лева. Маргарит беше председател на този клуб за последно през 90-те, ако си спомням правилно. А после беше на друго с което не съм особено запознат, но май беше опит за организация за общо действие на клубовете из страната, но май нещата замряха, съответно и сайтът. Та мисълта ми е, това са различни неща.

Март 13, 2012, 18:43:28
Отговор #38

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1786
  • http://www.dsclub-bg.com
Напълно съгласен с Румен Спасов ! Аз също мисля, че евентуално обединение на различните клубове с адекватно предложение по отношение данъчната и застраховатлна политика и най-приложимо. Проблем е единствено вродения лобизъм у българина - ще има борба кой да застане зад законопроекта, кой ще е с евентуална преференция и т.н. Не един път съм казвал, че е най-важно да се стигне до дефиниция за "класически" и "ретро" автомобил, която да бъде призната от официален държавен орган. На базата на тази дефиниция могат да се градят закони. Не мисля, че е много трудно да бъдат категоризирани определе тип МПС , които да ползват облекченията. Иначе за момента се прилагат хитрости и хитринки за всичко - от частично плащане на застраховки до каране с временни номера. Това обаче не решава проблемът кардинално. Не е нормално една уважаваща себе си държава да кара шепата ентусиасти, занимаващи се с реставрацията на често рядко срещани автомобили в евтини тарикати, за да могат да показват по паради интересни возила.

Март 13, 2012, 19:17:28
Отговор #39

Неактивен jack71

 • Публикации: 35
Това наистина е правия начин ама нещо в България нещата вървят доста бавно и трудно. Принципно в по-големите градове автопарка се посмени в общи линии и старите очукани и занемарени соц коли поизчезнаха. Така че ако се сложи някаква граница в години ще върши работа. Другия вариант е ако има статистика на КАТ за брой автомобили регистрирани в движение - примерно ако има по-малко от 1000 автомобила от този модел над тази възраст се класифицират ретро или янгтаймери. А административните спънки регулират броя на хората които регистрират колите си като ретро. Абе варианти много. Само дето в България нищо не се случва.
А относно гражданската знам със сигурност че автомобил който е регистриран за движение трябва да има валидна застраховка без значение дали стои в гаража или не. Като си реистрирах моя говорих с някакъв шеф в КАТ и той точно същото каза. Ако искаш да го реставрираш и да не плащаш данъци и застраховки го бракуваш а после като го направиш минаваш комисия и го пускаш в движение отново. Така е и по закон. До сега минаваше номера с гражданска на вноски но от тази година застраховките са електронни и КАТ има достъп до обединената база данни на застрахователите. Та до края на годината ще пускат честитки по пощата на собствениците които имат кола ама не са регистрирани при застраховател.Без да е необходимо да хващат за това на улицата. Айде честито.