Автор Тема: За данъците на ретро-автомобилите  (Прочетена 62268 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 13, 2012, 19:23:41
Отговор #40

Неактивен 30e

 • Публикации: 485
  • http://opelclub.bg/
Хайде да видим как точно ще ме глобят за колите ми, които седят в личния ми имот без гражданска... Плашат гаргите пак, отново като с незнам си какъв фонд дето бяха измислили...
Fuck the Coca, Fuck the Pizza, all we need is six v redica - powered by Fanatic

Март 13, 2012, 21:19:46
Отговор #41

Неактивен jamiemirror

 • Публикации: 382
И не само в личния имот - и да я паркираш пред блока пак си ОК, понеже не се движи. Гражданската застраховка не е задължителна в тоя случай.
Инак кой какво бил казал в КАТ - има си закон и никой не може да казва. Гражданската на вноски не е номер, съвсем естествена си е и се прилага по цял свят. Да не говорим че ако се плаща накуп, масово хората ще карат без застраховки просто защото цените на ГО в България не са съобразени с доходите на хората.

Март 13, 2012, 22:40:52
Отговор #42

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1815
  • http://www.dsclub-bg.com
Естествено, че да плащаш за определен период е най-разумното и най-нормално за всеки тип автомобил. Нормално е, ако решиш дори и само за 1 ден да си пуснеш застраховка - никой не може , а и не трябва да те задължава да плащаш за минимум ... еди колко си срок застраховка. Просто е истински тъпизъм. Най-хубавото е , че една такава стъпка за задължителност може да бъде атакувана по елементарен начин в Европейсата комисия за граждански права, ако е внесена коректно и кадърно. И нашите държавници това го знаят отлично. Това не пречи обаче на т.нар. "Гаранционен фонд" да изпраща незаконни покани без подписи, печати и дати на собствениците на МПС без евентуална застраховка. Елементарен начин за принудително събиране на застраховки. Този казус обаче касае не само ретро автомобилите, а и всички МПС и други ПС изобщо.
По-труден е въпросът за данъците. Там се иска сериозна аргументация за внасяне на закон. Както казах по-горе това е свързано с точна дефиниция и стриктен контрол за сътветствие на определен тип МПС към този тип автомобили. Това е отговорност и в много случаи непосилно условие за много от притежателите на МПС , които предполагат принадлежност на своите автомобили към тази категория. Възрастта естествено не може да бъде единствен критерий за принадлежност към категорията на облекчените автомобили. Тези автомобили според мен е нормално да отговарят на няколко условия от типа - автентичност, изправност и безопасност, за да могат да бъдат категоризирани като МПС отговарящи на условия за облекченост. Това е нормалният механизъм да не се позволява на обикновени изгнили таралясници на бъдат автоматично причислявани в графата "облекчени". Това е моята гледна точка.

Март 13, 2012, 22:54:22
Отговор #43

Неактивен jamiemirror

 • Публикации: 382
Всъщност е достатъчно да присъстват в списък на класиките. Не е трудно да се вземе наготово. Техническото състояние няма никаква връзка, него го третират ГТП-тата и е безусловно (с изключение на секцията за емисии).

Март 13, 2012, 23:00:37
Отговор #44

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1815
  • http://www.dsclub-bg.com
Списък на класиките е доста капсулирано понятие. При този тип постановка ще е необходимо поне веднъж годишно списъкът да бъде актуализиран, което означава някой си или някоя си организация да се нагърби, пардон - да се възползва от възможността да прави каквото си иска.
За второто съм съгласен.

Март 13, 2012, 23:15:49
Отговор #45

Неактивен jamiemirror

 • Публикации: 382
http://en.wikipedia.org/wiki/Classic_car
Гледам англичаните примерно слагат чертата на '73 директно. В Щатите са по-подробни.

Списък е лесно да се вземе и то актуализиран - от друга европейска държава в която има развит класик-клуб (Англия, Германия, Франция) че може и да се допълни с японски и американски модели - информация има достатъчно. Така става като сме държава без свое производство, ще събираме и модели, и инфо от другите.

Март 13, 2012, 23:24:30
Отговор #46

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1815
  • http://www.dsclub-bg.com
Не съм особено съгласен с внасянето на списък. Имаме си автопарк със специфика - на някой му харесва, на друг - не, но това е положението. При нас е пълно със соц. возила, за които в Англия не са и чували.
По отношение на датите- по спомен си мисля, че в момента има все пак действаща наредба от 90-те години, коята въпреки, че е писана в различни времена цитира определена възраст ОТ МОМЕНТА НА ВЛИЗАНЕ В СИЛА НА НАРЕДБАТА, което е гадна хитрост. Ако примерно наредбата е от 1999-а година и е упоменато облекчение на автомобилите с регистрация 25 години от датата на влизане в сила на тази наредба, ще рече че от 2000 година нататък возилата в тази вазраст не се включват в списъка. Достатъчно е като начало да се фиксира възраст - примерно 20, 25 или 30 години за различни категории автомобили, която да има за референтни граници дата на регистрация и дата на подаване заявление за регистрация като "исторически" или друга категория автомобил.

Март 15, 2012, 00:06:03
Отговор #47

Неактивен Martillius

 • Публикации: 692
  • JDM Classics Bulgaria
Според мен не е важно какъв е парка, няма смисъл да откриваме топлата вода, достатъчно е да копираме правилата от западните клубове и да ги напаснем за България. Това че хората там уважават своите стари машини, а тук на Жигули и Москвич гледат с пренебрежение е въпрос на интелигентност, която в българина като цяло липсва. Отдавна трябваше клубовете да застанат зад една кауза и идея и да се прокарат желанията им до народното събрание, което работи само в ущърб на своя народ. Мразя ги тия политици, ненавиждам всички омазани прасета в парламента и по държавните места.

Март 15, 2012, 07:37:42
Отговор #48

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1815
  • http://www.dsclub-bg.com
Ето как стоят нещата при техническите прегледи:
http://www.rta.government.bg/n_uredba/n32.html

В т.1 ал3 е записано, че автомобилите произведени до 1.1.1960 г /т.е. до края на 1959-а/ не подлежат на задължителен ТП. Или - наредбата е от 1999-а, касае 40 и повече годишните автомобили от датата на влизане в сила на наредбата, но е оставена границата 1.1.1960-а година ! Или към сегашния момент 40 годишните каляска не са освободени от технически преглед, понеже не са произведени преди 1960-а  >:D Гадно , а ? Тогава основанието е било ясно - възрастта или историческата стойност на колата, но е написано така, че да не касае 40 и повече годишните коли кам по-късен момент. Еееех, държава ли бе да я опишеш ...

Март 15, 2012, 07:55:38
Отговор #49

Неактивен doctorZizi

 • Публикации: 285
  • trabantBG.eu
ами достатъчно е да се промени, че важи " за МПС произведени преди 20, 30 ... години от датата на регистрация или
друга дата доказана от завода производител или наличните данни, ако завода вече не съществува". По този начин всяка
една кола автоматично при достигане на съответната година си влиза в категорията и няма място за тълкуване кога , къде
и кой...
Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Аз не карам бавно, просто летя много ниско!