Автор Тема: За данъците на ретро-автомобилите  (Прочетена 62397 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Април 21, 2013, 10:56:10
Отговор #80

Неактивен Consul73

 • Публикации: 778
 • Пламен Янев :)
И аз съм заинтересован . Мисля че трябва да се членува във клуб .
Ford weist den weg

Април 21, 2013, 11:58:05
Отговор #81

Неактивен jack71

 • Публикации: 35
Не мисля че би било редно. Аз примерно не искам да съм член на ретро клуб. Това че не искам да съм вписан никъде означава че трябва да съм лишен от правото на освобождаване от данък ли?
По скоро би било редно да има граница на възрастта на автомобила, и да се минава някаква комисия към контролен орган който да удостовери комплектността му (с някакви граници разбира се - не всички части на тези коли са налични или лесни за откриване), до колко е поддържан и в огледен вид ( не някой рязан москвич , лада с дупки от плъхове, или ескорт който се чуди къде да пририта), и разбира се че модела е спрян от производство - все пак знаем случая с Лада : съвършенството няма нужда от промяна!
Но все пак ние предполагаме а някой разполага. Затова питам дали няма човек от "кухнята" дето го готвят това та да каже подробност.

Юни 14, 2013, 00:31:13
Отговор #82

Неактивен radoslav94

 • Публикации: 389
 • Радослав Николов
Мойто виждане е такова.За да може да ползва една кола облекчение трябва да отговаря на изисквания.Тия изисквания трябва да се погледнат по другите държави какви са и да се направят по тях,защото ние колеги сме много НАЗАД с материала,като цяло.След като имаме изискване,на което една кола трябва да отговаря,за да се впише като ретро автомобил с историческа стойност за България със своята рядкост или нещо друго.Трябва да има комисия,която да се състой от хора разбиращи тия работи и знаещи как да оценят един автомобил ще го бъде ли ретро или не.

Като цяло за техническите прегледи си мисля,че трябва да бъдат "затегнати".А специално за автомобилите с ретро призвание не е редно да отпадат прегледите,но може да има процентна отстъпка.Ако се даде възможност на кола спадаща в графа ретро да не ходи на ТП тогава ще стане мазало с какви ли не кочини по пътищата,а някой ден може да се случи някой дядка да се ровне в някоя класика с неизправната Жигула или друга такава Екзотика.

Може да се измислят по-специални неща за коли с ретро статуса.Като например,като се регистрира или собственика има желание да направят колата откъм номера от КАТ различна,така другите в движението да имат нещо предвид за самата кола от пръв поглед.А това,че някой клуб е договорил 80 лева ГО за членове на клуба,който плащат 120 лева членство си е донякъде далавера.Но според мен не трябва да се гледа на това къде членува или не човек с ретро кола.

Всичко трябва да тръгне от НАС малко по малко да се разберем какво искаме и как да го постигнем.Да се състави нещо като план /леле влезнах във филма  :D / за действие.Да започнем от дъното и да стигнем до върха на привилегиите за класически автомобили.Все пак кола,която е произведена 1965 година и е единствен екземпляр или е в някаква малка бройка не може според мен да е със същите привилегии като добре поддържан московец

Юни 14, 2013, 09:47:13
Отговор #83

Неактивен ivanboev

 • Публикации: 107
В две от мненията има разни коментари относно марката Москвич. Някой има нещо против марката, против собствениците на определените возила, или що??? Нима всички тук не сме едно цяло? След като даден автомобил, не се ползва като ежедневна кола, поддържа се, или е с оригинални части, боя никел и т.н., би следвало да има облекчения каквито заслужава, пък бил той соц, западен ,американски. Естествено е в нашата страна да има повече налични соц возила, поради факта че в годините преди 1989-та са внасяни предимно такива- Москвич, Волга, Заз, Вартбург ,Трабант. Защо е необходимо да се делим на рядко срещани и разни там Москвичи???????

Юни 14, 2013, 17:13:04
Отговор #84

Неактивен radoslav94

 • Публикации: 389
 • Радослав Николов
Поради факта,че на времето са внасяни само руски коли сега има такива,които се ползват за всекидневна употреба.За това давам пример с москвич.Недей да приемаш толко навътре нещата.Идеята е хора,които не се грижат за стари коли да не си мислят,че и те влизат в графа ретро.

Октомври 29, 2013, 19:14:27
Отговор #85

Неактивен kok4o

 • Публикации: 107
  Здравейте, сега с трепет в сърцето чета как искат да удвоят данъка на колите, произведени преди 2000-та година.
В другите държави колите над 40 години са освободени от данък, а тук ще го удвоят.
Понеже имам една на 26 и една на 41 години, та се чудя как ще го караме.

  Чух и един слух, че имало Гражданска отговорност на по-ниска цена за ретро автомобили над 25 години, но и това май е партенка.

Та..............някакви идеи или ще се спасяваме поединично?

Октомври 29, 2013, 21:24:22
Отговор #86

Неактивен fifo

 • Публикации: 1041
Аз доколкото знам, идеята е да отпадне преференцията (в размер на 50 %) върху данък МПС, която се ползва само за автомобили до 74 kw и имат катализатор (или поне е деклариран такъв при регистриране на автомобила в данъчното). За сметка на тази преференция ще се въведе подобна, за автомобили отговарящи на стандарти от Евро 3 нагоре.

Колега, някак си не ми се вярва да си декларирал, че 40 годишния ти автомобил разполага с катализатор. Ако пък колата ти е над 100 к.с. дали има катализатор няма никакво значение защото не ползваш 50 % отстъпка от данъка, а си плащаш пълния размер.
we all have wings, but some of us don't know why

Октомври 29, 2013, 23:00:31
Отговор #87

Неактивен yoz

 • Публикации: 340
  Здравейте, сега с трепет в сърцето чета как искат да удвоят данъка на колите, произведени преди 2000-та година.
В другите държави колите над 40 години са освободени от данък, а тук ще го удвоят.
Понеже имам една на 26 и една на 41 години, та се чудя как ще го караме.

  Чух и един слух, че имало Гражданска отговорност на по-ниска цена за ретро автомобили над 25 години, но и това май е партенка.

Та..............някакви идеи или ще се спасяваме поединично?
Това за по-ниската ГО за ретро и аз го бях чул и го проверих. Оказа се следното: ако си член на БАК Ретро(на които дори сайта им изглевда смешно и в окаяно състояние) срещу платен членски внос около 100лв.(по спомен) получаваш голямо намаление на ГО ,около 50%(пак по спомен).

Октомври 30, 2013, 08:39:01
Отговор #88

Неактивен doctorZizi

 • Публикации: 286
  • trabantBG.eu
членски внос 120 лв и ГО- 81, 40 лв без значение от марката и кубиците, но над 25 годишна само в определена Застрахователна агенция/ да не правим реклама.
« Последна редакция: Октомври 30, 2013, 08:43:17 от doctorZizi »
Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Аз не карам бавно, просто летя много ниско!

Октомври 30, 2013, 08:46:26
Отговор #89

Неактивен rumen_spasov

 • Публикации: 1054
Ако в най скоро време не се уточнят законово определенията ,що е ретро автомобил и предприемат някакви данъчни облекчения за  тези  автомобили подозирам,че повечето от тях, ще останат завинаги музейни експонати.Смятам,че всички ретро клубове в страната трябва да работят сериозно по този въпрос защото балтията която са приготвили политиците за старите коли е тежка и добре наточена.