Автор Тема: Chevrolet El Camino 1978 - Бургас  (Прочетена 6397 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Август 26, 2019, 22:15:52
Прочетена 6397 пъти

Неактивен dakatta

 • Публикации: 94
Здравейте на всички,
представих се в темата "Кой, кой е... представете се!",  затова и продължавам разговора...
темата требеше да започне по отдавна, но все не намирах куража да започна със споделянето,
може би щеше и да поотлежи още известно време, НО:
- един старши бати ми "издърпа" ухото да я почвам...
- а и ТРЕБЕ да призная и на Иво - гУЕмо ЦРУ е - откъде изрови снимки на излизане от бояджията...още не мога си обЯсня.

Kолата бе купена от търговете в Щатите, мокрена-но от успелите плувци, в смисъл не от тоталните удавници  ;D
(Механика успя да я запали на втория ден - то и няма кой знае колко електроника по нея); V8 350cid, three on tree - тристепенен автомат - с бастуна на кормиланата колона - кутията е TH350,  детайлите на двигателя ми предстои да ги разчета-все забравям да взема необходимите цифри и букви...
Сега е момента да споделя - не съм нито механик, нито тенекеджия, нито бояджия, но пък за сметка на това - имам достатъчно бензин в кръвта. В начинанието за което ще прочетете аз бях по логистиката, осигуряването на части, координацията и разбира се плащане на сметките.
Пристигна в Бургас средата на Март 18, началото на Май беше регистрирана с малка закачка от сладурите в кат Бс, имаше и заяждане, имаше и пот, но всичко приключи ОК. С табелите беше по спокойно да се планира последващия алгоритъм.
Разбираемо е че ще редуцирам бройката на снимките, има архив за по любознателните...
Пристигане в Бургас: 
Първото пипане беше-ремонтен комплект на карба, да диша като жив човек, че беше бая асматична в началото,
покарахме я малко лятото на 18-за да осъзнаем че е много зле откъм управление-всичко по кормилната уредба искаше смяна,
(suspension kit - влезе веднага като първа позиция във wish list.a - и от там нататък като тръгна една...с желанията...  O:-)
окачването не беше зле, задните пневматични амортисьори си работеха даже и се помпеха,
задните джанти бидейки с "добър" отрицателен оффсет бяха причината гумите да стръжат по калниците из нашите хубави пътища и по бургаските легнали полицаи с по висока скорост ;)

поглед отдолу:
В краката на шофьора имаше Убава дупка 30*40 цм, а благодарение на здравия мокет не се чуствах Флинтстоун  ;), в краката на пасажера беше маааалко по добре, не беше една голяма, а бяха малки ама много на брой  ;D.
Та общо взето, начертахме action плана: тотално разхвърляне, шаси за бластене, купе за кърпене, подмяна на всичко което може се смени по салона, претапициране салон, подмяна цялостно окачването, подмяна старите дискове/барабани с нови дискове/дискове и сп.апарати, боядисване и събиране.
И...филма започна.


следва продължение.
Август 27, 2019, 07:53:52
Отговор #1

Неактивен dakatta

 • Публикации: 94
продължавам с общо разглобяване

Разглобяване - по голямата част я извърши механикът (ако имам позволението му-ще спомена по-нататък името на сервиза и механика), аз бях по дребните и пипкави неща; дреболиите и тегавите неща които изнервят повечето хора - мен ме успокояват...ти да видиш, но винаги под погледа и с указанията на механика  >:(
Снимах на всека малка стъпчица, щото както знаете-после требе и да се сглоби. Esteo беше свалил таван, кори врати и кори купето, като беше оставил таблото за мен; имаше и вълшебни слова, имаше и мамата и татито но таблото си излезе за възстановяване (имаше наличен вече dash pad).
"Салонът" марш навън, седалките, корите на вратите, таблото и тавана, си чакаха реда за Естео,
Аз пък си чаках реда и сгодното време, механикът да отдели купето от шасито, и в чакането се разминах на повече от два пъти с графика на Румбата, за което мога само да съжалявам.
Не губим кураж, ще има и следващ тираж  ;)


така се отекоха месеците Окт-Ноември 2018, с надеждата че по Коледа стават чудеса.


Август 27, 2019, 08:00:34
Отговор #2

Неактивен dakatta

 • Публикации: 94
"развода" - И чудото стана... купето се надигна от шасито 29-30/12, а на 03/01 2019 тръгна към тенекеджията.

 

нямам много какво да коментирам, нови тампони-втулки за монтажа бяха налични вече, с много други и дребни, и едри неща по начертания алгоритъм.

следва продължение

Август 27, 2019, 12:16:18
Отговор #3

Неактивен Механджията

 • Публикации: 1258
 • XJ6
супер е каминото, ама мен ме вълнува тва на аватара, и на него му трябва темичка - имам подобно животно :)
......'с живота под вежди се гледаме строго, и боря се с него, доколкото аз мога'.......

Август 27, 2019, 12:51:32
Отговор #4

Неактивен dakatta

 • Публикации: 94

знам Марто, знам, има защо Jag.a да те интерсува повече.
За него обаче не смятам да отварям тема.... той ни се появи в следствие на един бартер, със сина решихме вместо да го подаряваме на някой друг-да си го задържим и възстановим полекичка, не се бърза. А иначе котето е '99, 4.0л V8, атмосферен-не е supercharge; добре е откъм ръжда, има работа по окачването (wish листа му е готов и си чака момента).
За повече по котката - или на лично или на чаша, някъде, някога...  8))

Август 27, 2019, 13:25:29
Отговор #5

Неактивен dakatta

 • Публикации: 94
продължавам с....филма.
шаси – бластене и след това

Някъде към края на Яну/2019, двигателя и скоростната кутия излязоха от ложето си, като освободиха шасито за разходка до Г.Оряховица, гледам на една от снимките стои логото на момците които го бластираха там. Хората с които разговарях - баща и син - излязоха много отзивчиви, фиксирахме ден (е какво му е лошото на 28/02) в 9 сутринта сина ми кацна при тях със шасито, в 16 и нещо следобеда тръгна наобратно със шасито бластирано, и две ръце epoxy отгоре му. Хората стопираха за един ден проекта, с който се занимаваха (по дългосрочен), за да уйдисат на моя милост досадника, за което съм им наистина благодарен.
В последствие, с малко Бургаско Слънце сложихме и две ръце протекта. Това което не е с протекта по снимките - му предстоеше смяна.
шасито остана в този вид да чака слагането на двигателя, скоростната кутия и подмяната на окачването.Август 27, 2019, 15:46:18
Отговор #6

Неактивен dakatta

 • Публикации: 94
продължавам с....филма.

тенекеджийство - имах приказка или плаваща уговорка с двама добри майстори в Бс, но поради забавянето с разделянето на купе-шаси изтървах времевия прозорец и на двамата, така че, "изборът" ми се сведе до единственият човек, който намерих с желание и време да работи по колата, и то според моя времеви прозорец.предполагам, може доста да се коментира по изкърпването на купето; аз ще спестя моите коментари.
Колата не беше в най-лошия вид който много хора познават, не излезе и в еталонния вид както би излязла от Румбата Бс, времето за кърпене от 6 седмици се проточи почти двойно и отгоре; все пак влязохме във времевия прозорец в който бояджията не беше готов за нея. аз пък бях доволен че няма да сурна петички в асфалта…след тенекеджията, докато си чаках датата за бояджията - почистване на очиларката и някои пропуснати места; поредният танц
с два винтоверта, четири батерии и мнооо телени накрайници...  8))
предният капак беше сменен както виждате, оная "човка" изчезна в небитието...
сигурен съм се досещате защо "човката" беше сменена с "induction cowl" - да не потъвам в обяснения и теории...
следва продължение ...Август 27, 2019, 16:23:09
Отговор #7

Неактивен dakatta

 • Публикации: 94
продължавам...

По време на тенекеджийството, шасито беше бластирано, праймирано и запечатано с протекта.
Скоростната кутия (работеше си ОК, но даваше признаци на умора) пък се разходи до Варна-МИД ауто за ревизия и възстановка; от сервиза осигуриха необходимия рем.комплект на цената която виждах в щатите.
Поради наличие на антифриз в скоростната кутия, се изведе независимо охлаждане на кутията, нов радиатор с маркучите. Кутията се задържа във Варна няколко дена-доста експедитивни са, цената им-си е цена.

Периода Яну-Апр/19 аз пък използвах за почистване и възстановяване на всичко дребно и преносимо до което се докопах.  Ванката (Естео) свали старите тапицерии и разглоби седалки/облегалки, аз пък придърпах всичко метално да му побая.
Страничнните стъкла бидейки под ръка - почистване металните елементи по тях за закрепване към стъклоповдигачите;
Пружините-панти на предния капак бяха почистени добре, третирани с праймер и боядисани.
Педалите минаха по същата пътека - почистване, праймер и боя.

работа по металните части на седалки-облегалки, тапициране при Esteo;
премахване на ръждите, спрей epoxy праймер за метала - пвц праймер за пластмасите, двукомп.финал (спрей джанти); механизмите се раздвижиха ОК, вервам да има добро плизгане на канапето.

въздуховод-кутии HVAC
премахване на ръждите, спрей epoxy праймер; пипнах и почистих всичко което можах достигна

голямата кутия на парното-тази в двигателния отсек, беше лошо пукната с пристигането си, намерихме човек който се занимава със смоли, ремонт на пластмаси, сърфове и т.н. който прие присърце работата и се справи мн.добре. Единсвената кутия втора ръка която намерих в щатите беше 400+ usd и пак пропукана, нова май мернах веднъж на цена около 900 usd, и мнооо бързо забравих за нея  ;D
В последствие тази кутия, ведно с всички новопристигнали части по HVAC.а - изпарител, охладител, изсушител, връзки - замина за Ямбол - там пък е човекът който се нае да прави възстановка на системата, остана само да намери подходящ компресор.


- моторче чистачки:
и това си мина по реда; вътре беше пълно с боклуци, камъчета и отлагания събирани с годините, но въпреки присъствието на чуждите тела вътре-пак движеше чистачките  O:-)  беше цялостно почистено и освежено вън/вътре.да зема да се пОспра за малко?
на мен взе да ми омръзва....това писане  ??? пък кво остава на Вас де го четете?  ;DАвгуст 27, 2019, 21:07:59
Отговор #8

Неактивен 100%bastard

 • Публикации: 1586
Здрасти дака
 Бая труд е хвърлено по колата браво ,все пак ще я биде ,не можах да прочета целия разказ но снимките говорят

Август 27, 2019, 21:48:08
Отговор #9

Неактивен stingray

 • Публикации: 310
Здравей, кой в Ямбол ще ти върши климатичните ремонти?
"Никогда не соглашайся с толпой. Даже если она права." Эмиль Чоран