Автор Тема: Москвич номер 12 - 2140Д 1981 г.  (Прочетена 6487 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Септември 11, 2019, 17:29:18
Прочетена 6487 пъти

Неактивен Методи Кръстанов

 • Публикации: 156
Така..... това е един от любимите ми москвичи. Едно мръсно дефорсе, както казва един мой добър приятел :) Помня много добре датата - било е 17.11.2014г. късен следобед. След работа какво да прави един младеж /силно казано, бил съм на 29 някъде/, които не пие, не пуши и по жени не ходи - ами естествено виси в Москвич форума :) Та преглеждах си аз темите, и гледам в една наречена "снимки от скрапа" една снимана през ограда предница на синъо мръсно дефорсе, изпъната със хубави фарове. Момчето което я беше публикувало пишеше - утре заминава на вторични, ако я някой я иска има време до тогава, на цената на скрапа ще я дадат, москвича е хубав" Това пишеш момчето с което се запознах в последствие. Хубав, хубав.....колко да е хубав.
Естествено с моите фикс идеи веднага отидох на място. Мръсното дефорсе беше в Чепинци, на главната улица, в двора на къща. Отидох към 20.00ч. вечерта. Чуках виках, кучетата ме залаяха, накрая излезе един възрастен човечец. Пита ме какво съм изгубил да го диря там. Казах му - москвича ме интересува. Ааа, москвича ли.... каза ми той. На брат ми Боби е, утре го връща на вторични. Счупи му се секторната кутия и не му се занимава да го прави. Ама вече е уговорено, ще дойдат да го вдигат от някаква фирма. Викам му "Сакън, недей", къде е Боби ? Нощна смяна пазач е, утре се прибира, ама ако искаш да му звънна. Викам набирай го. Чух се с Боби, които само му беше до мен и моята лудост. Вика ми, виж момче, колата я имам отдавна, това му е второ купе, първото изгни. Не ми се занимава да го правя. Кормилото блокира и съединителя е за смяна. По принцип ми е жал за него, ама не ми се занимава. Ако го искаш, ела утре сутринта и го взимай, ама трябва да се разправяш със скрападжийте, ако ти го дадат, го взимай вместо тях, ама мен не ме занимавай повече.
Поисках да видя москвича и макар и на тъмно, видях, че в тази кола има още много живот. Зрънцето на нечистата ми съвест започна да расте в душата ми. Казах лека нощ на човека и си отидох.
Обаче зрънцето започна да расте много. Взех телефона и се обадих на моя съучастник в пъклените дела - СДП за по кратко. Викам му - в Чепинци има една кола, ама аз съм на работа. Утре сутринта отиваш да я плащаш, че я дигат от една анонимна фирма. Той само ми вика "готово бе, нямаш ядове" Щом се касае за москвич, моя СДП оставя всичко друго. 
На другия ден моя СПД с мръсна газ отива до Чепинци, с мръсна, защото се успал. Пристига едновременно с камиончето на скрападжийте. Моли им се, така и така, искаме москвича. Скрападжийте, хора без сърца, естествено казват, какво ни интересува, пратени сме да доставим москвича и толкоз, да си дошъл преди да ни се обадят.
Моя СДП почва да си скубе веждите, ама няма какво да направи. Боби бил там, носи документите на скрападжийте. Да обаче един от тях взел че сверил номерата на рамата и двг. А то Боби сменил купето, ама го направил неофициално.
Тук мога само да поздравя Боби, защото онези не искали да вземат кола с различна рама и се отказали. Препсували Боби наум няколко пъти и си тръгнали. Боби казал на моя СПД - ей момче, имаш късмет, колата е твоя. И така през съботния ден, натоварен със секторна кутия отидох в Чепинци. Моя СПД естествено беше там. Боби вика, ама не можеш да го караш, нали ти казах, няма кормилно управление. Викам знам и му показах секторната кутия.
Мръсния син дефорсак беше на 49000км. по километраж. Мотора не се знае на колко, ама е надживяло вече едно купе. Боби ми вика смених му купето преди няколко години, ама нищо друго не съм пипал по него. Всичко му бепе оригинално - шарнири, носачи и т.н. Всеки които е сменявал секторна кутия на москвич която никога не е отвивана, знае колко майки, лели и обелени кокалчета струва при все че се прави на тротоара, без канал или подемник.
Първото нещо бе да го запалим, пустиняка запали и замърка, поне двг. беше наред. След това го изкарах на тротоара, добре, че портата на гаража беше на улицата. И оттам като се почна, та два часа - накрая извадих секторната, като един кормилен шарнир отнесе доста удари с чук и псувни. Сложих новата секторна, събрах обратно цирка и направо у нас. Разстоянието не бе голямо, към 25 км. Съединителя започна да буксува на четвърта, ама ме прибра. Тогава още бяха хубавите времена когато имах свободно време и го приведох в изряден вид:

Първи снимки в нас, тук ще вметна че си има номера но ги свалих:И се започна с разглабяне и чистене на салона, беше си доста мръсен и с разни циганийки като ладови подлакътници и др.:Едновременно смених и съединителя /москвич е толкова просто и добре устроен, че за смяната не трябва канал, подемник или специални знания и инструменти за смяната :Същевременно смених всички маркучи, сложих газова уредба, смених карба, свещите и кабелите, сложих нова дистр. капачка и нова авансова плочка. Двг. замърка като доволно котенце:Смених и ламаринката на блока, старата беше изгнила и капеше, смених и почти цялата изпускателна система:Имам цял чувал свещи, така че събрах един здрав комплект:Колата е от 81г., когато махат надписа 1500 отзад, но черната лента все още я има, махат я през 82г., и понеже купето е пребоядисвано, я възстанових:Сглобих и едни читави стопове, старите отражатели бяха изгнили:Така избивам старите отражатели -  с камък и чук, после набивам здрави обратно, може и без тях, но реших да ги сменя:

След това обърнах внимание на броните и избрах две читави от запасите които имам:

Избрах и читави стъкла и се получи доста симпатична задница:Боядисах едни читави джанти с уши за тазове и сложих добри гуми:Това ми е метода за боядисване:Купето беше цялостно измито:Купето е доста запазено в интерес на истината:Сложих една боя за цвят просто:

Ревизирани спирачки и нови накладки и маркучи навсякъде:Вече сглобен:

Салона е с рядък сив цвят според мен слаган само през 1980-81г. Като го купих корите на вратите бяха черни. След това изкарах късмет и купих чифт здрави сиви кори.Топка с роза - класика, така го купих:

През 81г. се монтират за пръв път табла с бели стрелки и надписите изчезват. Шарката на таблото си остава старата:

Колата се преобрази след неколкодневен труд от моя страна:

Преди:След:Преди:След:Преди:След:Преди:След:Москвича ми стана ежедневка през лятото, зимата не го карам, сега километража показва 77400 км. От предишното показание на километража което бе 49000 до сега, не съм сменил нито една част, не съм имал какъвто и да е проблем, само сипвам газ и карам. Обиколих цяла България. Москвича стана може би най любимия ми :) Ама стана много дълго, утре ще продължа темата......
« Последна редакция: Септември 18, 2019, 23:04:04 от dido1903 »

Септември 11, 2019, 19:06:12
Отговор #1

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7058
Браво, доста запазена колица, и цветът ми харесва, макар явно да не е оригиналният. Имам спомени от мосвича 1500 на вуйчо и от една учебна кола 2140 ловешка сглобка на инстриктор по заместване, че са доста удобни и приятни каручки за каране, стига да не бързаш много :) Причината да са малко тромави е, че скоростните им кутии не са сметнати добре спрямо двигателя, затова някои състезателни москвичи навремето са били оборудвани с ладови кутии.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Септември 11, 2019, 23:32:25
Отговор #2

Неактивен michev

 • Публикации: 2632
 • only rear wheel drive
Браво, доста запазена колица, и цветът ми харесва, макар явно да не е оригиналният. Имам спомени от мосвича 1500 на вуйчо и от една учебна кола 2140 ловешка сглобка на инстриктор по заместване, че са доста удобни и приятни каручки за каране, стига да не бързаш много :) Причината да са малко тромави е, че скоростните им кутии не са сметнати добре спрямо двигателя, затова някои състезателни москвичи навремето са били оборудвани с ладови кутии.
Ти карал ли си изправен 412? Щото тромав не бих го нарекъл!

Септември 12, 2019, 09:18:40
Отговор #3

Неактивен m_g

 • Публикации: 1007
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, Š120GLS, 2xГАЗ М21, Nysa
Митко, стандартния 412 в недефорсиран вариант върви повече от всяка серийна Шкода от епохата и в зависимост от как се уцели може и да бие Лада 1500 на ускорение. Айде, да речем че са наравно. Последно карах един ежедневен 412 на Методи - 74 или 75 година - не 2140, а баш си 412 преди два месеца. Понеже не ми е първия попаднал 412, факт - вървят много и до ден днешен имат какво да покажат на доста малолитражни коли на светофара. Този и спираше, въпреки 4-те барабана. Просто Методи им знае и кътните зъби си ги поддържа. Хидроусилвателят на спирачките има слават на капризен, но ако работи, дава супер директни спирачки.
Честно казано, много ще ми е интересно да се пробваш със зелената 1300 кубикова Шкода срещу стандартен стар 412.
Това с несметанатата добре трансмисия сигурно си го чул някъде - отнася се за Москвич 21412, който е доста по-голямо купе и възможно най-куцата модификация на двигателите 412, а именно 331.10, където заради по-ниската предница са правили куп свинщини по стария мотор. Е, там на 5-та предавка ускорението е относително понятие. Но на старите, особено на 412 с 4,22 главно предаване и ако няма разбити втулки по привода на скоростния лост, излитането е гарантирано.
При последната ми среща с Методи се замислих дали да не си напазарувам и аз един "дванайстак" и тая мисъл не ми е съвсем чужда и до момента. Задоволявам се с Москвич на Симо - нон стоп го пилотира из хола, тая вечер съм решил да му гресирам лагерите на предните колела и да сложа шплентове на коронните гайки.

Септември 12, 2019, 10:31:22
Отговор #4

Неактивен МЗМА

 • Публикации: 27
Митко участваше на ретро парада в Ботевград на 05.05.2012 г. с една бяла Шкода Рапид. И едва ли е забравил след парада как беше наказана тази Шкода на баирите на Витиня от един "тромав" син 412.

Септември 12, 2019, 10:45:00
Отговор #5

Неактивен Методи Кръстанов

 • Публикации: 156
Колеги, 412 е всичко друго, ама не и тромав. Момчиле, крайно време ти е за 412 :) Наистина изправен 412 може да ти изправи косата и поддържа 140 км. без проблем, не че трябва да се кара с такава голяма скорост. Скоро карах бившата лада на Фриско, а тя е меко казано идеална. Ами по нанагорнището не можах да настигна чистия 2140 от темата с анонимния москвич които се управляваше от анонимния собственик. Наистина москвича му е след основен ремонт, но доколкото знам и ладата е с ремонтиран двигател.  Моята крайсерска скорост по принцип е 100км. плюс минус. Повече е опасно както за шофъора, така и за околните. Мое мнение. Но си е факт че 412 върви. Да покажа и още снимки:

Москвича с неговата задница се хареса от две поразголени момичета, които си правеха фотосесия без мое знание. Нали, защо да не се снимат на случаен москвич видян на улицата :)С този москвич както казах обиколих почти всички кътчета на родината. Но тъй като нямам смартфон и всеки път забравям фотоапарата, снимките ми са малко ограничени. Тук е на пристанището в Бургас през 2018г., заедно с анонимния москвич, чийто собственик е един не голям, ами направо огромен пич, като не говоря за телосложението :)

В началото на август месец тази година ходих на море в Синеморец. Обиколихме всички плажове от Бургас до Резово, минах над 1300 км. за 5 дни. Тук е на Синеморец, северния плаж, лично за мен най доброто местенце на черноморието, спокойно, няма навалица, няма пияни туристи, чиста вода, просто прекрасно. След това разбрах и че Момчил е ходил по същия край с Волгата :)

Ех тези жени, много му харесват задницата, добре че поядисах черната лента и смених стоповете и бронята. Като магнит за жените е :)И ето ме мен, готов за плаж и доволен от представянето на колата:Тук пак съм аз, горд с колата, която буквално свалихме от камиончето за скрап:Незнам защо, нямам много снимки. Ще кажа че с тази кола съм ходил до следните градове - два пъти до Козлодуй, Враца, Кнежа, Плевен, Русе, два пъти до Бургас, до крайната точка Резово, до Русе, надолу до Смолян, Девин Доспат, Триград, Пловдив, Пазарджик и още които пропускам. Като ще отбележа че повечето са самостоятелни пътувания до всеки град, а не просто да мина по път, разбира се с разглеждания на забележителности. В момента колата ми е ежедневка и сега пак съм с него на работа. Много си го обичам. От 2014г. досега, след като започнах да го карам активно, мога с чиста съвест да кажа че не съм пипнал нищо по него, не ми е давал никакви проблеми. Един москвич колкото повече се кара, толкова повече върви :)


Септември 12, 2019, 11:21:20
Отговор #6

Неактивен m_g

 • Публикации: 1007
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, Š120GLS, 2xГАЗ М21, Nysa
Вие сте ужасно зли хора. Мене хем ми се ще 412, щото ми харесва като модел, хем трябва да му сложа седалки 2140, че с тия от 412 ми опира главата в тавана. Ранен 2140 е удобен като място, ама ми идва модерен, пък 408 с 4 фара ми харесва също, а пък и 407 и 403 ми харесват. А защо да не е комби - аз харесвам комби? Седанът пък е май по-красив. Ииии.
Последно Полски Фиат щех да купя. Реално имам Ниса за правене, а после евентуално Шкодата на баща ми. И изобщо няма време да си карам направените коли. Ама ако се уцели нещо друго интересно, как ли ще се въздържа, не знам.

Септември 12, 2019, 12:52:43
Отговор #7

Неактивен michev

 • Публикации: 2632
 • only rear wheel drive
Вие сте ужасно зли хора. Мене хем ми се ще 412, щото ми харесва като модел, хем трябва да му сложа седалки 2140, че с тия от 412 ми опира главата в тавана. Ранен 2140 е удобен като място, ама ми идва модерен, пък 408 с 4 фара ми харесва също, а пък и 407 и 403 ми харесват. А защо да не е комби - аз харесвам комби? Седанът пък е май по-красив. Ииии.
Последно Полски Фиат щех да купя. Реално имам Ниса за правене, а после евентуално Шкодата на баща ми. И изобщо няма време да си карам направените коли. Ама ако се уцели нещо друго интересно, как ли ще се въздържа, не знам.
:D :D :D :D :D

Септември 12, 2019, 15:17:06
Отговор #8

Неактивен __smirnoff__

 • Публикации: 149
Вие сте ужасно зли хора.

И на мен ми влияят, всеки път, като видя тема със заглавие "Москвич номер "ххх"", и отварям мобилето да ровя, кой знае кога ще ми се предаде ангела  :D И аз имам още една Шкода за равене, и никакво време, ама москвичите много ми харесват  ;) И особено като е обяснено и описано, и е толкова приятно за четене, специални поздрави към г-н Кръстанов, темите Ви са ми от най-любимите!

Септември 12, 2019, 15:59:17
Отговор #9

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7058
Митко участваше на ретро парада в Ботевград на 05.05.2012 г. с една бяла Шкода Рапид. И едва ли е забравил след парада как беше наказана тази Шкода на баирите на Витиня от един "тромав" син 412.
Мисля, че помня - дето го ръчкаше на 4-та нагоре и звукът беше сякаш буталата аха да излетят :) ... докато аз си джитках спокойно на 5-та /с дълъг диференциал 3,9 при това/ и си слушах вътре тихичко малка нощна музика :) А това, че Москвата е с по-голям въртящ момент заради работния обем е ясно, че ще хапе по-добре баирите, но на равно няма шанс.
Към Момчил - всичките москвичи, на които съм се возил или съм карал бяха по-тромави на ускорение от жигулата. Не знам доколко са били изправни, нито пък помня дали са били дефорсета или чисти 12таци. Това за скоростите го гледах на клипче свалено от предаване на някакъв техен известен водещ по руската ТВ, даже май бяха 2 предавания - в едното имаше сравнение между "копейка" и 2140, а в другото някакъв 12-так беше оборудван с ладова кутия и го изпробаха, че върви много повече отколкото с оригиналната. Не ми е страст тази марка, затова не съм си запазил линковете, ама ако сте толкова мераклии да спорим ще ги изровя някак.

p.s. ето го сравнението с "копейката":
« Последна редакция: Септември 12, 2019, 16:06:31 от krankenstein »
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.