Автор Тема: Москвич номер 22 - 412 1974 г.  (Прочетена 2874 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 06, 2020, 18:38:34
Отговор #20

Неактивен Caxo

  • Публикации: 425
  • Москвич 408;408и;427;2140
Ако не си стягал , гаранция е от това ! Тия новите гарнитури много охлабват, аз за изминатите досега 1500км съм притягал 2 или 3 пъти, вярно последния май вече не мърдаше.... Аз пръстените отдолу също ги оцапвам леко със силикон, като след това задължително стягам ризите с гайките на главата (без глава) . Разстоянието по книга го дават мисля, че от 0 до + 0,1мм . Помня че много си играх, дори се наложи да шкуря меден пръстен за да отънее...

Януари 06, 2020, 18:54:58
Отговор #21

Неактивен Методи Кръстанов

  • Публикации: 118
Не е от ризите. Всички са над блока, не съм мерил колко точно, но гледах специално дали няма потънали. И сега съм сигурен, че не я притягах и знам защо - от мързел. Беше студено, а и маркучите за изпарителя минават над капака и не ми се сваляше всичко и не ми се точеше антифриза. Казах си че ще я притегна по късно, като е по топло и така си остана. После си работеше и въобще забравих да я притягам. Най вероятно е това заедно с по тънките пръстени на турската гарнитура. Така, че от моята лична глава и мързела ми си патя най вече. Да ми е за урок  O:-) Сега съм засякъл, след 500 км. ако ще и минус 20 да е, ще притягам. Иначе по принцип стягам с дино ключ, ама от евтините. 

Февруари 06, 2020, 11:02:28
Отговор #22

Неактивен Методи Кръстанов

  • Публикации: 118
Около 1500 км. след смяната на гарнитурата - все още нямам време да я притегна повторно. Така се случи. Карам го всеки ден, сутрин излизам, вечер се прибирам. За сега няма проблеми. Ремъка на водната помпа почна да посвирва, за смяна е вече, на около 20000км,, за 3лв. цена мисля че добре издържа. Най после доживях да карам в сняг. Това го най обичам - да има сняг навсякъде и да вали и да карам москвич - няма такъв кеф  O:-) Парното е на 6, даже го спирам през повечето време. Като вали сняг върху задното стъкло се поти доста повече. Това е като минус спрямо 2140 които има вентилация. Предните и страничните стъкла нямат този проблем. Ама това е бял кахър.
Малко днешни снимки:Това е засега. Москвича се кара абсолютно всеки ден в софийските задръствания. Вече стана на 46 години :) От селска кола за скрап с малко работа и почти без пари стана ежедневен автомобил, не отстъпващ дори на съвременните. За мен няма по хубава кола  O:-). Как да не си го обичам !

 

Март 25, 2020, 13:31:11
Отговор #23

Неактивен Методи Кръстанов

  • Публикации: 118
Няма нищо по хубаво от лошото време или или няма нищо по хубаво от това да караш москвич в снега :) Малко пресни снимки от днес и още около 2000 км пробег допълнително от последното ми писане. Нищо не съм правил по колата, буквал само "сипвам и карам". Още не съм сменил и ремъка, той пък спря да свири от само себе си :) Онзи ден в силния снеговалеж специално излязох и покарах половин час, нищо че беше в работно време  O:-) Иначе москвича продължавам да карам всеки ден. Както отбелязах и миналия път при снеговалеж задното стъкло се запотява. При 2140 това го няма, но там има вентилация през отворите в задните калници. Като изключа това всичко друго е на 6.

[/url]
Тези стопове са си неговите оригиналните. Преди месец и повече ги напръсках със спрей за автопластамасови стъкла. Станаха като нови и спрея попива в пластмасата и изобщо не личи че са пръскани. Монтирах ги още тогава и все още не са се променили въпреки солта и лугата. Много съм доволен, реших си проблема със избелелите стопове, спрея е 12 лв. и стига за два комплекта. За 2140 все още има много нови стопове, но за 412 почти не се намират. Разликата е в светлоотажателя, при 412 е издължен правоъгълник, при 2140 с квадрат. Преди спрея бяха в това състояние, стъклата на мигачите са нови, не успях да намеря спрей с оранжев цвят, намерих само червен и жълт.
пс. личи си заради лугата каква ръжда изби по капака за две зими ежедневно каране.  Личи си как оригиналната боя се саморазпада, не го бях забелязал, сега виждам как грунда все повече се вижда:Малко снимки на салона, че май не съм го показвал. Цвета на салона е рядък за 412 бежов цвят. Виждал съм само още един такъв салон. Не е идеален, за това не го и пазя. Сложих едни калъфки, че моята жена се оплаква че винила и е студен.
Волана не е неговия, като ми е единствения здрав волан за 412/408И. Както знаем те са от бакелит и се разпадат като минат 30-40 години. По принцип го пазех, но от стоенето започна да се напуква и рекох да го сложа и да му се радвам, вместо да се саморазпадне в шкафа. Топката на скоростите си е неговата, странното е че не се разпада.Ще си позволя да дам един съвет при монтажа на авторадио при табло 412/408И /полиуретановото, не старото метално табло/. Всички които поставят съвременно радио на такова табло почват да го режат под лайстната, а там започва една гънка и става много грозно. Аз просто изместих лайстната надясно, като я изрязох. Така радиото влиза и става все едно там си му е мястото и не си личат грозните срезове. А пък лайстната дори и срязана не си личи.Това е засега, заедно с една шепа хора брояща се на пръсти, оставаме последните мохикани каращи само и единствено москвич. Пък той си върви, колкото повече го караш, толкова повече върви :) Ако пък и започна да го поддържам поне малко ще ме вози сигурно до живот :) Е, ако не ги спрат от движение, ама тогава ще му мисля..........

Март 27, 2020, 01:29:09
Отговор #24

Неактивен lipecek

  • Публикации: 29
  • Сто пъти по сто :P
Благо на душата става още от ранни мартенски зори когато 412ката пали първа от всичкия автобрак на паркинга с леко дръпнат смукач още от вечерта. Ароматните пари на 95 бензина се разнасят наоколо и нежни облачета дим и пара засияват в здрача. Тръгваш. Мотор се нечуе, ауспух трещи, комшии гледат злобно през рамо а ти усмихнат доволно си викаш Ебаго !

 :D

Март 27, 2020, 18:22:56
Отговор #25

Неактивен moskvich_408

  • Публикации: 62
Ех, ежедневните москвичи стават все по малко напоследък. Особено 408/412 я има 2-3, я не.  От 2140 виждам от време на време по някой в ужасно състояние, но скоро и те ще изчезнат.   :'(

Относно стъклата на стоповете. Разликата при 412 и 2140 не е само в светлоотразителя. Самото оребрение от вътре е различно. При 412 откъм заоблената страна оребрението е на вертикални линии(там се намира габарита), а то другата оребрението е на кръгове(за стопа). При 2140 е наобратно. Ти наврярно си ги знаеш тия неща, но аз да поясня за незнаещите. :))


Благо на душата става още от ранни мартенски зори когато 412ката пали първа от всичкия автобрак на паркинга с леко дръпнат смукач още от вечерта. Ароматните пари на 95 бензина се разнасят наоколо и нежни облачета дим и пара засияват в здрача. Тръгваш. Мотор се нечуе, ауспух трещи, комшии гледат злобно през рамо а ти усмихнат доволно си викаш Ебаго !

 :D
Ей, чак на мен ми стана благо от коментара ти!  ;D