Имам си нова Шкода.
Как се стигна до там?
За пръв път видях зелената във форума на Шкода клуба - било е сигурно 2006г и още беше бежова. В последствие - някъде 2008 с Росен ходихме да разглеждаме Шкодите в големия гараж във Варна и зелената много ме изкефи. Не си спомням да съм я карал, Миро ми даде да карам МБ-то, което сега е при Анастас. След това Косьо купи зелената. Той пък ми е комшия, през един блок и също го познавам не знам вече от кога. Жълтата им Шкода 105GL я знам сигурно от 1992-3, като почнах самостоятелно да щъкам из Хиподрума - квартала на моите и Косьовите баба и дядо.
В някакъв момент - сигурно е било 2015, ходих да я гледам зелената. Тогава обаче ми беше повече мерак за стара Волга или нещо друго по-ретро. Имах Варшава и Жигули и Шкодата ми се стори твърде модерна.
Минаха няколко години, купих си и реставрирах Волга М21. Купих си и Ниса...
И преди месец някъде Наско от Варна ми пусна мухата за една бяла русенска 120Л.
Говорих и с Росен, мерак та мерак. Бялата има дребни забележки - например липсва лайсната на задна дясна врата.
Звъня на Косьо - дай да намерим лайсна.
- Абе ти я ела да видиш зелената.
Отидох, видях и нямах нужда от много навиване. Не беше палена от година и нещо. Запали от раз(!). Съдба!
Шкодата е правена от двамата й собственици преди мен - Миро и Косьо.
Миро купи отлично запазена и неизгнила базова 105Л с идеята да я трансформира в топ модела на Шкода от края на 70-те и началото на 80-те, а именно 120ГЛС.
Купето е възстановено козметично 2006г. Сменен е цвета на настоящето зелено, което е характерно за 120ЛС и 120ГЛС.
Визията е сменена изцяло. Отпред е поставен ГЛС пакет - 4 фара в комплект със съответните решетка и маска покрай фаровете. Пакетът е от най-красивия възможен вариант - поставян само 1982 и 1983г. Старите са с повече хром, което поне на мен ми идва твърде много. Добавен е и оригинален черен спойлер от Гарде.
Джантите са опционални за модела - Indianapolis 13" и то 5бр. През 1979 започва частично да се поставят 13-цолови джанти като опция. Краят на 14-ките е през 1980 с излизането на модел 1981.
Отзад има GLS лайсна между стоповете. Няма спойлер на задния капак, но и маската вече няма решетка - това е характерно за модел 1979.
Брони, стопове и какво ли още не е сложено чисто ново при модифицирането на купето.
Боята е R-M, акрилна и все още изглежда отлично.
Интериорът е от GLS и то в по-лускозния вариант след 1982г - табло, волан, кори на вратите... Седалките са с високи облегалки от Рапид. Имат регулиране по височина, което при моите размери е супер. Самият салон е в отлично състояние.
Трансмисия - 5-степенна предавателна кутия в комбинация с мокри къси полувалове.
Спирачна система - добавен е сервоусилвател.
Казано накратко - колата е направена за каране. Има си всичко, което съм искал да има в Шкодата, когато като дете разглеждах заводското ръководство за експлоатация - отопляемо задно стъкло, интервален включвател на чистачките, ГЛС салон. От друга страна е със супер здраво купе, което в толкова ранен вариант без спойлер е на практика неоткриваемо.
Ще се опитам да направя малко ретроспекция на проекта.
Ето снимка от 2006г. Миро я е купил от Стара Загора, а Росен снима. Шкодата още си е 105Л и е бежова. Купето е супер здраво. Тя и до сега няма изгнило.

Ето вече в завършен вид.

Заводската цветова гама:

Понеже съм фен на по-заводската визия, спортното гърне остава при Косьо.

Колата е печелила много награди.

Да си пожалая много безаварийни километри с новата стара кола!