Благодарение на моя приятел и колекционер Живко имам повод да се похваля.
Минал той покрай едно депо за складиране на коли за рециклиране. Там нищо не се задържа - която става, заминава за части. Която не е интересна, я намачкват с щипката и заминава в големия камион. Понеже и той има Шкода в колекцията си, видял нещо червено и интересно и веднага ми пусна снимки.

Шкода 105GL за скрап в София??? Излетях за депото с първа космическа скорост. Слава на всички богове, минали са само 20 минути от посещението на Живко и колата си е там.
Продава ли се на части - продава се. Правим списък на желаните от мен части... 105ГЛ е рядка модификация, произвеждана само 2 моделни години - 1982/83. Каросерията е като на топ модела 120ГЛС, но няма лайсни на рамките на вратите и е с малкия двигател 742.10, тоест 1046см3 - 46 к.с.
Бая списък написах. Обявиха ми доволно солена цена - стигаше за Шкода в движение. Аз все пак не от вчера се занимавам, успях да постигна приемливо и за двете страни решение.
Спазарих се - дотук добре. Имах едни тресчотъчни ключета. Човекът ми даде една кръстата и две прави отвертки, както и миниатюрно гедороподобно нещо от магазин за левче.
Аз обаче съм упорит и с блеснал поглед пръснах Шкодичката на атоми за нула време. Никаква милост, оскубах всичко, което ми хвана окото.
Снимки от процеса няма, но ето какво се получи накрая:
Тука още има лайсни на вратите:

Тука е вече съвсем обрана:

Колата явно е много карана и удряна в някакъв момент - броните са сменени с японкови, на които са изрязани отвори за мигачи. Задната маска е от нормална 105/120 с вертикален стоп. Липсваха лайсните по задницата, но все пак е боядисвана в България и то след удар.

Тука както се казва, no comment...

Колата беше със стандартната за 105Л арматура и без черни надстройки на корите на вратите. Самите кори са ГЛ, но надупчени зверски с рапидки. Само тях не взех. Иначе, имаше допълнителните ГЛ/ГЛС изолации под задната седалка и наистина страхотен ГЛС салон.

Изолацията вече съм я свалил:

След нас и потоп:

Тресчотъчно ключе, мамата и здрави ръце... Свръхредкият педален възел за Шкода с кормилна кутия и серво е долу, барабар със серво и здрави помпи на спирачки и съединител...

Характерно само за топ моделите на Шкода е наличето на изолация от вътрешната страна на задните калници. Отляво беше останало от нея, от дясно беше кърпена и боядисвана:

Двигателчето си е стандартното 105 с 46 коня.

Какво свалих:
- 4 фара с основи
- перфектна ГЛС решетка и обръчи на фаровете
- мокет за багажника (105/120Л са с нещо като балатум, само ГЛ/ГЛС са с мокет)
- уреди от модела след 1981 с оборотомер. Кората е поспукана, но имам напълно здрава.
- разни пластмаски по салона, дето нямат намиране - ранни врътки, ключалка за жабка, маншон за скоростен лост, ранна топка, ГЛС вложка на волана
- отлично запазени сиви чешки колани Мораван със всичкия им крепеж
- изолация там, където 105/120Л няма нищо.
- ГЛС салон с перфектни запазени седалки. Една единствена дупчица от цигара на едната задна възглавница, иначе всичко здраво. В колата не са живяли мишки и седалките освен леко мръсни и леко избелели са си здрави.
- ГЛС кора на задното стъкло с мокет, имаги и във вариант с кожа, с мокет по ме кефи.
- задно стъкло с реотани
- спойлер със здрави надписи
- металните лайсни на вратите, както и гумените външни и вътрешни на прозорците
- може и още нещо, за което не се сещам.
Характерните само за ГЛС седалки с тапициран подглавник и "луксозна" тапицерия.

Кората и супер редкия 105ГЛ спойлер:

Рядката ГЛС решетка, правена само две години. И на зелената съм с такава. Тази е по-запазена.

Уреди за ЛС/ГЛ/ГЛС - пак само от модел 81 до 83. Черни рингове, полски оборотомер, няма дневен брояч и лампата за бензин е на кората.

Педалният възел, който го търся откакто имам зелената.
Слаган е само на 120ЛС/ГЛС от 76 до 83, на 105ГЛ 82-83 , както и на 120Л само 83г. Няма намиране.

Редкият ГЛС мокет. Мръсен, смрадив, обаче здрав и е ГЛС. Мислех да пусна спирачната течност върху него, ама не. Изпада веднъж в живота. Айде сваляй газова бутилка, внимателно вадя мокета и после пльок казанчето надолу. Подът на багажника беше здрав. Вътре беше кърпена обаче.

Аз съм на 99% сигурен, че разглобих фабричен 105ГЛ. Но табелата липсва. Ето го номера на купето. D ще рече 1983: