Автор Тема: Škoda 120 GLS - Lenka 1979 г.  (Прочетена 37217 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Октомври 28, 2019, 19:54:45
Отговор #20

Активен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 3380
Момчиле, честито! Каквото и да напиша за твоята любов и последователност към  класическите автомобили, ще е малко.
Желая ти безаварийно шофиране и наслаждаване!

Октомври 28, 2019, 21:13:14
Отговор #21

Неактивен fifo

 • Публикации: 1113
С пожелание скоро да направиш голям шлем в областта на соц автомобилите 😎
we all have wings, but some of us don't know why

Октомври 29, 2019, 09:07:52
Отговор #22

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 5079
Честито!
Най-накрая си купи кола, която не е за тотална реставрация.  O:-)
Сигурно е шокиращо безгрижно, след всичките ти проекти!?

Само каране и поддържане занапред!
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GT 1300 Junior

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Октомври 29, 2019, 11:12:30
Отговор #23

Неактивен m_g

 • Публикации: 1113
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Благодаря! И на вас само безаварийни километри!
От Хобиленд звънят, като си поръчаш нещо през сайта. Има вариант да си поръчаш с опция да си вземеш от магазина. Като така и така ще си взема, добре е да ти ми запазят. Иначе и аз така съм изтървавал разни модели, които искам.
За безгрижният проект - дано да е такъв. Шкодата е много по-лесна за правене кола, просто е много, много по-модерна на фона на М21 например. Разликата като сложност между една кола от 50-те и една от 70-те или дори края на 60-те е огромна. През втората половина на 60-те автомобилостроенето прави огромна крачка напред. Колите стават достъпни за шофиране и от хора без специална квалификация. На мен винаги са ми били интересни старите модели и бих имал предвоенна кола, стига да мога да си го позволя, а аз по-скоро не бих се хванал на хорото, отколкото да не мога.
Шкодата си е типична 70-тарска ширпотреба, знам й и кътните зъби, няма с какво да ме изненада или предизвика.
Сама по себе си като проект е интересна и ми доставя удоволствие да се занимавам с нея, а живот и здраве - да я подкарам активно от пролетта.

В момента съм в издирване на дъска за уреди от ЛС и ГЛС за монтаж на оборотомер.

Грубата сметка подсказва, че ще са ми нужни 4 нови гуми, евентуално боя на джантите. Ще мина от 185/60 на 165/80R13, което си е стандартния Шкодов размер. Искам лек волан и маневреност с два пръста. Шкодата с рейка завива фантастично, трябва и тая с кормилната кутия да не изисква някакви зверски усилия.
200 грама боя да направя разни дребни замазвания на останали жълти петна под капаците. Евентуално да си изрежа и да ми кантират едни мокетени стелки за 4-те седалки и багажника отпред.
Трябва да монтирам клаксона отляво под предната броня - Косьо го е реставрирал, остава да легна на земята и да го завия. Интериорът и екстериорът изглеждат супер - освен да забуча емблема, май няма какво повече да искам. Моторът има нужда от ново масло и антифриз - нищо сложно нито скъпо. Работи добре и не пуши. Може да получи нова газова бутилка с евро сонда - да си е всичко със сертификат и да не я мисля. Трябва да си обособя една чанта с дребни неща за ремонти на път - ремък, неща по запалването и така нататъка.Октомври 29, 2019, 12:16:53
Отговор #24

Неактивен joro-120L

 • Публикации: 1474
 • Всяко доизкусуряване води до нови кусури
Момчиле, честито и тук. Много да те радва колата и със здраве да си я караш. /Шкодата си е западен автомобил ;)/
Не се съмнявам в това, защото си стар Шкодаджия. А и тези коли си имат особен чар.
Съвсем друго е да ти бръмне мотора от задната страна. Така, да те подпре в тил. :) Особено, след като дълго време си карал с предни мотори.
Поздрави и с мерак да си я направиш.
Škoda 120L '90г. 
Simson SR2E '60г. Simson KR50 '64г.


Октомври 29, 2019, 14:42:59
Отговор #25

Неактивен desistanev

 • Публикации: 66
Имам си нова Шкода.

 ...и Шкодата ми се стори твърде модерна.
Амии, честито! Пробудил си се и най-накрая да попаднеш и ти на автомобил :D ;) ;D

Ноември 11, 2019, 11:24:54
Отговор #26

Неактивен m_g

 • Публикации: 1113
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Основен недостатък на зелената Шкода беше липсата на добре изглеждащо арматурно табло, отговарящо на обозначението ГЛС.
Аз винаги съм искал 120 с всички възможни "екстри" за модела. Безброй пъти съм чел и препрочитал десетките книги за Шкода вкъщи и винаги съм приемал наличието на оборотомер и отделни контролни лампи за някаква много яка характеристика на топ моделите ЛС и ГЛС.
Естествено, в момента целия интериор и екстериор на Шкода по никакъв начин не е луксозен, независимо дали е вариант "Л", или "ГЛС", ама а де, искам си лампичките и това е.
Уж бях решил да не се хвърлям както обикновено, ама аз съм си аз и като си реша, нещата се случват.
В крайна сметка Шкодата е елементарна на фона на М21 или Варшава като задача за възстановяване. Като е елементарна, значи, отивам в магазина ииии. И магазините взели, че затворили докато се наканя да подкарам Шкода.

Масовата Шкода 120L има такова табло:


Всички контролни лампи, с изключение на 4, са в общ кръгъл уред.

Вариантите с 58к.с. - 120LS и 120GLS, както и 105GL и 120GL имат оборотомер и съответно лампичките от кръглия уред са поставени на пластмасовата "приборна кора". Всяка лампа е в отделен пластмасов корпус, но който е отлята пиктограма, боядисана с бяла боя.
Понеже в България вариантите с оборотомер не са внасяни от Мототехника, въпросната конфигурация е по-дефицитна.
Съответно и тук има няколко варианта.
Ранен вариант - до модел 1981. Лампата за ниво на горивото не е в уреда, а на кората, и то отляво(!). На най-първите до 1978 самите пиктограми са други, след това стават стандартните за Европа. Особеност на ранния вариант е, че е с прозрачни стъкла на уредите.


Има и ранен вариант с черни релефни рингове - правен е от 1981 до 1983г.

След това идва таблото с вградена лампа за ниво на горивото и дневен брояч за километри.

На Шкодите - "японки" започва стандартно да се поставя заден фар за мъгла, съответно се появява и лампа за него.
Ранният вариант има лампа за включени къси светлини - "за допълнителен монтаж", както пише в книгите, както и за предни фарове за мъгла.
Късният има лампа за включено външно осветление - стандартно без крушка, но свързана с осветлението на таблото. Слагаш крушка и почва да свети. Освен нея има лампи за предни и заден фарове за мъгла.

Какво правя аз?
Таблото на зелената е по-интересното с голямата жабка - от GLS / Garde след 1982г. Значи върви с черни рингове?! Или пък по-ме кефи да е с ранните хром рингове, щото е 1979г. без спойлер отзад. 
Пуснах си аз обява - а у търся си уреди за ГЛС. Всички шкодаджии ми обясниха, че няма как да стане и да не съм се опитвал.
Е, за една седмица мисля, че успях да реша въпроса.

На колата имах следното табло:


Кора от 120L с бензиномер 81-83 без лампа, термометър и километраж пак 81-83 (прозрачни стъкла, няма дневен брояч на километри и черни релефни рингове). Оборотомер с матово стъкло от японка. Аз естествено имам две японки и поне 3-4 дъски от 120Л с черни релефни рингове и там всичкото му.
Викам - ще събирам за японка, щото ми е такъв оборотомера.
Речено - сторено:
Един добър човек - Янко от Велинград ми подари нужната кора. Тя обаче е претърпяла тунинг, характерен за преди 15-20г.

За зла беда пластмасовите корпуси на лампите са били с поставени други пиктограми и трябва да се магьосват. Все едно - супер е и точно това, което търсех!

Да де, ама получавам второ включване. Понеже съм много досаден и нахален, колега от Русе ми праща следната кора. Той я е внасял от Англия, та ми даде и английски скоростомер в мили:


Имам си значи, не само хубава кора за японка, ами и оригиналната GLS инсталация за уредите.
Мога да си направя конфигурация за японка като моята - модел 1987.
Километраж с дневен брояч, оборотомера от зелената, бензиномер с лампа и така нататъка.

В събота следобед друг един приятел ми донесе още по хипер-мега-гига дефицитна кора за ранна GLS. ООО! Не водя никави размисли, директно купувам и се кефя.
Кората е от Пловдив и е напълно здрава. Това само по себе си е рядкост, защото те се пукат супер лесно. В общия случай, като се развали километража и се почне ръчкане на гривната и после стягане юнашки.
Ето я непочистена:


Естествено, километражът е развален и ще взема друг. Откъде? Ми купих си и едни уреди за 120L с хром рингове - неотваряни, с неспукана кора. И да не работи, поне няма да е отварян. Няма Шкода, на която да работи проклетия километраж. На бежовата сме го трошили два пъти.
Както и да е, вчера измих кората:

Супер е, само ще трябва да освежа хром - лентата по края. Хром, хром, колко да е хром - чехите са боядисали ръба на пластмасата с хром боя. Купил съм си подходяща за авто модели от Хобиленд, имам си и фини четчици и съм убеден в отличния резултат.

Имам размисъл върху контролните лампи.
Лампата за подгрев на задното стъкло си има инсталация - ще си я вържа към включвателя на стъклото - това е елементарно.
Лампата за включени къси си е празен корпус с фасунга. Планирам да я пусна на свободното масто на единия клеморед и оттам да си я вържа към късите. Ако ме мързи, може да стане като на японка - да свети с осветлението на таблото, ама няма да ме мързи, знам си аз.
Остава корпус на лампа за предни фарове за мъгла. Не мисля да поставям такива, ама ми се ще лампата да свети. На кората от Велинград има отливка с пиктограма "вентилатор". Може да я сложа нея и да си изведа лампа за работа на вентилатора на охлаждането. Мога пък да завинтя заден фар за мъгла. Имам го нов, марка PAL. Да де, ама не ми се връзва вертикален стоп и фар за мъгла. Идва ми в повече такъв един елемент.
Та така - може и да си остане несветеща въпросната контролна лампа.
В крайна сметка зелената за сега мисля да я с раннa ГЛС кора, а късната ще отиде на бежовата, ако някой ден реша да стане на кола и ако това въобще е възможно.
Последната кора остава за почистване и евентуално сглобяване на нещо междинно.
Ноември 11, 2019, 12:34:06
Отговор #27

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3771
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Развържи си фаровете през релета , ще ти трябват цели 3 броя :)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Ноември 11, 2019, 12:55:20
Отговор #28

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7170
Кирчо е прав - при шкодите напълно важи максимата от едно време "Купих си я вчера нова от мототехника, а от утре започвам да правя от нея кола" :)
Честито за придобивките, знаех, че ще се намери... и на мен преди време ми изпадна рапидово табло с кръглите уреди, но съм си го скатал в дълбокия резерв, понеже оригиналното на рапида ми е от последните с интергралния уред под общо стъкло, ама е с кофти изблелели лампички и доста от тях "ту шибат, ту не шибат" :) Освен това бензиномерът не работи - отначало показваше постоянно максимум, след смяна на поплавъка с нов вече пък стои само на 0 :( Лошото е, че доста трудно се сваля жилото на километража от това интегрално табло дори за моите сравнително фини пръсти, та засега съм отложил задачата, за да не счупя нещо по него още преди да съм оправил външния вид на колата...
Относно хромираните елементи бих ти дал следните съвети - предполагам знаеш как се разкапсулова гривна на километраж, не е особена философия, но ако не си го правил до момента трябва да пипаш много внимателно, за да не я покривиш. Така ще можеш да си сложиш хром гривна на уреда с дневния километраж.
За хромирания кант на кората ти препоръчвам да не ползваш боичката за модели, тя не дава пълен хром ефект а си стои леко матова, което с течение на времето и пипането с пръсти се засилва. Опитите за лакиране отгоре с цел запечатване дават обратен ефект, пробвал съм като по-млад когато все още имах време да се бъзикам с реставрация и тунинговане на мащабни моделчета. По-добър вариант е да използваш ролка от самозалепящо фолио с хром ефект, като първоначално залепиш върху лайсната по-широка лента, а после внимателно изрязваш по ръбчетата с макетно ножче. Вярно, по ъглите ще се получи леко застъпване и снадка, но ако използваш от по-тънкото тиксо според мен няма да си личи от метър разстояние. Ако си перфекционист може да попиташ в Стрелча дали не могат да хромират там селективно само лайсната, като намажат останалата част с нещо предпазващо... ще е скъпо сигурно, но знам че това не ти е голям проблем, когато гониш качеството.
Успех с пипкавата надомна работа, идеална е за запълване на студените вечери и уикенди извън сезона :)
« Последна редакция: Ноември 11, 2019, 13:00:30 от krankenstein »
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Ноември 11, 2019, 15:49:22
Отговор #29

Активен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 3380
.............. По-добър вариант е да използваш ролка от самозалепящо фолио с хром ефект, като първоначално залепиш върху лайсната по-широка лента, а после внимателно изрязваш по ръбчетата с макетно ножче. Вярно, по ъглите ще се получи леко застъпване и снадка, но ако използваш от по-тънкото тиксо според мен няма да си личи от метър разстояние. ...........

Митак, някаква идея или изпробвана марка за такова фолио дали имаш?