Автор Тема: Škoda 120 GLS - Lenka 1979 г.  (Прочетена 39456 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ноември 11, 2019, 16:02:51
Отговор #30

Неактивен m_g

 • Публикации: 1127
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Тия интегрални уреди не ме кефят и мен също. Някак си не ми се връзват с останалата част от колата. Иначе да, имат най-много лампички - дори за смукача, за непоставен колан и т.н.
От друга страна, това е част от историята на марката.
Дали ти работят всичките контролни лампи? Ще ми е интересно някой път да покарам с такова табло.
Едни хорица от нашия блок, както много пъти съм писал, имаха светло синя 120GL с такова табло, може и да си я мяркал. Махнаха я преди 15-тина години, когато масово 120ките ги изхвърляха. Аз тогава що неща от скрапа съм свалил. Но никога не ми попадна по-интересна модификация на Шкода. Във всеки случай, перфектна бежова 120Л от първите си я смачкаха на Хладилника като стой, та гледай. Беше с някакви много красиви златисти седалки и липсваше едната задна долна част. отказах се, а можеше да взема салона. Както и да е.
Специално уреди от Екометал на Кремиковци веднъж ми събраха няколко комплекта, както и ключалки за жабката.
Километраж съм разглобявал - както и да пипаш, все си личи. Ще сложа непипан. Нека не му работи брояча - не ме вълнува.
Японската боя за модели ми се вижда подходяща за канта. Фолиото от топлината ще се разтопи., да не говорим, че е 1мм ръбче. То от завода е с някаква боя  която пада елементарно. Нищо не пречи да се боядиса, пък ще видим.

Дидо, Оракал е марката. на Шкодата е 1мм ръбче - и с маркер ще стане сребристо, не със скъпа боя.

Оракал огледално фолио продаваха в едно рекламно студио на Сливница, 20м преди кръстовището с Хр. Ботев, ако идваш от Люлин към центъра.
Виж тук как е станало:
https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,6173.40.html
« Последна редакция: Декември 20, 2020, 00:21:10 от dido1903 »

Ноември 11, 2019, 16:08:47
Отговор #31

Активен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 3452
Мерси,Момчиле. Точно за ръб на таблото се интересувам.

Ноември 11, 2019, 19:12:17
Отговор #32

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7196
Марки фолио всякакви, има и на 3М. В случая мисля обаче ще свърши работа нещо като навито тиксо с по-малка дебелина, имам такава ролка, купувана е обаче отдавна и не знам дали лепилото е още годно, марка също не пише. Наскоро гледах подобни ролки и в Лидъл-а, а предполагам също ги има в Практикер и подобни вериги. Иначе с 3М съм си облепил колонките за триъгълните стъкла на жълтата Шкода, понеже тогава преди близо 20 г. като я взех още нямаше добри опции за хромиране, пък и не ми се разглабяше. След толкова години, някои от които е изкарала и извън гараж фолиото все още не е мръднало. За да се различи, че е фолио а не хромово покритие трябва да се загледаш много отблизо. Подобни фолиа предлагат фирма Васкони и други.

Тия интегрални уреди не ме кефят и мен също. Някак си не ми се връзват с останалата част от колата. Иначе да, имат най-много лампички - дори за смукача, за непоставен колан и т.н.
От друга страна, това е част от историята на марката.
Дали ти работят всичките контролни лампи? Ще ми е интересно някой път да покарам с такова табло.

Нали обясних, че примигват, има лоши контакти явно, пък и са избелели стъкълцата, бензиномерът също не бачка, обаче таблото е сложно за сваляне, защото трябва да излезе цялото и в този случай достъпът до жилото на скоростомера е доста труден. Кольо, помощникът на майстор Симо има такава Шкода и обеща да помогне, ама не съм стигнал още до тия подробности, както споменах има по-важни неща за оправяне.
Относно гривните на твоите уреди - реших, че ще правиш таблото с хром гривни, а скоростомер с дневен брояч с такава гривна мисля, че заводски няма. Мога да ти покажа внимателно сваляни гривни как изглеждат отпред във видимата им част, личи си малко само при поглед отзад, но когато са монтирани на таблото това не се вижда изобщо.
« Последна редакция: Ноември 11, 2019, 19:30:07 от krankenstein »
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Ноември 12, 2019, 14:06:47
Отговор #33

Неактивен m_g

 • Публикации: 1127
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Почистих и разглобих един комплект уреди за 105L/120L.  И той е за 79 до 81 година на модела, с вече нормалните пиктограми, но все още с хром рингове и лампа за ниво на горивото в комбинирания кръгъл уред.
Хубавото и на него е, че е с напълно здрава кора. В общия случай се пукат по средата.


Ето за директно сравнение уредите на 120GLS:


Демонтирах километража. И по него има следи от отваряне, но са наистина незабележими.
В крайна сметка внимателно ще огледам всички уреди и ще си подбера най-здравите с хромиран ринг.

Останалото е елементарно - да сглобя финалния вариант на уредите и да ги кача на колата. Може още довечера да боядисам канта на кората и да събера всичко.
Най-хубаво е, че разполгам и с оригиналната чешка инсталция за уреди от ГЛС и по колата няма да има аматьорски изпълнения с неправилни цветове на проводниците.
В общия случай, при монтаж на оборотомер се почват едни кълцания на инсталацията на лампите от кръглия уред на 120L и в зависимост от сръчността на кълцащия става повече или по-малко омотано.

Е, ще трябва да си пусна кабел от включвателя за подгрева на задното стъкло, както и от късите светлини. Нали искам много лампички, ще си ги получа в максимално чехословашки вариант.
В тоя ред на мисли, лампите за осветление на шкодовите уреди са с боядисан със синя прозрачна боя балон. В резултат светят в зелено. От всичките табла из вкъщи имам лампички, колкото за лунапарк. И така - всичко ще свети в зелено, както му се и полага.

Като доработка и побългаряване се замислям дали отдясно на таблото да не добавя още един ключ...
Стандартно на 120GLS / Garde / Rapid отдясно има три ключа с характерните ръкохватки като ключ за котлон. Интервален ключ на чистачките (оле - мале, при долно положение на лостчето на волана заработват чистачките на интервали през ключа). Ключ за вентилатора на отоплението и за подгрев на задното стъкло (наляво - подгрев, надясно - вентилатор - отново блясък на инженерната мисъл). Ключ за аварийните светлини.
Има и тапичка с емблемка Шкода за четвърти ключ. Като допълнително обзавеждане се е предлагал четвърти ключ за предни и задни фарове за мъгла.
Аз обаче не мисля да слагам ни предни, ни задни фарове за мъгла, защото не се връзват с ранната година на модела и наличето на цели 4 фара отпред. Още повече, че под бронята вляво ще се наложи да овеся и клаксон. Така си е от завода и тоя висящ в нищото класкон си е характерен за всички ранни Шкоди от 100/110, та до 105/120.
Отзад фар за мъгла се полага на японка, но на вертикален стоп не ми се връзва някак си.
 
Както вече казах, чехите най-малоумно са сложили подгрева при вентилатора и съответно на работещ подгрев не може да си пуснеш обдухване на предното стъкло. Шкодите зверски много се потят при хладно време, просто няма начин така да е добре. Е, то и дали изобщо в моя случай подгревът работи?! Ще трябва да го видя - дали и как е вързан.
Освен това, Шкодите обичат да прегряват, особено при неизправен термодатчик в радиатора. На всяка без изключение някъде е изведен допълнителен ключ. На японките, като има откраднат фара за мъгла отзад, остава чудесно ключе отляво на таблото. И моята беше така, в последствие сложих фар за мъгла, а вентилаторът намамих с едно ключе за подгрев задно стъкло от Лада 1500С/1600 с диодче. Сега предният вентилатор на зелената е с ключ за нощна лампа - класическо решение, ама ми се ще да го махна.

Зелената е с "гранд-лукс-супер" табло и си няма място за допълнително ключе от ляво.
Та ще ми се да има и може би ще обособя два ключа за вентилатори. Един само с перка (от 105/120L до 1986г) - само за вентилатора на парното и втори с перка и знак за подгрев - за подгрева на задното стъкло и за принудително включване на вентилатора на радиатора.


Ноември 12, 2019, 14:49:48
Отговор #34

Неактивен txl

 • Публикации: 98
Я, откога не съм писал за Шкоди :)

Ключът за вентилатора и подгрева на задното стъкло има трета позиция на дясно - вентилатор на ниска скорост и подгрев на задното стъкло. Вентилатор на висока скорост и подгрев едновременно няма - предполагам е твърде голяма консумацията на двете и затова. Ако те задоволява това като функционалност, може да си го оставиш оригинално и да не слагаш друг ключ.

Колкото до перката на радиатора и прегряването - аз продължавам да твърдя (въпреки, че много хора не ми вярват), че ако охладителната система е изправна, не прегрява. Изправна означава и изправен включвател на перката. Включвателят често дефектира, като причината може да се погледне от две страни - ниско качество или голям ток, който тече през него (тока на двигателя на перката). Това може да се реши с реле, така че включвателят само да управлява релето. Така включвателят не изгаря и можеш да избегнеш и втория ключ, който искаш да сложиш. Включвател, който става на радиатора директно, имаше ако не се лъжа от Самара, може и от други Лади да има, имаше някакви разлики в температурата, при която сработват, това ти ще го провериш ако има нужда от друг включвател. Това всичко е в случай, че предпочетеш да не слагаш неоригинални ключове.

Ноември 12, 2019, 15:41:26
Отговор #35

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7196
Момчи, май скоро не си виждал оригинално табло на Гарде/Рапид, ще трябва да ти покажа най-вече къде и как са разположени ключовете ;)
Колкото до включвателя на перката - твоята Шкода е с мотор от Фаворит 136, а при него този датчик включва при доста по-висока температура, по спомен над 90 градуса, а изключваше май при 88. При задномоторните тази стойност е 82 градуса. Така че, ако си с оригинален датчик от 105/120 няма начин да ти прегрява колата, ако разбира се всичко друго в системата ти е наред. Даже ще работи при по-ниска от нормалната работна температура, която за алуминиевите глави явно е по-висока отколкото за чугунените. Аз си бях сложил датчик от 105/120 на фелицията, понеже ме дразнеше, че в задръстване перката винаги включваше над 90 градуса, а докато успее да охлади в особено горещо време често наближаваше към делението 100 градуса.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Ноември 12, 2019, 15:42:25
Отговор #36

Неактивен m_g

 • Публикации: 1127
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Хм, добре тогава. Аз съвсем не съм фен на такива "подобрения". Остава си с три ключа. Мене емблемката си ме кефи.
То аз реално малко наизуст приказвам - колата все така не е мръднала и 1 метър откакто съм я купил. Седи си в гаража на топло.
Термодатчици има много, ще видя от какво става. Той сигурно и нейния си работи. Помня, че купувах нов чешки за бежовата и така и не е сложен, само трябва да го намеря къде съм го забутал и да не е огризан от мишки, щото вътре са вилняли разни същества.
Всъщност, при мен автомобилната ми история започва покрай Шкодата на баща ми.
Историята е следната:
В края на 1986г. дядо ми Васил купува на двамата си сина по една чисто нова Шкода 120L от Мототехника. Чичо ми избира първата попаднала - бяла на цвят. Баща ми обаче дълго избира и накрая си харесва една бежова - в края на халето, била заделена за някого. Казал - тая искам и му я измили.
Може би най-ранния ми детски спомен е точно от докарването на Шкодата.
Излизаме цялото семейство навън вечерта, отиваме на паркинга... Голяма радост. Било е 28.12.1986г - тогава Шкодата е получила регистрация.
Баща ми не пазеше новата си кола особено.
За кратко време откраднаха фарчето за мъгла, издраха боята с пирон, седалките буквално за 3-4 години изгоряха на слънцето.
Хванаха се с дядо ми и я пребоядисаха неособено успешно.
Това сме ние пред блока на баба ми и дядо ми. Годината е може би 1993, а Шкодата е с нова боя. Личи си как съм се ухилил.

През 1995 баща ми загина и решихме Шкодата да остане за мен и да я карам като стана пълнолетен.
Аз карам от 1992... Редовно молех дядо ми и той ми позволяваше ежедневно да карам Шкодата. Факт е че като ученик съм навил няколко стотин километра с нея. Колко точно, не зная - километражът не работеше. Карал съм я и лятото, и зимата в най-големите студове и поледици.

Тази снимка е от 2001г. Колата за последно е с жълти номера.

Прехвърлиха ми я на мое име покрай смяната на номерата. Бях още 11 клас, а имах две коли в движение на мое име.
2002г. изкарах книжка - взех я и почнах да карам законно точно три дена след 18-тия ми рожден ден.

Дядо ми я ползваше отвреме-навреме като резервна кола. Тя успя да се изпочупи. Правиха основен ремонт на двигателя, късаха се полуоски, моторът се пали заради селския майстор, който крал бензин от помпата и така нататъка...
Тука вече дядо ми си е купил Астра и Шкодата стои като паметник на двора на вилата му.

Въпреки ремонта, пак беше прегрявана и изобщо така и не работеше като хората:
Покарвах я на село по малко:


Пушеше си синьо, типично за Шкода, което идва да подскаже, че пак е за правене:
Ето я и Шкодата на чичо Митко - наречена Марийка:
Тя пък още 1989г. участва в катастрофа и след челния удар няколко години стоя без движение. Чичо ми си я подкара, но така и не й сложи решетка отпред. Не смени и спуканото челно стъкло, в резултат сега още имам ново стъкло за 120.

Бежовата все така си стоеше навън:
2006 г. я спрях от движение, за да не й плащам данъка от 16 лева годишно. 2007 г смениха наредбата и данъкът си го плащам като поп и до момента. Тогава свалих главата, смених гарнитурата и я стегнах грамотно. Оправих и запалителната система (имаше разбит привод на делкото), та с нов привод и делко колата заработи добре и почти без да пуши.

2008 г. си купих истинска ретро кола - Варшава и за Шкодата съвсем не оставаше време.

През 2011г. дядо ми и баба ми решиха да се приберат в апартамента. Наложи се да преместя Шкодата.


С Драго - dragomir68 отидохме с джип и въже. Тя обаче бодро запали и мина 10 км на ход.


Вече беше доста избеляла.
В крайна сметка я вкарахме в двора на родната къща на дядо ми.
Бялата от 2006г вече се покоеше там. На около 120000км чичо ми скъса биела и Марийка приключи курса със свалени номера. Тогава ми връчи ключовете, аз му дадох 150лв за новите гуми, които беше обул току що (4 барумки)... Така си стоят нови...
Завих бежовата с чергило.


Няколко седмици след това дядо ми почина. Така се стече живота, че аз точно 8 години не ходих при Шкодата.

Какво е останало и останало ли е нещо от двете ми Шкоди, ще разправям друг път.
В крайна сметка си купих трета.
« Последна редакция: Декември 20, 2020, 00:27:33 от dido1903 »

Ноември 12, 2019, 17:17:56
Отговор #37

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1906
Хубав разказ. Мек и напоителен , като есенна мъгла. Всичко си има - и репортаж от Мототехника със заделените бройки, и радостта от новите коли, и хорската злоба с пирончето пред блока, даже дългият и тъжен престой в двора на вилата до пушека от корените от ланшните домати ... абе всичко си има, от всяка епоха. Най-слабата част от разказа е , че знаем с какъв край ще е , нали Момчиле  ;D ?

Ноември 12, 2019, 18:00:52
Отговор #38

Неактивен m_g

 • Публикации: 1127
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Тази година се разходих. Бях си взел акумулатор. С чичо ми отидохме да видим какво е останало от двете Шкоди.

Бившата Шкода на чичо ми е потънала в зеленина:
Бежовата е по-малко обрасла. Растенията буквално са изкъртили пластмасовата решетка. В интерес на истината, нова такава има на задната полица. За 8 години и тя е изгоряла на слънцето. Чергилото е заминало нанякъде.

Ключалките бяха заяли, но с малко ръчкане предната дясна врата се отвори. След това успяхме да открехнем задна дясна, после и шофьорската. Най-трудно се отвори задна лява врата, на чиято рамка е дръжката за задния капак.
С доста тласъци механизма сработи. Излетя рояк оси, които си живеели между вратата и рамката. Един охлюв падна от вътрешната част на вратата.
Въобще шок и ужас за флората и фауната.
Дръпнах заветната ръчка:


Растенията са си живяли спокойно и под капака.
Оказа се, че маслото си е е бистро (смених го преди да я зарежа). Антифризът също е на място. Нов, некаран, на 8г.

Под предния капак положението е по-зле. Влизала е вода и изгнилото дъно е съвсем изгнило:


Поставих акумулатор. Налях тубата с бензин (резервоарът е без пробка отдавна).
Подкачих гориво, помпата работи.
Наместих се на шофьорската седалка. Дръпнах смукача.
Двигателят завъртя. Малко трудно, но завъртя.
Припука, прикашля и акумулаторът падна.
С нормално зареден акумулатор със сигурност ще запали.

По купето освен ужасната боя - заминали са праговете и дъната. Те си бяха и преди това - дядо ми беше кърпил в краката на шофьора с нитачката.

Та така - колата е за тотална реставрация. Някой ден може и това да стане. Ако реша да имам японка - ще търся здрава за донор и останалото е ясно. Поне документите са си налични и ОК.
На фона на адските мъки, които предстоят по бежовата, покупката на зелената ми се стори най-елементарното решение.
Хубава, здрава кола с всичко възможно като екстри за стара Шкода.
Нямам намерение да остава навън...
« Последна редакция: Декември 20, 2020, 00:30:32 от dido1903 »

Ноември 12, 2019, 21:13:55
Отговор #39

Неактивен Galliard33

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 6
Хубав разказ, Момчиле! Прочетох го с интерес и ме обзе лека меланхолия...други времена бяха, макар и малко да си спомням от тях...

Сега, по същество: Сега предният вентилатор на зелената е с ключ за нощна лампа. Това е с цел АКО се наложи да си го щракнеш. Аз веднъж съм я изкарвал на писта - и за всеки случай си го бях пуснал да върти. Макси го направи един прекрасен ден по свое желание. Съвсем целенасочено е с елементарно ключе и алтернативна жица - за да може да отпадне за 5 мин.

Термодатчици има много, ще видя от какво става. Той сигурно и нейния си работи. Факт, нейният си работи. Няма нужда да търсиш. Ако колата се кара с антифриз - няма да има никакви грижи. И при мен не е давала ядове с този мотор.

Хубаво си се хванал с таблото - и аз исках, ама а днес, а утре...Не разбрах обаче до кой вариант искаш да го докараш по отношение на уредите. Според мен за километража е по-логично, красиво и добре откъм работа ДА НЯМА дневния брояч, а за бензиномера - ДА НЯМА лампичка. Стъклата да са кристални, не мат. За хрома - по твое усмотрение. Ако те кефи - мажи дъската и слагай рингове. Ползвал съм услугите на Евертлак - Стрелча и съм супер доволен - за рефлектори. Но не знам дали ще успеят да хромират само ръбчето - иначе би било идеалния вариант, според мен. Питай ги.

А иначе за другите ти Шкоди - знаеш - не е невъзможно да се реставрират. Просто отнема много време, пари, части и усилия. Аз за оранжевата започнах почти от това състояние, в което са твоите. Както се казва - а и като те знам - не си решил - не си ги оправил!