Официално да се похваля. Шкодата е в движение и даже минах първите 100км!
Дойде топлото време и реших, че е крайно време да подкарам новата си придобивка. Тя не беше изкарвана от гаража от 2015г.
Тук е момента да изкажа огромна благодарност на стария собственик - Косьо, че ми държа колата на сухо и сигурно място в продължение на 5 месеца, докато се наглася да си я взема.
За да мине ГТП трябваше да си платя данъка. Застраховка й направих миналия октомври, като я купих.
Миналата седмица отидох и платих данъцитв на всичките 6 ретро коли за общо 165 лева. За първи път не ходя в обшина Лозенец, а си избрах Кремиковци. Вместо да вися два часа на опашка си платих за 15 минути. Идеално.
В събота сутринта си викам - време е за каране на Шкода. Отивам в гаража и започвам да местя едни стари мебели, които бяха заградили Шкодата така, че да не може и пиле да припари до нея. Е, аз съм бая габаритен 120 кила мъж и то с официално палто...

За 5 минути разместих нещата. Закачих акумулатора. Ключ! Шкодата бодро заръмжа и аз доволно се ухилих. Изкарах я и наредих обратно планината от дивани, маси и столове.
Дори и дрехите си не можах да измърлям, което си е малка победа!

Ето я и колата за последно в стария гараж.

Без никакви проблеми я изкарах на бял свят.

Изчистих стария стикер за гражданска и залепих нов. Изчистих си ръцете и потеглих да търся къде да мина преглед.
Тръгнах и се усетих, че тръгвам с 41-годишна кола, която не съм карал никога, без да имам и една отвертка и с чисти дрехи. Е*ати баровеца!
Иииии отивам на близкия пункт - буквално на 100м. Затворен. В интернет работи събота, но в действителност е от понеделник до петък. Шкодата работи добре и въпреки меките гуми се движи нормално. Отивам към Лозенец. Табела - по технически причини прегледи не се извършват...
АААА!
Викам си - газ към Дружба. И там, на другия край на София, прегледаха Шкодата.

Докато чаках за преглед, снимах на светло уредите. Оказа се, че броячът на километри работи!

Ето я и на прегледа.

Шкодата се оказа изправна и мина без никакви проблеми.
Понеже не знаех колко газ има в бутилката (нивомерът показваше пълно), реших да заредя. Събра 7л газ (толкова е палена за 5г). В сухия резервоар сипах 10л бензин. Не протече. Дообре. Напомпах и гумите - бяха на по 1,3 всичките.

Така и така бях в района - отидох в Пежо на Цариградско да я огледаме отдолу.

Оказа се, че колата има здрава ходова част (само на накрайниците отпред са им се закъсали маншоните). Шенкелните оси са без хлабини. Течове няма.
Дъната на Шкодата са много приятна гледка - не е гнила, не е кърпена, просто супер.

Вече по-спокоен я подкарах пак до Центъра. Взех жена ми от работа. Шкодичката си върви като колите...
Прибрах си я при мене на сухо.
Какво има да се прави?
Масло на двигателя и филтър - щях да го сменя сега, ама нямах филтър под ръка.
По спирачките съм накупил разни работи и Митко Ненов ми подари серво от японка, та ще я конфигурирам както трябва.
За вървенето - ще сменям изпарителя - имам рециклиран от Жигулата и ми се ще да го сложа.
4 нови гуми с по-адекватен размер си трябват. Сега със 185/60R13 километражът лъже безобразно. Показва 100, тя върви с 80.
Като цяло - много съм доволен!!!