Автор Тема: Škoda 120 GLS - Lenka 1979 г.  (Прочетена 40842 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 16, 2020, 22:54:30
Отговор #90

Неактивен michev

 • Публикации: 2561
 • only rear wheel drive
Maркуч на Гейтс за бензин, слагам от години на служебните Ниви, няма никакъв проблем! Дори нарочно взимам 6 мм - набива се много стегнато и на щуцерите на казанчето, и на щуцерите на помпата, няма никакви течове, без никакви скоби!

Април 03, 2020, 13:06:33
Отговор #91

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Засега маркучите не са се разяли.
Ето как изглежда Шкодата на светло.

Линията на ранните 105/120 винаги ми е допадала. Гумите сега са си със стандартния за 120 размер и стоят напълно пропорционално.


Оказа се, че всичките ми коли са в убити, мрачни цветове. Нищо шарено.« Последна редакция: Декември 20, 2020, 14:57:24 от dido1903 »

Април 05, 2020, 12:42:26
Отговор #92

Неактивен Механджията

 • Публикации: 1596
 • P38 Autobiography | X300 Sovereign
бял или жълт 12-так и една червена 1600с или 2107 трябват за хубава руска колекция, и после един гараж да си ги гледаш наредени като на диорама в 1:1 :)

Април 23, 2020, 12:31:35
Отговор #93

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Заех се да оправя всичко, което бях установил като проблемно по механиката на Шкодата.
Колата не работеше добре на газ на празен ход. По тази причина старият собственик беше направил ръчна газ, ползвайки оригиналната система на смукача - с лостчето по механичен път управяляваш лоста на първа дроселова клапа.
Сложих изпарителят, свален от Жигулито през 2013. Пак гасне под 1500об/мин на газ. Бре?!
Във вторник се захванах сериозно. Първо не пожела да запали, старият немощен акумулатор от три въртенета умря. Запали с бутане.
Отивам и купувам комплект нови италиански мембрани за вакуумно Ловато. После отивам и си купувам нов акумулатор и 6 литра антифриз концентрат.
Следва сваляне и ревизия на изпарителя - вътре всичко си е почти ново. Вече всичко е не почти, а съвсем чисто ново вътре.
Залавям се с ВиК-то отзад. Вече е с тотално променена конфигурация. 105/120 нямат щуцер на блока до бензиновата помпа, а тапа. Тук се мъдри щуцер с подозрително заводски произход. След разговор с майстор Симо се изясни защо го има. Оказа се, че такава конструкция щуцер (байпас на парното) имат старите модели - 1000МБ и 100, които са с по-безпроблемно охлаждане. С този щуцер се подобрява охлаждането на проблемния 4-ти цилиндър.
Стана следната конфигурация -  термостат - парно - тройник - (към блока и към изпарителя) - изпарител - водна помпа. Навънка на студа ми се разгони фамилията да навързвам 234 маркуча и скобички. Както и да е, нагласих го.
Сложих парнаджийски кран на парното - нямам нервите и силите да правя шкодово парно с всички клапи. Сега е с по-голям радиатор от Рено и вътре всичко е изтърбушено, така че няма клапа за студен въздух. Всичкият постъпващ въздух минава през радиатора.

И каквооо?
Паля и тя пак умира на газ!
Е*ати! Тука колегата Светльо му просветва - Абе, тоя вакуум не е взет от където трябва - а беше взет от вакуума за делкото. Под капака на колата са гледали един рейс приятели майстори и гурута, включително стари Шкодаджийски майстори като Симо. Идеше ми да си скъсам дипломата за инженер, ама а де?
Шкодата си има щуцер на колектора - там се връзва един маркуч за картерни газове. Сложих там вакуума на изпарителя - колата заработи перфектно и може да държи дори 500об/мин. Регулирах си я на 800 оборота. Кеф. Сега и на бензин и на газ пали и върви чудесно.
Изправих волана, че беше накриво. Сложих пластмасова кора на тръбите на парното и кабелите в предната част на тунела. Кората дойде от майстор Симо, а пластмасовия фиксатор - от Пазарджик.
Наново сменях казанче за спирачна течност и маркучи. Бензиновите, които поставих преди няколко седмици се разложиха. Аз от напъване при стягане на скоба счупих единия щуцер на иначе чисто новото казанче. Един приятел ми донесе казанче. Сега съм сложил руски маркучи от Лада - тези с червената оплетка. Те карат по колкото изкара Ладата. В случая щуцерите са 8мм, а маркуча е 6, дано издържи. Поне на първо време не тече. Стига един нов Ладов маркуч за смяна на трите Шкодови.

Класика - студ, дъжд, аз правя ремонти. Както и да е, колата тръгна добре. Вече има празен ход на газ и парното прави опити да топли!
Днес смених най-накрая и маслото в двигателя след близо 500км с 5-6 или не знам си колко си години старо масло. Е, бях долял литър прясно, ама все едно.
Охладителната система е с нов антифриз и обезвъздушена.

На долната снимка, правена оня ден, се вижда, че няма стъкло на шофьорското огледало. Бях го напънал като мечка да го кривя, че не можех посмъртно да видя нищо. И то хрус и ме се пръсна в ръцете!
Поръчах едно цяло огледало от Пазарджик, та му взех стъклото и вчера си го оправих за 10 минути. За майтап сега го и регулирах, та вече служи не само за окраса. Дясното все още е декоративно. Ще го напъна и него, дано оцелее.
И още нещо - направих си нови стоманени ключове за навсякъде. Шкодовите са много крехки и се чупят, особено тези на вратите. Не че не се отваря само с поглед, ама с ключ си е друго.

В крайна сметка колата върви драстично по-добре. Дойде й силата. Може да звънна тия дена на Методи да я пробвам срешу 412... 12 е сила, но и тука при мене вече нещата са доста по-интересни спрямо стандартна 120ка.
Много леко се кара Шкодичката и честно казано, много й се радвам. Мисля засега повече неща да не правя. Пак от Пазарджишката бяла 105Л ми дойде и перфектна емблемка за таблото - ще сменя настоящата скоро, че е леко помътняла.« Последна редакция: Април 23, 2020, 12:37:01 от m_g »

Април 23, 2020, 13:15:30
Отговор #94

Неактивен vaches

 • Публикации: 86

В крайна сметка колата върви драстично по-добре. Дойде й силата. Може да звънна тия дена на Методи да я пробвам срешу 412... 12 е сила, но и тука при мене вече нещата са доста по-интересни спрямо стандартна 120ка.
Много леко се кара Шкодичката и честно казано, много й се радвам. Мисля засега повече неща да не правя. Пак от Пазарджишката бяла 105Л ми дойде и перфектна емблемка за таблото - ще сменя настоящата скоро, че е леко помътняла.

Това ще е интересно съревнование, помпня на Черни осъм 2007-ма на събора, шкодата на Митака наказа доста лади и москвичи на импровизирания драг. Сега има съвременни техники, документирайте! :)
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Април 24, 2020, 00:03:15
Отговор #95

Неактивен Caxo

 • Публикации: 470
 • Москвич 408;408и;427;2140
И аз наскоро оправях един Москвич, който пък беше със стар ладов карбуратор и понеже той няма щутцер за вакуум регулатора, решили маркучето да го боднат в 4ти цилиндър, където по принцип е вакуума е ЕППХ и още куп изцепки. Направо се, чудя как са се движели навремето с толкова пишман майстори... Идеята ти е добра, викнете и СПД-то , мисля и той може да извади нещо от ръкава :) Тия години 07-09   имаше и един син 412 на Христо (Диаво), мисля в горубляне живее. Неговия уж беше дефорсе  а бая коли наказа, вкл уж бутани Лади.

Април 24, 2020, 11:02:38
Отговор #96

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7189
Това ще е интересно съревнование, помпня на Черни осъм 2007-ма на събора, шкодата на Митака наказа доста лади и москвичи на импровизирания драг. Сега има съвременни техники, документирайте! :)
Мъча се да се сетя кой ли ще е този Митак... понеже по спомен аз не съм се пускал на драг със жълтата. Даже през нощта доста се поизпотих, понеже на площадчето пред къщата за гости, където я бях паркирал до късно дрифтеха разни лади и москвичи, та треперех да не я забършат случайно ;)
Иначе не знам как би се представила Ленка срещу Космич чист 12-так... моята зелена 130 не успяхме да я пробваме заради тъпата повреда с късото съединение в системата газ/бензин. Но преди сме ги срещали със /Зе/Ленка на писта Дракон в италианско преследване, там моята ЛР реплика затвори Ленка само след 2 обиколки. Държа да отбележа, че по окачването ми почти нищо не е пипано, освен леко снижените предни пружини и по-широките джанти и гуми - отпред 185, отзад 205, които обаче са и доста по-тежички.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Април 27, 2020, 10:33:42
Отговор #97

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Митко, става въпрос за адаша ти със светложълтото Гарде. Колата си беше със стандартния 58-коньов 1174 кубиков мотор.
Тогава беше забавно, понеже повечето от колите си бяха ежедневни улични и примерно клуб Москвич и до сега се радват на геройските падания на Олег с наточената жълта Лада, а тя милата беше бивше такси на безброй километри. Общо взето повечето коли бяха куци коне и загинаха геройски в следващите няколко години. Не говорим как "състезателите" спираха в обратната посока...
Но все едно, яки емоции.
Ицо изби зъбите на доста Лади с раздрънкания син 412, който според легендата бил с дефорсиран мотор от вторични.
И за капак - битката на титаните, когато Самарата на Иван би синята Жигула на Алекс, който в последствие стана международен шампион (Европейски) по дрифт и в момента и зло гуру в средите на БМВ-тата за дрифт с Е30 с 500++ коня.

Шкодата тия дена получи разни разкрасителни елементи:
Смених емблемката на таблото с отлично запазена такава:


Сложих кора в предния край на салона, че там беше една грозна плетеница от маркучи и кабели:


Накриво е, щото хем да не ми пречи на обувката 49 номер, хем тръбите на парното пречат да застане както трябва.

Навих тия дена към 400км с колата напред - назад, основно с малкия ходим да зяпаме коли насам - натам.


Та вчера Шкодата безславно умря без токове.
Палихме я с бутане, прибрахме се с детето. Ииии... Отварям капак, гледам - откачено кабелче на реле-регулатора.
Запали и замерих зареждането - даде 12,9 на средни обороти. Явно алтернаторът също е приключил земния си път.

Тука ще вметна, че в събота ми звъни Кирил от Смолян. Така и така - пратих алтернатор на един мошеник в София и оня не си го взима от Еконта. Искаш ли го? Рециклиран! Мисля си - за какво ми е алтернатор, тя мойта си има. Ама нали Кирил ми е приятел, отидох и го купих въпросния рециклиран алтернатор.
И снощи си викам - главо, главо, добре че е Киро да ти даде алтернатор.
Събудих се тая сутрин в 4 часа. Въртя се, ни насам, ни натам. Жената и детето спят. Аз се мотах като таласъм. Съмна се.
В 7:15 бях при Шкодата. Вадя произведението на моя приятел и го разопаковам, щото като го взимах не бях го гледал в бързината. Изглежда като нов. Даже гайките мацнати с боя против развиване. Красота! Слагам го!. Свалих оня, турих тоя, готово.
В 7:45 вече правих опити да паля, за да видя как работи новия прясномонтиран алтернатор. 
Хър-хрррр-чък. Няма ток.
Айде с акумулатора в ръка да го зареждам и довечера ще видя какво се получава.


Ако си си оправил газта на зелената може да я изкараме за проба. Може па и другата зелена да върви някаква идея по-добре и да не падна така трагично. Види ми се да работи хубаво и има повече сила от 120. Че и двете са куци кончета, куци са, но да видим с една идея по-големи гуми и с няколко идеи по-нормално функциониращ изпарител, какво ще се получи. Все пак е 136 и е цели 62 коня колкото сток Жигула 1200. Има и вал... Оле мале - може да е станала 63, ама с газта - 55... Твойта зелена дали не беше 135? Може би ще й бъзикна леко и аванса на моята, че леко почуква. Всеки байо с баничарка ще ни бие. Методи най-вероятно също. Битка на титаните - два срещу три срещу кон и половина....

« Последна редакция: Април 27, 2020, 11:00:33 от m_g »

Април 27, 2020, 11:44:33
Отговор #98

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7189
Митко, става въпрос за адаша ти със светложълтото Гарде. Колата си беше със стандартния 58-коньов 1174 кубиков мотор.
....
Ясно, объркал съм се... имаше само един Шкода събор на Черни Осъм и сега като си погледнах папките със стари снимки - било е 2006 г. Явно 2007 вече е там е бил събора на Лада или Москвич клуб, на който аз не съм ходил. Адашът май точно тогава си фо беше купил Гардето и явно е имал мерак да го търкаля по повече мероприятия :) Помня, че и неговото купе беше голям мъртвец, все се канеше да го почва, но покрай тунингованата 120-ка явно не му остана време пък и желание. Накрая го продаде на някакъв пич май от Шумен да се бори с останките от купето, докъде се е преборил той нямам идея...
На моята ѝ оправих тоците с помощта на DMC, макар да не открихме коя е точно прегорялата жица в дебелия сноп, той като опитен "жичкаджия" бързо намери как да докараме + от друго удобно място... и всичко си дойде на мястото. Остана да я дам на Симо за профилактика на задните спитрачки, че нещо не държат, а и 1 тампон на стабилизиращата щанга е паднал... тези неша ги установихме на канала на ГТП. Само че в момента си пренасям другия гараж, та не съм ходил да я видя от седмици и не знам дали скоро ще ѝ дойде реда...
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Април 29, 2020, 14:32:29
Отговор #99

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
По ред на номерата вчера смених и реле-регулатора. Сложих Vika - някаква измислена марка, които предлагат голям брой афтърмаркет части за Шкода. Не влезе директно на шпилките, та му пилих основата с една пиличка.
Купих си и 20 щипки за корите на вратите - в шофьорската някоя от щангичките и по-скоро тази от вътрешната дръжка към бравата трака, освен това и на двете предни кори им липсва по някоя и друга щипка.
Сложих и чистачки Бош. Старите просто бяха стари. Тези чистят отлично. Иска ми се да си намеря хромирани чешки PAL, че с черни е грозно. Ако оня идиот не ми беше изхвърлил колите, щях да имам една камара хубави ПАЛове - вътре имах маса нови части. Ама е - изхвърли ги и сега трябва да купувам някакви елементарни неща.
Да не говорим, че на зелената й се разпада мокета. За 500км каране е почнал да се проскубва на шофьорското място. Сигурно ще взема от японка - те са с борд и уж една идея по-пазят.

Иначе колата работи отлично. Остана да й врътна малко делкото и да препипам клапаните.
От 12 години не бях карал активно соц кола. Малко ми е странно, ама като че ли свиквам. Голям майтап е като се кача на нормална кола - с левия крак целя спирачка, вместо съединител. На Шкода педалите са надясно...