Заех се да оправя всичко, което бях установил като проблемно по механиката на Шкодата.
Колата не работеше добре на газ на празен ход. По тази причина старият собственик беше направил ръчна газ, ползвайки оригиналната система на смукача - с лостчето по механичен път управяляваш лоста на първа дроселова клапа.
Сложих изпарителят, свален от Жигулито през 2013. Пак гасне под 1500об/мин на газ. Бре?!
Във вторник се захванах сериозно. Първо не пожела да запали, старият немощен акумулатор от три въртенета умря. Запали с бутане.
Отивам и купувам комплект нови италиански мембрани за вакуумно Ловато. После отивам и си купувам нов акумулатор и 6 литра антифриз концентрат.
Следва сваляне и ревизия на изпарителя - вътре всичко си е почти ново. Вече всичко е не почти, а съвсем чисто ново вътре.
Залавям се с ВиК-то отзад. Вече е с тотално променена конфигурация. 105/120 нямат щуцер на блока до бензиновата помпа, а тапа. Тук се мъдри щуцер с подозрително заводски произход. След разговор с майстор Симо се изясни защо го има. Оказа се, че такава конструкция щуцер (байпас на парното) имат старите модели - 1000МБ и 100, които са с по-безпроблемно охлаждане. С този щуцер се подобрява охлаждането на проблемния 4-ти цилиндър.
Стана следната конфигурация - термостат - парно - тройник - (към блока и към изпарителя) - изпарител - водна помпа. Навънка на студа ми се разгони фамилията да навързвам 234 маркуча и скобички. Както и да е, нагласих го.
Сложих парнаджийски кран на парното - нямам нервите и силите да правя шкодово парно с всички клапи. Сега е с по-голям радиатор от Рено и вътре всичко е изтърбушено, така че няма клапа за студен въздух. Всичкият постъпващ въздух минава през радиатора.
И каквооо?
Паля и тя пак умира на газ!
Е*ати! Тука колегата Светльо му просветва - Абе, тоя вакуум не е взет от където трябва - а беше взет от вакуума за делкото. Под капака на колата са гледали един рейс приятели майстори и гурута, включително стари Шкодаджийски майстори като Симо. Идеше ми да си скъсам дипломата за инженер, ама а де?
Шкодата си има щуцер на колектора - там се връзва един маркуч за картерни газове. Сложих там вакуума на изпарителя - колата заработи перфектно и може да държи дори 500об/мин. Регулирах си я на 800 оборота. Кеф. Сега и на бензин и на газ пали и върви чудесно.
Изправих волана, че беше накриво. Сложих пластмасова кора на тръбите на парното и кабелите в предната част на тунела. Кората дойде от майстор Симо, а пластмасовия фиксатор - от Пазарджик.
Наново сменях казанче за спирачна течност и маркучи. Бензиновите, които поставих преди няколко седмици се разложиха. Аз от напъване при стягане на скоба счупих единия щуцер на иначе чисто новото казанче. Един приятел ми донесе казанче. Сега съм сложил руски маркучи от Лада - тези с червената оплетка. Те карат по колкото изкара Ладата. В случая щуцерите са 8мм, а маркуча е 6, дано издържи. Поне на първо време не тече. Стига един нов Ладов маркуч за смяна на трите Шкодови.
Класика - студ, дъжд, аз правя ремонти. Както и да е, колата тръгна добре. Вече има празен ход на газ и парното прави опити да топли!
Днес смених най-накрая и маслото в двигателя след близо 500км с 5-6 или не знам си колко си години старо масло. Е, бях долял литър прясно, ама все едно.
Охладителната система е с нов антифриз и обезвъздушена.

На долната снимка, правена оня ден, се вижда, че няма стъкло на шофьорското огледало. Бях го напънал като мечка да го кривя, че не можех посмъртно да видя нищо. И то хрус и ме се пръсна в ръцете!
Поръчах едно цяло огледало от Пазарджик, та му взех стъклото и вчера си го оправих за 10 минути. За майтап сега го и регулирах, та вече служи не само за окраса. Дясното все още е декоративно. Ще го напъна и него, дано оцелее.
И още нещо - направих си нови стоманени ключове за навсякъде. Шкодовите са много крехки и се чупят, особено тези на вратите. Не че не се отваря само с поглед, ама с ключ си е друго.
В крайна сметка колата върви драстично по-добре. Дойде й силата. Може да звънна тия дена на Методи да я пробвам срешу 412... 12 е сила, но и тука при мене вече нещата са доста по-интересни спрямо стандартна 120ка.
Много леко се кара Шкодичката и честно казано, много й се радвам. Мисля засега повече неща да не правя. Пак от Пазарджишката бяла 105Л ми дойде и перфектна емблемка за таблото - ще сменя настоящата скоро, че е леко помътняла.