Автор Тема: Mazda 626 - показна реставрация  (Прочетена 218426 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Януари 03, 2021, 21:44:04
Отговор #1020

Неактивен tenio hf

  • /!\ Млад шофьор
  • Публикации: 5
Добър вечер.
За много години на всички, здраве, щастие и късмет.
Покрай почивните дни изчетох темата на един дъх.
Няма, да кажа нищо за работата на автора на темата по една единствена причина, чисто и просто нямам думи.
Така че най-разумно е да замълча.
S15, ако не си решил проблема с документите на автомобила и ако съм разбрал правилно от
предишните постове той е собственост на твое ЕТ. Предлагам една идея, която е много елегантна и решава повече от един проблем.
Ако съм разбрал правилно ЕТ-то няма търговска дейност от 2014г., но всяка година се подава тази информаця до НСИ и се качват нулеви ГФО. В същото време "имаш" - собственик и управител си на друго юридическо лице - ООД, ЕООД. Ако горното е така, то най-ефективно
е друга твоя фирма да изкупи търговското предприятие на ЕТ-то. Същото става след подробен разговор със счетоводителя на ЕТ-то, който да изготви подробен баланс и списък на всички активи и пасиви собственост на търговското предприятие, като в тях ще попадне и автомобила. След това с договор за покупко-продажба на търговско предприятие /нотариално заверен/ в който подробно описвате ДМА-тата се продава търговското предприятие на ЕТ-то на друго Ваше юридическо лице.
От правна гледна точка какво се случва:
1. Автомобила става собственост на новото юридическо лице с договора за покупко-продажба на търговско предприятие /нотариално заверен/ и със същия сменяте собствеността в КАТ.
2. Лично аз никога не съм харесвал правната форма на ЕТ-то, защото дава много свободно място за интерпретации в увреда на физическите лица, които няма да коментирам тук. Но с горния похват за покупко-продажба на търговско предприятие си спестявате процедура по ликвидация на ЕТ-то, както и задължителната ревизия от НАП. Във Вашия случай съм почти убеден, че няма от какво да се притеснявате, но ви спестява пари, нерви и разправии с държавни администрации, което е и най-досадното. От датата на договора за покупко-продажба на търговско предприятие /нотариална заверка/ в шест месечен срок ЕТ-то ще бъде заличено. През този период носите отговорност солидарна с новия собственик на предприятието на ЕТ-то, но както казах по-горе във Вашия случай съм почти на 100 % убеден, че няма основание за притеснение, рядко съм виждал човек с такова внимание към детайла, а не вярвам само по отношение на автомобила да е така, а си е житейска философия.
Коментирайте горното с Вашия счетоводител и ако има нещо с което мога да помогна с радост ще го направя.
Пожелавам много здрава и успешна 2021 година на всички.

Януари 03, 2021, 23:46:04
Отговор #1021

Неактивен S15

  • Публикации: 689
        Здравейте и честита новата 2021г. на всички!

        Предложението на колегата  tenio hf  е нещо напълно ново за мен и определено излиза извън сферите с които съм в разбирателство  :)  Ще проуча тази
възможност и надявам се това да стане в рамките на следващите 1-2 месеца. В момента счетоводството е доста натоварено и ще ме "отсвирят".

         Много благодаря за коментара и готовността за съдействие  :)