Е, това се вика щастлив номер като за 1000 лв, броя на постовете ми тук. )
S15 е доста мислен автомобил, не знаех за тази особеност при клапаните му.
Браво Дидо, главите на 300-то стават супер.
Работата ти по тях ме въодушеви )) да си довърша претриването на клапаните и сглобяването на главата на Сааба 900, така че тия дни или седмици ще направя ъпдейт със снимки на моята тема.
По отн. на пълните с топлинно отвеждащи субстанции /натрий или сода, наричат ги с тия две имена по спец. техн. литература/ клапани, обаче е редно да се акцентира, предвид на ентусиазирания ти коментар

, че С15 е мислен като конструкция /което може и да е така принципно/, че тия натриево-содни изпускателни клапани не са изобретени или приложени за пръв път от Нисан, или въобще от японски производители.
Такива пълнени клапани, дори към нач. на 80-те год. периода, не са особена новост, а очакваемо и наложило се в практиката на турбоколите, успешно техническо решение.
Всъщност, отдавна преди Силвията и турбоверсиите на 280 и 300 ЗетХ, още от 60-те години, такива изпуск. клапани се ползват при някои по-динамични и с топлинно натоварени мотори модели на някои европейски марки, като Алфа-Ромео и Ферари.
Интересно обаче, сега се замислих, дали форсирана кола като Тойота 2000 ГТ, чийто мотор е конструиран от Ямаха, макар да е била с атмосферно пълнене, не е ползвала такива изпуск. клапани, още от края на 60-те години.
А при турбинираните такива двигатели, содиумни клапани се слагат, ако не греша, за първи път на серийна кола, на дебютиралото в 1973 год. БМВ 2002 турбо.
И от него насам, тия клапани са си редовно срещани при колите със свръхпълнене.
https://books.google.bg/books?id=l1n0AwAAQBAJ&pg=PA155&lpg=PA155&dq=BMW+2002+turbo+sodium+filled+valves&source=bl&ots=_J1UqTJ3xG&sig=ACfU3U0230xoVrgs3SCtm0hdduKbaj1tIA&hl=bg&sa=X&ved=2ahUKEwiApqn8uOvoAhWU7aYKHcdCDdYQ6AEwF3oECAwQKg#v=onepage&q=BMW%202002%20turbo%20sodium%20filled%20valves&f=falseОтн. по-масово по онова време в нач. на 70-те години, почват и фирмата Порше да слагат тия натриево-содиумно пълнени клапани.
Още от 1973 год. на атмосферно пълнените им силно форсирани модели Карера 2.7 РС, а от 1974 год, и на турбинираните 930.
При Сааб от 1977 год. се слагат на 99 турбо, а и моя 900и, дебютирал в 1979, също е с натриево-пълни изпускателни клапани.
За тия ми отн. трудни за намиране сега като нови изпуск. клапани, акцентирах в моята тема на Сааба, преди 1-2 години още.
На моя Сааб като му сменях 2-та дефектирали сода-пълни изпускателни клапани, успях да намеря НОС клапани, възможно най-добрите афтърмаркет содиумно-пълни на пазара, производство но немската фирма ТРВ.
Нови са отн. скъпи, но аз моите ги открих /един залежал комплект ТРВ-содиумни/ чак в Канада, но на изгодна цена.
Ако ти се избомби някой от изпуск. клапани ти препоръчвам точно на ТРВ да си вземеш.
Ето тук една дискусия за монтажи и заменяемост на тия натриево/содно пълнени клапани.
http://forums.pelicanparts.com/911-engine-rebuilding-forum/725587-exhaust-valves-have-sodium.htmlЕто ти за сравнително инфо, и темата с моите пълнени клапани на Сааба.
Акцентирам, ако ще ти се налага бъдещ клапанов ремонт на Турбо 300-та, че някои авто или клапанови производители дават възможност за стругарска обработка/шлайф на клапани с сода-натрий пълнежи, някои обаче- не.
Не знам Нисан в техните официални тогавашни или по-късни сервизни бюлетини, какви обработки и стържене разрешават на тия им пълнени клапани на турбо-моделите им.
Може сигурно такова инфо по Нета да се намери.
https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,9447.80.html