Браво, колега,
Успях да прегледам днес темата! Чудесна работа си свършил всичко от до почти сам!
Ще се радвам да видя колата на Перущица сезон 2023
Благодаря на DrymeB и на didotoo за добрите думи, радвам се, че ви е харесала темата.
Не съм добавял нова информация по колите ми , защото възникнаха разни промени в живота ми. За последните 2г си сменям 2 пъти местижителството и като цяло съм се поразпилял и не успявам да действам както ми се иска по автомобилите.
Ако трябва да продължа до където съм стигнал.
Най-накрая имах бинго със стартера. BOSCH стартерът с 9 зъба, който си купих от чужбина пасна идеално на венеца на маховика. Дадох го за ревизия преди да го сложа, в момента върти свежо и без странни звуци. За жалост скоростите, които си бях напазарувал не са наред. Много странно - когато съм на полусъединител се чуват болезнено стържещи звуци вътре. Когато пусна съединителя изчезват. Мислих, че не съм сложил добре аксиалния лагер, свалях два пъти кутията, сменях 2 различни масла - няма оправяне. Та върнах си старата кутия.
През лятото реших да си направя приключние и отидох на класик кар срещата в Русе с нея. КОлата не беше карана от 16-17 месеца, през което време се сваляха скорости, стартери, 2 пъти сменях карбуратори, дистрибутор и какво ли още не. Преди да тръгна към Русе разбрах, че спирачките на 3 колелета са блокирали от стоенето. Отне ми известно време да ги раздвижа, но след това нямах проблеми. Колата стигна до Русе , но далеч не безпроблемно. На няколко пъти по пътя карбураторите пресъхваха. Уж имам бензин, уж електрическа помпа, но така се случваше. След като пресъхнат колата спира насред пътя и всичко това беше крайно неприятно по натоварения с трафик от камиони път Бяла-Русе. Ядосах се доста.
Не смея да пълня резервоара до край, защото ми е зле уплътнението на сондата и излиза бензин в багажника. Освен това нямам вяра и на показанието на нивомера.
В крайна сметка реших да сменя уплътнението на сондата и като я извадих реших още веднъж да я почистя, за да оправя покаанието. Докато я чоплих се зачудих дали да не си купя нова. Проверих в класик алфа - има. Но за жалост нито една от трите вида сонди не прилича на тази, която е в моята кола. Усъмних се, че пак някой нещо е мазал и след кратко търсене онлайн идентифицирах сондата от алфата ми като Ладова (нива). Та тая сонда е по-къса(!!) от оригналната. И вероятно по пътя като се лашне в завои остава на сухо. А горивната ми помпа е малко капризна и като засмуче въдух после и отнема известно време за да подкачи пак.
Разгледах новите оригинални сонди - нито една няма щуцер за обратно гориво и освен това са няколко вида в зависимост коя година е колата и кой е производителя на таблото.
В крайна сметка реших да си взема нова сонда от Лада нива и да удължа тръбичката.
Ето как изглеждат ладовите сонди:
а ето и оригиналната:
Освен това ударих камък и с термостата. От край време имам теч от капачката на термостата право върху дистрибутора. Това предизвикваше прекъсване на запалването.
Намерих време да сменя гарнитурата на термостата, но като развих гайките на капачката изненада - капачката се разпадна на две в ръцете ми. Явно някой я е пренатегнал преди време и се е сцепила. Течът изобщо не е от гарнитурата. Ходих на цветна заварка и предстои да я монтирам идната седмица. И така всичко с тая кола е много измъчено. Почти не останаха непрегледани възли и непипани от мен детайли.
Идната седмица ще сглобя нивомера и термостата. Тази година живот и здраве мисля да я карам активно. Междувременно прашлясва в компанията на по-любимата ми: