Автор Тема: Trabant 601 1984  (Прочетена 33233 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Февруари 17, 2020, 10:21:06
Отговор #40

Неактивен fokke

 • Публикации: 1067
  • fokkerc.com
Искам специално да  благодаря на Кръстьо maini4ka за подаръка , който ми направи вчера от 3 гуми Pneumant за Трабант от средата на 80те .
Миналата година случайно попаднах на две джанти със същите гуми и реално вече съм с пълен комплект Pneumant :)
Февруари 17, 2020, 13:43:47
Отговор #41

Неактивен K.I.P.

 • Публикации: 84
 • Trabant 601S, BMW E21 315
По повод частите и сайтовете, ldm-а наистина цените са супер високи. Пазарували сме колективно от www.trabantwelt.de , където някак са по-нормални и то най-вече има неща, които ги няма у нас.
Повечето им части са на ниво, като някои от тях са оригинални DDR. За съжаление из техните части се намират и някои унгарски, които не са с прекрасно качество.
Ники, прощавай, но не съм съгласен. Коляновия вал Trabant е по-сложен и по технологичен детайл. Той се продава с биелите, лагерите и семерингите, като сглобена единица. Рециклирането се състои в разпресоване и запресоване с нови лагери и семеринги (ако работните повърхнини не са наранени безвъзратно), а след това е необходимо балансиране с изискване за радиално биене до 0.02мм. Лагерите не са стандартни машинни такива и са трудни за намиране. За съжаление никой не прави нови, а само се рециклират старите валове, а това при тези двигатели си е вид консуматив. Лошото е, че един ден ще станат много дефицитни.

Искам специално да  благодаря на Кръстьо maini4ka за подаръка , който ми направи вчера от 3 гуми Pneumant за Трабант от средата на 80те .
Миналата година случайно попаднах на две джанти със същите гуми и реално вече съм с пълен комплект Pneumant :)
Предполагам знаеш, че тези гуми не стават за каране, а само за парадни цели?
Защо точно двутактов двигател?
- Защото един такт не е достатъчен, а четири са прекалено много!

Февруари 17, 2020, 14:46:32
Отговор #42

Неактивен fokke

 • Публикации: 1067
  • fokkerc.com

Предполагам знаеш, че тези гуми не стават за каране, а само за парадни цели?

Мислех да правя с жена ми  един тур до Валенсия през Хърватска  и Италия , ама сега като каза ..... :)))  майтап да става

Февруари 17, 2020, 17:25:23
Отговор #43

Неактивен fokke

 • Публикации: 1067
  • fokkerc.com
От Кръстьо си купих също и табелка DDR  адски качествени неща прави тоя човек !!!


Април 26, 2020, 00:02:28
Отговор #44

Неактивен fokke

 • Публикации: 1067
  • fokkerc.com
Тая вечер намерих една снимка на 2 неща , на които съм се научил на нещо :)  Това балканче е на моя дядо , остана и след него , толкова баири и гори е видяло, а и бутане , нерви , ремонти , че ако почна да разказвам няма свършване:)))) На него се научих да карам нещо различно от колело ,а на него дядо ми ме е возил, като съм бил много малък и ме е слагал в раница главата ми се е подавала и така:))) Годината на производство му е 69та или 66та , трябва да проверя че съм на години и паметта ми изневерява вече ;)
В момента Балканчето  седи в тоя си вид, понякога го припалвам и возя сина си  и все си казвам , че ще му дойде реда и на него , но проектите са толкова много , че ми трябват 3 живота ..

Трабанта е ясен , писах за негоЮни 12, 2020, 22:39:44
Отговор #45

Неактивен fokke

 • Публикации: 1067
  • fokkerc.com
Здравейте, преди време бях  снимал един чисто нов Трабант , нямам идея как и къде е съхраняван но по много белези количката личеше , че е чисто нова некарана консервирана в годините


Юни 14, 2020, 17:45:16
Отговор #46

Неактивен fokke

 • Публикации: 1067
  • fokkerc.com
Току що си купих Трабант  O:-)
Класически случай , под плевня седял 10тина години на сухо под плевнята , естествено бракуван заради пустите непосилни 10 лева на година данък :)))
Взимам го от жена първи собственик, карано е  на 20 километрови тигели през годините със средна скорост 40 км :))
Трабанта е от последните 1988-ма с пружини отзад и електронно , след първия ми оглед бях приятно изненадан от състоянието на проблемните за Трабанта места -роговете под педалите , прагове  и гнилочи около и зад задните колела, тук нещата са изненадващо здрави, на практика желязната част на количката е здрава с леки забележки , които при трабанта на майка ми са доста зле, ремонтирани и тн, но и трабанта е обилолил БГ няколко пъти.
Днес отидох до колата с туба бензин , компресор за гумите , които вероятно са заминали и ще трябва да слагам мои , акомулатор  и съд за стария бензин .
Подготвих всичко  завъртях ключа и макар колата да е паркирана под плевнята на собствен ход не пожела да завърти, дори не изхвърля шалтера, което ме навежда на мисълта , че шалтера е запекъл.
В багажника имаше 5 гнезда на оси и ги чистихме , но така и не запалих колата и другата седмица ще трябва да я тегля с друга кола до къщата ми за да  проверя по обстойно, че под тая плевна няма място да се завърти човек.
Та така, за първи път си купих Траби и изглежда поне за мен доста обещаващо, а и ако и с документите го оредя ще мога да си карам освен Волгата и трабант по  пътищата :))) Жена ми гледа като отровена като я накарам да се качи на Траби :)))


Юли 04, 2020, 14:34:15
Отговор #47

Неактивен fokke

 • Публикации: 1067
  • fokkerc.com
Здравейте отново, прибрах Трабанта при мен, оказа се, че е с двата талона и разни  документи от които се разбира , че колата е карана последно 2008ма година , което значи 12 годишен престой под плевнята.

Изтърбуших всичко от вътре за да спра гниенето , дереджето на пода в предната част при педалите ме интересуваше, като най- проблемно място за трабантите. Както и предполагах  е с ръжда от традиционните за онова време балатуми , които бяха модерни да се шият и , които така спарват че няма начин да не се скапе под тях. Пода беше застлан първо с пласмасов кашон , след него кичето , над кичето беше оригиналния мокет и над него балатума........
Дереджето на пода е повърхностна ръжда, която трябва да изрина и спра с Вюрт киселината после грунд.

Днес свеж и с настроение за пробни запалвания на двигателя качвайки акумулатора  забелязах  и разбрах , защо не съм успял преди това да запаля колата , целия сноп кабели влизащ в купето са гризани от плъх . Следва да ги навържа  и да пробвам отново :)


Юли 12, 2020, 15:09:11
Отговор #48

Неактивен fokke

 • Публикации: 1067
  • fokkerc.com
Здравейте, вчера  натоварих в колата  си всички такъми за запояване на жички( много съм зле с поялника)  и с горда стъпка  и на пета скорост отпраших за троянския балкан да се боря с изгризаните  кабели на новия Транат :)
Запоих и нанизах всчико в термошлаух , сложих акумулатор врътнах с придърпване на смукача и О ЧУДО :))) барболясника запали с лека помощ от моя страна на педала на газта! Машинката работи доста  тихо , което ме изненада, но миризмата на стар бензин ме влудява. Въпреки комбинацията от стар бензин и нов Трабанта работи, че дори го и покарах. Изненадата ми бе в това, че колата има по -добра мощност от стария ми трабант, в последствие се впуснах в разучаване на това колко е карана реално колата и след разговори с единствената собственичка на колата се оказа , че е на реални 84 хил км.

Това е за сега, следва някакъв вид стъргане на тая ръжда от пода , смяна на 4-те калника, ако някой има нови да свирка ! Преглед на всички  спирачни барабани са задължителни, защото липсваше от течността , а и не спира като хората.

https://vimeo.com/437577315


Юли 14, 2020, 13:30:46
Отговор #49

Неактивен fokke

 • Публикации: 1067
  • fokkerc.com
Здравейте отново.
Днес тихомълком купих така желаните от мен  и търсени от години свестни и здрави оригинални седалки със здрави дамаски. Седалките са в перфектно състояние  , плата не е мръднал нито го е пекло слънце , нито е изгнил. Просто съм адски доволен от находката , сега остава бакелитов волан да намеря и трабанта на майка ми ще е за боя и регистрация