Автор Тема: Citroen CX 2500 IE Pallas  (Прочетена 12356 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 05, 2020, 14:15:31
Отговор #10

Неактивен Speeder

• Администратор
  • Публикации: 5094
Много е красива, че даже и чудесно боядисана!
Снощи се качих в нея.
Салонът и е абсолютен контрапункт на немският дизайн от тези години, а именно - дебело-плюшени и уютни седалки, същевременно футуристичен дизайн на табло и кори на врати.
Гарантирано те отделя от масата автомобили.
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GT 1300 Junior, Giulietta 2.0

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Март 05, 2020, 21:50:15
Отговор #11

Неактивен Йордан Дончев

• Публикации: 45
 Честито за покупката. Страхотен автомобил доставяш несравнимо удоволствие при шофиране. На живо е още по впечатляващ.

Април 04, 2020, 17:11:59
Отговор #12

Неактивен DMC

• Публикации: 1409
  • Георги Димитров
Благодаря ви за добрите думи, колеги :) Радва се, че ви харесва!

Междувременно дадох резервния комплект фарове за прехромиране в Стрелча. Тези, които са на колата са покрити с някакъв станиол, отблизо се вижда и ме дразни. Имах резервен комплект фарове и ето резултата:

Peugeot 205 1.6 GTI '84
Peugeot 205 1.4 Roland Garros '90
BMW E12 528 '78
Opel Rekord C 1.9 Sprint '67
Alfa Romeo 2000 GTV '74
Citroen CX 2500 IE Pallas '83
VW T3 Caravelle 1.9

Юни 18, 2021, 10:30:40
Отговор #13

Неактивен sphereholic

• Публикации: 307
    • Ретро автомобил Ситроен 2cv Charleston
Много се радвам, че има такава красива кола в движение и човек, който оценява чувството да притежава и шофира тази френска икона. Винаги съм харесвал повече първа серия с хромираните брони.

Юни 22, 2021, 00:13:09
Отговор #14

Неактивен DMC

• Георги Димитров
Много се радвам, че има такава красива кола в движение и човек, който оценява чувството да притежава и шофира тази френска икона. Винаги съм харесвал повече първа серия с хромираните брони.

Аз и се радвах около половин година. След това я прибрах в гаража и не е вадена от Август 2020. Вероятно е и тая година да не ми остане време за нея :( А така ми се кара...
Peugeot 205 1.6 GTI '84
BMW E12 528 '78
Alfa Romeo 2000 GTV '74
VW T3 Caravelle 1.9

Юни 22, 2021, 11:25:28
Отговор #15

Неактивен krankenstein

• Публикации: 7091
Аз и се радвах около половин година. След това я прибрах в гаража и не е вадена от Август 2020. Вероятно е и тая година да не ми остане време за нея :( А така ми се кара...

За съжаление е така, все повече се убеждавам, че това хоби е по-скоро за богати пенсионери. Освен другото колите страдат от проблеми следствие заседяването - клеясали спирачки, изсъхнали карбуратори и т.н... така, че примерно след година-две престой в гаража преди да ги изкараш, трябва първо да намериш време да се справиш и с тези щети. Спомням си думите на един познат, който казваше, че на нормалния работещ човек е по силите да поддържа само 1 ретро кола, аз бих го поправил по-добре да са две 2, та докато едната е в бокса да има все пак какво да изкараш при желание или необходимост. И аз до известен етап се придържах към това правило, но обикновено там където има 2 класики след време стават 4-5 както е в момента при мен, а при други с повече свободно място често автопаркът става и двуцифрено число :)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Февруари 13, 2023, 23:41:25
Отговор #16

Неактивен DMC

• Георги Димитров
Една година не бях нито карал нито работил по Ситроена, но миналата година го преместих да ми е под ръка и посвърших някои неща по него.
Още като го купих ми направи впечаление металното тракане от двигателя. ПОсъветваха ме да мина на 20W50 масло (оригиналното по книжка), но и това не помогна.
в крайна сметка реших да сваля ангренажния капак и да видя какво става с веригата. Това, което на първо време се виждаше е, че успокоителят е тотално чао. Смених първо него, поутихна малко колата, но все още не звучеше здравословно. Реших да сменя ангренажната верига и обтегача. Веригата я купих заедно с успокоителя от CX Basis, но обтегачът там беше безумно скъп и реших да не го взимам на първо време. След като свалих веригата обаче се оказа, че обтегачът е тотално заминал. РОвих, четох, оказа се, че при бензиновите двигатели на Пежо 404 обтегачът е същия. Е... почти същия. Има малки разлики в самонатягащия механизъм, но като цяло пасва без преправяне. Верен другар Пежарист ме снабди веднага с такъв оригинален Пежо обтегач и сглобих ангренажния тракт за нула време. И вече колата наистина утихна. Работата по замяната е сравнително лесна - сваля се само предно дясно колело, като колата е вдигната на максимум предварително. Това, което ме подлуди е факта, че няма гайка никъде по зъбните колелета, с които да ги въртиш за да ги докараш на белези! Отвратително измислено! Четох в книгата - пише да свалиш капака на маховика и от там с отверка зъб по зъб да въртиш коляновия вал????!!!! Такива недоразумения не съм виждал при друга кола.

Стария обтегач:

Нов/стар обтегач и успокоител:

Различния самонатягащ механизъм при 404 спрямо оригиналния на CX:

Въпреки, че веригата не е дълга, тя видимо беше разтеглена спрямо новата:

Ангренажната верига поставена на белези на коляновия вал и на разпр. вал.

Peugeot 205 1.6 GTI '84
BMW E12 528 '78
Alfa Romeo 2000 GTV '74
VW T3 Caravelle 1.9

Февруари 21, 2023, 23:22:02
Отговор #17

Неактивен DMC

• Георги Димитров
Друго нещо, което оправих лятото е един новопоявил се теч от тръбичка за обратното масло:

Докато се занимавах с това огледах добре колата отдолу. Видях на живо , какво имаше предвид преди време Hydrometalique като ми описваше как тампоните между купето и шасито ИЗЧЕЗВАТ мистериозно с времето:

Peugeot 205 1.6 GTI '84
BMW E12 528 '78
Alfa Romeo 2000 GTV '74
VW T3 Caravelle 1.9

Февруари 21, 2023, 23:41:05
Отговор #18

Неактивен DMC

• Георги Димитров
Намерих време да се захвана и да оправя нехерметичностите около изпускателния колектор. След като оправих шумната веригата шляпаща по износения успокоител моторът утихна и остана да чувам само шума от изпускателния колектор. Видимо беше, че на 1ви цил. беше опушено около порта на главата. Казах си - лесна работа, сменям гарнитурките и съм готов. Да намеря гарнитури за 2500 мотора се оказа трудно. Поръчвах на 2 места в БГ и все идваха някакви неправилни. Накрая поръчах от CX basis, но по невнимание поръчах само една вместо 4. Тук hydrometalique ме спаси - по някакъв странен късмет се оказа, че той има 3 бройки именно такива гарнитурки, та заедно с моята единствена доставена от Германия успях да си направя комплект. До тук добре. Обаче като започнах да развивам шпилките видях, че не случайно духа от едната гарнитура - там има скъсана шпилка. Свалих смукателния колектор а имам по-добър достъп до шпилките на изпускателя и развих всичко успешно. Реших да разпробия шпилката и да я сменя. Действах с някакво обикновено свредло с винтоверта. Мястото е доста неприятно, нито виждаш добре под какъв ъгъл пробиваш, нито е удобно да си контролираш силата на натиск... Първо разпробих с 4мм успешно, но при следващото пробиване с 5мм счупих свредлото доста неприятно - остана вътре. Ни напред ни назад. Чудих се, съветвах се и накрая си взех кобалтови свредла. Набих счупеното парче колкото мога навътре (оказа се, че отворът има още 10мм място навътре). След това минах на 5, 6, 8. Оригиналната шпилка е 8мм. Докато се мъчих да вадя счупеното свредло вече бях разширил отвора и нямаше как да остана на 8мм шпилка. Разширих до 9мм и резбовах отвора на М10. Колегата Skodko ми помогна да си намеря един специфичен чарк - двустъпална шпилка. От едната страна е М10, а от другата М8. Тая шпилка се намира в ремонтни комплекти за ангренаж на някакви ТДИ- та на VW. Та сложих нея и монтирах благополучно колектора с новите гарнитури. И двигателят вече е съвсем тих.

Ето я и шпилката спасител:

Peugeot 205 1.6 GTI '84
BMW E12 528 '78
Alfa Romeo 2000 GTV '74
VW T3 Caravelle 1.9

Февруари 21, 2023, 23:50:36
Отговор #19

Неактивен DMC

• Георги Димитров
Друго нещо, с което се забавлявах беше неработещия километраж. Свалих таблото и го разглобих. ОКаза се, че има износени предавки на механизма на километража. Разглобих едно донорско табло, което имах, но уви и там износено (че даже и не бяха същите). Поиграх си и изфабрикувах месингови зъбчета, които набих внимателно с поялника. Не станаха перфектно, но работят. Нямам идея колко ще е трайно, ще си търся в бъдеще някое друго донорско табло.

Освен това реших да сменя и гумите за да съм с оригиналния размер. До сега бях със 185/70/14, които са по-малки от оригиналния размер - 185/80/14 и съответно калниците отпред стояха някак празни, а и скоростомерът греши. В БГ не намерих нови гуми с този размер, но намерих 2  Hankook такива уж използвани ( но си бяха нови и с пресен дот) и ги купих. Останалите 2 си поръчах от gumi7 и ми докараха от Холандия чисто нови гуми същите Hankook като другите 2.Два месеца по-късно си намерих и 5та такава гума, пак нова в БГ и си я купих за да я монтирам на резервната джанта.

Ето няколко снимки със старите гуми преди да сложа оригиналния размер:

Peugeot 205 1.6 GTI '84
BMW E12 528 '78
Alfa Romeo 2000 GTV '74
VW T3 Caravelle 1.9