Автор Тема: Great American Cars - и не само!  (Прочетена 635 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 30, 2020, 16:16:31
Прочетена 635 пъти

Неактивен galaxie

  • Публикации: 1765
Наскоро се сдобих с няколко принтирани върху дърво илюстрации от Jerome Biederman, известен предимно в Америка, художник и илюстратор на тема транспортна техника.
Винаги ми е била интересна историята на луксозните, изчезнали, забравени или неуспешни автомобилни марки. Тези картини ми подействаха като катализатор, да се разровя из книгите отново.
По обясними причини ще се фокусирам върху американските автомобили.

Pierce–Arrow 1901-1938
В продължение на 37 години производство на компанията Pierce, акцентът винаги е бил върху комфорта и надеждността. Още от първия старт за издръжливост през 1901 г. - през известните Glidden Tours - репутацията им за качество е широко известна.
Докато Pierce-Arrow се превърне в един от най-престижните автомобили произвеждани някога, началото на Pierce е повече от скромно. По времето на Гражданската война Джордж Пиърс започва кариерата си в производството на предмети за бита, включително кутии за лед, кафези за птици и вани. След като се участва в няколко фирми, той създава собствена компания - George N. Pierce, през 1878 г. Когато манията за велосипеди удря страната в края на деветнадесети век, Пиърс установява, че опитът, натрупан в производството на телени изделия, като клетките за птици, лесно се прехвърля в производството на велосипеди. Високите стандарти за качество и атрактивната цена правят велосипедите на Pierce изключително желани.
До края на века компанията Pierce започва експерименти с автомобили. Докато ранните усилия са свързани с парен агрегат, първият автомобил Pierce от 1901 г. използва едноцилиндров двигател DeDion с мощност 2 3/4 к.с. През 1903 г. Пиърс заменя двигателя deDion в Motorette с един от тяхната собствена продукция. Около 170 Motorette на Pierce са направени между 1901 и 1903 г. В средата на 1903 г. е представен Pierce Stanhope. Подобно на Motorette, Stanhope използва двигател, направен от Pierce, монтиран под седалката на водача. Добавена е допълнителна сгъваема седалка пред водача. Stanhope има две скорости напред, плюс една за заден ход.
Компанията на Джордж Н. Пиърс поема по пътя, който ще ги направи известни през 1903 г. с въвеждането на Arrow - Стрелата. Arrow вече е по-голяма кола с двигател монтиран в предната част на автомобила, а не под колата. Arrow превозва четирима възрастни и се задвижва от двигател deDion с 15 к.с. Следващия двигател, направен от Пиърс, е представен през 1904 г. The Arrow проправя пътя на Great Arrow, който дебютира през 1904 г. Great Arrow има 93-инчово междуосие и разполага с четирицилиндров двигател Pierce, и въвежда изполването на лети алуминиеви панели по купето. Great Arrow има също и „Great“- страхотна цена: 4000 долара! Именно Great Arrow помага на Пиърс да спечели голямата си репутация, като спечели първите пет Glidden Tours.
Останалото както се казва е история, а ето и „моят“ Pierce-Arrow от 1919 година.