Автор Тема: Историята на френските пред/следвоенни Гранд-Рутиери  (Прочетена 4326 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Април 15, 2020, 21:19:43
Прочетена 4326 пъти

Неактивен USfan

  • Публикации: 10770
В последните години, покрай все по-масовото унифициране на производството, и свиването на моделните гами на френските производители в посока акцентиране на компактни, среден клас, СУВ, и тип градски джипки возила, като и миксажи между всички тия свободно изброени класи, всъщност се забравя, че имаше десетилетия и години, когато французите диктуваха модата във висшия клас коли.
И то във всичките им подвидове и подкласове- и при спортните, и при ГТ купета и кабриолети, и при луксозните седани автомобили.

По-нататък може да се спрем по обстойно на предивоенните лидери на модата в тия класове, като Делаж, Делахайе, Талбот-Лаго, Бугати, Хиспано-Суица, и някои други, но сега мисля да започна с две много малки и бутикови фирми, основно правили луксозни коли, и двете създадени от видни френски следвоенни индустриалци.

Това е историята на Фасел-Вега, просъществувала само 10 години като производител на коли.

https://www.facel-vega.com/А това е историята на Моника, произвела реално само 17 серийни коли, в рамките на една производствена година.

https://ranwhenparked.net/2012/10/16/a-look-at-the-monica-560-the-last-french-super-sedan/Мониката 560, аз лично я намирам за един от най-красивите следвоенни седани с 4 врати, правени някога.
« Последна редакция: Юли 31, 2020, 12:13:26 от dido1903 »

Септември 29, 2020, 13:51:00
Отговор #1

Неактивен USfan

  • Публикации: 10770
Френските луксозни и спортни автомобили, правени в периода от нач. на 30-те до нач. на 50-те години, са считани от мнозина за абс. естетичен връх в производството на леки коли на всички времена.
И, тази тук основно лична колекция но г-н Питър Мълин от Калифорния, в която главен акцент и част са френските Рутиери от този период, подчертава това.
Музея има най-голямата колекция от Вуазени в света, а вероятно и втората най-голяма Бугати колекция налична, след тази на Сите дОтомобил музея в Молсхайм /екс-братя Шлумпф колекцията/.

Страхотни детайли на страхотни коли се виждат тук.
Напр. при този ултрарядък син на цвят седан Вуазен модел Аеродин /със заводска Вуазен каросерия/ от 1935 година, забележете разните му ексцентрични неща, като кристалните пепелници Лалик на вратите, и висящите визуално в нищото на плоскостта на предното стъкло, оси на чистачките.   O:-)

« Последна редакция: Септември 29, 2020, 14:51:19 от USfan »

Септември 29, 2020, 16:15:31
Отговор #2

Неактивен USfan

  • Публикации: 10770
Житейския път на италианеца Антонио Лаго, инженер и директор на фирмата Талбот в нач. на 30-те, и по-късно собственик на новосформирата Таблот-Лаго компания, е доста интересен.
Изпълнен е с какви ли не перипетии, преди изцяло той да се посвети на автомобилния бизнес, и на производството но спортни, ГТ, и луксозни коли под неговата марка.

https://en.wikipedia.org/wiki/Antonio_Lago

https://en.wikipedia.org/wiki/Automobiles_Talbot_France

Октомври 14, 2020, 11:26:58
Отговор #3

Неактивен USfan

  • Публикации: 10770
Eто едно индивидуално представяне на Бугатито Атлантик на Питър Мълин, така нар. Ротшилд Купе, което е купена ново от барон Виктор Ротшилд 3-ти, и е поръчано в цветова гама - синйосребрист металик отвън, със син кожен салон вътре.
Тук в клипа е заснето малко след придобиването на колата от музея Мълин в 2010 год, срещу за тогава рекордната цена от 40 млн. долара.
От трите оцеляли Атлантик купета това е първото произведено, и е реставрирано именно в тази макс. близка до оригинала цветова гама.За сравнение, това на Ралф Лорен, което е четвъртото комплектно и посл. произведено от Атлантик 57 СЦ серията, като цяло също е отн. оригинална кола, но е със /да го кажем, когато става въпрос за толкова ценна и исторически важна кола/ селендурска смяна на цвета от оригиналното сапфирено синйо, в черен.
Почерняването е инициирано лично от Лорен, понеже той е фен на този цвят.
Затова и повечето бройки на модния цар от по принцип изключително ценните коли в колекцията му /като Мерцедеса ССК, екс-на Граф Троси/, си ги е пребоядисал в черно.Има разбира се, и две фабрично боядисани в черно Бугати Атлантик, това са най-общо казано, второто и третото подред направени.
Второто направено е прословутото- "La Voiture Noire", което се счита, че е карано лично от Жан Бугати, и после подарено от него на състезателя Робер Беноа.
На този Атлантик обаче следите изчезват след 1941 год. по време на ВСВ и окупацията на Франция.
« Последна редакция: Октомври 14, 2020, 12:32:00 от USfan »

Септември 09, 2021, 13:28:00
Отговор #4

Неактивен USfan

  • Публикации: 10770
Поради липса в света на сериозни автоколекционери от ранга на Мълин, които да са посветени само на френски коли, ето пак едно филмче за него.
В случая се показва тази част /пак основно от френски коли/ от неговата и на жена му голяма и важна колекция, която се ползва по-често за излизания и карания, ако не чак за ежедневна употреба.

Аз лично съм завладян от грацията, елегантността, и най-вече дълбоките автоисторически познания на Мерле, съпругата на Питър Мълин, която представя тези коли.
Съдейки по описанията за първите и коли, като мид-50ски Фордове Феърлейн Кабрио, и Т-бърд 1 Ген, които тя е карала предполагаемо от нови, предполагам, че е над 70 год. възраст, а е толкова жизнена.
Вероятно и донякъде заради това хубаво хоби, която тя споделя със съпруга си, от вече доста десетилетия.

Лешниковото Тип 46 Бугати кабрио, е между другото, бивша собственост на гръцката актриса и певица- Мелина Меркури.

« Последна редакция: Септември 09, 2021, 13:43:21 от USfan »

Юни 01, 2022, 19:04:26
Отговор #5

Неактивен USfan

  • Публикации: 10770
В началото на 30-те години френските премиумни производители успяват да правят серийните коли с двигатели с най-голям ходов обем в света.
Освен чудовището Бугати Роял, другата французойка с най-голям ходов обем е модела Джей 12 на Хиспано-Суица, с неговия 9.4 до 11.3 литров 12-цил. мотор.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hispano-Suiza_J12

&ab_channel=ctpj60
« Последна редакция: Юни 01, 2022, 19:13:51 от USfan »

Юни 02, 2022, 09:28:37
Отговор #6

Неактивен rsk

  • Публикации: 2454
За протокола - вторият 57 SC Atlantic се свързва с името на Уйлям Гроувър - първият победител в ГП на Монако.
Третият 57 SC Atlantic е с най-шарена история. В момента е сив, защото по оригиналните панели са намерили този цвят най-отдолу. Не помня вече дали е документално доказано или е само предположение, но се смята, че това е оригиналният цвят на колата. Всъщност и Bugatti така я бяха показали в една рисунка на четирите коли, които никога не са били заедно на едно място, за разлика от шестте оригинални Royale (а вече има и една заводска рекреация).
Та с една дума - по хронологичен ред: светло син, черен, сив, син. Чесно казано, ако черното се появи и бъде обявено за продан, допускам, че то ще стане най-скъпата кола в света. До догава обаче с любопитство ще очаквам следваща сделка за 250GTO...