Браво Митко, най-накрая нещата отиват към успешен и щастлив край за РС-а.
А ето още малко подробности около престоя на колата в София и в хубавия квартал с Банята, още преди теб, които може да кръстим- по метода на Междузвездни войни- епизод 0. ))
Та, почти 10 години преди купуването и от теб, в 1998 год. пролетта, покрай общата ми Алфа Спидер, дето имах с един приятел в периода 1997-2000 год, и покрай току що-купеното ми ГТВ, се мотах по Горна Баня да ходя при тогава един известен майстор на Алфи, който имаше в ниската част на кв. Горна Баня сервиз.
Та покрай приказките с него тогава, той вика-
- А ти знаеш ли, че тук наблизо до мен /визирайки там около Банята в Овча Купел квартала/, има една разбангиосана състезателна Шкода с централен мотор, сигурно е била прототип на колата от Вампира Фера, хаха.
Всичките ние, дето сме расли като деца в соцлагера в 80-те, и аз и майстора на Алфи, разбира се, знаехме Шкодата от вампирския филм от 1982.
Аз обаче, за серийна Шкода с центр. мотор не бях чувал, мислех си, че и 200 РС и тя е задномоторна, та не отидох да търся Шкодата.
Реших първоначално, че е някаква измислица на майстора, той обичаше да праща ретрофенове шарани да търсят коли по сокаците...
И така, минаха няколко години.
В края на 2002 год. обаче, там наблизо до тази къща, дето всъщност седеше Шкодата, и дето не отидох в 1998, се нанесе да живее едно позната /тя не беше много фенка на коли, но тогава имаше нова Целика от посл. Ген/.
И покрай пребиваванията при нея, малко по-късно, някъде в Януари 2003, нещо стана въпрос за квартала и и съседите, и тя изведнъж ми каза-
- А ти знаеш ли, че тук наблизо до мен, има една още по-смешна и от твоя Фиат кола /визирайки 850 Спидера ми, който току що-бях придобил, бе изоставен дълги години в гаража на х-л Родина/, дето прилича да е старовремска състезателна.

Постресна ме мацката с тоя анонс, и след като каза, че не се майтапи, и има такова чудо наблизо, ме разходи до двора със смешната кола.
И там какво да видя- твоята Шкода.
Тогава обаче калници и капаци не бяха свалени от нея, изглеждаше цяла и комплектна.
Потърсих човека собственик, той тогава между другото вече я продаваше, не е било да се е сетил чак в 2006 год. да иска пари.
Та той ми каза цена 1000 лв, или нещо такова. Вадене на мотора не дискутираше, хич и не съм го гледал мотора Ладов или Москвичов беше, хаха.
Вероятно по-късно при теб е понадул исканата комплектна цена, понеже си я купил в пика на богатите предкризисни години, в 2006-2007.
В самото начало на 2003, аз обаче, като видях тоя мотор в средата, и твърдо реших, че това не е 130 РС, ами 110 Р с присадени калници и обърнати мотори и скорости, и не му обърнах внимание на офертата.
И така, покрай моята високомерна убеденост, че това е гадна реплика, не я взех, и колата изчака още малко, и си дойде при правилния стопанин- теб, за което и честито!
Понякога, и доста често при това, живота и съдбата, наистина си знаят работата.

И така, чакаме Епизод 2, и сагата с реставрацията.