Автор Тема: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда  (Прочетена 27598 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Април 23, 2020, 18:13:09
Отговор #20

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3771
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН

Що за кратуна е направил това с алековата кутия... Какво му е пречело моторът от Лада да си е отзад, ама а де?
Много просто - и в главите на двамата собственици преди Митко се е въртяла 180/200 RS  мухата овада :))
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Април 23, 2020, 22:58:36
Отговор #21

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7170
По-скоро само на последния... днес получих от неговия съсед няколко снимки, правени пак в същия двор, но явно преди да започне с касапските интервенции. Приблизително в този вид беше и когато я видях за пръв път в онзи склад до Околовръсното. Качвам ги като допълнение към постния от към снимки "минус първи епизод".Вижда се, че скоростната кутия все още си е на правилното място и няма големи преработки в коша, освен добавената подсилена греда за ладовия мотор.
Забелязах също, че таблото е било напълно комплектно, а по-късно когато го получих заедно с колата, то беше разглобено и с липси. Добре, че все пак имах някои резервни елементи от табло на 110R, а капака на "кутиията" с контактния ключ и превкючвателите в средата се наложи да го поръчвам като реплика от Чехия заедно с други части, понеже при 110R такъв елемент няма. Оригинални решетки за духалките на стълкото върху кората все още не съм намерил...

А това са мои доста некачествени телефонни снимки вече от новото ѝ местожителство, показващи детайли от къстъм правената система за превключване на скоростите.


Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Април 24, 2020, 09:28:56
Отговор #22

Неактивен m_g

 • Публикации: 1113
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Колкото и 130RS да е била неконкурентноспособна 90-те години, това, което са направили на колата, за мен е върховна свинщина. Тя си е била напълно читава кола за бегачка със стаж. Дори не изглежда изгнила. Няма никакви кожуси от радиатор отзад, значи едва ли е 110R... Нали на 100-110 им е набит номера на купето баш на тоя кожух.
Аз колата съм я видял за първи път не зная кога, но преди поне 10г. В последствие няколко пъти съм ходил при Митко и всеки път го врънкам да показва и разказва. Но сега като гледам колко читава база е била преди да я набаса тоя малоумник. Да беше си взел една 120-ка и да й сади каквото иска, като ще е за садене. Дълги години из автокроса се подвизаваше 120 с мотор Ауди или не помня какво - централно разположен.
Понякога много съжалявам, че не съм с някоя година по-голям. Някога беше пълно със супер интересни коли, а в мизерните години след 96-та бяха и без пари. Аз обаче тогава карах колелото и по цял ден зяпах гниещите пред блоковете коли. На тая улица, където Митко имаше гараж и аз имам, стояха БМВ Бароков ангел, Хилман Супер Минкс, Рекорд А, Алфа седан от 60-те, куп Москвичи 407-3-8. Сега има една скапана Жигула и това е. То пък тогава хората нямаха пари, та ни така, ни иначе.

Април 24, 2020, 10:02:42
Отговор #23

Неактивен Logrus

 • Публикации: 241
...Да беше си взел една 120-ка и да й сади каквото иска, като ще е за садене....
Да, ама 120 е скучна - друго си е да караш истинска бегачка (макар и окепазена) и то от много рядък модел.
Освен това разни хора разни вкусове и мераци - радвай се, че не хванал флекса, за да "тунингова" и купето. Я си представи, че беше решил да я прави тарга, например или да раздува допълнително калниците. Честно казано, аз винаги съм си мислел, че ако имам Волга 2410 ще я превърна в нещо като ЕлКамино (какъв съм еретик само  :D)
И по-лоши изпълнения сме виждали - сега поне Митко има шанс да я върне в оригинален вид.

Април 24, 2020, 10:47:12
Отговор #24

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7170
Момчиле, той едва ли е тръгнал да ѝ го прави тоя тунинг, за да стане конкурентоспособна в разни хоби класове по състезанията... по-скоро от някаква криворазбрана гъзария и да се покаже какъв голям майстор е.
Колкото до ретро колите на ул. Бунтовник, в момента са останали само 2-та донорни москвича на покрива на гаража при тройното кръстовище с ул. Н. Лилиев. Говори се, че вътре под тях обаче имало някакво скрито съкровище ;) По-нататък вече близо до кръстовището с Богатица в един двор пък има рядък Ситроен Даяна фургонет. В този квартал се заселих някъде около 2003-4 г, затова по-старите антики наоколо не съм ги виждал.

Чавдаре, сравнението ти с Волга, която е тиражирана в милиони екземпляри е леко неумесно спрямо състезателен автомобил, произведен едва в 200 бр. Така, че спокойно си прави Ел каминото ;)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Април 24, 2020, 11:54:12
Отговор #25

Неактивен galaxie

 • Публикации: 1788
Митко, мислех си че работата по моя Мустанг е най-дълголетна, но ти ме биеш с едно година . :D Много интересно започна темата, ще чакам с нетърпение следващите епизоди. Сега се сетих че преди 4 години имах щастието да видя колата в гаража под вас  ;).

Април 24, 2020, 12:35:17
Отговор #26

Неактивен Logrus

 • Публикации: 241
Чавдаре, сравнението ти с Волга, която е тиражирана в милиони екземпляри е леко неумесно спрямо състезателен автомобил, произведен едва в 200 бр. Така, че спокойно си прави Ел каминото ;)
Не това имах предвид, но няма да ти спамя повече - чакам с нетърпение следващия епизод.

Април 24, 2020, 16:17:17
Отговор #27

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 1134
Кранки, честито и от мен за спасения РС! Финалът може и да не е много близо (само ти знаеш точно колко остава), но вече е ясно, че нещата реално ще се случат.
За т.нар. силов тунинг със "саденето" на мотори темата е дълга, границата между това да се направи нещо издържано и откровената простотия е много тънка и всичко в крайна сметка зависи от разбиранията и финасовите възможности на този, който го прави.
През годините у нас (а отчасти и навън) това много добре може да се проследи при Костенурките.
Най-голямата възможна простотия при задномоторна кола (Шкода, Костенурка и т.н.) е да се присади мотор ...отпред. При Шкода може и да няма много такива примери, но примери за окипазени Костенурки навън има доста. Най-вече в Щатите, където редовно насаждат разни V-8ци отперед и колкото и да върви такава Костенурка, колкото и Хот-Род мод и бабината му трънкина да е, цялата работа (за мен поне) е откровена простотия.
В градацията на простотията при Костенурките слева присаждането на първия редови мотор с водно. Този път отзад. Това в голяма степен си е нашенски "патент" и се правеше масово 90те на Костенурки и Бусове, като най-често се слагаха ладови, москвичови и всекви масови мотори. Не толкова за пърформанс, а от зор - щото оригиналния мотор като го строшим и кво правим - един фланец, първият мотор от жигула и готово.
Следващото вече горе долу се приема по-света и е присаждане на боксер от Субару. Махаш въздушния боксер на ФВ, слагаш такъв на Субуру. Още по-добре 6так от Порше - и той се събира! И няма лошо - нека е пак въздушен боксера. Ама там ... дебелоооо  ;D.  А помлени Субарута колкото искаш, 1000-1500 ... мах 2000 лева, ако не си го правиш сам, и си ти. И от 40-50 кончета скачаш веднага на едни 125 коня, ако присадиш масовия 2.0 литра атмосферен Субару мотор. Само дето тея захвърлени Субару "донори" най-често са захвърлени точно заради ... протрошени мотори и кутии и това дето го слагаш не се знае колко от тея 125 коня са останали и докога ще вървят.
А това, което не намалява цената на доста Костерурки е коректен за епохата атмосферен силов тунинг на оригиналния мотор - вдигане на стоковата кубатура, например от 1600 на 1800, слагане на 2ка карбове и такива доработки. Стоковите коне няма да станат с 2 карба като на 2.0 Сабару мотора, но е издържано, още повече, че в малки серии има такива заводски двукарбови Костенурки. А и това с единия централен карб при Костенурките е тотална недомислица. Най-малкото защото при боксера тоя карб е на 2 бири разстояние от главите. И не случайно няма нито едно Порше с 1 карб. Дори и първото и най-слабо 40 кончено 1.1 кубиково Порше от 1948г. е с 2 карба. А двигателят на това Порше е от Костерурка и дори с намелена със 100 кубика кубатура.
А иначе Момчиле има 2 дисциплини, в които все още малко подценяваните от теб класики са конкурентни. Казвам го във връзка с това, че преди време беше споменал, че каквото и да направиш с неква класика, всяка съвремнна около 150 коня кола ще те скъса на светофара. Е няма да е всяка, още по-малко ако е 150 коня. Зависи от това, какво и кой е направил с класиката. Давам 2 примера за класики дето късат нервите на много над 150 коня коли. В две състезателни дисциплини.
Едната е АВТОСЛАЛОМ. Но не тези майсторски, който прави Орлин на нашите ралита. А например австрийския шампионат. Едно от пистите, къето се провеждат състезания е подобна на нашия Дракон, например. А не се обикалят 2-3 "колчета" на 10 квадратни метра! Ето тази Костенурка https://www.youtube.com/channel/UCIiJrsKJjcsVT2vPSIKT5eg  и още 1 друга Костенурка имат над 10 победи в ГЕНЕРАЛНОТО КЛАСИРАНЕ и още куп места в 3ката за последните 20 години, т.е.  от 2000г. досега. Този австрийски шампионат не е състезание от типа - от двама участника вземаш сребърен медал  ;D, а нещо, в което на всяко състезание често участниците са от порядъка на 100-150-200! Та повече от половината първи места за последните 20г. са на името на тези 2 състезателни Костенурки. И те са с фолксваген въздушни боксери! Атмосферки! А не с присадени предни V-8-маци, нито с 6-таци от Порше или Субару двигатели. И се състезават в т.нар. състезателен клас, където се пускат както класики, така и силно модифицирани съвременни машини по 300- 400 и нагоре коне! И където съвременни стокови 150-200 коня машини нямат никакъв шанс! И такива стокови по 150-200 коня съвремнни машини изглеждат като пуснати на забавен каданс спрямо тези 2 Костенурки!
Още една дисциплина, в която доста модифицирани класики са конкуретни, е ДРАГА. Има английска Костенурка (Кранки я знае), която е дори с валидна регистрация за движение по пътната мрежа, и която не е сбирщайн, а си е оригинално 1966г. кабрио с все оригиналната 4ри степенна кутия, която понапъната/турбинирана и вади 900 коня от увеличената от 1600 оригинална на 2387 кубика кубатура (при Костенурките е възможно и това - колянов вал с по-голям ход + съответнтите по-големи ризи и бутала, и от 1600 кубика ето ти 2400) и дава 7.97 секунди на 400 метра. Колко коли в България слизат (редовно) под 8 секунди на драг? Съвременни, класически, каквито и да са. На първо четене се сещам за едно Сироко, на което по думите на собственика (гледах някакъв видеорепортаж за това Сироко) мисля само предното стъкло и още нещо там беше от ... Сироко. Двигател от Скайлайн ли от какво беше, кутия от незнам какво и т.н.
Та така за силовия тунинг и пърформанса на класическите бегачки.Кой както го разбира - така да го прави. До разбиране и пари опира. Моето мнение за класиките е доста висико - могат доста и без да се окипазявят със съдене, присаждане и тем подобни нашенски прийоми. 
Успех Кранки! И да се случват по-бързо нещата, че имам един приятел дето последно бай Ангел, същия дето продаде габровската РС, му боядиса преди 5-6 години една разкошна 1303ка, мотора е тип 4 въздухар към 140 коня и той готов от поне 8-10 години, проекта е с начало 1999г. и ... в крайна сметка колата още не е на пътя. 
« Последна редакция: Април 24, 2020, 17:00:15 от Nik1600GT »

Април 24, 2020, 16:48:19
Отговор #28

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3771
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Интересно технологично решение от силовия тунинг на епизод 1 е заварената ладова камбана
на шкодовата кутия . Първия собственик вероятно така е избрал подход да съгласува ладовия
кютук на тегло мотор с кутията.

Икономически е доста  по скъпо , Металекс са избрали подхода на съгласуване на ладов мотор при MTX 1 -06 и Garde 160 MTX
с фланец. Една идея е по прецизно , но алуминиевата заварка е разточителен лукс.

Както и да е , в една от темите за Москвич тук е показан истинският подход при съгласуване на мотор и кутия
от различни марки - с изработен на струг дълъг дорник и чак след това фиксиране и заваряване на камбаната
към кутията.

Едва ли в ония години е бил приложен и тук , но знае ли се. Не се знае нищо кой го е правил.

Старахотна прецизност се иска за аксиалното отклонение на двата вала , ако е правено без дорник , притискателя
го отнася като таралеж круша.

Имам хипотеза че и тука може повече да се е правило , отколкото карало . Ако резултата беше
приличен , може би втория собственик чичо Емо не би посегнал да реже и опропастява

Не се знае знае ли се
А с набързо спретнат фланец мотор Ауди , кутия Шкода видях какво значи на Калояново 2015 когато презентирах
зелената LR реплика. Ние с Митака раздаваме пълна газ на пистата , Казаците с тяхното Гарде с Ауди мотора смениха
3 !!! притискателя и феродови дискове за целия ден!!! :))
 
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Април 24, 2020, 20:18:49
Отговор #29

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7170
Така, да уточня първо за Ники 1600, още веднъж - нямам намерение да участвам с колата в скоростни състезания, а по-скоро някакви кратки шоу "демонстрации на сила" най-вече на пистата, а не по светофарите :) Колата определено ще се щади предвид нейната рядкост, както и почти невъзможното намиране на оригиналните резевни части за нея. Идеята е все пак мощността да отговаря на външността, а не да карам овца във вълча кожа ;)
Вероятно по принцип ще е по-бърза на ускорение от някои съвременни автомобили, дори и от такива с турбо пълнене. Отварям тук скоба с едно сравнение на две коли, които са в нашето семейство - Пежо 205 Рали модел 87 г. мотор 1300 кубика атмосферка, карбурирано с двойка Вебери 40, мощност 103 коня и тегло около 800 кила има ускорение 0-100 за около 9 сек. Дачия Дъстър - ежедневката на на жена ми, модел 2019 г, двигател отново 1300 куб. но турбиниран до 150 коня, ръчна кутия, тегло около 1300 кг има ускорение 0-100 за 10,5 сек. Тоест, както казва Менцел от "Бърза обиколка" основният бич за съвремените коли е тяхното тегло, което се опитват да компенсират с все по-висока мощност... но няма как в случая 50 коня в повече, дори с турбина да компенсират половин тон разлика в теглото.

По отношение на кутията с наварената ладова камбана - изглеждаше добре направена, то всъщност беше само коруба с диференциал оригинален за 130RS. Предполагам е правена още по соц. време в някой завод от вътрешен човек срещу някоя дамаджана с еликсир, така че финансов проблем не е стоял тогава.
Корубата я продадох още преди години на един специалист, който се занимава с формули Естер и други соц. бегачки, а диф-а си го запазих за резерва, въпреки че имам цяла оригинална кутия. По-нататък в темата, като започна да качвам снимки на събираните от мен части ще опитам да намеря и на тази кутия, ако съм правил снимка в подходящ ракурс, за да се види шева на камбаната.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.