Автор Тема: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда  (Прочетена 27657 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Април 25, 2020, 23:07:37
Отговор #40

Неактивен stst1

 • Публикации: 23
Темата е с изключителен съспенс. И аз като сигурно много други проверявам по два пъти на ден за актуализации.
Поздравления за куража да се започне такъв проект! Респект

Тук открих една интересна статия от Шкода, която казва, че заводските 130RS са само 38 бройки, останалите са реплики на база 110R. Може ли да се твърди, че това е един от тези 38 автомобила?

https://www.skoda-motorsport.com/en/piece-skoda-racing-history-original-130-rs/

Отделно се цитира и автомобил за продажба в България с габровска регистрация, което прави историята на тези автомобили в страната още по-голям трилър...

Април 26, 2020, 02:06:51
Отговор #41

Неактивен USfan

 • Публикации: 10308
Темата е с изключителен съспенс. И аз като сигурно много други проверявам по два пъти на ден за актуализации.
Поздравления за куража да се започне такъв проект! Респект

Тук открих една интересна статия от Шкода, която казва, че заводските 130RS са само 38 бройки, останалите са реплики на база 110R. Може ли да се твърди, че това е един от тези 38 автомобила?

Аз реагирам с подробности бързичко пак така :)) в добавка към бъдещия му отговор, понеже този страничен аспект на автоисторията и, е интересен.

Тия неща със сглобките със 130 РС КИТ-пакета, аз като бегло запознат с фирмата и модела, не ги знаех и обмислях като тематика тогава, поне не допреди единия от двата синове на Б. Дунев, някъде в 2002 год. лятото, да ми говори за тяхната на баща им 130 РС.

Като цяло, поне към онзи период след Милениума и в началото на Нета в БГ, се дискутираше сред някои тогава по-запознати рали и Шкода фенове, тия 8 или 10 бройки внесени в БГ накуп 130 РС-ки, карани от всичките наши видни състезатели в епохата им на хомологация, дали са оригинали, или са всъщност 110 Р модели, с присаден от завода, и продаден формално и реално отделно, изцяло комплектен РС Кит.

Предполагам поне преди години, преди лесната Нет кореспонденция и официални търсения, за Митковата също би могло да се дискутира това, дали е с такава подобрена постфактум но пък и официално, 110 Р основа.
Поне помня, че като взехме да си правим Форумни срещи в София в 2011-2012 год, и стана въпрос за РС-а му, и той май и сам го споменаваше на наши Форумни срещи.

Въпреки че би могло, даже и ако тази неговата 130 РС, не е била част от партидата на Дунев-Апостолов и сие там пакета от 10-те броя внесени накуп, а е била частен внос в 70-те години, и примерно купена леко ползвана от някой наш БГ състезател директно от Чехия в средата или в края на 70-те, нашия купувач да е попаднал също на една от 38-те бройки 130 РС, изцяло фабрично сглобени вътре в завода.

Митко да каже най-добре.
По ВИН-а разбира се, и по споменатото от него писмо от историческия отдел на завода, може да се разбере дали е била 110 Р основа, или е била чиста 130 РС в целия си живот.

Април 26, 2020, 12:52:18
Отговор #42

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7170
Този пост ме подтиква да продължа със следващия епизод от изторията, обхващащ около 2 г., в който осовно се бях концентрирал върху избистряне на концепцията за възстановяването на колата, събиране на инфо, търсене на контакви и части.
Основната дилема беше, дали задвижващата схема да остане същата, което опреденено е по-евтиният и кратък вариант, или да гоня връщането ѝ във вид, максимално близък до оригинала.
В първия случай идеята включваше намиране на някакъв подходящ достатъчно силен мотор, който да пасва на местото освободено от ладовия и да може да се куплира директно със скоростите от Алеко с ладов мотор. Работата по купето щеше да се ограничи в в кърпене и укррепване където е необходимо с последващо цялостно освежаване. Този подход предполагаше и намиране на комплект нови номера и документи примерно от някоя цивилна Шкода 130, на която предстои продажаб или бракуване. По онова време все още изпадаха такива оферти, при това на разумни цени. В крайна сметка щях да имам автомобил с някаква фалшива регистрация, позволяваща евентуално придвижване на риск до писта Дракон, където да си чеша крастата на воля.
Ето още няколко детайлни снимки, които намерих в архива от това къстъм изпълнение:Вторият вариант беше доста по-сложен, дълъг и скъп за изпълнение, освен това в началото не разполагах дори и само с едно болтче от оригинален двигател със сух картер на 130RS. В предния еписод вече споменах как преди време бях изпуснал един почти комплектен такъв, който би бил отлична база. Откъм скорости и задвижване пък разполагах единствено с оригинален диференциал и полуоски, едната от които срязана и скъсена за да пасне на алековата кутия. Така отново се стигаше до вариант реплика с тунинговане на цивилен шкодов мотор, както при проекта на колегата Тошко.
Затова първата стъпка бе да изясня доколко автомобилът ми е оригинален 130RS или нещо афтърмаркет правено на база 110Р. Оригиналната заводска табелка в коша беше премяхната, явно заради пререгистрацията в талона като цивилна 120Л. Липсваха също така характерните за заводската серия алуминиеви врати и и таван, кате ное беше ясно дали е излязала от завода без тях, или са сменяни в последствие предвид лесната деформация на алуминиевите панели и твърде скъпата им замяна с оригинални. Някои от частите  обаче, си изглеждаха напълно истински - водният радиатор, големият резервоар и гърловината за пълнене под предния капак, подсилените и презаварени предни носачи с двойни ограничители, задните триъгълни носачи със закрепване на 2 места към купето, ролкейджът, арматурното табло, малката табелка с набит VIN номер... всички те изглеждаха 1:1 с тези на оригиналните снимки, изровени от нета. За полуоските и диференциала също вече споменах.


За да съм напълно сигурен изпратих /по спомен към края на 2008 г./ запитване по email до музея на заводите в Млада Болеслав и ето полученият от тях отговор
Цитат
Dear Sir,

We are pleased that you are interested in Skoda cars and their history. From data you have mentioned in your qustion we found out that the car number ..... is registered as Skoda 110 R Coupe (vehicle body is S 130, which might mean that it is Skoda 130 RS). Customer who bought this car was .... from Mlada Boleslav, Czech Republic. The car was built 13.9.1977. Unfortunately, there is no special evidence of sport (racing) cars. In total were produced around 200 Skoda 130 RS, which is approximately 35-40 cars per year. Due to our evidence:
1975 – 3
1976 – 15
1977 – 30
1978 – 50
With best regards
Mgr. Lukas NACHTMANN | Corporate Historical Archives
SKODA AUTO a.s. | V. Klementa 294 | 293 60 Mlada Boleslav | Czech Republic
« Последна редакция: Април 26, 2020, 13:15:51 от krankenstein »
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Април 26, 2020, 12:53:00
Отговор #43

Неактивен rsk

 • Публикации: 2460
Мите, честита ти регистрация! Пожелавам успех с крайния етап на проекта!

Относно горните два поста - линкът към сайта на "Škoda Motorsport" дава доста странна информация с тези 38 бройки. Аз често из тези статии съм засичал неточности и се чудя кой ли им ги пише... Имам книга, която мой познат ми донесе от музея на Škoda, в която книга пише, че от модела 130 RS са произведени 98 броя като цели коли, а после още приблизително 100 са сглобени под формата на кит-кари. Като потвърждение на тази информация бих копирал и линк към обновения исторически раздел на официалния сайт на марката, къде са написали произведение приблизително 200 бройки...: www.heritage.skoda-auto.com/en/hero/130-rs

При всички случаи истината се знае само от чехите... В книга за 130 RS, а мисля, че някъде из сайтовете също се разказва тази история, пише, че нужните за хомологация бройки никога не са били произведени, а "проверяващите" органи от ФИА са били забаламосани с историята, че те всъщност за произведени вече, но sa взети от чехословашката милиция... Вероятно с някои персонални облаги за инспекторите, хомологацията обаче си е факт, без значение на бройките, но това е друга тема... Моето лично мнение е, че вероятно тези 98 броя са си 100% верни, но неясното за мен е дали срещу номера на купето на останалите около 100 кит-кара стои модел 130 RS или 110 R. Това мисля, само заводът може да изясни. Реално 130 RS е изработена на база на 110 R, т. е. по някакъв критерий готово купе бива определено за раздела "Škoda Motorsport", където се превръща в 130 RS, но порядъкът на номерата на 110 и 130 не се различава. Например бившата габровска 130 RS е с номер на купето 5049963, но на табелката й пише, че е това е модел 130 RS. Интересно е какво пише на някой от кит-карите... Ето и един линк към фенския регистър на модела 110 R, където може да се види, че например бившата габровска е с номер на купето, произведен в първата половина на 1979-та, което реално съвпада и с написаното на табелката на колата: www.skoda110r.com/view.cisloclanku.... Номерът на митковото купе къде попада, ще сподели той, ако реши. Иначе вероятно ще се окаже вярно това, че у нас тези коли са внесени на две партиди, защото от серийните номера на колите, които съм успял да видя до момента, четири са с от един порядък, като всъшност има три съвсем поредни номера, но и това е друга тема.

Каквото и да е положението, екземплярът на Митко си е уникален и си има своята стойност!
Мите, пожелавам ти да имаш възможност да направиш колата възможно най-автентична!

Април 26, 2020, 14:27:19
Отговор #44

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7170
Мерси, Роска!
Прав си, както пишат и самите чехи в отговора - няма точни данни за произведените състезателни автомобили... или просто не е било уместно да има заради хомологацията навремето. За да завърша темата с изясняване на "благородния произход" ще прескоча доста години напред във времето до 2018 г. когато разбрах, че музеят на Шкода предлага нова услуга - издаване сертификат на хартия за произход на произведените от тях исторически возила срещу скромна такса. Документът трябва да съдържа данни за датата на производство, купувачът и пълни технически данни, както и евентуално някаква сервизна история след продажбата, ако е правена при тях - всичко това на луксозна хартия и украсено с ретро орнаменти, както и снимки на автомобила. Естествено, веднага реших да заявя такъв и за моя 130RS, но отново ми отговориха, че поради оскъдните данни за състезателните коли по онова време могат да ми изготвят доста по-скромна /и срещу още по-скромна такса/ официална справка на обикновен лист А4, която изглежда така:


Както се вижда от последното изречение, автомобилът след излизането си от завода е бил предаден в "Отдела за специални модификации" на AZNP Млада Болеслав, откъдето вече явно няма как да получа инфо какво и как точно е било модифицирано по него.

Другата историческа линия, по която се опитвах да открия инфо през годините беше, как колата е стигнала до България и каква е историята ѝ преди да стане моя собственост. За съжаление стария регистрационен талон даваше единствено сведение, че първоначалната ѝ регистрация е направена в гр. Пазарджик като стандартна цивилна Шкода 120Л, което вероятно може да бъде обяснено с липсата на модел 130 в регистрите на КАТ по онова време. Най-странна обаче е годината - 1976, което на практика означава 1 година преди да е излязла от завода :) Тук се опитах да получа инфо чрез предишния собственик по талон, който е от София и също е имал отношение и контакти в автомобилния спорт. Единственото, което успях да получа по тази линия е едно име на някакъв митничар, което обаче бях помолен да не разгласявам по деликатни причини, понеже явно регистрацията навремето е станала малко "по втория начин". Предполагах, че са били използвани номера и регистрация от бракуван автомобил, за което съм чувал, че в онези години е била честа и легална практика, за да се пести от производството на нови рег. табели. Странното в случая е, че 1976 всъщност е стартова за прозиводството на съвсем новия тогава модел 120L, което означава да е бил все още рядко срещан чисто нов автомобил у нас, камо ли пък да е имало и вече бракувани такива. Явно кашата и мъглата около регистрацията е пълна, но не разполагах с контакти в Пазарджик, за да потърся дискретно споменатия човек и да получа някакво инфо от първа ръка. Наскоро случаят ме запозна с един изтъкнат рали пилот от региона - Николай Ганчев-Ганди, но той не си спомни да е виждал и чувал за такава кола в родния му град, въпреки че прояви жив интерес и желание за общуване. За съжаление през годините явно съм изгубил листчето с името на въпросния тайнствен човек, за да попитам Ганди дали се познават и евентуално да ме свърже с него.
Заключението, което направих от проучванията ми по въпроса е, че моят автомобил не е участвал в български ралита, а най-вероятно да е използван само като тренировъчен. Няма данни да е бил някои от официално внесените от СБА 10-ина нови 130RS-a за ползване от наши пилоти и отбори. Пътят му от Чехия до България и състоянието, в което е пристигнал явно ще си останат загадка. Предполагам е бил аварирал или катастрофирал автомобил, закупен изгодно след като е бил бракуван от някой чешки отбор. Липсата на оригинален мотор още при регистрацията и видимата неоригиналност на отворите в предната маска и капак говорят за нещо именно в тази насока - авария или катастрофа.

Тези мои документално-исторически проучвания окончателно наклониха везните към възстановяване в заводски вид и ме насърчиха да продължа с издирването на липсващите оригинални части основно по мотора и силовото предаване. За мой късмет щаститето ми се усмихна благодарение на мои приятели, на които съм много признателен и непременно ще ги спомена по-нататък. Те ме свързаха с видни наши рали пилоти и деятели на автомобилня спорт, които разполагаха с някои останали части и ноу хау за модела 130RS. Но с тези истории ще продължа следващия път, понеже не съм свикнал с толкова дълги писания и леко взех да се уморявам :)

p.s.

Ето и един линк към фенския регистър на модела 110 R, където може да се види, че например бившата габровска е с номер на купето, произведен в първата половина на 1979-та, което реално съвпада и с написаното на табелката на колата: www.skoda110r.com/view.cisloclanku.... Номерът на митковото купе къде попада, ще сподели той, ако реши.

Не разбрах точно какъв извод мога да си направя от тази статистика - проверих само, че номерът на моята 130RS не присъства в нея. Мисля, че тук са включени само доброволно изпратените данни към сайта. Към тях би трябвало да спадат и тези на жълтата ми 110R ot 1974, за която още преди години им пратих данни и снимки.
Иначе годината и месеца на производство на моя 130RS коренспондират с числото на VIN номера, съпоставени с близките такива от списъка. Реших, че за такъв рядък и ценен модел не е редно да споделям VIN номера му в публичното пространство но мисля, че на теб лично съм пращал пълния нецензуриран текст от писмото.
Та изводът предполагам трябва да е, че всички заготовки за 130RS всъщност са слезли от поточната линия на 110R, а не са със съвсем отделна и различна номерация, което всъщност съвпада и с твърденията на самите чехи.
 
« Последна редакция: Април 26, 2020, 15:16:51 от krankenstein »
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Април 26, 2020, 16:00:21
Отговор #45

Активен Logrus

 • Публикации: 241
Извинявам се, ако въпросът ми е неуместен, но от написаното по-горе останах с впречатлението, че всяка 130РС е индивидуална, т.е. е възможно да няма две еднакви м/у тези 200. Прав ли съм? Което, Митко, прави твоята уникална, независимо от белите петна в миналото й.
Другото, което ми прави впечатление и ме навежда на същата мисъл е разликата в купетата, например: , а коментираната тук изглежда също различно.

Април 26, 2020, 16:19:07
Отговор #46

Активен __smirnoff__

 • Публикации: 158
Това на снимката е Шкода 200RS. Почти няма общо със 130 RS.

Април 26, 2020, 17:38:07
Отговор #47

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7170
Бих казал че имат доста общи неща, а базата също една и съща... но концепцията за задвижването и разпределение на масите е съвсем различна, моторът също вече е двувалов и с много по-голяма кубатура. Не знам дали предният собственик на моята се е стремил да имитира точно 200RS или просто си е правил свободни съчинения в стил супер спорт кар :)
Не мога да знам със сигурност, но предполагам всички 130RS са излизали от завода сравнително идентични, а вече по-нататък са били подлагани на редица доработки, в зависимост от желанието и възможностите на отборите, в които ще се състезават. Мисля, че колите на заводския отбор за международни състезания от ранга на световния рали шампионат, а по-късно и в пистовите серии за туристически автомобили са излизали от спортния отдел на предприятието с възможно най-добрия набор състезателни "екстри". Затова и са постигали такива блестящи успехи, сред които победа в класа си на рали Монте Карло и отборна победа в европейския пистов шампионат. Останалите, както споменах в зависимост от възможностите и желанията на клиента. При всички случаи обаче често са оставяли зад себе си конкуренцията с доста по-силни автомобили от именити марки.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Април 26, 2020, 18:17:16
Отговор #48

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3771
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Митко , само да коригирам за форумната аудитория - 180/200 RS e с класическо задно разположение на мотора: :)

https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=Skoda+200+RS+engine&client=firefox-b-ab&sa=X&ved=2ahUKEwjpysGBrYbpAhXFnFwKHTU-BukQsAR6BAgJEAE&biw=1366&bih=639#imgrc=rloQQj2UR27F4M
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Април 26, 2020, 19:18:32
Отговор #49

Неактивен USfan

 • Публикации: 10308
да не разгласявам по деликатни причини, понеже явно регистрацията навремето е станала малко "по втория начин". Предполагах, че са били използвани номера и регистрация от бракуван автомобил, за което съм чувал, че в онези години е била честа и легална практика, за да се пести от производството на нови рег. табели.
 

Пак се намесвам, за коригирам една върховна глупост като теза, която са ти казали/си чул, а и за да дам обосновани предположения за регистрирането /всъщност най-вече преди това обмитяването/, със споменатото ползване на връзки от тайнствения митничар, тогава.

По соц. време, а и въобще, никога производството на регистр. табели не е било проблемно от гледна точка на наличието или количества на простия метал в табелите, и/или емайла върху него.
То дори до 1986 год, нашите табели дори не са алумин, а прости ламаринени.
Така че предположения за нужда от пестене на метал за табелите или друго, при пре-регистриране на коли със стари регистрации, са си кретенски мотив за обяснение при подобни казуси.
Вероятно дори и за Китайската Народна Република в годините на големия глад в 50-те и големия скок в 60-те, това е било нулев проблем, хеле за развита соц. държава като нашата, тогава в средата на 70-те.

Всякакви тогавашни митничари разбира се, правеха врътки при обмитяване, и милиционери от КАТ при регистриране /с ползване на стари регистрации от ударени коли/ по едно единствена причина в период аот 1970 до 1989 година.
И тя е- постановлението за въвеждане на новите по-високи мита на МПС, от Мин. съвет, от 1970 год.
Според това постановление, митата при внос на коли от западни страни, в зависимост от статуса на работещия там, варираха от 40 до 200%.
А митата при внос на коли от соц. страни, варираха от 10 до 40% /ако не греша/ в зависимост пак от статуса на закупилия навън и внасящия колата.

Освобождавания на мита се правеха при коли внос за държавни ведомства, и лично нареждане на Мин. на финансите при казуси с разни заслужили другари и децата им.
А законово също ставаше освобождаване или облекчаване на митн. сбор, при внос на коли за инвалиди, при завръщане на емигранти, моряци, служители в посолства, и прочее.
Следователно БГ гражданина, който е купил колата, ако не е бил там на официална работа в Чехия назначен в наше там посолство или търг. представителство, е трябвало да плати на нашата граница, 30% или 40% мито при вноса на Шкодата на базата оценъчната и стойност.
Ударена или не, е щяло да му я оценят цялата на няколко бона в лева, и той е трябвало да плати примерно 1500-2000 лева мито така.

Съответно, вносителя и и първия и собственик у нас, аматйор-състезател или просто тарикат, все едно, е решил да спести тия 2 бона, и е намерил регистрация от стара Шкода, ако ще и 1000 МБ, и тая 130 РС, я е внесъл уж като резервни части, да стяга оная.

Особено ако я е внесъл ударена, или със свален/липсващ двигател, това още повече е улеснило комбината на обмитяването в митницата на отделни агрегати и части, и пререгистрирането с ползване на документите на примерното 1000 МБ, вече освежено с новата 2-врата каросерия, и новия моникър- 120 модел.   O:-)

Нещо такова е станало.
Тая игра със старите регистрации и вноса при нейна готова наличност, на вече евтини поотделно за обмитяване, шаси и двигател, се играеше редовно за всякякви, но най-вече за по-скъпи тогава коли от спрямо тая Шкода, така че нищо необичайно.
Аз лично съм я прилагал повече от няколко пъти тая отработена и валидна десетилетия система, но доста по-късно, вече в 90-те години.
Това, и с мои, и с чужди коли /вкл. с екс-олдтаймерите ми- Бенц 1969 250 ЦЕ, Бертоне 1979 Х1-9, Датсун 1979 280 ЗетХ, БМВ 1981 633 ЦСИ, и прочее/, та лично съм виждал всякакви документи и коли, минали по тоя път.
Само не и Шкода де, но ето, твоята може да е била основополагащ исторически прецедент за обмитяването на представител от тая марка у нас. )

И ако е имало такава схема със стара регистрация при вноса и, това е абс. доказателство, че колата ти е частен внос, и не е част от държавно платната поръчка там от 8-те или 10-те бройки, или двете партиди по 4-5 бройки на другите по-известни 130 РС-и.

Това е така, защото ония коли, като предназначени за състезателни клубове на държавни предприятия, са били официално освободени от мито при вноса, именно с подпис на тогавашния министър на финансите.
Ако не грешим и аз и Викито за годините, от 1976 до 1987 години, този министър е бил др. Белчо Белчев.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%BE_%D0%91%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2

Та така, състезателна история може да липсва, но поне като документна история, си е повече от интересен случай.
« Последна редакция: Април 26, 2020, 19:29:14 от USfan »