да не разгласявам по деликатни причини, понеже явно регистрацията навремето е станала малко "по втория начин". Предполагах, че са били използвани номера и регистрация от бракуван автомобил, за което съм чувал, че в онези години е била честа и легална практика, за да се пести от производството на нови рег. табели.
Пак се намесвам, за коригирам една върховна глупост като теза, която са ти казали/си чул, а и за да дам обосновани предположения за регистрирането /всъщност най-вече преди това обмитяването/, със споменатото ползване на връзки от тайнствения митничар, тогава.
По соц. време, а и въобще, никога производството на регистр. табели не е било проблемно от гледна точка на наличието или количества на простия метал в табелите, и/или емайла върху него.
То дори до 1986 год, нашите табели дори не са алумин, а прости ламаринени.
Така че предположения за нужда от пестене на метал за табелите или друго, при пре-регистриране на коли със стари регистрации, са си кретенски мотив за обяснение при подобни казуси.
Вероятно дори и за Китайската Народна Република в годините на големия глад в 50-те и големия скок в 60-те, това е било нулев проблем, хеле за развита соц. държава като нашата, тогава в средата на 70-те.
Всякакви тогавашни митничари разбира се, правеха врътки при обмитяване, и милиционери от КАТ при регистриране /с ползване на стари регистрации от ударени коли/ по едно единствена причина в период аот 1970 до 1989 година.
И тя е- постановлението за въвеждане на новите по-високи мита на МПС, от Мин. съвет, от 1970 год.
Според това постановление, митата при внос на коли от западни страни, в зависимост от статуса на работещия там, варираха от 40 до 200%.
А митата при внос на коли от соц. страни, варираха от 10 до 40% /ако не греша/ в зависимост пак от статуса на закупилия навън и внасящия колата.
Освобождавания на мита се правеха при коли внос за държавни ведомства, и лично нареждане на Мин. на финансите при казуси с разни заслужили другари и децата им.
А законово също ставаше освобождаване или облекчаване на митн. сбор, при внос на коли за инвалиди, при завръщане на емигранти, моряци, служители в посолства, и прочее.
Следователно БГ гражданина, който е купил колата, ако не е бил там на официална работа в Чехия назначен в наше там посолство или търг. представителство, е трябвало да плати на нашата граница, 30% или 40% мито при вноса на Шкодата на базата оценъчната и стойност.
Ударена или не, е щяло да му я оценят цялата на няколко бона в лева, и той е трябвало да плати примерно 1500-2000 лева мито така.
Съответно, вносителя и и първия и собственик у нас, аматйор-състезател или просто тарикат, все едно, е решил да спести тия 2 бона, и е намерил регистрация от стара Шкода, ако ще и 1000 МБ, и тая 130 РС, я е внесъл уж като резервни части, да стяга оная.
Особено ако я е внесъл ударена, или със свален/липсващ двигател, това още повече е улеснило комбината на обмитяването в митницата на отделни агрегати и части, и пререгистрирането с ползване на документите на примерното 1000 МБ, вече освежено с новата 2-врата каросерия, и новия моникър- 120 модел.

Нещо такова е станало.
Тая игра със старите регистрации и вноса при нейна готова наличност, на вече евтини поотделно за обмитяване, шаси и двигател, се играеше редовно за всякякви, но най-вече за по-скъпи тогава коли от спрямо тая Шкода, така че нищо необичайно.
Аз лично съм я прилагал повече от няколко пъти тая отработена и валидна десетилетия система, но доста по-късно, вече в 90-те години.
Това, и с мои, и с чужди коли /вкл. с екс-олдтаймерите ми- Бенц 1969 250 ЦЕ, Бертоне 1979 Х1-9, Датсун 1979 280 ЗетХ, БМВ 1981 633 ЦСИ, и прочее/, та лично съм виждал всякакви документи и коли, минали по тоя път.
Само не и Шкода де, но ето, твоята може да е била основополагащ исторически прецедент за обмитяването на представител от тая марка у нас. )
И ако е имало такава схема със стара регистрация при вноса и, това е абс. доказателство, че колата ти е частен внос, и не е част от държавно платната поръчка там от 8-те или 10-те бройки, или двете партиди по 4-5 бройки на другите по-известни 130 РС-и.
Това е така, защото ония коли, като предназначени за състезателни клубове на държавни предприятия, са били официално освободени от мито при вноса, именно с подпис на тогавашния министър на финансите.
Ако не грешим и аз и Викито за годините, от 1976 до 1987 години, този министър е бил др. Белчо Белчев.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%BE_%D0%91%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2Та така, състезателна история може да липсва, но поне като документна история, си е повече от интересен случай.