Автор Тема: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда  (Прочетена 27662 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Април 26, 2020, 21:01:53
Отговор #50

Активен fifo

 • Публикации: 1113
А Митак, сега как е вписана в талона, ако не е тайна?
Наистина големи премеждия си имал с това желязо. Дано повечето неприятности да са ти останали зад гърба.
we all have wings, but some of us don't know why

Април 27, 2020, 12:20:13
Отговор #51

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7170
По талон вече е 130RS, основно с помощ от връзки на високо ниво в Технотест - не, че сме направили нещо нередно, но вероятно иначе изобщо нямаше да ми обърнат внимание с този сложен казус. Мислех да се спра на този момент чак към края на сагата, обаче сега ще ти отговоря накратко - трябваше в протокола да се променят няколко неща, освен модела и броя места от 4+1 на 2, а също смяна мощността на мотора - от липсващия вписан в стария талон ладов мотор към шкодов, за който имах документ от разкомплектована кола. Всъщност им занесох разпечатка на целия хомологационен фиш за 130RS, откъдето да препишат всички основни характеристики на модела. Това изглежда е отнело доста повече време от нормалното и без връзки вероятно нямаше никакъв шанс да се навият... след като разгледаха и премериха колата на кантара, ми казаха да си ходя и щели да ми се обадят след ден-два когато успеят да напишат протокола да дойда да си го взема и платя.
Имаше и още едно препятствие после в КАТ - върнаха ме оттам, понеже според някаки нови разпоредби, когато се сменя модела в талона трябвало да се мине и през Автомобилна администрация /ДАИ/, където въз основа на протокола от Технотест да ми издадат друг документ, по-точно да го приберат и препишат същата информация на малко по-луксозна хартия, като при това си приберат и една минимална 3 цифрена такса за услугата ;) Така и не разбрах защо се налага това, предположих че вероятно базата данни с марките и моделите се намира именно там. Ако греша, моля Люси да не ме взема пак за мезе :D
Апропо, мерси на Людмил за горното уточнение относно прехвърлянето на стари номера... Моите предположения се базираха на някаква тема във форума, където се обсъждаха точно рег. табели и защо примерно на някоя по-нов модел Лада стои черен номер от емайлираните. Точно там май стана въпрос, че при бракуване на старата и купуване на нова кола от Мототехника понякога собственикът запазвал стария номер. Не ставаше въпрос за западни скъпи модели, ами за най-бокикновени Лади примерно. Не помня подробности, а и нямам време сега да ровя, за да издиря тая дискусия...
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Април 27, 2020, 17:03:45
Отговор #52

Неактивен USfan

 • Публикации: 10308
Моите предположения се базираха на някаква тема във форума, където се обсъждаха точно рег. табели и защо примерно на някоя по-нов модел Лада стои черен номер от емайлираните. Точно там май стана въпрос, че при бракуване на старата и купуване на нова кола от Мототехника понякога собственикът запазвал стария номер. Не ставаше въпрос за западни скъпи модели, ами за най-обикновени Лади примерно. Не помня подробности, а и нямам време сега да ровя, за да издиря тая дискусия...

Предположението ти е почти правилно, но всъщност, базирано на лошото/неточно инфо от тая спомената тема /коя ли пък е тя, и кой ли пък е писал това/, но не е съвсем пълно.
И като се избягват или не знаят подробностите, просто изглежда нелепа тезата.

Значи, в БГ и по соц. време и сега, е абс. невъзможно, поне не законно и документално, да се прехвърли наведнъж стара регистрация от стара кола, на нова или нов внос КОМПЛЕКТНА друга кола. Удебелявам-комплектна, понеже тук е разковничето.

Та, на неотрегистрирана кола с валидна регистрация, човек има право наведнъж, и преди 45 години, и сега, в БГ, да смени един основен агрегат само, било то мотор, или каросерия, или шаси.
Е може разбира се, и теоретично, и реално, след примерно 3 седмици или 3 месеца, да се смени и останалия стар агрегат /пак надлежно с протокол от Института-Лаборатория ЛАДА едно време /сега Технотест/.

Това, което се е правило със споменатите смени на нови коли от Мототехника на стари документи, всъщност не е било смени на цели коли в никой случай, а е било смени САМО на стари гнили каросерии, с чисто нови каросерии, за съответните соц. марки и модели.

Основно така по-хитри хора и с връзки в Мототехника, са си изписвали като резервни части, и без да чакат никакъв ред разбира се, новодошли новопроизведени /голи, или частично комплектни/, такива бодита за соц. коли /за Лади и Москвичи най-вече, но и за Шкоди, ЗАЗ-ове и Полски Фиати, също така/.
Такива каросерии са били на цени, примерно в зависимост от окомплектацията им, и смятани като основни агрегати-резервни части, за Мускали между 1500 и 3000 лв, а за Лади, между 1800 и 4000 лв.
Такива напр. са били цените за тия основни рез. части на Мототехника, в нач на 80-те години, доколкото помня тия приблизително точни им нива.

Така че към нач на 80-те, вече е било популярна практика, някой по-хитър с ранна или не чак толкова ранна, но вече бая гнила 2103, да речем, да отиде в Мототехника, да кихне там почерпка 100-200 кинта, или 2 бутилки Корекомско уиски /така, за смазване на поръчката )) / и да си заяви желание за поръчване и купуване на резервна каросерия за нея.

И така, когато вече е дошло новото боди на примерното 2103, тариката или просто обикновен гражданин, си го е взимал с някой ГАЗ-53, и му е слагал сам, с приятели, или в сервиз Жигули :))  цялата стара механика от предишната гнила Лада, и се ставало готска определено приличаща на нова и друга кола, особено и ако е правил и смяна на цвета.
След което, и с протокола от Лабораторията за смяна на агрегата, и старата валидна регистрация със старите емайл табели, е отивал в КАТ за узаконяване на промените в данните по регистр. талон.

А така получената, да използвам руския израз- Тачка, ако е изглеждала достатъчно лъскава, и е имала примерно и нови брони, лайстни, тасове, гуми и прочее, в очите на кварталните кияци и съседи, определено си е изглеждала чисто нова Лада, пък със стари номера.

Общо взето, само такава комбинация е била единствено възможна, ако се дискутира в едно изречение с нея, купуване на нещо ново от Мототехника, със слагане на стари табели.
Естествено, нито тогава и било разрешено и възможно, него пък сега, една стара регистрация със стари табели, да се прехвърля цялата, на нова комплектна кола.
И преди и сега, разбира се, в Англия или САЩ, или другаде, може да се прехвърлят стари номера на нови коли, или да си продават отделно табелите с прехвърляне, но не и у нас.

Е, ако човек е имал връзки и желание в 70-те и 80-те,  ипо-късно, могъл е и чисто нова комплектна кола така да си регистрира с ползване на регистрация на стара кола, но за това са му трябвали два отделни протокола от лаборатория, за двата отделни агрегата- двигател и каросерия, и нужното технологично време от поне няколко седмици, за да извърши на два етапа тая радикална, но само ПОСЛЕДОВАТЕЛНА, и невъзможна наведнъж, промяна в същността на колата, но със старите и документи и регистр. номера.

По-принцип тия всичките неща се знаеха от хората по соц. време, занимаващи се с коли.
Но това си е било едно време, а след толкова десетилетия, инфото за такива соц. автомобилни схеми се оттича и размива, или добива някакви такива смехотворни и нереални твърдения като гореописаните.
« Последна редакция: Април 27, 2020, 17:48:19 от USfan »

Април 27, 2020, 19:15:45
Отговор #53

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3771
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Я да кажа две думи за проект 734 или 180 /200 RS - kупето в 3 активни музейни бройки преди 735 или 130 RS

За база служи стандартното 110 R купе . Но тук се вижда че купето на 180/200 RS е по широко/стречнато , мускулесто
и леко снижено в сравнение с базата си. Всички тези три купета са строго индивидуални. По широк преден мост , усилени
носачи и всичко каквото се полага на автомобил създаден само за спорт.

Имтересен е двигателя - горновалов OHC мотор с два кобилични вала отделно за смукателните и изпускателните
клапани .Както при УЗАМ 412 и М10  ;D

Този мотор е спортния дериват на една съвременна разработка на ДВГ от 1970г в крак с модата на ОНС моторите.Бил
е предвиден за проект 720 - абсолютно нова кола на Шкода . Която е тиражирана в 15 предсерийни броя , но заради
височайша команда от СССР не вижда серийно производство.

Все пак този мотор е тиражиран в малка серия за спорта и спецлужбите на бившата ЧССР. Има го най често в 1500 кубиков и
разстърган в 1,8 и 2,0 за 180/200 RS.
Taм поставят сух картер , двуконтурна мазителна система и маслен радиатор

За да разгърнат характеристиките и възможностите  му от изследователския институт на Шкода , купуват 3 скоростни кутии от Порше.

Eто и едно друго конкретно приложение:
https://www.racingsportscars.com/type/%C5%A0koda/1500%20OHC.html
 
« Последна редакция: Април 27, 2020, 19:38:09 от fulcrum »
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Април 29, 2020, 16:18:10
Отговор #54

Неактивен txl

 • Публикации: 97
Митко, радвам се, че успя да спасиш тази кола. Като гледам по снимките до къде е била стигнала... А щом и от завода са потвърдили, че е истинска 130RS, това е правилното решение. Правѝ я възможно най-оригинална и си я пазѝ.

Април 29, 2020, 21:50:31
Отговор #55

Неактивен doctorZizi

 • Публикации: 311
  • trabantBG.eu
предварително се извинявам, че се намесвам/ не си подлагай д-то, където си мерят пУшките/. Около 1970 г има една кооперация между Вартбург и Шкода, при която за новия модел Вартбург/купе/ за Айзенах остава само един карбуратор Иков, а  самото купе отива при Шкода и се появява Шкода 105/ 120- модела може и да е 1970, но се работи през 1980 или около...Големия Брат не разрешава на Айзенах да порасне. Та като гледам това купе е...130..~~~~~ Някой може ли да светне крушката???
Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Аз не карам бавно, просто летя много ниско!

Април 30, 2020, 12:14:25
Отговор #56

Неактивен rsk

 • Публикации: 2460
предварително се извинявам, че се намесвам/ не си подлагай д-то, където си мерят пУшките/. Около 1970 г има една кооперация между Вартбург и Шкода, при която за новия модел Вартбург/купе/ за Айзенах остава само един карбуратор Иков, а  самото купе отива при Шкода и се появява Шкода 105/ 120- модела може и да е 1970, но се работи през 1980 или около...Големия Брат не разрешава на Айзенах да порасне. Та като гледам това купе е...130..~~~~~ Някой може ли да светне крушката???

От горния цитат вярно е само това, че е имало опит за коопериране между Škoda и IFA и че Wartburg ползва JIKOV.
Целта е била, заедно да разработят нов модел наследник на моделите 100, Trabant и Wartburg. Този нов модел е трябвало да споделя общи компоненти, както е в наши дни между марките в един концерн. До този момент Škoda са си имали доста разработки на разни концепции, като на база на един от прототипите IFA представят тяхното виждане за бъдещата кола, но развиват и свои идеи за дизайн. Прототипите са изработвани в ГРД, като всички са с предно предаване и преден двигател - някои с такъв от Škoda, други с Renault. В крайна сметка нито Škoda, нито IFA имат нов модел по тази схема и общият проект е официално изоставен през 1979-та година. Междувременно Škoda пускат в производство новите 105/120 през 1976-та година, а нов модел с предно предаване и мотор - чак през 1987-ма. IFA пък най-сетне получава четиритактов двигател (лицензен от VW) през 1988-ма - 1300cm3 за Wartburg и през 1990-та - 1100cm3 за Trabant.
Извинявам се за отклонението от основната тема, но в интерес на обективността не се стърпях.

Митак, очакваме следващата серия от 130 RS историята!

Април 30, 2020, 13:38:40
Отговор #57

Неактивен desistanev

 • Публикации: 66
Да, и аз затаих дъх в очакване на нещо, което не знам и се напънах да се сетя, какво освен карбураторите и фаровете са кооперирали двете марки, но не успях.
Освен това, много се радвам, че се появи тази тема за любимото ми купе на Шкода! Успех!

Април 30, 2020, 23:17:58
Отговор #58

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7170
Аз се сещам поне за още едно нещо - предните 4 бутални спирачни апарати на Шкода 130/135/136/Рапид. Впрочем моят Рапид спира уникално с тях, в сравнение с другите ми шкоди. Може би предното предаване на тези прототипи също е било взаимствано от Вартбург, но не мога да съм сигурен, защото не е било внедрено в серийни модели на Шкода.

В момента събирам сили за нов дълъг пост с много снимки, но честно казано ме уморява това дълго писателстване след 8 часа работа на компа... затова през почивните дни ще пробвам да сътворя още някоя глава от сагата.

Иначе днес след работа успях да я закарам до пункта, за да мине ГТП в последния ден от едномесечната застраховка ГО, която сключих за през КАТ, пък и да я пробвам как върви в реални пътни условия. За мое учудване сравнително добре държеше пътя въпреки пълната липса на реглажи по окачването. Оригиналната кутия има някакво виене на 3-та предавка - не съм я отварял, понеже ми я дадоха като напълно резвизирана и подготвена за състезание още навремето, само сменихме маслото. Моторчето от 120L е сложено само за временно придвижване, така че не съм претенциозен към него, но все пак се справя... карбът вероятно има нужда от още настройки, защото като позагря започна да гасне на празен ход.
Точно когато се върнах пред гаража обаче и реших да включа задна, за да я вкарам вътре ми се разпадна карето между щангата и опашката на скоростната кутия, при което тя блокира на първа предавка. Добре, че точно тогава мина колега, който ме видял още на излизане от пункта /на няма и 500 м. от гаража ми е/, та заедно с още 2 момчета от близкото Фантастико помогнаха да избутат колата в гаража, докато аз вътре управлявах и натисках съединителя. Това гумено-метално каренце съм го слагал чисто ново, ама ми беше за пръв път и явно не съм се справиил особено качествено :shy: Ще помоля мой приятел опитния Шкода майстор Симо да го натъкми този път, за да не ми създава повече проблеми и да съм спокоен.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Май 01, 2020, 17:23:39
Отговор #59

Неактивен desistanev

 • Публикации: 66
Шкодите имат една особеност в характера си-когато харесват собствениците си, винаги ги закарват до вкъщи, дори да дефектират зверски. Или поне ги оставят там, където да намерят лесно решение за проблема. Във последните най-актуални теми за Шкоди ясно се вижда това, за което говоря ;D
Честит преглед!