Автор Тема: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда  (Прочетена 27652 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Май 10, 2020, 18:58:17
Отговор #70

Неактивен andi1

 • Публикации: 105
Аз съм взимал от тях няколко пъти гарнитури. Нямам оплакване. Слагал съм и на бус мерцедес, метанов, не е имало проблем много километри. След това отиде при друг, така че нямам наблюдения. Моето мнение е, че не се различават по нищо от магазинските!
Слагай спокойно, няма да имаш проблеми!

Май 20, 2020, 23:36:31
Отговор #71

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7170
Здравейте отново! Не съм писал повече от седмица, но напоследък дори времето пред компа "по служба" ми идва в повечеко, та какво остава за писането на дълги сценарии за епизоди тук :) Хубаво е човек да има стабилна работа в сегашните тежки "положения" и "обстановки", но пък както казва поговорката - понякога многото хубаво не е на хубаво и е за сметка на други неща... затова ще бъда по-кратък и ще наблегна повече на чистия снимков материал.
Но преди да се върна към историята, искам накратко да спомена за развитието от последните дни и новите придобивки по проекта.
Разглобихме джантите „Delitko” и свалихме старите гуми с помощта на моите приятели братя Шахови, които имат гумаджийско оборудване и по-важното - познания по състезателни джанти. Обсъдихме и избора на подходящи гуми измежду тия, които имам в запас. Колегата Дедиков също беше там и помогна. За моя изненада джантите се оказаха само 2-компонентни, а не от 3 части като подобните модели на Gotti примерно. Малко неприятен момент при тях е, че бордовете не са подходящи за безкамерни гуми и ще е необходимо ползването на вътрешни, което пък затруднява балансирането им. Също така специфично е, че гумите не се монтират по стандартния начин, а джантите буквално се сглобяват около гумите. Ето как изглеждат разглобени и очакващи бластиране и боя.


Да не пропусна да благодаря и на колегата Тошко OPC, който въпреки ангажиментите си вече и по втори проект успя да завърши и изпрати страничните макролонови стъкла за вратите с характерните плъзгащи се прозорчета за подаване на състезателния карнет :) Все още са си снимани в опаковъчното фолио, за да не се надраскат при самия монтаж.


И да се върна на историята - последният епизод завърши с търсенето на опитен майстор за събиране на състезателния мотор, след като вече бях осигурил повечето основни чарколя. И тук съдбата ми предложи една щастлива случайна среща, както се случва често - не знаеш от къде ще излезе "заекът" :) Та, бяхме тръгнали с един колега, който си търсеше интересна колица, по "сигнал" да се срещнем с един агент с кодово име Димо Белята в един сервиз в кв. Захарна фабрика. Колата беше Ситроен Виза GT, интересен и рядък модел за нашите ширини с 2 карбуратора. Колата се оказа доста изстрадала и не я харесахме, но пък се заговорихме с въпросния Димо, понеже в сервиза наоколо се мяркаха и други интересни "бегачки"... Стана въпрос и за моя проект, при което той възкликна - Шкода ли, чакай малко да викна Ването, той се занимаваше едно време с тия бегачки. Така се запознахме с новия ми приятел, който обеща да се погрижи за съживяване "сърцето" на моя проект.
И така... преместихме всичките чаркове в неговия гараж, за да се сортират и да се прецени какво липсва и трябва да се набави. Хубавото при шкодите е, че много от нещата са взаимозаменяеми с такива от по-новите стандартни 1289 кубикови мотори, чиито прототип е бил именно състезателният RS. Така набавих чисто нови колянов вал, ризи, сегменти Гьотце които се оказаха пасващи 1:1 от Митсубиши Колт 1,3. Вариантът със шкодоввите беше да се купят 2 комплекта от моделите 130 и 135, защото се оказа че при RS-a дебелините им са са комбинация - компресионните от единия модел, а маслосъбирателните - от другия. Разбира се много неща се различават от сток вариантите, затова се налагаше в процеса на сглобването да се импровизира и експериментира. Някои неща е добре да се ползват усилени, като например болтове за главата с повишена якост, с неподатливи на разтягане резби. Някои от старите части съшо се оказаха негодни след почистването от нагара, примерно едното от олекотените Т-образни бутала беше прегоряло. Добре че споменатият по-горе колега от Шкода куба Миро "Хашек" от Варна имаше непълен комплект такиа бутала, та ми изпрати едно чутаво, което на всичко отгоре се оказа и със същия тегловен индекс и работата заспа!
Така малко по малко с попълване на липсите от моя страна и сглобяване от негова, пъзелът се подреждаше... но стига приказки, време да преминем към "нагледната агитация" :)


В един момент се оказа, че трябва да си прибера почти готовия мотор, понеже сервизът на трябваше да се мести, а не искахме да рискуваме нещо да се изгуби при пренасянето... само главата все още не беше напълно събрана поради някои дребни, но важни липси. Тъй като все още нямах особен напредък и с купето, разбрахме се с Ването да довърши работата в по-удобен момент, когато евентуално ще има вече и на какво да мотнираме мотора. Този момент обаче по ред причнини се отложи доста дълго във времето, така че след като вече имах почти готов мотор, реших да насоча усилията към намиране решение за възстановяването на така отчайващото на вид купе... но за тези нови приключения ще стане въпрос в следващия епизод.
И докато все още съм на тема мотор, ще завърша със снимки на вече окончателно събраната съвсем наскоро глава, разбира се пак с помощта на Ването:


Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Юни 03, 2020, 18:14:58
Отговор #72

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 5079
Всяка страница е по-интересна от другата, Митак!

Много си ми разказвал за RS-a, но чак сега проумявам за колко специален проект става дума.
Всичко е доста специфично и безкрайно интересно, различно!

Чета и попивам!  ::)
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GT 1300 Junior

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Юли 05, 2020, 20:32:31
Отговор #73

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7170
Отново трябва да се извиня за дългото прекъсване, но... напоследък се натрупаха доста но-та. Освен почти инфарктното количество работа през последния месец, за капак миналия уикенд след парада в Дупница претърпях и нелеп инцидент с изгаряне 2-ра степен на пръстите на ръцете... в момента все още ми се налага да пиша само с 2 пръста. Е, поне си починах последната седмица в болнични, та събрах малко сили да продължа и с писането тук.
Въпреки това работата по поекта продължава. Навъртях няколко десетки км. из София за тестване най-вече на скоростната кутия и ходовата част, тъй като двигателят ще се сменя с оригиналният след като приключих успешно формалностите с регистрацията. При тетовете излязоха някои проблеми, като отказ на главния спирачен цилиндър, поради което последните километри до гаража карах много бавно и внимателно. Оказа се проблем с напасването на лоста от сервото, който натиска буталцето на помпата, понеже последната не е пригодена за работа със серво апарат. За незапознатите - всички по-нови модели задномоторни шкоди имат вертикално разположени серво апарат и спирачна помпа, а при по-рания модел 130RS, където всъщност се използва за първи път серво усилване, те са хоризонтални. За съжаление се оказа, че вертикалната спирачна помпа от по-новите модели не може да бъде обезвъздушена докрай в хоризонтално положение, затова се наложи да ползвам такава от моделите 100/110, която обаче има някои разлики и се наложи известно преправяне.
Всъщност оригинално 130RS са били окомплекровани със сервоапарат и спирачна помпа английско производство на Girliing, но в момента е невъзможно да се намерят такива "ню олд сток" или реплики, а употребяваните за мен са ненадеждни, пък и доста скъпо се търгуват в мрежата. Затова реших да заложа на нови чешки части, макар и взаимствани от по-късните модели на марката. Ето как изглежда постановката под капака


Все пак, макар и с почти нулево спирачно усдействие успях да я закарам и до стенда за груб реглаж на окачването, за да могат да се подберат или ако се наложи да се изработят съответните дебелини реглажни планки за задните носачи, преди окончателния фин реглаж вече с истинските състезателни джанти и гуми.Момчетата в сервиза при братя Шахови отново си свършиха отлично работата и докараха нещата до подлагане на планки с 1-2 мм дебелина. Доволен от резултата, макар и с помощта на моторната и ръчна спирачка прибрах безаварийно колата :)


И в края на този пост ще продължа с традиционния епизод от ретроспекцията на "сагата".
След като бяхме готови вече на 80-90% с реновирането на мотора реших, че е крайно време да раздвижа и подготовката на купето. Така през пролетта на 2009 г. решихме да започнем както му е реда с частично песъкоструене предимно на колонките. поскалниците и другите носещи елементи, което да не засяга по-големите площи като врати и таван, понеже бях чувал доста стряскащи истории за нагънати от отделената при бластирането топлина ламарини. Реших да използвам услугите на мобилен пясъкоструй, тъй като транспортирането на колата щеше да отнеме доста повече време и разходи, да не говорим за риска от неочакван пролетен дъжд при прибирането, който би съсипал оголените ламарини. Затова приятелчето се съгласи да опесъчим малко терена около вилата им :) Предварително разбира се, свалихме почти всичко излишно от купето. Ето и няколко снимки от опреациятаНа последните снимки се вижда, как колегата третира бластираните площи с цинков спрей, за да предотвратим окислението и плъзването на ръжди по тях. Накрая колата бе прибрана на сухо в гаража, очаквайки намирането на майстор тенекеджия, готов да се заеме с нея при някакви поносими времеви и финансови условия. Това всъщност се оказа почти невъзможна мисия, въпреки разгарящата се в момента икономическа криза и липса на работа. Следващите кадри подсказват защо повечето майстори, след като уж бяха изявили такава готовност преди да са видели на живо колата, след огледа или директно се отказваха, или казваха цена която да ме откаже. Отделно да припомня, че целият под беше фалшив и трябваше да се смени с оригинален от друг автомобил, заедно с елементите под преградата към мотора, където се крепи и задното окачване.В крайна сметка все пак се намериха добри майстори и ентусиасти, които да ми помогнат в това меко казано трудно начинание, но за тяхната работа ще разкажа и покажа следващия път... мисля, че вече достатъчно измъчих колегите с по-слаби сърца в този епизод :)
« Последна редакция: Юли 05, 2020, 20:39:39 от krankenstein »
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Юли 05, 2020, 21:37:18
Отговор #74

Активен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 3380
Чакането за епизода си заслужаваше,Митак!
Но е несравнимо с това да видя автомобила в целия му блясък.
Страхотно е станала!
Поздравления!

Юли 05, 2020, 22:17:01
Отговор #75

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7170
Благодаря Дидо... но това все още не е пълният блясък - предстоят финалните щтрихи като рейсинг джанти, нощен пакет допълнителни фарове, декали по купето...
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Юли 06, 2020, 09:49:03
Отговор #76

Неактивен doctorZizi

 • Публикации: 311
  • trabantBG.eu
Вчера 05.07. се прибирах след Трабант фест Тетевен по пътя Троян София. Някъде ме задмина нещо подобно( някъде около 14,30- 15,30)- нямах никакво време за реакция- снимки. Аз бях с Трабант с ремарке, ако случайно съм бил забелязан.
Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Аз не карам бавно, просто летя много ниско!

Юли 06, 2020, 10:56:27
Отговор #77

Неактивен m_g

 • Публикации: 1113
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Между другото, на Москвич 2140 сервоусилвателят и главният спирачен цилиндър са по лиценз на Гирлинг, даже на известно количество от преходните в края на 75г директно са сложили английски компоненти. Дисковите спирачки на 105/120/130 са също лицензни на Гирлинг.
Дай снимки как са изглеждали оригиналните компоненти на 130RS. При 2140 казанчето е на самия главен спирачен цилиндър. Както знаеш, Москвич е с по два маркуча и 4 бутални спирачни апарати отпред. Въобще не бих се изненадал чехита да ползват точно такова серво и помпа.

Юли 06, 2020, 12:44:31
Отговор #78

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3771
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Москвичов 4 бутален апарат пасва с много малко преправяне на главина /супорт на Шкода 105/120 .Ама стига толкова

с руския  пърформънс , че много заблажи , а и някои колеги сериозно ме бъзикат :)) :)) :))
« Последна редакция: Юли 06, 2020, 12:48:57 от fulcrum »
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Юли 06, 2020, 12:52:47
Отговор #79

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7170
Вчера 05.07. се прибирах след Трабант фест Тетевен по пътя Троян София. Някъде ме задмина нещо подобно( някъде около 14,30- 15,30)- нямах никакво време за реакция- снимки. Аз бях с Трабант с ремарке, ако случайно съм бил забелязан.

Това звучи доста учудващо, тъй като почти всички налични 130RS в България се продадоха в чужбина, а малкото останали са без регистрация и не в движение. Моята засега е единственото изключение, но не съм я карал към Троян със сигурност :) Почти същото важи и за цивилния модел 110R с изключение на една оранжева в топ състояние, намираща се в Търновско. Поне запомни ли какъв цвят беше?

Между другото, на Москвич 2140 сервоусилвателят и главният спирачен цилиндър са по лиценз на Гирлинг, даже на известно количество от преходните в края на 75г директно са сложили английски компоненти. Дисковите спирачки на 105/120/130 са също лицензни на Гирлинг.
Дай снимки как са изглеждали оригиналните компоненти на 130RS. При 2140 казанчето е на самия главен спирачен цилиндър. Както знаеш, Москвич е с по два маркуча и 4 бутални спирачни апарати отпред. Въобще не бих се изненадал чехита да ползват точно такова серво и помпа.

Ето снимка на оригиналното серво и помпа на габровската 130RS, която за съжаление наскоро също се е върнала в родината си. Не знам какъв точно е диаметърът на москвичовото серво, но се вижда че при шкодата трябва да е с малък диаметър, за да стои хоризонтално понеже е много близо до пода на багажника.Освен сервото също и спирачните апарати са Гирлинг, но не са 4 бутални. Може да ги видиш по-назад в темата на Тошко ОРС, той си е намерил оригинални рециклирани от Англия. Аз пък си взех пак оттам чисто нови реплики, използват се същите в някои класически модели на Триумф, затова явно има търсене и все още се произвеждат техни копия.


Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.