Автор Тема: Лепило за гумено уплътнение  (Прочетена 2969 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 12, 2019, 12:04:57
Отговор #10

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1840
  • http://www.dsclub-bg.com
Ами аз не съм специалист, тук има хора с много повече опит и най-вече професионални наблюдения и знания, но знам, че с обикновен ацетиленов силикон нищо не се прави по един автомобил. Говоря за каросерията.
В случая с уплътненията - първо силиконът не позволява моментно лепене. Иска се да се положи адхезионният материал в случая силикона и да се притиска равномерно по цялата повърхност на  лепене. А то е невъзможно - гъвкаво уплътнение , на места извито, просто няма как да се държи в една позиция. Това впоследствие позволява на силикона да се трупа неравномерно, да прави гърбици, да стои на топка и т.н. Второ - силиконът веднъж положен се маха трудно, вреди на боята и най-вече на много видове гумени повърхности. Трето - събира прах и влага и е предпоставка за всякакъв вид вредни процеси. Четвърто - почти не позволява демонтаж на залепеното уплътнение без поражения. Хелметекса и подобни продукти са много по-гъвкави във времето и позволяват демонтаж и лесно почистване.
И въз основа на това казвам - по-добре е да се използват уплътнения със "сух" монтаж - проблемите във времето са много по-малко.

Март 12, 2019, 12:06:36
Отговор #11

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 2985
Благодаря ви за разясненията.  :)

Март 12, 2019, 12:08:10
Отговор #12

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1840
  • http://www.dsclub-bg.com
Ей го, Роско ме превари с професионален коментар. Киселинността при съхненето е един от съществените недостатъци, точно така.
Exton - аз предположих, че оригинално е с челно лепене, но въпреки това ако има вариант да се сложи уплътнение с канал за борда може би ще е по-добре.

Март 12, 2019, 13:52:30
Отговор #13

Неактивен m_g

 • Публикации: 1019
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, Š120GLS, 2xГАЗ М21, Nysa
Потвърждавам - с Момент на Хенкел се мажат и двете повърхности. Написах го объркано без лош умисъл, просто си мислех за уплътнението и забравих за ламарината.
По М21 е пълно с такива уплътнения - преден капак към челна стена, вратите, заден капак, всякакви люкове и люкчета. Измазах сигурно една туба лепило. Тука се вижда как вървяят гумени ленти по стената - и към капака, и надолу. С тия ленти се пази да не тече вода по електрическите компоненти по стената. Откровено безумна конструкция, но така е, като няма "легенче" пред стъклото.


Най-хубавото е, че дори и да излезе и да нацапа боята, Хелметексът се чисти лесно с коресилин. Е, със силния бояджийски коресилин всичко се чисти, аз даже получих алергична реакция на ръцете, но както и да е. Не че няма и още по-агресивни разтворители.

За силиконите - наистина не се ползва битов силикон никъде по колите. Има за целта различни автомобилни уплътнителни препарати за фуги и т.н.
В случая обаче идеята е тънък слой лепило много здраво да слепи гума и метал. А точно за тоя тип уплътнения по колите от памтивека се ползва Хелметекс и производните му.

Август 23, 2020, 21:12:14
Отговор #14

Неактивен exton

 • Публикации: 287
  • http://my-fiat.blogspot.com/
Наскоро гледах уплътненията за които запитах и за които получих съвети.
Сетих се, че не съм писал за резултата...
Еми, вече доста време след залепването не са мръднали... Така, че е изпитано и може да се прилага.
Благодаря за помощта!
Too dumb for NYC, too ugly for LA