В ъгъла на тавана ни с години стоеше едно колело, отдавна ми е привличало вниманието с червения си цвят.
За първи път изкарах това Балканче, когато бях 2-ри или 3-ти клас. Тогава разбрах, че е било на майка ми, модел "Осъм", купено през 1983 г. Карах го из града, дори два пъти го сгънах в багажника на дядо ми и ходихме до морето с него. Баща ми прави различни ремонти по него, спомням си че разглобихме голяма част от колелото, за да го смажем. В 4-ти клас обаче ми купиха ново колело, стандатно с 21 скорости, от типа на всички "крос"-ове и т.н. и Балканчето отново потъна в пепел.
Вече в 8-ми клас, през извънредното положение, ми дойде идеята да извадя балканчето отново.
Съставих си списък какво трябва да се прави и купува, като цяло бяха козметични ремонти - пребоядисване на калниците и предпазителя на веригата, ново динамо и фар, стикери (единия го бях разлепил в 3-ти клас, намерих същите за моя радост). Отначало мислех да го карам от време на време, обаче като седнах веднъж, повече не исках друго колело! Оставих старото колело на сестра ми и вече от началото на лятото всеки ден карам Балканчето по поне 3 км.
Много ми е удобно, харесва ми, че е леко и много лесно се качвам по бордюри, късо е и лесно завивам. За първи път като излязох с "приятели" да карам колело и бях с балканчето ми задаваха всякакви въпроси, бяха доста очудени, например кога ще си купя ново колело, като имаше и доста подигравателни подмятания. Въпреки това искаха да го карат, дадох им, само да не правят трикове, но уви, още със сядането имах изкривен заден калник, а после криви капли. Следва второ боядисване на белите елементи и вече тези мои "приятели" действително го харесаха и ме питат сериозно от време на време откъде да си купя такова. Нямам планове да го сменям, голямо удоволствие ми е да го карам!
Снимки от някои "приключения":
Ползвам го и като статив за рисуване понякога!
(съжалявам за кривата снимка)
Реших да пусна тема, защото видях че има подобна, въпреки че е от преди доста години, но все пак е ретро превозно средство.