Ето и моята история с колело Балканче. Бях първи клас, когато ми го купиха - през 88-ма година. Исках от тези със дългата седалка с облегалката, но нямало такива. Моето беше с обикновена седалка, модел „Осъм” - цена 110 лв, но тъй като беше от почти края на соца, имаше още малко промени във външния вид, в сравнение с тези от 85-та - а именно - седалката му не беше с черна кожа и дунапрен, а една като гумирана, от полиуретан, иначе същата форма. Друго - педалите бяха по-различни. Фарът беше руски, черен пластмасов, но кръгъл, а стопа отзад не беше просто светлоотразител, а светещ, свързан към динамото. Контрата чешка - фаворит. Всичко останало си беше същото. Моето беше в тъмно син цвят с мръсно бели калници. Като деца обикаляхме много, изминавали сме следните маршрути : Поморие - Каблешково, Поморие - Бургас, Поморие - Ахелой ( и по- далече сме ходили, но с други колела) При това навсякъде по централните пътища без вело алеи, но нямаше такова движение, а и колите бяха по-бавни. Поморие Бургас съм го засичал , за 1 час и 13 минути. Най-честия проблем при мен беше късането на спици на задната капла. Затова, към 1999 г. направих генерален ремонт на каплите - махнаха ми всички спици и ми сложиха по-дебели от Симсон - разбира се и всички отвори бяха разпробити, за да може да се сложат тези спици. Това беше необходимо само на задна капла, но за да не изглежда различно - направиха ми същото и на предната капла - ремонтът струваше 60 лв, което към 99-та година не бяха малко пари. През 90-те имах счупване и на предната вилка - едвам ми намериха друга, нова - но с червен цвят. С течение на времето всички аксесоари се изгубиха или счупиха, бях му сложил една тромба вместо звънец, фар с батерии, надписите „Балкан” бяха поизтрити, въобще колелото се превърна във вехтория с лош вид. Преди 8 години го върнах в първоначалния му фабричен вид - намерих абсолютно всички оригинални за модела части и аксесоари, разглобих, боядисах, сглобих, намерих му и оригинални стикери „Балкан” , единственото нещо, което оставих - са тези дебели спици, можех и това да върна в оригинален вид, но - някакси да махна здрави дебели спици, които никога не се скъсаха, за да сложа оригинални - тънки, някак не ми се струва добра идея. Ходили сме на толкова много места с тези колела, толкова спомени, спукани гуми, бутане, късане на спици и неглижиране на проблема, съответно каплата танцуваше наляво, надясно - и дори ми гръмна гумата от опирането в рамата...Абе беше някакъв кошмар, на другите деца не им се късаха толкова много спиците, пък при мен - не знам, хем не бях дебел. Майсторът постоянно ми казваше да не влизам в дупки, бордюри, да не возя други деца на багажника...но...нямаше оправяне, докато не направих този ремонт с по-дебелите спици при друг майстор