Автор Тема: Как Лада завоюва Англия, но така и не стигна до САЩ  (Прочетена 1448 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Септември 26, 2020, 08:29:32
Отговор #10

Неактивен Acropolis 1800

 • Публикации: 167
Ехаа, за мен е чест, че съм вдъхновил такова подробно и богато илюстрирано изследване! Адмирации за автора и дано се прочете внимателно от хард русофилите.
1982 Шкода 120L, прецизна чехословачка без точка ръжда, продадена
1985 БМВ 520i, красива италианка с оригинални спойлери Зендер и джанти Алпина, продадена
1995 Понтиак Гранд АМ, Спорт Седан, профсъюзен американец, продаден
1987 Москвич 2140, отчаян руснак, оригинален соц тунинг и картичка на Саманта Фокс, продаден
1997 Турбо французин, бензин

Септември 26, 2020, 10:54:42
Отговор #11

Неактивен didotooo

 • Публикации: 2443
 • ☆☆Datsun 300 ZX 50th ANNIVERSARY☆☆
  • Z point Varna
Изключително забавно четиво . Благодаря на автора за отделеното време .

Септември 26, 2020, 10:57:42
Отговор #12

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7078
Благодаря за качествения превод на тази любоитна статия, едва ли бих я прочел цялата в английския оригинал. Наистина практичните и спестовни хора на запад често са предпочитали бедните откъм разнообразие екстри, но практични и лесни за поддръжка соц. возила. Д не забравяме, че качеството на експортните версии е било доста по-стого контролирано от това, което примерно ние получавахме в Мототехника.
Но май-силно впечатление ми направи нещо, несвързано с основната тема - че навремето Форд Капри се е продавал значително по-скъпо от Ягуар Е-тайп. Е, вярно, че е в момента е била по-модерната кола, но нито като моторизация, екстри или качество на изработка не може да се мери с легендарната "котка"... да не говорим за благородния имидж, който носи. Докато Форд дори във върховите и спортните си версии винаги е бил с етикета "достъпна народна кола".
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Септември 26, 2020, 11:55:05
Отговор #13

Неактивен USfan

 • Публикации: 8529
Но май-силно впечатление ми направи нещо, несвързано с основната тема - че навремето Форд Капри се е продавал значително по-скъпо от Ягуар Е-тайп. Е, вярно, че е в момента е била по-модерната кола, но нито като моторизация, екстри или качество на изработка не може да се мери с легендарната "котка"... да не говорим за благородния имидж, който носи. Докато Форд дори във върховите и спортните си версии винаги е бил с етикета "достъпна народна кола".

Душа, ти пък съвсем се замая, естествено че е печатна грешка, това с цените на Капри и  Е-тайп.
Както и в статията има множество други фактологични, времеви, и прочее грешки, но като цяло е занимателно четиво.

Е-тайповете са били отн. бюджетно позиционирани за върхов клас спортни коли, но само на фона на конкурентните им Ферарита, Масератита, Астони, и прочее.
Естествено обаче, че са били в пъти, примерно, 2 до 4-5 пъти, по-скъпи от разните Каприта, в зависимост от версиите и на двата модела.
До най-евтините Е-тайпове от серия 2 или 3 единствено може да са се доближавали на цена хомологационното с ляв волан инжекция Капри РС 2600, както и английския му еквивалент- с десния волан карбураторен РС 3100.
Всички други техни версии на тия две моделни гами, разбира се, е неадекватно даже и в едно общо изречение да се споменават.

Да, Е-тайпа дебютира с цена само 1000 и нещо Паунда, но много по-рано, още в 1961 год. за базов Роадстер /той е бил по евтин от Купето/.
Но към края на 60-те год, когато се появява известното на всички Капри базирано на Ескорт Мк1 /не старото Консул Капри/, базов серия 2 Е-тайп вече е бил няколко хиляди Паунда, заради силните инфлационни процеси в Англия, и девалвацията на Паунда.

Каприто от своя страна в базовата му версия с 1.3 мотор, дебютира в 1968, някъде с цена от около 1000 Паунда. Така че автора просто е объркал цените, счиитано към периода, каогатно за първи път се засичат тия два модела.
Същото се касае и за кратко живеели му предшественик от 1961, малко по-Ъпмаркета Консул Капри, за който ясно че е бил и той, примерно 2-3 по-евтин от Е-тайп.

Имам в иначе доста обемни ами печатан архив и известно количество Аутокар и Мотор списания от края на 60-те и нач. на 70-те год. издания
Сега няма да имам време, но след няколко дена, ако не ме мързи, ще ги извадя и ще сканирам страниците им с цени на на нови Ягуари и Фордове, за да се видят разликите. Естествено че разликите са драстични и в пъти, по посока на скъпостта на Джаговете спрямо Фордовете, което е нищо необичайно.
Но по Нета, даже и за мързеливи хора ако се поровят, може лесно но да се извади сканирано и преписано инфо, към онзи период колко са стрували тия им съответни модели.

Като цяло общия тоя журналистически материал /добре е, като се препостват и превеждат такива неща, да се слага линк към оригинала и автора, така мисля е редно/ е отн. повърхностно написан.
А и е писан със сигурност от някой, който не е имал особен физически досег нито с различни Лади, нито примерно с една голямо част от ценовите и конкуренти, като споменатия Ситроен 2СВ /считам това покрай глупавото съждение, писано за нивата на комфорт на едната спрямо другата кола/.

Как да е, беше забавно да се прочете този материал.
Като основен плюс бих отбелязал, че има и огромно количество вероятно много и отн. трудно събираеми факти от различни източници, за което все пак, адмирации на автора.« Последна редакция: Септември 26, 2020, 12:14:22 от USfan »

Септември 26, 2020, 12:12:03
Отговор #14

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7078
Може би за взети цените им от различни периоди с няколко години разлика помежду, без да се отчита инфлацията... но предвид, че явно е превод от английски източник, доста нелепа изглежда подобна грешка в оригинала.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Септември 26, 2020, 12:22:42
Отговор #15

Неактивен USfan

 • Публикации: 8529
Ами взимането тук на конкретно описаните цени, може да се отнесе единствено така.
На Е-тайп са взети цените при дебюта му на Серия 1 в нач. на 60-те, а на Капритата са взети средните цени вече доста навътре в производството им, примерно от края на 70-те, когато се сменят Серия 2 към Серия 3 Каприта.

Като цяло, пак бих се повторил, че статията изобилства от груби фактологични грешки и инсинуации на тяхна база, като например изречението за липсата на пазарен успех на Юготата в 80-те год. в САЩ.
Поне 10-12 броя такива драстично нелепи изводи и фактически неточности виждам в този материал.
Ако ти или някой друг може да сте ги пропуснали покрай, разбираемо, слаба обща информираност по тия теми, може да ги опиша тия пропуски.
Но това по-детайлно вглеждане и разкостване на текста в този материал, ще стане по-късно или някой и друг ден, че сега спря дъжда, и отивам малко да поспортувам.  :))

Септември 26, 2020, 13:39:03
Отговор #16

Неактивен Тери

 • Публикации: 322
За цените, да грешка е, май заради децимализацията на британските пари. Информацията е от следната статия, където е дадена и осъвременена цена с включена инфлация, и разликите в стойността са по-точни:
https://www.motoringresearch.com/features/cost-car-year-born/

Библиография:

https://www.curbsideclassic.com/uncategorized/automotive-history-the-unlikely-story-of-trying-to-import-soviet-ladas-to-the-united-states/

https://www.lancasterinsurance.co.uk/news/2017/september/01/do-you-remember-the-moskvitch-412-1/

http://www.lada-owners-club.co.uk/ukladahistory.html

https://www.aronline.co.uk/facts-and-figures/in-memoriam/in-memoriam-lada-riva-1300l/

https://www.cossackownersclub.co.uk/uk-history

Септември 26, 2020, 15:04:19
Отговор #17

Неактивен USfan

 • Публикации: 8529
Ами да, автора или авторите, са проспали някой курс по съвременна история и развитие на британската икономика в предполагаемо не особено авторитетните пъблик училища или колежи, дето са били гимназисти или студенти, но, простено да им е.

Извадките на които попадам сега в Нета на ценовите равнища на нови Е-тайп и Капри в течение на периода от 60-те и 70-те години, на прима виста са тези.

Ако почнем от най-стария тест, още от Декември 1961 год, на Кар и Драйвър списанието, базовата му цена на роадстера е 5600 Долара.
Което, без да си правя труда да видя по Нета точния валутен курс на Паунда спрямо УС Долара точно тогава, бих предположил че тази цена в долари има британски еквивалент от 1500-1600 Паунда, или нещо подобно.
Интересна е съпоставката на УС цената спрямо английската цена на Е-тайп.

Американския експорт обикновено се е облагал от САЩ само с няколко процентова ДДС-еквивалент такса /в разл. щати тя е е с разл. величина, поне сега е така/.
Докато в Англия всяка кола с 4 колела и с над определена кубатура, и продавана в краен сглобен вид, тогава се е облагала с 30% продажбена такса, ако не греша в някой детайл.
И ерго- на вътр. пазар продаваните Ягуари и въобще всякакви коли, са били обикн. доста по-скъпи от техните еквиваленти, продавани по света.

Примерно Е-тайпа в Англия в 1961 год. като роадстер версия е струвал- 2100 паунда, а купето- 2200 паунда базова цена.
Което е било, както се вижда, доста повече от амер. им цени.

https://www.adrianflux.co.uk/cult-classics/jaguar-e-type-2/

https://www.caranddriver.com/reviews/a15112090/1961-jaguar-e-type-road-test-review/

Цената обаче от 2000 и няколкостотин паунда за Е-тайп се запазва, макар и с малки малки увеличения, само до средата на 60-те год.
В края на 60-те, със забатачването на англ. икономика и силното спадане на курса на нац. валута, и с дебюта на новия серия 2 Е-тайп в 1968 год, дилъровите цени за продажба се покачват до почти 3000 Паунда.

В 1971 год. с дебюта на Серия 3, Е-тайпа в Англия минава 3100 паунда за роадстер версията, и почти стига 3400 паунда за купето.
Разбира се, за 12-цил. спортен модел тогава, това са умерени цени.
Ферарито 365 ГТ 2 плюс 2 струва 9100 Паунда, а базова Миура /не еС или еСВ/ тогава струва 10800 Паунда.
Дори и едно доста по-малолитражно и само 6 цил. Порше 911, струва повече от 12 цил. Е-тайп, с цена от 3600 Паунда за базовата 911 Т версия.
Така че Джага е изгоден, ама е далеч от икономическата и социалната среда, а и от цените на тия народни блу-колар Фордовски псевдо-спортни купета.

https://www.aronline.co.uk/cars/jaguar/e-type/

За сравнение при Каприто, неговите базови V-4 1300 куб.см. версии тогава в дебютната му 1969 година, почват само от 890 Паунда цена.

https://www.autoexpress.co.uk/classic-cars/105874/ford-capri-a-history-1969-to-1986

Подобно сравнение от страна на авторите англичани, или каквито там са, говори за пълна липса на каквато и да е дори повърхностна обща автомобилна култура, това да мешаш Капри и Е-тайп в общи контексти.

Пфу, даже майка ми, която е на 77 години и не кара кола, и сина ми, дето пък още няма книжка и също не кара кола, и няма и особен интерес към автомобилната история, ще се справят по-добре, ако им покажеш снимки на някое Капри и някой Е-тайп, и ги питаш, кое колко е струвало примерно ново и едно спрямо друго, е така съвсем субективно.

Това е, да се сравняват не все едно ябълки и круши, а айде, за да звучи съвсем сексистки, възрастово дискриминационно, и едновременно расистки- красиви слаби млади бели жени, с грозни дебели стари негърки.  O:-)
Макар че, сигурно и на последната категория има доста фенове по света. ))
« Последна редакция: Септември 26, 2020, 15:39:31 от USfan »

Ноември 13, 2020, 11:07:27
Отговор #18

Неактивен Frysco

 • Публикации: 392
Това писание е пълно с технически майтапи. Москвич 408 бил двутонна кола, но 412 е по-лек. Манивелата е заменена от компютърно управляем карбуратор. Бензиновата помпа на ладата е с прозрачно куполче. По нататък ми се отщя да чета... достоверно като български вестник.

Ноември 13, 2020, 16:15:00
Отговор #19

Неактивен 5 GTT

 • Публикации: 108
На мен ми е интересно, но нищо не намерих в нета за Ладите, които са правени навремето в Белгия. От тях продаваха в Кореком. Една такава имаше един познат, по точно 2101, което купе беше поцинковано...