Автор Тема: Таксита в СССР след ВСВ  (Прочетена 4482 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Октомври 15, 2020, 23:06:43
Прочетена 4482 пъти

Неактивен wander

 • Публикации: 160
Здравейте.

Би ми било интересно да прочета вашите мнения (особено на по-възрастните със съзнателни спомени) за соц таксопарка. Преди време попаднах на интересно инфо, което звучи достоверно и ще споделя тук. За жалост беше отдавна и не помня източника, но това не е важно. Още когато усилено търсех информация за волга бях учуден, че приблизително 70% от продукцията е била за държавни институции: служебни автомобили за средно ниво началници, различни служби, включително линейки и много голяма част в таксита, а едва около 30% за продажба на частни лица. Така съответно с освен голямата по онова време сума за покупката евентулният купувач е трябвало и да успее да се добере до 1 бройка от тези и без това малко за продажба единици. Уточнявам, че инфомацията е за СССР, в БГ може да е било различно. Така се стига до момента, че тогава случайни хора не успяват да си купят. Но не това е темата. Чудех се защо толкова волги са били таксита, а не да кажем лади или москвичи. Версията, че волгата е по-здрава, не ми се вярваше (а от както имам се убедих, че не е :) Та по тази версия всичко започва от Сталин и идеята, че простия народ трябва да има достъп до благата на високостоящите. Така той разпорежда ЗИМ 12 освен персоналка да служи и в таксопарка и като маршрутка, линейка и т.н. Идеята е, че така всеки обикновен човек може поне веднъж да си позволи да се повози на такава кола с личен шофьор и да му каже къде да го закара. Разбира се тогава таксито не е било съвсем евтина услуга, но все пак. СЛед смъртта му и излизането на ГАЗ 13 чайка, вече изобщо не е рентабилно да се ползва като такси и затова навлизат волгите. Отново като символичен опит да се даде достъп на всеки до такава кола, нищо че върхушката се вози на ЗИЛ-ове и чайки. И така до разпада на СССР, когато както навсякъде в за таксита се търсят предимно евтини, икономични и малки коли, каквито по времето на СССР не може да се каже , че а били волгите. Вие на какво мнение сте за тази теория?

Октомври 16, 2020, 11:49:00
Отговор #1

Неактивен Acropolis 1800

 • Публикации: 163
Значи, като става дума за приказки, а не за основни ремонти ;), да се изкажа и аз. Другарят Сталин въпреки, че е изпратил милиони на смърт (което е много лошо, особено, когато става въпрос за невинни съветски хора, че и българи), не е бил толкова прост за много неща. При него все пак процъфтява автомобилостроенето, кооперативите, артелите и др. форми на частен бизнес, които после са разбити при Хрушчов и неговите наследници.
Идеята на държавния социализъм не е частните лица да бъдат задоволявани с частни автомобили, а да се возят в обществен транспорт. Което между другото е, за съжаление, а и поради климатичните промени и пренаселването, и бъдещето, в което ще се радваме да ни дадат да завъртим гевречето на едно електрическо, пластмасово Ситроенче Ами. Кръговата икономика и кръговите градове на ЕС се базират основно на обществен транспорт.
Но на въпроса...в един момент в СССР губят перспективата и си въобразяват, че трябва да задоволят редовия съветски гражданин с автомобил.
Но наистина на въпроса...все пак във Волгата са заложени по-големи запаси от здравина отколкото в Ладата и Москвича. Освен това, когато вече имаме Победа и Газ-21, които работят като таксита, все още нямаме Лади, а Москвичът е 407, който, да, може да се ползва, като такси, но продукцията на МЗМА е малка, а и си е тесничък, нали? След 1965 г., новите М-чи 408 са по-нежни и не издържат дълго като таксита. След 1974 г. навлиза Ладюхата, но първо гледат да има за износ и за наши хора, че чак тогава за таксита.
Всъщност социализма се скапва, когато номенклатурата губи перспектива и връзка с живота на народните маси и почва да се вози в съветски копия на Пакарад Карибиън и др. подобни. Няма го вече един Сталин, който все пак го е градил тоз социализъм от кота нула, да им стегне юздите. C:-) А Волгата и Ладата, остават основни играчи в таксиметровия парк.
Но нека по въпроса се произнесат по-възрастни и отговорни другари. :)
82 Шкода 120L, прецизна чехословачка без точка ръжда, продадена
85 БМВ 520i, красива италианка с оригинални спойлери Зендер и джанти Алпина, продадена
95 Понтиак Гранд АМ, Спорт Седан, профсъюзен американец, продаден
87 Москвич 2140, отчаян руснак, оригинален соц тунинг и картичка на Саманта Фокс, продаден
97 Ситроен Ксантия СТ Турбо Актива

"Шъ карам като луд!"
"Докато не пукна аз шъ съ качвам на колата!"
Дядо Стефан от Сливен, 92 годишен

Октомври 16, 2020, 14:34:17
Отговор #2

Неактивен USfan

 • Публикации: 10753
Ами, тук по тая тема, аз бих казал, че през болшинството от соц. епохата наличните таксита ама въобще не са ми били интересни като коли, защото си бяха соц. масовки.
А дали са били Победи, Волги, Лади или други, на мен ми е все едно.

Най-интересни, поне за мен, са били такситата в ранния соц. период, от края на 1944 год. до към някъде Аплилския пленум в 1956 година, както и в периода от 1987 до 1989 години.
Първия период /естествено не го помня, но доста съм си говорил с тогавашни таксиджии работили от нач. на 50-те години, вкл. и с бивши собственици на таксиметрови фирми преди 1944 година/ е е, понеже една огромна част, да не кажа болшинството от тогавашните налични в големите градове таксита, са били купувани още в 30-те год. нови таксиметрови коли, като разни Фиати, Рена, а и всякакви американки.

Тия коли разбира се, след Септември 1944 год. са доброволно или насилствено вкл. в новите общински фирми за таксиметрови превози, и са експлоатирани чак до 1956-59 години.
До края на 50-те год. окончателно всички довоенни таксита се бракуват /част от тях се продават като ползвани коли и от току-що създадената тогава Мототехника на частни лица/, и се заменят поетапно с нови соц. производство таксита.

Другия интересен период, който вече добре помня, е след 1987 год. и въвеждането на Указ 56, и съответно разрешаването отново на частната таксиметрова дейност.
Тогава новорегистрираните като частни таксита возила  бяха коли от всякакъв калибър, вкл. и 50-ски и 60-ски поразхлопани Бенцове и Опели, а имаше и доста неадекватни за превози на пътници коли, като модели с 2 врати, напр. Трабанти и Фиатчета 126п.

Така че, от автоентусиастка гледна точка, за мен това са двата по-интересни периоди и интересните коли в такси парка на България.
А по време на зрелия Соц /това условно казано, е периода от Априлския пленум, та до средата на 80-те/, какви возила е имало, е общо взето ясно.

Свободно бих предположил, че каквито по-серийни седани с 4 врати е имало в произв. гами на СССР, ги е имало и у нас.
Вероятно в разните периоди, с добавки от Варшави, и не много бройки Фиат 125п.
Чудя се и напр, дали в края на соца на съм виждал и хечбеци Застави ГТ55 като таксита.
Но ако е имало, било е след 1987 год, и тия югославянки вече са били от частните таксита.

Октомври 16, 2020, 15:43:02
Отговор #3

Неактивен Logrus

 • Публикации: 284
За по-стари времена нямам идея, но през 80-те (поне до '87) в София всички таксета бяха под шапката на СофТакси и се караха само Жигули и Лада 1500. Всичките бяха двуцветни - основен цвят и бял покрив. Със сигурност нямаше Московци, а и Волги не си спомням.
Вече в по-късни години, частниците бръмчаха с каквото намерят - например ЗАЗ  ::), Трабантчета, Москвичи и т.н.. Баща ми бачкаше с една древна Жигулка - май '76, ама може и да бъркам точната година. Първите Мерцове бяха две 123-ки закупени на старо от Шератон (техните рент-а-кар). Чак към началото на 90-те се появиха някои по-западни таксита. От там насетне всички знаят  :)

Октомври 16, 2020, 19:19:58
Отговор #4

Неактивен oldrat

 • Публикации: 1006
 • beep beep
  • Renault 4F6
Със сигурност нямаше Московци, а и Волги не си спомням.
Аааа. Имаше Волги. Стаж като ученик карах на Сточна гара - Таксиметровия гараж - сервиз. Сега е Лидл. Вогите бяха доста по малко ,но имаше.

Октомври 16, 2020, 19:24:12
Отговор #5

Активен РумбатаБс

 • Публикации: 3673
Аааа. Имаше Волги. Стаж като ученик карах на Сточна гара - Таксиметровия гараж - сервиз. Сега е Лидл. Вогите бяха доста по малко ,но имаше.
... и Латвия имаше ....... и Жук,и Ниса ... дори и полски Фиат (ама те не са съветско производство)
retrobs.com

Октомври 16, 2020, 19:53:36
Отговор #6

Неактивен oldrat

 • Публикации: 1006
 • beep beep
  • Renault 4F6

Ноември 02, 2020, 16:19:29
Отговор #7

Неактивен m_g

 • Публикации: 1125
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Трябва да разровя - имам книгата "60 години Градски транспорт" от 1961-ва, там освен за трамваите е разказано по малко и за автомобилния и в частност за таксиметровия транспорт. При бракуването през 50-те на старите довоенни таксита на тяхно място идват "Победи". След тях дълги години гръбнакът на таксиметровия транспорт не само в София, но и в България, са Волга М-21 и 22, както и Варшава във всички модификации. Правени са опити за пускане на Москвичи, но те се оказват ненадеждни, освен това и самите шофьори не са ги обичали. Волгата или Варшавата позволява качване на 6 до 8 пасажера плюс багаж. Трима отпред и 3-4 или колкото влязат отзад. Тогава, заради дефицита на таксита и изгодната има цена, масово се е карало, като се вземат и попътни пасажери - плащало се е на ръка, не по апарат (ако апарата не работи - по километража). За превоз на печка или хладилник от ЦУМ тарифата е била 5 лева. Така шофьорът е прибирал от порядъка на 20 тогавашни лева от бакшиши дневно и в края на месеца е докарвал около и над 500 стари лева общо със заплатата, която е била 110 лв, ако изпълни плана в началото на 70-те.  Самите шофьори са подбирани - с предимство са били кореняци софиянци, партийци, завършили "Вилхелм Пик", "Редута" или "Ботушев" - задължително професионални шофьори с отлични умения. Работата е била отлично платена, но не лека. Далече не всеки е можело да влезе в такситата - трябвали са яки връзки. Партийните членове първи са получавали нови коли и реално са ги сменявали на 1-2 години. Годишно такси е навивало по 100000км с двама шофьори. Условията са били максимално добри - полагала се е униформа, кожено яке, обувки. В гаража са имали лекар и зъболекар, както и евтина храна. Старите таксиджии в общия случай познават София като петте си пръста и са грамотни в техническо отношение хора. По-хубава шофьорска работа от тази е била само в СО МАТ за валута, ако искаш да караш непрекъснато и ти трябват пари.
От 1971 натам навлизат ГАЗ-24 и ВАЗ във всички варианти. Волгите в провинцията са им правили основни ремонти в Севлиево, Ладите директно са се продавали след 3-4 години експлоатация и 3-400000км пробег. В София след ремонт Волгите са ги предавали към провинцията, а тук са докарвали нови. Спорадично са внасяни и Полски Фиат за такси. Москвичи е имало минимално количество. Те, както и "Фиятовете" не са издържали дълго и общо взето, са ги карали по-смотани и без връзки, шофьори. Най-добра за такси си остава ГАЗ-24 (особено комби) и след нея - Ладите. С тях са се правили най-много пари.
Имало е и междуградски таксита - коли, които пътуват до други големи градове - запазваш си място и те взимат от вас. По-скъпо от рейса или влака, но и много по-бързо.
Баб ми и дядо ми редовно са ходили 60-те години на море от Бяла Слатина с такси. Отиват до Сливен, спят, и на другия ден с друго сливенско такси - до Созопол. После си купуват Жигули...
В товарните таксита е имало Варшави пикап, после Жукове, както и всички видове Ифи и ГАЗки. Маршрутките в София бяха Латвии РАФ 2203 - последните от тях изкараха до края на 90-те.   До тогава вървяха и старите бивши държавни Лади на 142. Винаги бял таван, а долната част - каквато е била първоначално колата.


Ноември 03, 2020, 00:29:52
Отговор #8

Неактивен Caxo

 • Публикации: 470
 • Москвич 408;408и;427;2140
4фарката ми по талон (нов) се води 408Т , което означава такси... :) Поозъртам се ако изскочи някой стар таксиметров апарат със жило  :))

Ноември 03, 2020, 09:44:43
Отговор #9

Неактивен m_g

 • Публикации: 1125
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
У нас не са внасяни, доколкото знам, фабричните таксиметрови модификации. За таксита са отивали стандартни варианти - същите, каквито са се продавали в Мототехника. Иначе, таксиметрови варианти имат Варшава (шофьорът е отделен с плексигласова преграда, има две предни седалки, като дясната е сгъваема, вместо една цяла и тапицерия от изкуствена кожа), Волга (има от завода квадратчета по вратите, двигател с ниска степен на сгъстяване за работа с държавен бензин, вмето радио има таксиметров апарат, няма антена, на М21 е с две предни седалки, като дясната е сгъваема, тапицерия от изкуствена кожа, ранните Москвичи... От 70-те нататъка само в Съюза има производство на серийна таксиметрова кола - Волга - 2401.
На Лада и късните Москвичи няма таксиметров вариант.
В СССР такситата са били масово и основно Волга. Ясно защо - голяма вместителност и ресурс от едни 300000км между ремонтите.
В списанията от соца могат да се видят Волги на голям пробег без капитален ремонт на двигателя - някъде от България гледах стара Волга комби (22) на 800000 без капитален ремонт. Е, текущо са сменяли сегменти и не знам си какво. Но реално в градския транспорт са ги пращали на капитален ремонт в АРЗ-то в Севлиево на всеки 3 или 4 години. Някогашният ми шеф като млад инженер навремето (70-те) е работил в Градския транспорт и точно за това е отговарял.

Ладите бяха най-масовото такси, докато не излезе Тико 90-те. Края на 90-те много се караха Деу Рейсър и Опел Кадет Е. След това излязоха Вектрите Б на 2121 и от началото на новия век Кия и Хюндай, а от 5-6 години и Фолксваген. 2001 или 2002 забраниха коли над 5г. по спомени, сега са до 10г. Тогава приключиха курса Ладите и разните му там други гробници от рода на Кадет, Тико и така нататъка.