Автор Тема: Как Лада завоюва Англия, но така и не стигна до САЩ  (Прочетена 6210 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ноември 14, 2020, 21:38:16
Отговор #20

Неактивен Frysco

  • Публикации: 446
Scaldia-Volga S.A. е официалното название на дистрибутора за Лада в Белгия. Всички Лади от там имат табелка с това съчетание от букви най-отгоре. Оттам нататък ще те разочаровам...
Ладите в Кореком са си произведени в С.С.С.Р. и просто са от партидите за експорт, нямат нищо общо с тези на Скалдия. И второто което е - нито съветските, нито белгииските някога са били поцинковани. Фирма Скалдия просто е извършвала първоначалната противокорозионна обработка с парафинени продукти в кухините, нещо което е било предписано и за нашата ДСО "Мототехника и Автосервизи" (но те са го направили евентуално два пъти от любопитство и един път защото някой млад и зелен младеж е проявил ентусиазъм). И като резултат тази първична обработка е била достатъчна ладите въобще да не гният.
Никакви цинкове и олово... купетата в Белгия са били доставяни боядисани. Няма нормален човек, който да свали боята и да ги поцинкова. Дори и да е белгиец. Там е имало други интересни неща, например карбураторите ДААЗ 2105-1107010-62, с контролер и актуатори за горивото, ламбда сонда и прочее система Евро 1, автоматичните скоростни кутии ТН-180... значи само по себе си е уникално да видиш автомобил с емблемата на лада, която на купето има табелка Scaldia-Volga S.A. Belgium, на двигателя пише Сделано в СССР, а на скоростната кутия - Made in U.S.A. Но такава кола съществува...

У нас си бяха реекспорт от Белгия след 1990... не са били внасяни по официалните линии преди това.

(Лирично отклонение, но форума е изтъкан от такива - преди десетина години ми попадна една такава, като обява в мобилето. Тъмносиня лада 2105 с автоматична скоростна кутия. По някакво щастливо стечение на обстоятелствата бях в командировка в Бургас, където се продаваше, и дори по снимките познах блока в квартал "Лазур" където седеше ладата. Звъннах на телефона, вдигна млад човек и каза-тя ладата е на дядо, ще говоря с него.
Докато чаках обратното позвъняване взех че отидох там и какво да видя-във въпросната лада, седи един възрастен човек и гледа едни черно-бели снимки на дечица вътре. Отидох и обясних, така и така, човека естествено нямаше мобилен телефон, та внука е звънял горе на бабата, пък той долу хал хабер си няма...
Като разбра че искам да я купувам рече "Е, младеж, какво-ще я разходиме ли?". Носих акумулатор, запалихме я, той като един човек от старото поколение не ми отстъпи мястото зад волана...

...

Много ме е яд. Автомата на колата работеше лошо и аз се отказах, защото ми се досвидяха пари за пътна помощ от Бургас до София, иначе ей-богу.... имам се за познавач на ладите и това беше ладата за мене. Уникална в световен мащаб. Нито петънце ръжда. Никакъв удар.... За скоростните кутии ТН-180 и до ден днешен се продават пълни рем комплекти, щеше да се възстанови.
Но уви-стиснах се и загубих... за едни 300 лв за пътна помощ, а ладичката се продаваше на символична цена. С пълна история, комплект книжки, благословията на дядото (момче, моля те вземи я, ти си точния човек за тая кола)...

Та поуката е - внимавайте за своите шансове, в тая работа с колите...)
« Последна редакция: Ноември 14, 2020, 21:52:26 от Frysco »

Ноември 15, 2020, 16:57:24
Отговор #21

Неактивен 5 GTT

  • Публикации: 155
Преди около  15 години един колега  на жена ми търсеше автотенекеджия за ударен калник. Колата беше 2101 и до този момент никога удряна и правена. Свързах го с мой приятел автотенекеджия и след няколко дни,  като отидох до сервиза да видя нещо  по ЗАЗ-а, ми каза: За първи път виждам поцинкована Жигула...
И му вярвам, защото сме приятели  от деца, а боядисва коли от 30 години.
« Последна редакция: Ноември 15, 2020, 17:00:27 от 5 GTT »

Ноември 15, 2020, 22:05:52
Отговор #22

Активен USfan

  • Публикации: 10620
Преди около  15 години един колега  на жена ми търсеше автотенекеджия за ударен калник. Колата беше 2101 и до този момент никога удряна и правена. Свързах го с мой приятел автотенекеджия и след няколко дни,  като отидох до сервиза да видя нещо  по ЗАЗ-а, ми каза: За първи път виждам поцинкована Жигула...
И му вярвам, защото сме приятели  от деца, а боядисва коли от 30 години.

Определено по казуса съм съгласен с колегата Фриско.
Разбира се, тенекеджията-бояджия може да е имал доста професионален опит, но ако предположим по-шеговито, нито сам е правил опити горещо да поцинкова коли, нито е чел много специализирана техническа литература по въпроса /което е разбираемо все пак/, иначе даже нямаше и да му дойде наум да констатира точно това нещо- поцинкована Жигула, дори конкретния детайл да му е приличал на така обработен.

Това, което той е видял на тази ударена 2101, единствено може да предположа, че е било сменян още преди огъването по разни предишни причини, афтърмаркет преден калник.
Предполагам за преден е ставало въпрос, понеже те се сменяха отн. лесно, поне по-лесно от задните.
Та, калника вероятно е бил сменен преди на конкретната Жига, да кажем в 80-те години, след като са и нагнили оригиналните предни калници.

По онова време в БГ в края на 70-те и през 80-те год, се продаваха свободно, било в някакви Кооперативни магазини, било по избуяващите тогава уикенд и битпазари, минимум 2 разл. вида тип- Направи си сам, предни калници за Жигули и Лади, рекламирани като неподатливи на корозия.

Едните бяха чисто стъкломатови /тоест, направени от смола и влакна/, и представляващи отн. калпави в геометрично и детайлно отношение отливки.
А другите бяха, условно можем да ги наречем, колкото и да звучи цигански или непрофесионално- калайдисани.
Основата на тия калайдисаните калници вероятно са били някакви пак афтърмаркет щанцовани ламаринени калници.
Та, предполагам, че тенекеджията е попаднал при ремонта на точно такъв сменян вече преди калник.

Иначе, съвременната история на фабричното едросерийно горещо поцинковане на каросерии /за разлика сега от отн. по-лесното и популярно в хобисредите студено поцинковане/ е широко известна, и има немски, а не италиански или руски корени.

Порше са първата фирма, която от моделна година 1976, и още само едностранно, и само отвън, и само на пода и носещите елементи на каросериите си, почват да правят горещо поцинковане.
А двустранно и на цялата площ на каросериите, Порше този процес почват да го правят, от колите им правени от август 1985 година насам, тоест от 1986 моделна година.
Това 100% на площ поцинковане им позволява още преди повече от 1/3 век, да почнат да дават нечуваните за тогава 10 години фабрична гаранция против пробиви на ламарината от ръжда.

https://www.auto-motor-und-sport.de/oldtimer/porsche-911-g-modell-kaufberatung-ausgereift-zuverlaessig-und-begehrt/

https://autoclassic.de/portraet/porsche-911-die-deutsche-sportwagenlegende

Ауди пък само 40% от площта на каросериите си, и то пак едностранно, първоначално почват да поцинковат след август 1982 година, тоест от 1983 моделна година, успоредно с дебюта на тогава авангардното ново С3 Генерация Ауди 100.
А от моделна година 1986 и дебюта на яйцето В3 80, и това 80 и по-големите С3 100 и 200, Ауди почват и 2-странно и на 100% площ, да им поцинковат каросериите.

https://de.wikipedia.org/wiki/Audi_100_C3

И нататък вече колелото се завърта, и разни други автофирми за кратко или за дълго, частично или цялостно, също почват да следват Порше и Ауди в това антикорозионно отношение.
Но завода ВАЗ по обясними причини, никога не е бил сред тези други автопроизводители.

Разбира се, остава варианта някой предишен собственик на Жигулата, след пълно събличане на боята и другите покрития, да е правил успешен опит сам да си поцинкова цялата кола, е така за спорта.
Но това поне на мен ми се вижда доста невероятно дори само на теория, хеле па на практика. Е, освен ако това лице не е бил някой примерно, преподавател в МЕИ-то по Технология на металите, а и да е ползвал за целта на тази процедура, производствената база и суровини на някой наш тогавашен военен завод.  :))
« Последна редакция: Ноември 15, 2020, 23:06:11 от USfan »

Ноември 15, 2020, 23:40:47
Отговор #23

Неактивен 5 GTT

  • Публикации: 155
Калника беше заден, а колата с оригинална боя и никога нищо правено по ламарините. Беше в перфектно състояние. А тогава даже ми показа покритието, тей като в момента  я правеше.

Ноември 16, 2020, 08:18:51
Отговор #24

Неактивен Nik1600GT

  • Публикации: 1145
Колегата е видял поцинкован калник и едва ли някой ще го убеди в противното. А по официална информация на производителя, първият ВАЗ с частично студено поцинковане е моделът 2110 и това поцинковане започва от 1999 година. До тогава от ВАЗ не използват поцинковане. Иначе Жигулката и без поцинковане може да си е била много запазена. Със или без поцинковане има автомобили, които гният зловещо - последните 3-4 месеца видях ужасна, просно гроза картинка на няколко жестоко изгнили МАЗДИ 3/6. Изгнил 90трски ОПЕЛ е нищо! Явно при тези модели на МАЗДА има некъв проблем. Калници, прагове, дори задния мост като натрошени вафли ... нямам думи.

Ноември 16, 2020, 09:19:16
Отговор #25

Неактивен m_g

  • Публикации: 1127
  • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
За Жигули много или малко, всичко се знае. Има групи, които са фанатици на тема историческа достоверност - например Lada History на Сергей Диогрик от Толиати, унгарците и кой ли още не. Дори и в нашия Лада клуб има маса народ, които знаят кое докога и как е монтирано - има колекционери с по над 30 Лади.
Та - точно поцинковани калници за Жигули няма фабрични. Аз обаче имам афтърмаркет  дъна с прагове, които ми ги дадоха за поцинковани и май верно са поцинковани. Но не са оригинални и гредите не са 1:1, дори самата конструкция на дъното не е като на заводското. Калници за ВАЗ са произвеждани къде ли не от кой ли не, има стъкломатови и какви ли не. Възможно е някой някъде да е поцинковал, в бившия СССР заводи бол.

Ноември 20, 2020, 16:51:12
Отговор #26

Неактивен Yuri

  • Публикации: 355
Наскоро попаднах на това интересно видео. Лада Рива с винилов таван и странна комбинация с газ система от Опел. Не знам дали са ги обработвали допълнително срещу корозия, но тази изглежда много добре.

Ноември 20, 2020, 23:31:09
Отговор #27

Неактивен stan76r

  • Публикации: 59
Колегата е видял поцинкован калник и едва ли някой ще го убеди в противното. А по официална информация на производителя, първият ВАЗ с частично студено поцинковане е моделът 2110 и това поцинковане започва от 1999 година. До тогава от ВАЗ не използват поцинковане. Иначе Жигулката и без поцинковане може да си е била много запазена. Със или без поцинковане има автомобили, които гният зловещо - последните 3-4 месеца видях ужасна, просно гроза картинка на няколко жестоко изгнили МАЗДИ 3/6. Изгнил 90трски ОПЕЛ е нищо! Явно при тези модели на МАЗДА има некъв проблем. Калници, прагове, дори задния мост като натрошени вафли ... нямам думи.

Да споделя и аз нещо за белгийските лади. Бащата купи такава 2105 втора ръка през 92г.  Колата беше 87 година и перфектна при купуването, без да е правена. Различаваше се от тези продавани тук по виниловия таван, седалките бяха на седмица но със малко по странна и здрава дамаска, един два бутона на таблото, петскоростна кутия и черни лайсни на вратите. А и убийствено син цвят. За две години в БГ, боята по роговете на предните калници накипнаха. Зимата на 95 при една поледица, един дядка с жигуляк ме удари в задната дясна част на колата при поледица. Който чупи, купи. Закарах я на тенекиджия. В началото искаше да сменим задната престилка и калник, но още първия ден се отказа сам. Каза, че такава не е виждал и били поцинковани, и щял грях да има ако ги смени. Игра си сума време но изпъна оригиналните. В интерес на истината и по предните калници, освен накипването на боята, нищо не мръдна. Кара я бащата до 2006-та, а после още десет години седя на двора в село. Без нищо по нея да мръдне. От долу, беше добре обработена и нямаше точица ръжда по дъната. Така, че кой знае какво се е изкусурявало за износа на запад.