Да, сърбите, и дори и румънците, имаха топки тогава редовно да се опъват на режима на руснаците, вкл. и лично на Брежнев.
Всъщност бащата на застоя поема инициативата да се сдобри отново с Тито.
Иначе Тито, и спрямо Сталин, а и после и спрямо Хрушчов, имаше дързостта да ги пренебрегва радикално.
Първо тегли 2-3 години след войната в публичното международно пространство по една псувня на първия, и после след 1953 продължи да неглижира втория.
Въобще, в периода от 1947 година нагоре, и окончателно в 60-те години, Югославия благодарение на него се превърна в наистина самостоятелна просперираща държава.
Та Йосип Броз, нито на СССР като цяло, нито на все пак сериозната военна заплаха от армията им, нито по-общо на силата на Варшавския Договор /способна при дадена ситуация да смаже сърбите, както бе в Унгария в 1956, и в Чехия в 1968/, е обръщал сериозно внимание.
Но все пак, човек като него /който между другото, преди първата 1-та Св. Война е бил и автомобилен механик и тест пилот на Аустро-Даимлер, и лично подчинен на конструктора Ф. Порше тогава/, който самосиндикално се опълчва на Хитлер и на военната му машина, още преди въобще да е ясно ще има ли ВСВ някакъв обрат спрямо доминиращата Германия, надали биха го уплашили политическите игрички и блъфчета на Сталин, а и по-късните му наследници.
Маршал Тито на тези снимки е човека с луксозното кожено палто с външен косъм, някой ако не го разпознава.
За изработката, да, така е, качествения стандарт на сърбите при производството, надали е бил много по-лош от италианския по онова време.
Аз в течение на годините съм имал различни контакти с продукти на Цървена Застава завода, и винаги до ми правили добро впечатление.
Даже почти по едно време в 90-те, съм се возил и карал на двама съседи на почти идентичните коли.
Единия съсед имаше от нов ранно 70-ски тъмносин Фиат 128 4-врати седан с 1.1 л. мотор, ако не бъркам кубатурата.
Другия ми съсед пък имаше репликата- Застава ГТ 55, купена от него нова в края на 80-те год, част от една малка партида внесени 55-ци от Мототехника тогава.
И този количка бе пак тъмносиня и с 1.1 мотор, но хечбек с 5 врати.
Честно казано, нямаше абс. никаква разлика във вървежката, поведението на път, и общите усещания на тия две коли, само дето на ориг. Фиат 128 салона му от червен винил бе една идея по-добре ушит и сглобен, от салона на Заставата.
А пак в 90-те год. доста съм карал почти едновременно една спрямо друга 2 по-малки на размери и класове Фиат/Застава продукти, които бяха на мои съученици от Техникума ми по-рано.
Единия ми съученик имаше оригинален Фиат 127 от 70-те, леко поразхлопан, а другия ми съученик имаше пък пак леко разхлопано, 80-ско Юго.
И в тия два случая, пак не откривах особена разлика между двете коли.
Специално оная по-горе описаната тъмносиня Мототехнишка ГТ55, можех да я купя около Милениума, вече като над 10 годишна кола, но все още в почти ново състояние, на само 17-18000 км. внимателно каран пенсионерски пробег, за само за 500 Д. Марки, или новите след 1999 година- 500 лева.
Съседа собственик все ме врънкаше да я взема.
Викаше, че само аз я оценявам в блока и в квартала

. ама тогава още не бях открил по-късния ми афинитет към хубавите на кондиция соц. коли, и подминах ГТ55-цата.
Собственика я продаде най-накрая за нещо като 350 или 400 лева, горе-долу само 2 или 3 пъти над цената, дето щеше да и вземе за вторични суровини тогава.
Та, още съжалявам, че не станах Застава-джия, както и съжалявам, че не купих /вероятно обаче за поне двойни или тройни пари на ГТ55-цата/, едно оригинално Юго кабрио, дето имаше внесено в 90-те год /вероятно бе едно от само 2 или 3 най-много тогава внесени в БГ Юго кабриота/, и което по едно време и се продаваше в София.
Онова Софийското Юго кабрио бе сив металик със зелени стъкла, ел. гюрук и сив плюш салон, и още се чудя къде изчезна.
След дългия му престой в жк. Павлово в един двор до Околовръстното, някъде след 2003-2004 год. се изгуби от двора, и никъде после не съм го виждал в София или другаде в страната.
Нито пък съм виждал у нас каквото и да е друго Юго кабрио след този период.
Та ето и това чедо на Застава заводите в Кръжевац, какво е.
https://autogratis.sk/auta-z-pekla-yugo-jeden-z-dovodov-preco-usa-zbombardovalo-juhoslaviu/А това кабрио се е продавало преди няколко години във Варна, но видимо е било с доста променен/окепазен спрямо оригинала вид.
https://autobild.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-yugo-%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82-20-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B1%D0%BE/