Автор Тема: Yamaha Virago 535  (Прочетена 1331 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 20, 2021, 01:35:46
Прочетена 1331 пъти

Неактивен Ivanov_watchmaker

  • Публикации: 80
Здравейте, купих си Ямаха Вираго 535. В добро  визуално състояние, но кофти техническо. Мотора в началото изобщо не палеше. Разглобих карбураторите почистих и сега работи, но отново не е както трябва. Във високите обороти, сякаш не му стига гориво. Има проблем и с предната спирачка, която не работеше изобщо и реших да я разглобя. Маркуча е здрав, сега трябва да тествам спирачната помпа и спирачния апарат. Говорим за предната спирачка, която е дискова. Как мога да ги тествам?
« Последна редакция: Март 20, 2021, 14:31:35 от dido1903 »

Март 20, 2021, 04:48:14
Отговор #1

Неактивен Palio

  • Публикации: 18
Първо - честито!

Като видях темата и веднага си помислих: я, моето "Вираго"!. Е, не е моето, ама цветът е същият. Бах мааму, минаха 13 години откак се разделихме... Чакай да се сещам...

Сега - да допуснем, че си изчистил карбураторите добре и си ги сглобил правилно. Реглаж направи ли им? Намери някой с часовници, та да им настрои вакуумите. Имаше едни затапени щуцери по тях - там се връзват.

Друго - виж си въздушния филтър. Под "резервоара" е. Пиша го в кавички, щото това отгоре е малка вместимост, която е свързана с маркучи към основния резервоар, който ти е под седалката. Та вдигни жълтото нещо и погледни под него. Филтърът е там, най-добре е да го смениш.

Друго - споменатата система от резервоари захранва карбураторите през електрическа подкачваща помпа. Много удобно нещо за първо палене - даваш контакт и чакаш докато спре да се чува - значи е напълнила поплавъковите камери. Чукваш и пали. Та увери се, че помпата работи изправно. Управлението й е на дясната конзола - вече си го видял.

Не му стига гориво - горивният филтър, доколкото помня, е под седалката, върху долния резервоар или там нейде покрай него. Някакъв крив размер беше - май от "Мотодинамикс" го поръчвах. Сложи му на първо време някакъв магазински, пък виж да потърсиш ямахов.

Друго, трето - сякаш не му достига гориво във високите... може пък друг гявол да има тука - я го замери дали зарежда нормално, щото съм го ял тоя... Беще ми изгоряло релето, оттам беше опушило статорната намотка и цялата електрика беше аут. Релето заводски е долу, пред тунела за кардана - една овална плочка с оребрения. Понеже са я навряли там, често контактите  се окисляват, набиват с мръсотия и спира да зарежда. Почисти ги добре и замери зареждането - оптимумът е 13.8 - 14.2, като не бива да го превишава.

Задължително смени маслото - аз карах с 20W-50. Събира 3 литра без малко. Търси моторджийско масло - тук съединителят е в маслена баня и тия масла имат присадки против приплъзването и износването му. Автомобилните масла не са добра идея за мотора. Доброто масло тук е от значение - двигателят е въздухарка, а имаш заден цилиндър - на неговия разпределителен вал има допълнителна маслоотражателна шайба заради по-лощото охлаждане. Филтърът е хартиен елемент, в десния картерен капак имаш триъгълна заглушка в горната част с три болта. Смени го, но внимавай със затягането, че резбите са фини и да не ги повлечеш. На задната страна на капака на филтъра има един О-пръстен с голям диаметър - добре е да се смени.

Тоя двигател се случва да опече гарнитурите на главите. Нищо сериозно, нали е въздухарка. Появяват се едни маслени следи между ребрата. Не е болка за умиране, ама ако искаш да сменяш гарнитурите, ще се видиш в чудо - щото двигателят виси на главите и за да го свалиш, трябва да го разкачаш оттам, пък и откъм кардана. Ама да не стигаме толкова навътре.

Предна спирачка и маркуч - като гледам, твоето е нейде 92-3. Демек е почти на 30 г. Маркучът може да е добре, но много е възможно вътре да се е раздул за толкова време и да не осигурява необходимия дебит. Гледам, че спирачката хваща по външния край на диска, което не е добре.Ако ще разглобяваш апарата /не съм го правил на този мотор специално/, почисти много добре външната част на буталото до чист метал. Много е възможно да има наслоявания, които не трябва да попадат под гумените маншети, че като нищо можеш да останеш без спирачка съвсем.  Добре е и въпросните маншети да се погледнат. Виж накладките да не са опечени. Смени спирачнате течност /ДОТ 3 или 4/. За ДОТ 5 не си и помисляй - на друга основа е и няма да му понесе. Маркучът може да се смени с метален такъв - например марката HEL. Като тръгнеш да обезвъздушаваш, имай предвид, че помпата на кормилото има един Г-образен канал и трябва леко да наведеш мотора, за да излезе въздуха оттам.

Виж да си смениш маслото в главното предаване - много хора забравят за него, а е само около 250 гр. Налива се до резбата на пробката при вертикален мотор.

Друго - хъм... на моя му тракаше касетата на съединителя, явно беше разбил нитовете. Сменял съм фрикционните дискове и пружините, но не и касетата. Така го взех, така и го продадох - караше ме без проблеми.

Прегледай предните колове за язви в работната област и виж дали семерингите са наред. По принцип предницата трябва периодично да се обслужва и да се сменя маслото в нея. Дали са го правили преди това - Божа работа.

Гледам, че са ти виснали кабелите по кормилото - прибери ги със свински опашки към него /така си е оригинално/ за да не се развяват и протриват.

Друго се сетих - пази си обувките. Тоя двигател има навика да ги гори. Какво имам предвид - отдясно има защита за тая работа, ама отляво - не. Кракът ти е лепнат баш на капака на генератора, а той хич не е студен. Изгори ми конците на три чифта кубинки - все носех да ми шият лявата.

Ами това е на първо четене по стари спомени... Някъде имам сервизна книга и парт каталог на диск. Ако имаш нужда - пиши, пък може да измислим как да ти ги предоставя.
« Последна редакция: Март 20, 2021, 05:26:27 от Palio »

Март 20, 2021, 09:40:08
Отговор #2

Неактивен Ivanov_watchmaker

  • Публикации: 80
Колега, благодаря за изчерпателния отговор. Как да пробвам спирачната помпа и апарата дали работят извън системата?

Март 20, 2021, 11:55:27
Отговор #3

Неактивен Ivanov_watchmaker

  • Публикации: 80
Пък ако ми обясниш как се прави центровката на карбовете, златен си, колега. Часовници мога да си купя или да си направя.
 
Смених му маслото и филтъра. Интересно ми е обаче, какво има тук -


Другото, което ме притеснява е детонациите, които прави, когато му дам газ!
« Последна редакция: Март 20, 2021, 13:38:21 от Ivanov_watchmaker »

Март 20, 2021, 15:31:57
Отговор #4

Неактивен Palio

  • Публикации: 18
Апаратът и помпата извън системата - не съм правил такова нещо. По снимките на диска виждам, че работят -  лови, но не по цялата повърхност. Засега може да извадиш накладките, да почистиш внимателно частта от буталото на спирачния апарат, която се показва навън от маншетите. Какво имам предвид - ако оставиш мръсотията там и сложиш нови накладки, които са по-дебели, буталото трябва да влезе навътре, за да компенсира по-дебелата накладка. Ако не е изчистено, ще вкара мръсотията в апарата и почти е сигурно, че ще блокира по пози начин в леглото си. Пак казвам - виж си накладките дали са добре, да не са замърсени или опечени. Ако има нужда - смени ги. После . смени спирачната течност и обезвъздуши системата. На снимките нещо не ме кефи момпата на кормилото - моята определено не беше такава. Не виждам да има "оченце" за контрол на спирачната течност, а и капакът ми се вижда различен. След като обезвъздушиш добре, виж на отворен капак и без гумената мембрана под него дали при натискане на ръчката от буталото излизат мехурчета -  трябва да ги няма там.

Пък ако ми обясниш как се прави центровката на карбовете, златен си, колега. Часовници мога да си купя или да си направя.
 
Смених му маслото и филтъра. Интересно ми е обаче, какво има тук -


Другото, което ме притеснява е детонациите, които прави, когато му дам газ!

Така - детонации, когато подадеш газ... Щом е тъй, засега забрави за синхрона. Той се прави последно. Какво значи детонации -  гърми в ауспусите ли? Ако го има това, значи си /поне/ за реглаж на клапани. Клапаните се гласят на студен двигател:

                                                                     Смукателен, мм               Изпускателен, мм

XV400 - XV535                 1988 и по-късни        0,07 - 0,12                     0,12 - 0,17

Ако не си сменял свещите, виж и тях - твоите са NGK BP7ES или Denso W22EP-U и аналогични на тях. Разстояние между електродите - 0.7 - 0.8 мм.

Виж първо тия неща, добре ще е да му измериш и компресията, та да видим дали е еднаква в цилиндрите, пък тогава ще мислим за синхрона - той е накрая. Това гърмене не звучи добре - в най-лошия случай има някъде устоял или прегорял клапан, да се надяваме, че ще минеш само с реглаж. На главите има по една капачка от всяка страна - отред и отзад, отдолу са клапаните. Най-кофтажната е тази на задния изпускателен - за да ти е удобен достъпът, ще трябва да свалиш кутията на акумулатора.

А какво има там в това кръглото ли - ще ти кажа, ама по-добре не го пипай. Там има ъглов редуктор, който обръща на 90 градуса предаването от кутията към кардана - коляновият вал и кутията са напречно разположени, а карданът - естествено надлъжно. Затова е необходимо въпросното нещо. Под него това оребреното е капакът на маслената помпа и главната  маслена магистрала. Там е и маслоприемникът от картера - една дълга цедка е.

Аз междувременно ще се опитам да потърся сервизната книга - от "Хейнес" е, имам я някъде в електронен вид, ама не помня къде. Навремето бяхме няколко човека от една компания все с Вир/н/аго с различни кубатури, та ги бях снабдил с нея. Ако не мога да я открия, ще видя да попитам някого - все ще се намери. Засега открих само парт-каталог и ръководство за експлоатация. Като имам резултат, ще гледам да се свържем някак, та да ти ги пратя.

А ти, ако желаеш, може да се регистрираш тук: http://www.motoforum.bg/
« Последна редакция: Март 20, 2021, 15:42:22 от Palio »

Март 20, 2021, 16:39:26
Отговор #5

Неактивен Ivanov_watchmaker

  • Публикации: 80
Много ти благодаря, колега! Свещите ми са нови. днес отворих това, което е на снимката. От там изтече малко масло. Трябва ли да доливам от някъде или като напълня картера, то ще си влезе там?

Спирачната помпа има прозорче, от което се вижда колко е количеството течност в нея. Как мога да я обезвъздуша? Накладките ми са изпечени си мисля....сигурно ще искат смяна.  Когато налея в казанчето течност, тя не слиза към спирачния апарат...

Днес установих, че предния цилиндър не работи...предполагам, че не влиза гориво вътре....ще разглабям пак карбуратора да видя какво става.

Март 20, 2021, 17:52:30
Отговор #6

Неактивен Palio

  • Публикации: 18
Ако не си разкачал нищо по спирачката, обезвъздушаването става отдолу - на спирачния апарат има щуцер с гумена капачка на него /и да я няма, не е беля/. Най-добре е да сте двама. Махаш капачката и развиваш щуцера с ключе 10, колкото да прокапе. Първо виж дали циркулира правилно течността /демек дали върви отгоре надолу при охлабен щуцер/. Ако не тече - демек не пада нивото в казанчето горе, значи маркучът се е раздул вътрешно и е за смяна. Ако върви, значи единият от вас горе помпи, а другият долу отваря щуцера за момент, когато горната помпа се втвърди, за да изкара въздуха. Тоя отгоре долива и повтряте процедурата. Трябва да се внимава нивото в казанчето да покрива отвора на буталото в него, иначе ще дръпне въздух. Така повтаряте докато от щуцера спре да излиза въздух, а горе в помпата да няма балончета  въздух в спирачната течност. При добре обезвъздушуна спирачка, апаратът трябва да започне да хваща на 2-3 мм от хода на ръчката, а на половината ход вече трябва да е задържал стабилно и да имаш доволно усилие на ръката. Ръчката на кормилото не трябва да има ход до ръкохватката - при максимално усилие на стискане трябва да е втвърдена след като ръчката е минала средата между свободното й състояние и кормилото. Гледай да е добре обезвъздушено, защото спирачката е само с едно бутало отвън /апаратът е плаващ/ и няма ефективността на съвременните поне четирибутални апарати. Имай предвид, че при управлението на мотоциклет често се налага да се спира рязко /Извинявай, не те  видях!/, затова трябва много добре да настроиш свободния ход и целия ход на ръчката, за да си осигуриш ефективно спиране в лоша ситуация, като при това не допускаш блокиране на спирачката, което е предпоставка за неизбежно падане. Демек - трябва ти усет за настойката и работата със спирачката, който пък се придобива с карането. Тук вече идва и въпросът за гумите, който пък никак не е маловажен.

Март 20, 2021, 21:12:00
Отговор #7

Неактивен Ivanov_watchmaker

  • Публикации: 80
Като налея течност в казанчето, не тече от щуцера...
Маркуча, като го надуя с уста изпуска въздух от долната страна. Но когато свържа маркуча, към казанчето и към спирачния апарат, не тече от щуцера...

Март 22, 2021, 21:39:23
Отговор #8

Неактивен Ivanov_watchmaker

  • Публикации: 80
Днес извадих карбураторите и им почистих всички жигльори. Утре ще монтирам карбураторите и ще видя как ще работи мотора. Чудя се, при синхронизирането на карбураторите, дали е възможно, да използвам "диагностичен прибор", че имам два броя?  Надявам се, след почистването на карбураторите, вече да работят и двата цилиндъра. В началото, работеше само предния, след като ги почистих на място, започна да работи само задния... Свещите са нови и дават хубава искра. Какви могат да бъдат причините да не работят двата карба?