Автомобили > Японски автомобили

1984 Datsun 300 ZX Turbo Anniversary edition

(1/5) > >>

didotooo:
Вече наистина не знам как да си кръщавам темите с този 4 ти подред 300 ZX  :D

Започвам темата със страхотен кадър нa 1984 Anniversary Edition 300 ZX, който е част от колекцията на Нисан. Много се радвам ,че са го избрали да участва в най-новият рекламен клип на марката , в който презентират новите си модели включително и 400 Z
Един от нашите все ме трови ,че възкресявам умрели преди 100 години подобия на коли , на които им липсва 20 + % от купето  :)) По време на преговорите за текущия ми AE 300 ZX , продавача ме остави с впечатлението ,че освен счупен мотор по колата има и работа по купето , която не е кой знае колко . Бях  ''леко''  разочарован след като го разглобих и разчоплих. Все пак не се предадох и му поръчах панели от щатите (видно в другата ми тема и ако се чудите не съм се отказал от него и ще стане на кола един ден O:-)). След продажбата на златистия ми Нисан и вече със свежи средства  в ръка реших да погледна какво се продава отвъд океана . Офертите се брояха на пръсти и като изключим тези с цени над 8- 10 000 $  ми попадна  във facebook marketplace обява , която беше сравнително изчерпателна с плюсовете и минусите на въпросната машина. Разбира се не беше в движение от поне 10 години , но ако купето е добре то значи си заслужава маневрата. Вече не търсих на всяка цена какъвто и да е AE , а такъв без ръжда ! На 07.03.2021 забих въпроса към продавача дали е налична  :))Накратко за машината :
 *JN1CZ14S2EX010714*

Datsun Nissan 300 ZX Z31 50 th Anniversary Edition
2,518 пореден номер от  5,148 произведени общо юбилейни модела , като е една от общо 811 бройки с ръчни скорости за Калифорния.
Година : 02.1984
Двигател : Turbocharged V 6 3000 с 200 Hp .
Скоростна кутия : Ръчна 5 степенна
Пробег : 135907 Original Miles.
Clean, Planned Non-Op title


dido1903:
Честито,адаш!
И аз вече се обърках в темите ти, но пък винаги като отворя някоя я изчитам цялата от първата до последната страница!
Желая ти безброй безаварийни километри и прекрасни емоции с поредния, но съм убеден, че няма да е последният!
 :D :D :D

didotooo:
Благодаря, адаш ! Още като направих вторият и бях решил никога повече , но ето на  :D Няма да казвам ,че е последният , но е доста вероятно да е така . Искам за себе си хубаво купе без ръжди и да си го пазя . Другият ще го завърша и продам .


Paul Bange я купува през 1997 година , когато е едва на 18 години за първа кола . През 2009 та претърпява лек инцидент отпред в дясно и така я оставя в гаража с идеята да я оправи и подкара , но все не намира времето за нея .  Боята е оригиналната  в доста добро състояние за годините и , уплътненията са добри и не тече от T tops тавана . Цялостната кондиция на автомобила е добра , в почти 100% оригинално състояние .  . Оригиналният Gold Key е наличен също. В момента е настроена да работи на 1 бар налягане.

Минусите на колата :

Не е в движение . Колата е работила последно преди 10 години и е паркирана на ход в гаража . Съединителя е потънал , предполагам ще му трябва нова помпа. Коляновият вал е повреден в частта, където ляга шпонката за центровка на демферната шайба и понякога губи синхронизация с разпределителните валове. Чудя се възможно ли е наваряване на вала и възстановяване на слота ? Седалките имат нужда от внимание . Оригиналното стерео го е заменил с модерно , но Бодисоник системата е налична и работи. Поради удара отпред в дясно фаровете са останали на полу отворена позиция . Рамката на радиатора е крива и изисква изпъване . Бронята е деформирана , но би могла да се оправи с горещ въздух.

Плюсовете :

Ръжда липсва , като изключим повърхностна тук там по шасито - нормална за годините на автомобила . Боята е оригиналната в добро състояние. Таблото е в много добро състояние , което е изключително важно - черните табла са редки и с цени по 400-500 $ . Явно съхранението и в гараж го е запазило .

С колата идват :

Оригиналната броня , която подлежи на възстановяване плюс още една здрава броня от Анивърсъри .
Здрав десен калник от Анивърсъри.
Предна греда под бронята + оригиналната.
Заради проблема с оригиналния , към колата върви втори комплектен турбо мотор + още един всмукател
Чисто нов немонтиран комплект съединител с лагер Centerforce Dual Friction Clutch
Два афтърмаркет интеркулера , ако реша да монтирам.
Втори диференциал , който е изключително редкия , слаган в турбо Z31 само през 87-89 година за щатският пазар 3.7:1 clutch LSD с пазарна цена около $ 1200

Много приятен и точен човек , отлична комуникация  с него . Спомена ми за допълнителни части , които липсваха в обявата вкл и LSD диференциала . Винаги съм искал такъв ,но в предвид цените им така и не можах да отделя пари ... Попитах колко му иска . Предишният ми проект се оказа доста добра визитка и след като беше сигурен ,че колата идва при голям фен , направо ми подари всичко останало . Не можах да повярвам ! Обещах му да го държа в течение и да я върна на пътя в целият и блясък .
didotooo:
Нещата с вътрешния транспорт леко се усложниха. Макар разстоянието да беше 55 мили , американеца работеше до късно вечер и  доставчика не можа да намери платформа , която да отиде и да прибере колата в толкова късен час.

Пол организира сам нещата . Намери време , нае пикап с платформа и натовари колата , палета и останалите части и ги закара до пристанището . Голям пич ! Сетих се ,че го бях питал дали е окей ,че колата ще е за ескпорт до другия край на света , а той каза освен ,че зная къде е България на картата съм бил в София :)) Работил  е като видео оператор в Cirque du Soleil .

Беше така добър да направи Walkarround видео , преди да потегли към пристанището :

didotooo:
Ето малко повече снимки от самата обява . Спойлера е оригиналният в чудесно състояние . Отдолу също изглежда много добре , седалките искат работа , но пък таблото е много запазено , което е голям плюс - масово в Калифорния са опечени и разцепени буквално от слънцето . Много ме впечатли състоянието на ламарините под мокета в багажника и в дясно където стои резервната гума . Масово са изгнили , правени  и пак изгнили в тази част . Корите на вратите не се виждат в какво състояние са както и тавана .

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия