Автор Тема: Волга 21 Scaldia (въпроси от начинаещи реставратори)  (Прочетена 3424 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Май 25, 2021, 21:56:49
Прочетена 3424 пъти

Неактивен Влади

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 7
Здравейте колеги това е моята Волга която остана от дядо ми. Единственото по различно нещо в нея от останалите е че е с английско сърце (двигател на Land Rover). Аз и брат ми решихме да я постегнем малко за да можем да я караме и евентуално някой ден да участваме в някой ретро събор. Тъй като аз съм на 21 а брат ми е на 16 за в момента нямаме достатъчно средва да я реставрираме.
Понеже се сблъскваме за пръв път с такова нещо имаме нужда от помощ и насоки. Може би ще задавам доста глупави въпроси но се надявам че има такива сред вас които биха помогнали.

Та първия проблем който ни мъчи е че цилиндърчетата на спирачките са може би запекли. Колата спира но педала е доста твърд и колелата свирят постоянно дори без да е натиснат педала на спирачките. Според баща ми буталата на цилиндърчетата не се връщат. Та как могат да се оправят или ще трябва да купим нови, и евентуално откъде мога да поръчам нови тъй като в моя град надали ще има.


Май 26, 2021, 04:49:05
Отговор #1

Неактивен Bogi

 • Публикации: 603
 • Роден в Дупница, тираджия в Америка понастоящем.
  • Bogi Maramski's garage
Колега това е типичен проблем при всички класически коли.
Вярвам че с брат ти като извикате неволята на помощ, тя ще ви оправи проблема. :)
Желая ви успех !!
немец мръсен, бандит магистрален ...

Май 26, 2021, 17:44:08
Отговор #2

Неактивен stan76r

 • Публикации: 58
Здравей. Преди 26-27 години имах същата дилема с един Москвич и същите проблеми с парите  ;) . И като няма, както казва колегата викаш неволята щом ти се кара. Най - добре е да се сменят цилиндарчета, маркучи, накладки и притрият барабаните. Но пък при проблем с парите: засили я по равен път без коли и хора по него и по възможност със следващ лек наклон по него, и рязко скачаш върху спирачките, за да отлепиш челюстите от барабаните. Може да се случи, че да изтърват химичните за това без хора и коли и с нагорнище, че да спреш. След това сваляш  барабани, челюсти, цилиндарчета. Цилиндарчета разглобяваш, накисваш в бензин за вечер, подсушаваш, оглеждаш за големи язви и ако няма притриваш в и стелки с водна шкурка. Пак в бензин за промивка и събираш с нови гумички. Челюстите ако имат феродо, леко мини с рашпила за да изтриеш външния втвърден слой на феродото. Барабаните изтриваш добре с водна шкурка, измиваш с вода и подсушаваш. Събираш всичко наобратно и докато брат ти помпи и задържа натисната спирачката ти обезвъздушаване, докато и от четирите цилиндарчета излиза само спирачна течност без въздух. При това не бива да забравяш, че има спирачна помпа на която химичните вероятно са разложени или станали на пластмаса 😃! Огледай добре маркучите да не са раздути или нацепени.
Накрая, като тръгнеш по пътищата караш внимателно и спазваш голяма дистанция, защото каквото и да правиш тази кола си е от 60-те и спира като такава. Няма пневмоусилватели, като на съвременна кола. Аз така направих с москвича и за година му навъртях 25000 километра с безпроблемно спиране. Сега внимателно и безаварийно!

Юни 13, 2021, 12:24:28
Отговор #3

Неактивен немо

 • Публикации: 1035
 • пиперлив
Не съм убеден,че неопитни младежи трябва да започват практиката си точно със спирачната система.Ако имат надзор от човек със опит е друго.Невинаги нещата се получават само със съвети и инструкции от нета.
Opel Monza 3.0 GSE  1985
Opel Monza 3.0 GSE  1984
Opel Senator 3.0 AT  1985

Юни 13, 2021, 18:48:37
Отговор #4

Активен petkovic

 • Публикации: 128
Никой не се е родил научен, винаги има първи път, но с добро желание и питане човек може да се справи.

Юни 13, 2021, 20:50:39
Отговор #5

Активен РумбатаБс

 • Публикации: 3365
Никой не се е родил научен, винаги има първи път, но с добро желание и питане човек може да се справи.
Така е ... важното е да се спазват технологичните изисквания и норми за безопасност и всичко ще си дойде на мястото :)
retrobs.com

Юни 14, 2021, 19:50:28
Отговор #6

Неактивен Влади

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 7
За сега сменихме всички цилиндърчета и челюсти, обезвъздушихме цялата система. Педалат на спирачките е твърд и не слиза по-надолу от половината. Спирачната помпа все още не сме я разбутвали понеже е правена преди 2 години с нови гумички и буталца от човек с опит. Но сега се чудим как трябват да се регулират челюстите от ексцентриците. Със натиснат педал на спирачките или без. За сега ги регулирахме без натиснат педал. Все още не сме я изкарвали, понеже мислим за сменим и тампоните на ресьорите докато е на трупчета.

Юни 14, 2021, 22:56:13
Отговор #7

Неактивен Seaman

 • Публикации: 72
Челюстите се регулират по следният начин:
- Без натиснат педал на спирачката, освободена ръчна спирачка и освободена ат скорост.
- Натягаш докато колелото блокира, след което разхлабваш леко до момента в който колелото се върти свободно.
- Това се прави на всяко колело.
- Обезвъздушаваш всяка цилиндърче.

Юни 15, 2021, 20:58:14
Отговор #8

Неактивен Frysco

 • Публикации: 405
Волгата изглежда доста добре, поне от този ъгъл.

Мисля че ще ви свърши работа следния съвет - спирачната система е елемнтарна. Имате един работен цилиндър и четири изпълнителни. Дали са разделени на един или два кръга, няма значение, това зависи от работния (главния) цилиндър. Според моя опит, със всеки от тях проблема е един и същ-с времето спирачната течност абсорбира в състава си вода и тя води до корозия на буталата и цилиндрите. Корозията разрушава гладките повърхности на елементите и при движението им напред-назад, гумените елементи се прецакват от образувалите се язви и набъбвания.
В условия, в които няма налични инструменти можете лесно да направите следното - буталцата естествено на ръка с финни шкурки, 1000, 1500, 2000. А за цилиндрите си изработете от дърво водачи, точен диаметър по диаметъра на цилиндъра, процепени през средата и в тази цепка се затъква парчето шкурка, от което се оставят два мустака и се върти в тая посока, в която мустаците ще шкурят по цилиндърчето.
На ръка-евентуално ще ги прочистите и загладите. Дълбоки язви няма да можете да отстраните, на практика такива цилиндърчета се бракуват и заменят. Но ако нямат язви, а само натрупани окиси, със сигурност ще ги съживите и после ще работят сигурно. Гумичките няма да има в какво да се закачат.

Ако имате средства, можете да си поръчате от сайтовете за инструменти (моя го взех от Зимбер туулс) нещо наречено хонинг за спирачни цилиндри, той се поставя на винтоверт и спестява изработката на дървените поансони. А винтоверта спестява търкането на ръка. За смазка се използва спирчана течност, а ако след тази операция, наречена хонинговане няма язви по повърхноста на цилиндърчето, буталцето заедно с гумичките се мажат със специална грес за спирачни елемети, примерно на фирма Ате, която съм купувал от Евро 07. Възстановявал съм спирачки на Москвич, които се славят с ненадеждноста си, и ги сглобих с най-елементарните гумички от най-близкия магазин за части и заредих течност Дот 4, противно на всякакви съвети и легенди.

Мисля че е логично и работещо и се надявам да ме разберете и да съкратите мъките, а съответно да получите удоволствие от цялата работа. Успех.

Юни 16, 2021, 07:02:30
Отговор #9

Неактивен Влади

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 7
Може би сме сгрешили в правеното на спирачките , защото ние сменихме всички цилиндърчета но не сменихме спирачната течност а само доляхме такава dot 4. А пък старата може би е наливана преди 3-4 години.