Минаха повече от 12 години от както си купих първата кола в живота ми, именно Пежо 205 ГТИ. Тогава я купих случайно. Исках да си купя ЛАда 1500, но с тогавашния ми бюджет от 800лв не можах да намеря нищо в движение. А и изобщо не бях запален автомобилен фен тогава, просто исках кола, с която да мога да се движа, да ида за риба, да се прибера по време на изпитната сесия в Габрово и т.н. Та, тогава го взех това Пежо точно за 800лв и се заразих с този автомобилен вирус, който и до днес не ме пуска.
Минаха 3-4 Пежа 205 през ръцете ми за това време. Продадох някои от тях, всичко това в търсене на правилната бройка. И я намерих. Собственост на наскоро починал възрастен човек, бракувана за да не генерира данъци и пусната в продажба за 500лв от наследниците му през 2015та година. Взех я без да му мисля. Купето се оказа прекрасно - без удари, без ръжди! Колата е от първата година на производство и е с желания от мен стъклен шибидах, бял цвят, спортно ниско окачване и газови Bilstein амортисьори. Абе просто си беше моята кола това!
Имаше огромна газова бутилка в багажника и не работеше на бензин изобщо. Дебитомерът , който беше на нея беше от БМВ Е12 528 (какво съвпадение?), всички дюзи и горивната помпа бяха запекли от полимеризирал с времето бензин. Киснене, ултразвуци, какво ли не пробвах - така и не тръгнаха. Смених помпата, сложих дюзи от БМВ Е30 М40Б18 и колата запали. Даже даже доста добра компресия. Моторът и скоростите се оказаха в добро здраве. Съединителят беше зле, също и полуоските.
Планът ми беше да я вкарам в движение, да оправя най-важните неща по механиката, да мине технотест и да я регистрирам. След това щях да мисля кога и как да я правя.
Ето малко снимки от началото през 2015та:
Нямам много снимки от този период, но накратко ще кажа, че ревизирах профилактично задния мост, смених спирачните маркучи и апаратите отпред, махнах газовата бутилка и минах технотест.
След това я регистрирах и я покарах 1000-2000км. Последно колата беше карана 2007ма година , а кога е сменяно масло и ангренаж не знам. Но реших, че няма да я обслужвам, защото така или иначе имам други намерения за двигателя и не ми се наливаха излишно пари, пък било то и 100лв за едно масло и ангренажен ремък. След известно време я прибрах в гараж и я оставих да "спи" там докато ми дойде музата.
Следва продължение.