Така, ентусиазиран в началото на Март захванах здраво, за да мога до края на месеца да подготвя колата за боя (голям оптимист

).
Реших да захвана първо дъното, понеже то нямаше нужда от рязане и заваряване. Тук ще отбележа, че навсякъде, където е имало заваряване или пробиване съм се постарал да го намажа и с ръждопреобразувател на Вюрт. Купих полиуретан Соудафлекс фс 40, боята, която взех е на марката Леко, но не помня модела, и за завършек антикорозионно покритие Хамелеон 710 (битум антикор). Отбелязвам, че съм направил една от грешките си тук - взех черна боя за купето. Нанесох я отвътре на пода, отдолу, вътрешностите на вратите, вътре в калниците...абе навсякъде където не се вижда. Защо черно, не знам и аз, много по-добре щеше да е, ако беше бяло. Първо, щеше да изглежда по-добре, понеже външността на колата щеше да е бяло и второ, тъй като антикора също е черен се иска внимание къде си минал и къде не (затова 2 ръце антикор или 1 ръка възможно по-дебело). Около 3 кила полиуретан ми трябваха за всички неща по колата (фуги и залепване на калници и покрив), 2 литра черна боя и 2 кила антикор:

Паралелно с купето започнах и работа по окачването. Така и така всичко беше ръждясало, така и така купето отиде на пясък и оставих една торба с пари, взех че им дадох и окачването. Всичко излезе около 40 лева. След това грунд и боя Спектра пак черна.

За гърнетата взех топлоустойчива черна боя, след пясъка ги пръснах и какво да видя - боята бяла. Някой сложил отгоре черна капачка на белия спрей. Все тая, пръснах ги. След 2 дена си викам: Не ме кефи, ще станат черни., и пак взех боя. Този път черна, която излезе тъмно кафява в крайна сметка. Нямах повече нерви и ги оставих така. Драмата със спирачките беше голяма, тъй като системата е симплекс (еднокръгова). Много проста, но за да работи трябва да е 100% изправна. Спирачната помпа съм я ревизирал при Шкодров в Пловдив преди 4 години и все още е безупречна. Имах късмета да намеря и чисто нова кормилна рейка, само за 20 лева. Не може да се сравни удоволствието с въртенето на волана сега в сравнение с преди. Наложи се и закупуване на нови калници за Трабант, понеже всички, които открих или бяха спукани, или идваха къси.. (да, калниците за Трабант идват с по 1 пръст повече в краищата и си режеш колкото ти е кеф). Как се слага калник на Трабант (това го отбелязвам, защото аз прецаках вратите и последствията си личат) - пробиват се дупки за видиите. Захващаш калника, за да го видиш как ще дойде и да си доволен разбира се. Мажеш полиуретан където ти е кеф (колкото повече толкова повече) и се залепва първо калника отгоре, слагат се видиите да го държат и после опъваш надолу да пасне. Аз вратите ги напаснах първо отдолу и после отгоре, и така отгоре ми дойде 2-3 мм фуга до края на улея, където трябва да легне калника. Купих боя - Mercedes Schneeweis (всичко ми излезе 230 лева). Не съм търсил оригинални кодове на Трабант, понеже там е мръсно бяло, а на мен не ми се искаше. Двигателния отсек си го пръснах в гаража с компресор, не перфектно, но съм доволен, беше забавно. Напаснахме всичко, сложихме задното окачване, предното също и началото на Май отиде за боя. Тази стъпка ми отне не 1 месец, а 2. Ще ме извинявате, че нямам много снимки:

Още на следващия ден след като този отиде за боя хванах пътя с приятел и отидохме до Чепеларе да вземем другия Трабант. Последно се движеше, като единствено не му работеха мигачите. В 8 сутринта бяхме в Чепеларе. Як студ, но ентусиазмът топли. Напомпихме гумите, сложихме новия акумулатор, колата запали, но мигачите не светнаха. Бях взел предвидливо ново реле (старото на 6в, новото на 12в) което сложих и...нищо

. Сложих старото реле и пак нямаме мигачи. Реших да не се мъча да ходя до пункта за прегледи без мигачи понеже най-вероятно нямаше да мина и хванахме пътя за Пловдив.

Спирам пред гаражи и...имам мигачи.....

Веднага се качих и още същия ден минах преглед, така колата беше 100% изрядна. Започна се бързо разглобяване до последния болт и на това купе:

Тук вече всичко се снимаше и надписваше, понеже инсталацията беше здрава и смятах да ползвам нея. На последната снимка са частите от интериора, които също изпратих на бояджията. И като стана дума за боя - бояджията е от Ягодово, цената на абсолютно всичко свършено от него е 1000 лева, като аз бих оценил работата му на 6/10. Не съм разочарован, но не съм и супер доволен. Предполагам, че за тези пари това е окей.