Автор Тема: Москвич 2140 от 1981 г.  (Прочетена 15908 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Декември 16, 2022, 14:24:03
Отговор #90

Неактивен USfan

 • Публикации: 10308
На мен и колата и снимките много ми харесват.
Специално те заедно с Москвича са отлично режисирани като фон, поздравления, чудесна идея точно за тези фонове! )

Малко ще се отплеснем по повод коментарите горе, но и аз да се включа, хаирлия да е за аудиторията. ))
Като цветова тематика, като цяло социализма си беше цветен, особено в по-късните му десетилетия, които аз помня добре.
И тая цветност си беше заслуга на нас, повечето живеещи в БГ хора тогава.
Разбира се и най-вече, обаче на независимите и разкрепостени хора от всички възрасти, особено младите, но и вкл. и останалите живи стари буржоазни госпожи и господа, които ги имаше и у нас, въпреки яката хватка на тоталитарния апарат да ги подтиска и калъпизира.
 
Може разбира се, да се дискутират сивотата и ограничеността на ежедневието, и в по-страничен план, по цветовете на колите и жилищните фасади през ранния соц, като през 50-те и нач. на 60-те години.
Но трябва и да се вметне, че и западните коли и фасади на сгради в западните държави не бяха боядисвани особено цветно през ранните следвоенни години.
Нито пък примерно ежедневието на работниците и по-бедните там на запад тогава хора, особено в периода от след войната до нач. на 60-те години, е било особено ярко и изпълнено с богаташко щастие и красиви моменти.

Не знам дали всички знаят например, че дори в напреднали индустриални страни като Италия, следвоенната мизерия е била толкова голяма, че са емигрирали масово итал. работници към други страни в света и Европа, през края на 40-те и 50-те години.
Затова и огромната част от гастарбайтерите в Германия, Белгия, и Холандия тогава, не са били само турци, но и италианци, а и гърци.
Така че запада не за всички е бил манна и рай небесен след войната, но да, имал е най-основното нещо, което тук е липсвало- свободата, и свободата на избора.

Но пък за нас децата тука в соца, тогава всичко си беше весело и шарено.
Аз поне бедни деца не познавах, нито съм виждал у нас през 70-те и 80-те год, а съм живял не само в София, а и поне ваканциите редовно по селата в Пазарджишко и Врачанско, понеже част от родовете ми на произход са оттам.

За педерастите и ЛГБТ цветовете, дето спомена Методи, много весело.
Ето, един напр. от многото плюсове на тоталитарната държава, каквато си беше и нашия соц, е че не само че не позволяваше дребната и всякаква престъпност масово да избуява, поне не като сега, а и разните видове подобни сексуални отклонения, много не се толерираха.

Примерно нямам спомени баща ми въобще да се е притеснявал дали имам приятели или общувам евентуално с педерастчета младежи, просто защото такива видимо и масово въобще нямаше тогава.
Докато сега например, по времето като сина ми беше на възраст между да кажем 10 и 15 години, редовно скрийнвах на вид лично неговите съученици и приятели за такива симптоми, че да не му давам да общува с тях, ако ги преценя, че са леко по-ориентирани по еврогей чувствителната гама.  :))
Така че тоталитарните държави си имат много минуси, то е ясно, но си имаха и много плюсове.
« Последна редакция: Декември 16, 2022, 14:38:27 от USfan »

Декември 16, 2022, 17:14:04
Отговор #91

Неактивен Методи Кръстанов

 • Публикации: 202
Най после един видимо разумен коментар с който съм напълно съгласен. Истината е точно по средата. Да се отрича и оплюва всичко е нереално просто. И в духа на москвичите - всичките са в пъстри цветове, черен няма, сивите са изключения. Докато днешните коли са все сиви, черни тъмно сини и прочие. Последните години почнаха да се появяват тук таме цветни, ама преобладаващото са сиви. И какво излиза - западняците обичат сивите, тъмни и мрачни цветове. Каквато душата, такива и колите. Именно заради ЛППС общността намразих цветното /в коментарите ми умишлено е с друга абревиатура, да няма жалби после, че в днешното прекрасно демократично време малцинствата са наравно и даже с повече права от другите/. 

Декември 16, 2022, 18:16:13
Отговор #92

Неактивен РумбатаБс

 • Публикации: 3547
Уж нямаше да има политически нюанси пък си продължава по старому.
Като стана въпрос за снимките и Москвича (които ми харесват) не помня отроче на някой БКП лидер да е имал такъв автомобил,а залитаха по ЗАПАДНИ возила.Ето едно от многото несправедливости от онова време!
retrobs.com

Декември 16, 2022, 18:25:07
Отговор #93

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 3380
Хора,  моля насочете коментарите си по съществото на темата на колегата.
Благодаря!

Декември 16, 2022, 18:43:11
Отговор #94

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1900
На мен също колата и снимките ми харесват. Напипан е пулсът на времето .

Но това с цветовете и душевността, направо ме разби  :))
Понеже имам интереси в областта на Ситроен, пускам един каталог на DS от експерта Danchorama.
Класифицирани са всички варианти на цветови комбинации по години и съответните им интериорни завършеци спрямо екстериора - от 56-а до 75-а година.

https://www.nuancierds.fr/danchorama.htm

Во кратце - 16 (!!) варианта на синьо, 11 варианта на зелено, 9 варианта на червено ... и т.н. - светли, тъмни ... каквитоси желае човек.
Плюс прекрасните (за мен) интериорни решения в различни платове, кожа и скай.
Отделно нюансите на кабриолетите - https://www.nuancierds.fr/cabriolets.htm
Та, така за тъмната душевност на скапаните западняци.
У нас имаше един актьор, педер@ст, който чакаше ЗАЗ в тъмносиньо,но му дадоха да разбере, че ще дочака пепитени,но не и тъмносини. Това с известна доза черен хумор, въпреки че у нас има още доста хора, дето си мислят, че педерастията е заразно заболяване  :)) 
Люси, официалната статистика отдавна доказа, че престъпността по всички параграфи е много по-висока по времето на соц-а. В дребната престъпност пък особено, понеже огромна част от дребната престъпност в предприятията се прикриваше почти на 100 %, а хората крадяха каквото и както можеха. А политическото прикриване, политическите престъпления са отделна тема, няма смисъл да се дъвче в темата на човека. Процеси срещу педерасти,както този, в който е въвлечен и Парцалев да не говорим. Не че не съществуват такива и по света. Не сме изключение , нито пример. Процесът срещу Оскар Уайлд е абсолютен скандал, никога не е реабилитиран.Само дето неговото дело е от 1895-а година, а срещу нашите интелектуалци 1964-а, само 70 години по-късно . Праи сметка. За италианците също не си прав. След ВСВ Италия нито е индустриална сила, нито имат кво да ядат на ЮГ. Бити и еб@ни са, буквално, щото жените им в последните години на войната буквално си проституират, за да си хранят децата, а 50-те години се пръскат из Европа за дребни пари.Известен е надписът в много заведения и магазини в Швейцария vietato ai cani ed italiani - забранено за кучета и италианци . Та, животът им не е никак весел.И въпреки това да изкараме ли гамата на FIAT от 50-те и60-те години ?  :))

Декември 17, 2022, 21:05:13
Отговор #95

Активен Logrus

 • Публикации: 241
Снимките са чудесни - уловена е епохата на колата.   :)

А за цветовете - сивото "ежедневие" у нас идва с панелките, късните 70 години. Вдигнете очи от тротоарите и вижте внимателно по-старите сгради - то не са орнаменти, то не са красоти и почти всяка в цвят...  А колите (у дома поне) - жълт Вартбург, зелен Трабант, червена Лада 21053, оранжев Фолкс, синя Шкода 105 (после стана лилава заради сестра ми) - все коли произведени в онези "мрачни и сиви" години. Цвят имаше и тук, и на запад, па и на изток.

Декември 20, 2022, 10:59:34
Отговор #96

Неактивен Bai_To6o

 • Публикации: 57
За снимките имах една единствена цел-да успея да снимам москвича в лош външен вид, на лошо време и до сградите, които ще бъдат съборени съвсем скоро заради строителството на новата жп линия. Снимах я и с лентов апарат Зенит, но все още имам няколко празни кадъра на лентата, за да си я проявя.Ето още две снимки на подобна тематика, възползващи се от лошото време и грозния външен вид. Общо взето мисля да я зазимявам вече, но преди това искам да я снимам на сняг, но уви сняг не иска да вали...


Москвич 2140- 1981г.
Москвич 408И- 1972г.

Декември 20, 2022, 13:06:19
Отговор #97

Неактивен m_g

 • Публикации: 1113
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Снимките са си супер!
Съвсем отделно гледам в подписа ЗАЗ 965А. Можеш ли да кажеш малко повече, или да покажеш?
Това е от малкото коли, които винаги са ми били интересни, но никога не съм карал. Иначе като хлапаци в началото на 90-те беше пълно с гърбави и негърбави зазки. Никой даже не ги и заключваше и бяха любимо място за игра. А вече 15-16 годишни батковци си купуваха и пърпореха из квартала, кой вътре, кой отгоре. Бяха съвсем други години, малко като в Дивия запад.

Декември 20, 2022, 21:11:21
Отговор #98

Неактивен Bai_To6o

 • Публикации: 57
По темата за Запорожеца- състоянието в момента е трагично.Трябва като ходя натам да я наснимам. Купена е от дядо ми 1966г. и до края на 90те е била доста пазена кола без никакви забележки и изгнило- карала се е рядко и е била измивана всеки път и винаги е седяла в отоплен гараж.Но по това време вуйчо ми решава да я прави на бъги- премахнати са вратите и тавана и е усилена конструкцията зад вратата, сменен е и салона с такъв от рено, но за щастие са запазени старите седалки, които са в перфектно състояние. След това и е сменен двигателя с такъв от Вартбург и при монтажа е обърната рейката и като завъртиш волана наляво-завива надясно и след това е доста кадърно пребоядисана. Оставена е поради трудности с узаконяването и оттогава седи покрита в гаража. Последно преди около година като ходих да я гледам видях че още няма никакви ръжди, което е много добре.Единствения вариант поради страшно здравото купе е да се намерят таван и врати и да се доузакони мотора. Просто за този момент нямам нужните умения и т.н. за да се захвана с нея, но в бъдеще някога ще се прави...
Засега плановете са да се завърши москвича  и евентуално за следваща кола мисля или за Москвич 408 или за ГАЗ 24, но времето ще покаже...
Москвич 2140- 1981г.
Москвич 408И- 1972г.

Декември 21, 2022, 17:17:47
Отговор #99

Неактивен m_g

 • Публикации: 1113
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Ако веднъж е накълцан за бъги, трудно ще стане на кола.
Някога това беше най-евтината кола, седяха зарязани и можеше за смешни пари да се купи и да се язди.
Като се сетя как ги караха из квартала без номера, без светлини, покатерили се 10 идиота отгоре и това се носи по улицата с 30-40км/ч. Аз само съм трошил, малки бяхме да си купим.
Сега си е доста сложен и скъп за правене, а си остава все така не много кола. По-скоро е играчка за пораснали.
24 според мен е много по от 408 - има части, повече върви, абе повече е кола. Но аз съм им фен на тия камиони. Иначе гори, по-трудно се паркира, ясно е.
Ако ще е Москвич, да е 412.