Автор Тема: Austin-Healey Sprite 1969  (Прочетена 3344 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Юли 25, 2024, 18:51:48
Отговор #30

Неактивен Seaman

• Публикации: 82
Здравей колега,
Би трябвало проблема да е елементарен, но трябва прецизно да се прегледа всичко.
Равномерно ли работи когато я запалиш? Ако смуче въздух от някъде, няма да работи равномерно и лесно се открива. Изправни ли са смукачите? Може и смукачите да правят проблем. Карбураторите ревизирани ли са някога(изкарват300 -400х), настроени ли са? Бензиновата помпа в изправност ли е? Филтъра за бензин ако има чист ли е? Центровката по предписание ли е ? Може и дистрибутора да е проблем (спукана капачка, палец, чукче)? Може масата да е проблем, може и кондензатор да е проблем, бубина или кабела на бубината. Клапаните регулирани ли са? Може и да е голяма хлабината на запалителните свещи? Това са 90% от вероятностите. Няма ли кой да ти прегледа двигателя  основно?

Юли 25, 2024, 20:35:14
Отговор #31

Неактивен Синан 999

• Публикации: 18
Добър вечер и благодаря за насоките.
Нер не работи равномерно. Предполагам, че "поема" въздух от някъде, ще огледам пак.

Автомобила не на 90000 мили. Карбураторите съм ги почистил основно преди месец.
В начолото работеше много добре, от около две седмици е така. В момента зареждам акумелатора защото беше се разредил изцяло - а го закупих чисто нов в края на март тази година.
Помпата работи, филтъра е чист (виждам го), и той е сменен, свещите също, дистрибуторната капачна не е спукана. смукача не е пипан, настройките на останалато също.
От около две седмици е така.

Юли 25, 2024, 22:54:48
Отговор #32

Неактивен Palio

• Публикации: 47
Гледай сега - без да съм запознат с твоята машина, ама понеже съм се сблъсквал с подобни симптоми, ще се опитам да подскажа. Според мен проблемът ти е електрически. След като казваш, че чисто новият ти акумулатор е имал нужда от дозареждане, значи потърси заровеното куче там.

Мисля, че имаш хроническо недозареждане. Какво имам предвид - акумулаторът е недозареден - например е около 12 волта (+-). Има сила да завърти стартера и да възпламени. Дотука добре. Само дето казваш, че запалва, когато околната температура е висока. Демек - бензинът при по-висока околна температура се изпарява по-добре и може да се запали прилично с искра с по-малка интензивност. Съответно, когато двигателят поработи и имаш недозареждане, следва че акумулаторът се е силно разредил при стартирането и зарядният ток не може да компенсира загубите му, докато е работил стартерът. От тук следва, че искрата на свещите е по-къса отколкото е нужно и недозареждането си казва думата - акумулаторът в този момент вече е на около и под 10 волта и не може да осигури нормално горене на вече нормалната, дори и бедна, след 10 минути работа на двигателя в жегата, смес /смукачът е прибран/. Резултат - глъхне и се опитва да гасне.

Според мен - измери си зарядното напрежение, изчисти до блясък всички ел. контактни повърхности /маси, клеми и пр./ както и виж какво се случва в реле-регулатора - ако е оригинален, със сигурност е механично-контактен тип. Пришлайфай контактите, виж дали пружината е добре натегната и какъв й е ходът и дали се нуждае от настройка. Тия РР са доста капризни и се влияят от външни фактори /проникнала вода, охлабени пружини с времето, пък и настройка на хлабини и пр./. Виж и генератора какво зарядно напрежение/ток дава - замери какво се случва там.

Сега се сещам - виж си и центровката на запалването. Може да пробваш с друг кондензатор, че старите имат свойството да "изсъхват" и от там да губи интензитета на искрата. Даже започни от тук, преди да си пипнал останалото, дето ти го написах.

Продължавам да се сещам за едни стари чалъми - като започне да прекъсва в жегата, сложи един мокър парцал на бензиновата помпа и виж дали няма ли да се подобри работата. Ако да - може да помислим и за други насоки...

Може да ми се смеете, ама казвам каквото знам и предполагам, в рамките на моята "практика". Иначе следя темата с интерес.
« Последна редакция: Юли 25, 2024, 23:26:05 от Palio »

Юли 25, 2024, 23:15:35
Отговор #33

Неактивен Seaman

• Публикации: 82
1. Много е вероятно да имаш проблем с масата на двигателя. Тогава няма и да зарежда добре. Почни от нея. Откачи масата на двигателя към купето и почисти клемите хубаво, след което добре ги затегни.
2. За смученето провери по следният начин; Вземи един спрей за почистване на дискове. Запали двигателя да заработи нормално и напръскай около смукателните колектори. Ако вдигне обороти двигателя докато пръскаш, означава че смуче въздух. С по - прецизно пръскане ще установиш точно от къде смуче. Напръскай и  карбураторите в долната им част, един по един, и от там може да е.

Пиши за резултата. Ще я излекуваме дистанционно.

Юли 26, 2024, 08:59:17
Отговор #34

Неактивен Синан 999

Благодаря ви. Захващам се.

Август 16, 2024, 19:11:26
Отговор #35

Неактивен Синан 999

Добър вечер! Как се настройва двоен карбуратор, дали някой знае?
От няколко дена се мъча - не успявам.

Август 16, 2024, 19:48:34
Отговор #36

Неактивен Nik1600GT

• Публикации: 1212
Лесно! Какво разбираш под двоен карбуратор? Какъв е моделът? С два карбуратора ли си?
Пишеш в Гугъл austin healey sprite 1969 carbs adjustment и отидаш на видеотата има 10сетки клипове за настройка на твоите SU карбуратори.
Ето един.

А тук има книга на цели 400 страници за austin healey и със сигурност ще пише и за насторйка на карбураторите. Без английски не става. На български е постно.
https://britishcarbreakfastclub.com/wp-content/uploads/2015/11/drivers-manual.pdf
« Последна редакция: Август 16, 2024, 20:03:08 от Nik1600GT »

Август 17, 2024, 21:56:00
Отговор #37

Неактивен Синан 999

Добър вечер.
Да, двоен карбуратор. Тази книжка я имам, също така и има отделна от 50 страници за настройка на карбуратор, но... уви. Не успявам.
Сега щ ерагледам видеата, много благодаря за помощта и насоките.