Автор Тема: Спиране на узаконения рекет на КАТ за превишена скорост  (Прочетена 1233 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Май 13, 2022, 22:47:39
Прочетена 1233 пъти

Неактивен primalfear

  • Публикации: 137
Отварям тази тема в общи приказки защото не знам къде точно да я вмъкна, но
категорично не искам да бъде превърната в общи приказки а да доведе до реални резултати.
Подсказано и от заглавието става въпрос за узаконения рекет на КАТ за събиране на пари
от глоби за превишена скорост предимно.
Защо казвам законен рекет, всеки от вас се е сблъсквал с некоректно поставени ограничителни
знаци, лишени от всякаква логика, но по тяхното действие сме нарушители и си плащаме
тихо и чинно. Аз искам да изразя моята гражданска позиция на несъгласие и да си потърся
правата си . Правата за  отговори на много въпроси свързани с безумното на места регулиране на
движението с пътни знаци.
Някои ще кажа Дон Кихот, борба с вятърни мелници, но дори и накрая да се окаже така то ще
знам, че поне съм опитал а не само да казвам „ ми то няма какво да се направи“.
Има какво да се направи, но трябват хора, подкрепа, мнения, доводи и доказателства, че това
за което се борим е правилно и трябва да бъде спряно.
Ще се радвам ако откликнат повече хора с идеи как можем да доведем това начинание до
ушите на тези които трябва да ни чуят и обърнат внимание.
Накратко казано моята мисия е да потърся отговорност на тези които поставят ограничителни знаци
за скорост на базата на какви критерии ги слагат и защо най-вече тези критерии не са  еднакви
за едни и същи участъци но на различни места.
Пример за по нагледно, на магистрала Хемус от София към Варна има четири участъка с ограничение на скоростта поради хлъзгав участък при зимни условия. Дължина на магистралата приблизително 80км.
На същата магистрала преди Варна в първите 20км няма нито един обозначен хлъзгав участък
В следващите 70км до входа на Варна тези участъци са двадесет и два или казано математически, на всеки три км пътя е хлъзгав, но не и при същите условия както на Софийския участък. Тук добавяме и когато вали дъжд.
Кой и как реши, че пътя става хлъзгав когато вали, как за 300км между двете магистрали няма хлъзгави места когато вали и мога да карам с 90км/ч, а на нова магистрала трябва да карам с 70км/ч.
Крият се приятелите под мостовете и дебнат за престъпници позволили си да карат с повече от  70км/ч на магистрала.
Примерите са много за безхаберното поставяне на табели развързващо ръцете на родната милиция да пълни хазната.
Всички сте свидетели на безумния знак 40км/ч извън населени места. Някой кара ли с 40км, не,
но по смисъла на закона си нарушител ако не го спазиш.
Баста искам някой да ме чуе, да ми отговори и да ми докаже защо и как се поставят тези ограничения.
Вярвам ако се обединим и подберем правилен подход ще усетим реални резултати.
Лично аз съм информирал за нередностите по магистралата Нова телевизия, но до момента /10 дена/ нямам отговор.
Няма да се откажа и ще се опитам да се свържа с други телевизии, но всяка подкрепа е добре дошла. 
Вероятно в нашите среди и сред четящите има работещи в КАТ и биха изразили несъгласие с горенаписаното.
Няма нищо лошо, но нека да бъде с неоходимата обосновка.
Ако не си водещото куче, гледката никога няма да се промени!

Май 13, 2022, 23:05:39
Отговор #1

Неактивен qwerty95

  • Публикации: 173
Аз също съм забелязал, че има безмислени ограничителни знаци за скоростта на междуселищни пътища, като например, че е имало лош път, или са правили ремонт и е имало ограничение, но са забравили да приберат знака, или пък е имало крайпътно заведение още по соц време, което отдавна го няма, но ограничението заради него още стои. От това хората да започват да не виждат смисъл в ограниченията и когато наистина се налага и има ограничение, те да не го вземат на сериозно и да направят беля.

Май 14, 2022, 23:30:27
Отговор #2

Неактивен tenio hf

  • Публикации: 59
primalfear Изцяло подкрепям Вашия пост и негодуванието Ви. Знаците, както и законовите разпоредби следва да обслужват обществото и законовия ред и сигурността на всички, за да се избягват инциденти. С други думи всеки със здрав разум, и малко повече стаж на пътя знае кога да кара внимателно и предпазливо независимо, че ограничението към днешна дата на автомагистрала е 140 км.ч. Следва да споделя част от негативния си опит по отношение на това което сте написали. На автомагистрала А1-Тракия, а именно посока София Бургас на спускането за първия изход за Ихтиман, има ограничение 70 км., като под същия даже няма табела кога точно важи това ограничение -дъжд, мъгла, поледица и т.н. С други думи на автомагистрала на която ограничението по ЗДвП е лимитирано на 140 км.ч. е ограничено на 70 км.ч. Обръщам внимание, не става въпрос за участък от същата, която е на мост, там автомагистралата при спускане прави широк вираж, като най ниската част е в ейпекса на завоя и след това следва изкачване. Та служителите на родната полиция имат навика винаги да застават в началото на изкачването, тоест точно когато шофьорите са се спуснали набрали скорост и то повече от 70 км.ч. Масово там "прегрешилите" шофьори получават електронни фишове със суми от 600 до 1200 лв. за превишаване на скоростта, защото ограничението е 70 км.ч., а те са карали с 30, 40, 50, 60 или 70 км.ч. над разрешената. По закон- ЗДвП, скоростта допустима по автомагистрала към днешна дата е 140 км.ч. справка Чл. 21, същото се ограничава само и единствено в следните случаи, ремонти обозначени със съответните знаци по чл.7, ал.5 от ЗДвП и при определени специфични метеорологични условия, при наличието на които се "активира" ограничението което е поставено като знак с тях-дъжд, мъгла, поледица и т.н . С други думи извън тези случай допустимата скорост е 140 км.ч. Та на въпроса по българското законодателство съгласно АПК – Административно процесуалния кодекс, процесуалния закон по който се разглеждат административните нарушения, каквото е обжалването на превишаването на разрешената максимално допустима скорост и ЗАНН и ЗДвП - закони по които се налагат санкции и глоби за същото, АНО - административно наказващия орган, т.е., този който Ви глобява за соченото нарушение с Електронния фиш или Наказателното постановление, трябва да докаже пред съда, че Вие сте нарушили сочените разпоредби и то точно така, както са отбелязани в Електронния фиш или Наказателното постановление без никакво разминаване. Това, което Ви описвам не е само спам. Казвам го от личен опит.
Резултат: на упоменатия участък на Автомагистрала Тракия, са обжалвани 5  електронни фиша пред Районен съд Ихтиман /ЕФ са издадени от ОДМВР София Област/- три от тях потвърдени, два отменени, няма да коментирам съдебните състави, не мисля че това е идеята. Пред всеки един от тях е направено доказателствено искане за справка от АПИ /компетентната държавна институция/, дали за тази дата и час за която се глобява нарушителя има извършвани ремонтни дейности за този участък, за да е ограничена скоростта дори и в светлата част на денонощието и то лятно време.
Отговарям според моето виждане на Вашия пост.
Не сте сам в борбата Ви с вятърни мелници, но съгласно нашето законодателство, всичко е на "парче". Не присъства така наречения съдебен прецедент, който да "става" "задължителен" за другите съдебни състави, тоест всяко едно обжалване се решава по вътрешно убеждение на съдебния състав, който се занимава с конкретния случай.
Гражданска позиция според моето мнение за този проблем е неефективна, от опит мога да кажа, че държавни институции "слушат" само, когато им се говори за пари. Какво имам предвид. Ако Вие сте убеден, че това е несправидливо, то тогава поемате риска за себе си да обжалвате наложеното Ви наказание, поемате риска да загубите обжалването: с други думи да платите целия размер на глобата, без 30% отстъпка, както и да платите разноски за юрисконсулт на ОДМВР, каквито отскоро присъждат съдилищата, което е и още един начин да откажат хората да обжалват или да спечелите обжалването и не само да не платите несправедливо наложената Ви глоба, но и да ги осъдите на разноските.
За съжаление всеки трябва сам да вземе това решение за себе си. Приятелите служители на Пътна Полиция, си изпълняват "задълженията", те са виновни толкова, колкото и ние, така че няма как да им се сърдим точно за това, че изпълняват "нормативи". А специално пътните знаци се поставят от АПИ за републиканската пътна мрежа и от общините, които имат специален отдел, който се занимава със сфетофарни уредби, конфлитност на крастовища и т.н. Така че ако считате, че определен пътен знак е "безумен" или обърква или не му е там мястото, сигнализилайте тях, считам, че все още се намират разумни хора склонни да обърнат внимание на сигнал от съвестен гражданин.
« Последна редакция: Май 15, 2022, 00:03:19 от tenio hf »

Май 15, 2022, 01:18:39
Отговор #3

Неактивен Plamen Hinkov

  • Публикации: 152
https://www.google.com/maps/@42.4962538,23.7746481,3a,75y,152.47h,78.09t/data=!3m6!1e1!3m4!1s7qN0e5rPEEAE7toqJUZdOg!2e0!7i16384!8i8192                                                                                                                                                                                       За това място ли става въпрос? Преди два дни минах и не видях знаци за ограничаване на скоростта. Преди септември месец 2021 г.  може би е имало ?

Май 15, 2022, 01:47:41
Отговор #4

Неактивен Plamen Hinkov

  • Публикации: 152
https://www.google.com/maps/@42.4962538,23.7746481,3a,75y,152.47h,78.09t/data=!3m6!1e1!3m4!1s7qN0e5rPEEAE7toqJUZdOg!2e0!7i16384!8i8192                                                                                                                                                                                       За това място ли става въпрос? Преди два дни минах и не видях знаци за ограничаване на скоростта. Преди септември месец 2021 г.  може би е имало ?
                     Преди  следващия изход който е след Мотел Ихтиман  в посока Бургас се вижда 110 . 90 и 70 . Може би там е коментираното място ?                                         https://www.google.com/maps/@42.4104045,23.8626806,3a,37.5y,142.75h,82.38t/data=!3m6!1e1!3m4!1sG6kaRVWiJBOFVCr8V1mhag!2e0!7i16384!8i8192

Май 15, 2022, 09:02:50
Отговор #5

Неактивен tenio hf

  • Публикации: 59
Да това е мястото.

Май 15, 2022, 10:41:08
Отговор #6

Неактивен primalfear

  • Публикации: 137
За момента нямам издадена глоба за превишена скорост на магистралата и кампанията
която започнах не е заради глоба а заради безумието при поставянето на знаци.
Още една причина и може би по-важната, е че както всеки от нас носи отговорност за
действията си на пътя, така и тези които поставят безразборно знаците да си
понесат отговорността за това. Освен всичко тези знаци струват не малко пари, пак от нашия джоб.
За пореден път питам кой и как решава, че пътя става хлъзгав при дъжд за следващите
300м и после отново си е наред. Нека само не споменаваме мостове, защото към Варна
няма 22 моста и много от тези ограничения не са на мостове. Много от тези ограничения
не са при дъжд и сняг, а просто за следващите 300м.
Задавам следния въпрос:
Защо няма знак който да предупреждава, че магистралата свършва и след това да идва
знака за ограничение на 90км/ч и последвалия го знак за 70км/ч.
Дали ако пътя е хлъзгав и от 140км/ч намалиш до 90км/ч за краткото време което имаш
когато видиш знака, не е по-добре да рискуваш глоба от колкото да се пребиеш.
Когато обстановката е зимна, както казва и колегата tenio hf всеки разумен водащ ще
кара с по-ниска скорост дори и от обозначената когато се налага. За останалите които
не са толкова разумни и знаците няма да помогнат.
Вчера видях на скоростен път следното ограничение - от дясно знак 70км/ч а от ляво 120км/ч
Искам да се преборя и с знака НЕРАВНОСТИ ПО ПЪТЯ и последвалото ограничение на скоростта.
ЕБ...ТИ глупоста. Ами като има неравности ги оправете бе хора. Милиони се наляха в магистралата
Бургас - София и когато се скапа участъка околло Ст. Загора мисля беше, сложиха ограничения и
години дебнеха вместо да го оправят. Много хора са изгорели там и мисля има и смъртни случаи.
По писането не си личи вероятно, но съм бесен и не мога да си вляза в кожата заради безочието
и наглостта на някои институции и отделните им директорчета и заместници.
Къде ми са правата в този случай, а да вярно, ние сме свикнали, че имаме право само да си плащаме без въпроси.
Надявам се да се разбира ясно идеята за борбата която водя. Сам няма да я докарам до никъде,
но пак казвам ще съм опитал поне.
Може да прозвучи по детски, но ми се иска да кача някой от управляващите, някой имащ власт и да
обиколим България на длъж и шир и да караме стриктно по знаците.
Ако не си водещото куче, гледката никога няма да се промени!

Май 15, 2022, 16:44:38
Отговор #7

Неактивен tenio hf

  • Публикации: 59
На практика към всяка община следва да има звено, дирекция или отдел „Организация и контрол по транспорта”, които се занимават с следното, но и не само:
- Изграждане и поддържане на светофарни уредби;
- Изграждане и поддръжка на вертикалната сигнализация на уличната мрежа с пътни знаци и други средства за сигнализиране;
- Полагане на хоризонтална маркировка;
- Извършва предпроектни проучвания за промяна на организация на движението: основни улици, булеварди и кръстовища ;
- Съгласува проекти за извършване на строително монтажни работи / СМР/ по пътното платно, за изграждане на вертикална и хоризонтална сигнализация и светофарни уредби;
Обръщам внимание, че не за всяка община  важи и името и правомощията. Общините се самоуправляват от 1997г. от както е приет и е в сила ЗМСМА, и те съгласно Решения на Общински съвет са длъжни да създадат такова звено и/или да поддържат специалисти със съответното образование на щат, за да може при необходимост да се състави комисия, която да одобри решенията за изпълнение на горните задължения вменени им по закон.
Преди година, на Т-образно кръстовище в Пловдив, направи платено паркиране от лявата страна по посока на движението, което излиза от улица без предимство и движението на този автомобил е или наляво или надясно. За двата лева повече на час, умните глави от Община Пловдив, бяха решили, че началото на синята зона ще започва, кажи речи направо от кръстовището. Това добре, но когато водачът на автомобил без предимство за ляв или десен завой, спре на стоп линия, за да пропусне водач с предимство, той няма никаква видимост на ляво, заради паркирал автомобил в синя зона, който е спазил поставения от Община Пловдив знак. Няколко жалби и сигнали от водачи, както и от живеещи наблизо и най-накрая преместиха знака с 8 метра. И така за всеки един знак, който не е на мястото си.
primalfear, както писах и по-горе, работим на парче.
За пътните знаци извън населените места, там където е необходима винетка, отговаря Агенция пътна инфраструктура. Там по мое мнение, има и се намират специалисти, които не само да изпълнят изискванията на законодателството, но и всички технически изисквания.
Преди месец по НОВА ТВ, в едно публицистично предаване, засякох репортаж с една дама от АПИ, която явно и личеше ипо изказа и по темперамента, че е бясна за същите неща и проявява крайна нетърпимост, като Вас primalfear. Темата беше качеството на фолиата положени на пътните знаци, дали са първи клас, така както е отбелязано в заданието към фирмата изпълнител и кой ги е приел от АПИ, като са втори и по-лош клас. А другата тема беше състава на положената хоризонтална маркировка и съдържанието на светлоотразителните съставки, и отново нейното качество. Констатация, нито едното /пътните знаци и тяхното фолио/, нито маркировката,
отговарят на техническите показатели на заданието на АПИ, но също така служител на АПИ ги е приел със съответните актове.
Е предполагам се досещате, че тази служителка не е любимка на началниците си и е една от малкото, които си изпълняват съвестно задълженията, тя отива на работното си място, за да си свърши работата, а не за да вземе заплата.
Оправия на този повсеместен проблем има. Няма да го напиша тук, защото ще ме обвинят в крайност, но както казваше навремето дядо ми, лека му пръст, ако търсим виновни трябва да застанем пред огледалото, защото сами сме си ги избрали, а ако не сме ги избрали, ги търпим.

Май 15, 2022, 18:41:55
Отговор #8

Неактивен primalfear

  • Публикации: 137
......................................................, но както казваше навремето дядо ми, лека му пръст, ако търсим виновни трябва да застанем пред огледалото, защото сами сме си ги избрали, а ако не сме ги избрали, ги търпим.
[/quote]
Ето защо се погледнах в огледалото и си казах, че не искам повече да търпя идиоти да командват
парада. Казвам идиоти отговорно, защото само идиот може да направи видимото от снимката.
Ако не си водещото куче, гледката никога няма да се промени!

Май 15, 2022, 18:52:28
Отговор #9

Неактивен tenio hf

  • Публикации: 59
Съгласен.