Автор Тема: Филмът "Колите, с които нахлухме в капитализма"  (Прочетена 14155 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Септември 26, 2022, 14:15:38
Прочетена 14155 пъти

Неактивен kaci

 • Публикации: 966
Не открих подходяща тема и затова отварям нова.
Ще се радвам ако някой успее да отиде на прожекцията и после да разказва  :)

"Колите, с които нахлухме в капитализма"
« Последна редакция: Септември 28, 2022, 10:24:59 от dido1903 »

Септември 26, 2022, 20:22:28
Отговор #1

Неактивен USfan

 • Публикации: 10921
Филма го даваха наскоро преведен на руски, по опозиционния руски канал- Новое Время.

Септември 26, 2022, 21:30:03
Отговор #2

Неактивен peter67

 • Публикации: 769
Ще е хубаво някой да сподели тук, когато излезе на български или английски да го гледаме. :)

Септември 28, 2022, 10:26:13
Отговор #3

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 3520
Премиера на "Колите, с които нахлухме в капитализма" закрива "София документал"
https://www.bta.bg/bg/news/lik/334666-premiera-na-kolite-s-koito-nahluhme-v-kapitalizma-zakriva-sofiya-dokumental-

Премиера на "Колите, с които нахлухме в капитализма" закрива "София документал" тази вечер в кино "Люмиер".

След фестивалните си премиери в Лайпциг, Талин, Копенхаген и Сеул, филмът на Мисирков и Богданов идва и в България, разказват организаторите на международния кинофестивал.

Лентата е вдъхновена от запомняща се сбирка от герои из цяла Европа, застинали между миналото и бъдещето. За тях старите социалистически автомобили са най-важните членове на семейството - домашни любимци, които им дават смисъл и надежда в живота. От историята на млада двойка, събрана от любовта към соцколите, през съдбата на москвича Марийка, единствен спътник на последния клисар на малко родопско селце, през инстаграм инфлуенсърка с роклички на цветенца, до голямата история, която променя съдбите на героите си - когато трябва да се разделиш с любимата кола, за да преминеш границата към свободния свят.

"Това е едно кино пътешествие, направено с много внимание към хората, които обичат свободата и ръмженето на тромавите си коли. Пътуването напред-назад между минало и бъдеще ни дава повод за размисъл върху идентичността и колективната памет на около 500 милиона европейци днес", допълват от "София документал".

"Любопитни са ни психологическите мотиви за привързаността на хората към тези автомобили. Това е странна форма на носталгия - не толкова по социализма или младостта, а по времето, когато едно превозно средство можеше да се поправи със собствени ръце и с няколко елементарни инструмента. За да имат движещо се возило, шофьорите трябваше да изучат всички детайли по него — и опознаването на колата създаваше истинска връзка между човека и машината", казват Мисирков/Богданов - сценаристи и режисьори.

Септември 29, 2022, 09:21:42
Отговор #4

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Поканиха ме, отидох и гледах. Много ми хареса. Препоръчвам.

Октомври 05, 2022, 17:44:00
Отговор #5

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 3520
Изложба „Колите, с които нахлухме в капитализма“ ще бъде открита в Двореца на Националната галерия

https://www.bta.bg/bg/news/lik/339278-izlozhba-kolite-s-koito-nahluhme-v-kapitalizma-shte-bade-otkrita-v-dvoretsa-n

Изложба „Колите, с които нахлухме в капитализма“ ще бъде открита в Двореца на Националната художествена галерия (НХГ). Събитието ще се състои на 6 октомври (четвъртък), съобщават организаторите.

Изложбата е създадена за Европейския месец на фотографията в Братислава през ноември 2021 г., като сега е допълнена с нови работи на Борис Мисирков и Георги Богданов, автори и на едноименния филм.

Неговата българска премиера се състоя в края на септември в рамките на фестивала "София документал". Филмът ще бъде прожектиран по два пъти на ден от 7 октомври до 27 ноември и в специално пространство на изложбата.

„Рефлексията между минало, настояще и бъдеще естествено прелива в изложбата, комбинираща фотографии, холограми и обекти, които с други средства развиват посоките, зададени във филма“, коментират организаторите.

Октомври 08, 2022, 20:26:30
Отговор #6

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7131
Поканиха ме, отидох и гледах. Много ми хареса. Препоръчвам.
Изглежда ни харесва само на нас, познавачите на ретро колите, в частност и соц... ето една дама, явно кино критичка, която го е направила на пух и прах, но поне най-важното е схванала, цитирам: :))
Цитат
Единственото по-запомнящо се нещо, което научавам за целия филм, е, че най-мощната и добре направена кола в някогашния соцлагер сякаш е била шкодата.
 
Ето и цялата статия: https://filmsociety.bg/filmi/balgarski-filmi/talin-2021-kolite-s-koito-nahluhme-v-kapitalizma
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Октомври 09, 2022, 09:45:14
Отговор #7

Неактивен USfan

 • Публикации: 10921
Ами, аз ще се присъединя към критичката, и на мен не ми харесва особено филма.
По причини най-вече за това, че показаните няколко коли и собствениците им категорично не са представителна извадка на собствениците на соц. коли, точно от годините на 1989 год, че и дори от по няколко години преди и след това.
И от тази гледна точка, филма не ми изглежда да е социологически, икономически, и исторически прецизен, и следователно достоверен.
Разбира се, от един художествен филм, дори и базиран на реални интервюта с реални хора, не може да се очаква да е историческо изследване, по-скоро е нещо като есе.

За клисаря с Москвича, да, тя е права, трябваше повече да му се даде думата, а не на оня неуспял кандидат-политик с хромирания ЗАЗ, да говори излишни глупости. С този филмов герой /уж успял емигрант бизнесмен в чужбина/ се запознах преди години, в 2017, точно като беше окепазено-кичозно реставрирал ЗАЗ-а, и бих казал, че грам не заслужава да му се даде екранно време.

И като стана въпрос за ЗАЗ-ки, екранното време с руската инфлуенсърка също е напълно излишно, можеше да се заснемат други реални герои, каращи отдавна соцколи.

А ако се хванем пак с клисаря, макар той да си беше автентичен човек и екранен образ, и към днешна дата да кара Мускала от десетилетия, бих вметнал, че по соц. време клисарите като най-нисши църковни служители, честно казано нямаха по 3-4 или 5 хиляди лева или повече за кола, че да си купуват масово нови Москвичи, или пък дори Москвичи на старо.

Пребивавал съм през лета и други почивни периоди в Родопите, най-вече в Девин и Солища, известно време на прекъсвания преди 20 и нещо години /понеже на бившата ми съпруга единия родител е оттам/, та добре познавах местните хора през края на 90-те години, кои от тях какви соц. коли караха, които са си купили нови още по време на соца.
Клисарите и звънарите на камбани, поне в първите години на демокрацията, а и преди това по време на соца, не бяха в категорията въобще да имат кола, ако това само са работили като професия.

По-нагоре вече в йерархията на православната църква, поповете бяха доста по-богати, и много добре ги помня, че те обикновено купуваха нови Лади и Жигулита, ако имаха въобще коли /все едно дали с връзки през 3-ти лица от Кореком, или другояче, за да не чакат ред/.

Що са касае за Шкодата 110 Р, направена на 130 РС версия, която е на нашия колега тук, тя е най-ярката и интересна кола във филма, безспорно.
Но, кой по соц. време масово имаше дори 110 Р, хеле пък частна 130... O:-)
Да, още през 80-те години единични бройки от бегачките 130 може да са попаднали и останали в частни лица състезатели, като напр. тази на рали и Формула Естер пилота Стоян Апостолов, ама тия хора пак не бих казал, че са типична извадка от многобройния лагер на собствениците на Шкода.

Затова, ако следваме заглавието на филма и произтичащата от това основна идея, хм, определено всичките герои собственици и коли в филма, в този им сегашен вид по времето на влизането ни в капитализма, не са били точно такива.
Следователно, името на филма е подвеждащо, и неточно.

Разбира се, техническата, автомобилна и социално-антропологическа култура на режисйор, сценарист, и прочее автори, нормално и очакваемо е да се постави под огромно съмнение, най-малкото дори и заради конкретния подбор на тия показани коли и герои.
Въобще, забавно филмче, но като достоверност за онази отминала епоха, въобще не бих го възприел сериозно.

Критиката ми тук стана леко дълга, но бих отбелязал, че неточностите във филма в този му вид ми напомнят на неточностите във филма за Георги Марков, които излезе преди 3-4 години, и в който имах честта по разни причини да съм поканен неформално като консултант по отн. на подбора на БМВ-то на Георги.
В онзи филм колата успешно се засне почти същата на оригиналния модел /тази на писателя е била обаче сребриста Нойе Класе 1800, а аз успях да им намеря бяла 2000 Лукс/, но пък имаше според мен други важни непълности или неакцентирания по отн. на бита на писателя, които според мен задължително трябваше да се покажат, когато става въпрос за толкова важна и ярка наша историческа личност.

Тия разминавания или липси на факти спрямо реалните тогава ситуации около Г. Марков специално ги забелязах, понеже по-случайност добре се познавам с двама още живи съседи и негови приятели /от района и на фамилната му обикновена къща, и на по-късната му луксозна, предоставена от ЦК къща, и двете намиращи се в Княжево/, познавали добре и общували почти всекидневно с него и семейството му.

Но все пак, и за тоя филм с колите, и за този за Марков, може да са очакват такива отклонения, понеже не са стриктно документални филми.
Заглавието на конкретния филм обаче бих го определил като Тубърски click & bait. Тоест, не отговаря на контента вътре.
« Последна редакция: Октомври 09, 2022, 10:57:18 от USfan »

Октомври 10, 2022, 15:28:46
Отговор #8

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7131
Що са касае за Шкодата 110 Р, направена на 130 РС версия, която е на нашия колега тук, тя е най-ярката и интересна кола във филма, безспорно.
Някъде в тази част сигурно си бил задрямал :))... 130RS-a от филма няма нищо общо с пистовата реплика на колегата Тошко, а е оригинален рали автомобил запазен и възстановен от известният бивш рали пилот и дилър на марката Шкода за Норвегия - Джон Хаугланд.
Иначе и двамата с критичката може би сте прави, ако търсите някаква суха статистика и документалистика в този филм... но струва ми се, че идеята на авторите е била съвсем друга. Ето едно обширно интеревю при премиерата на филма и изложбата в Братислава, мисля че в него до голяма степен обясняват идеите, които са вложили. https://bnt.bg/news/-kolite-s-koito-nahluhme-v-kapitalizma-noviyat-dokumentalen-film-na-boris-misirkov-i-georgi-bogdanov-300298news.html?page=76
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Октомври 14, 2022, 09:29:22
Отговор #9

Неактивен kaci

 • Публикации: 966