Около месец след покупката, Волгата е вече в експлоатация.
Вчера я вкарах в бокса. Бях се подготвил както подобава. Вдигането на подемник показа радостна за моите очи картина. Долната част на колата е изцяло в заводски вид. Няма никаква корозия по гредите. По трансмисията нищо никога не беше разглобявано, за което съдя по хартиените гарнитури на фланците на кардана и между кутията и камбаната. Тампоните по мостовете, както и всичко друго гумено, за момента са здрави.
Както се вижда, 3102 е с алуминиев картер, за разлика от 24 и 24-10. Точките за гресиране по предницата са малко, тия дена ще повилнея с такаламита.
Колата получи новия полски притискателен диск в комбинация с руски феродов диск, както и нов изключвателен лагер с муфа и лагерче в маховика. По хидравликата на съединителя нямаше никакви течове, стоят си оригиналните съветски цилиндри и дори маншоните са здрави. Всичко работи, нищо не тече и новите цилиндри, които си бях купил, остават за резерва. Сменихме маркуча на долния цилиндър - беше се понапукал, което е нормално за 34 години.
Като резултат, комбинацията работи перфектно. Никакви шумове, никакви вибрации, педалът е лек. Фен съм на полските съединители и знам, че нямат грешка.
Оказа се, че и двигателят е учудващо сух и нетечащ, както и кутията и задния мост, от които пък нямаше и капка теч. Естествено, и трите получиха нови масла. Имам подозрение, че никой досега не беше сменял масло в скоростите и задния мост, а в мотора някой специалист не беше сложил горния гумен конус на филтриращия елемент, съответно колата си е живеела реално без филтър.
Филтърът на 3102 е същия като на 24 и на Москвич 412. Обичам канала "Москвич на москвичах" в Ютюб и десетки пъти съм гледал как Стас сглобява въпросния филтър. Е, бях се подготвил и с елемент, и с всичките уплътнителни гумени детайли. В чашата на филтъра имаше доста тиня, което подсказва, че едва ли е чистена особено старателно.
Иначе, 3102 си има и маслен радиатор, който за момента е сух и работещ.
Тревожеха ме спирачките и особено предните дискове. При ранните 3102 те са вентилирани, вървят комплект с главините и са дефицитни. Е, тия на колата са буквално нови. Явно не е яздена душмански, въпреки, че с този двигател и спирачки спокойно позволява и по-бързо каране.
За завършек преобух колата. Старият й стопанин бай Ламбо през далечната 2000г. е купил 5 нови Клебера и си е сменил включително и резервната гума. Аз заложих на всесезонни Кумхо. Джантите не съм ги правил нищо - така и така тасовете ги покриват, а и си им седи оригиналната боя. 3102 фабрично е била с безкамерни гуми, джантите са си със съответните особености в конструкцията, така че нищо особено. Не че и на старата 21 не са слагали безкамерни в завода - слагали са, но с метални вентили. Тук вече вентилите са автомобилни, от по-тънките.
Ето какво се получи - на мен много ми харесва, въпреки скапаната боя.

Следва да оправя разни дребни електрически забележки. Не ми работят все още халогените, пръскалките на фаровете и подгрева на задното стъкло, който фабрично е с две степени, часовникът на таблото (купил съм си нов кварцов) и осветлението на лявата група уреди (и крушки съм си купил). Трябва и радиото да тръгне, сега явно не е захранено. Антената поне работи. БЗЗЗТ и се вдига.