През уикенда повече карах, отколкото правих нещо по колата.
Сдобих се с още ценни части - голяма благодарност на Митко Тенов, с когото се видяхме за малко.
Още от самото начало не ми светеха левите уреди и часовника.
Както е известно, 3102 е с уреди от ГАЗ-14 "Чайка" - километраж и комбиниран уред.
По средата се мъдри електромеханичен часовник от Лада, който е от добре познатите лицензни версии на Veglia - Италия. Те под една или друга форма се подвизават на всичко - от Фиат до Ферари. В този ред на мисли часовникът АЧЖ-3 се е търкулнал и на Волгата.
Понеже електромеханичните часовници са извънредно калпави, реших и си купих от актуалния вариант на въпросното изделие, а именно часовник АЧК-7.
Въпросното изделие е кварцово и се монтира на последните Лади 2107. В моя случай си е производство 2020г, с инструкция и опаковано в амбалажна хартия.
Цялата работа беше отвий - завий и си настрой часовника. Поиграх си над час. Умрялото осветление беше поради окислени крачета на фасонките. Почистих и всичко светна.
Часовникът се оказа даже и точен - за 1 ден няма дори и минута закъснение или избързване - в крайна сметка всеки часовник от зрънчо е с подобен кварцов механизъм. Със сигурност консумира нищожен ток и дано не се разваля лесно.

Километражът има дефекти по стъклото. Имам чисто нов, ама ми е жал да го махам тоя, при положение, че си работи перфектно.
Освен това се хванах и си завинтих шофьорската седалка към задните й стойки. 3102 има регулировка по височина - отпред на една масивна шпилка М12 или М14 даже - гайките са двайсеинещо си, а отзад - на по два болта М8 с вкладни гайки и по три отвора по височина. Като купих колата пред блока в Димитровград задните болтове направо ги махнах и седалката падна надолу. Сега с доста зор си ги завих на долните отвори.
Много е приятно да се ровичка по кола, която е на малки километри и е поддържана старателно. Всичко е чисто, отвива се, завива се, просто кеф.
Следващата стъпка е електронно запалване и да оправя аудиото, че сега свири съвсем изтръпнало. 3102 си има 4 говорителя 10х16 фабрично, даже още се и произвеждат. За началото на 80-те си е било бая лукс - заводски касетофон, електрическа антена и 4 говорителя - два в таблото и два на задната полица.