Автор Тема: Aсамблея на ФИВА 2022 - София, България  (Прочетена 5707 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ноември 15, 2022, 11:48:54
Прочетена 5707 пъти

Неактивен USfan

 • Публикации: 10842
В четвъртък в София в хотел Маринела, започва тазгодишната асамблея на ФИВА /Международната федерация за ретро автомобили/, която се осъществява с организационната помощ на БАК Ретро.
Всъщност тя беше запланувана да стане у нас още в 2020 година, но Ковида отложи нещата.
Така или иначе, цвета на ръководствата на ретроклубовете в света, в лицето на техните делегати във ФИВА, идват най-накрая у нас, което е голяма чест за ретродвижението и автоентусиастите в нашата страна.

https://fiva.org/en/2022-general-assembly-sofia-bulgaria/
« Последна редакция: Ноември 16, 2022, 14:10:33 от Speeder »

Ноември 15, 2022, 12:33:29
Отговор #1

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7173
Дано даде тласък да се раздвижат нещата най-накрая и у нас, понеже ФИВА картите за момента имат смисъл само ако ходиш на някакво мероприятие в чужбина, примерно ретро рали, или може би ако продаваш кола навън... а пък у нас служат все още май само за украшение :)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Ноември 15, 2022, 21:16:52
Отговор #2

Неактивен GT 51

 • Публикации: 1873
Митак, а ти какво очакваш ако примерно се сдобиеш с такава карта? Чичо ти Искрен нали сега прави някакви завери с разни сдружения и асоциация и иска да придобие правата над тези карти. Какво мислиш, че ще се промени, при положение, че всеки отговарящ на условията може да получи такава?
Абе вземи си нещо ретро, и не се занимавай с глупости !

Ноември 16, 2022, 09:35:26
Отговор #3

Неактивен USfan

 • Публикации: 10842
Митак, а ти какво очакваш ако примерно се сдобиеш с такава карта? Чичо ти Искрен нали сега прави някакви завери с разни сдружения и асоциация и иска да придобие правата над тези карти. Какво мислиш, че ще се промени, при положение, че всеки отговарящ на условията може да получи такава?

Ами, провали се шумно заверата на чичо ти, дето се опита да я направи на събранието при него за правене на асоциация на ретроклубовете, и тая асоциация, освен всичко друго, да изземе правата за издаване на ФИВА карти от БАК.
Естествено повечето председатели на клубове от страната, не гласуваха тая глупост, и реално не му обърнаха внимание на опита наскоро да приемат учредителен протокол за такава асоциация.

Тя щеше да е по тертипа на Маргото на старата му интригантска идея за БАКСКАМ.
Така че засега властта на нац. ниво е далече от оня чичо, а и в обозримо време, повече и няма да успее да се доближи даже и до идеята за това.

Ноември 16, 2022, 10:25:04
Отговор #4

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7173
Митак, а ти какво очакваш ако примерно се сдобиеш с такава карта? Чичо ти Искрен нали сега прави някакви завери с разни сдружения и асоциация и иска да придобие правата над тези карти. Какво мислиш, че ще се промени, при положение, че всеки отговарящ на условията може да получи такава?
Ами очаквам и някой да лобира и се пребори за повече промени в ЗДП, облекчаващи собствениците на ретро автомобили с такава карта... е, предполагам след като/ако попремине сегашната политическа криза. Примери за такива правила в някои "бели" държави:
- ГО сключвана на гражданин, който може да има на свое име няколко ретроколи, както подсказва самото й име, а не на всеки отделен автомобил.
- издаване на хисторик номера, или поне възможност няколко ретро автомобила да се регистрират само с 1 комплект рег. номера, при положение, че не се карат всичките едновременно.
- Намаляване освен на ГО, а и на данъка на ретро автомобилите, който за моите малолитражки примерно и в момента е смешно нисък, но не се знае докога ще остане така... а има и американки с огромни кубатури на моторите.
- ретроколите да минават ГТП не веднъж годишно, а според пробега - примерно в Германия доколкото знам е веднъж на всеки 5 000 км

Всичко това разбира се не е в правомощията на ФИВА, а изисква промени в нормативната ни уредба. Доколкото разбрах чичо Искрен уж бил поел агажимент негови влиятелни приятели да лобират за това, но доколко е изпълнимо дори след края на политическата криза и при наличие на стабилно редовно правителство, не знам... поне досега, въпреки уж полаганите усилия от БАК в тази насока не се получаваше.
В противен случай тия карти ще си останат само далавера за издаващите ги у нас и донякъде на тези, които имат възможност често да пътуват по задгранични мероприятия, където важат и дават предимства съответните карти.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Ноември 16, 2022, 15:40:57
Отговор #5

Неактивен USfan

 • Публикации: 10842
. Доколкото разбрах чичо Искрен уж бил поел агажимент негови влиятелни приятели да лобират за това, но доколко е изпълнимо дори след края на политическата криза и при наличие на стабилно редовно правителство, не знам... поне досега, въпреки уж полаганите усилия от БАК в тази насока не се получаваше.


Доколкото бях информиран и аз за тия негови хвалби /все пак от видни гости на неговото събрание-опит за събрание за асоциация, като членове на Управата на БАК, и от един председател на регионален клуб/, той казал важно /не питах дали на лични хвалби, или пред всичките събрани хора/ че таман 3 актуални депутата му били в джоба, и те щели да задействат там Комисията по транспорта на НС и Финанс. министерство, да се махнели данъците за Ист. возила, и всякакви други облекчения.
Глупости на търкалета, общо взето.
Да не говорим пък точно сега, а и за в бъдеще, депутатите колко често се сменят, и ще се сменят.

По отн. на данъците, говорихме си с председателя на Техн. комисия на БАК- Сашо, за това оня ден, като се видяхме.
И той ми каза, че още преди 3-4 години, като ходили делегация от БАК и от други клубове, при тогавашния Мин. на финансите, оня шушляк с краденото-дублирано Х5  )) , той им казал-
- Бре, че как ще искате намаление или там, падане на данъците за ретроколи бе, та то по цял свят стари коли колекционират богати хора!  ))
Съответно Сашо, там и другите, му обяснили културно, че далеч не всички ретрособственици са милионери, и че по цял свят, а и най-вече и в Евросъюза, също има такива данъчни отстъпки, и не само тях, и така нататък.

И оня пак-
- Ами, богати сте вие ретроколекционерите, и това е.
Въобще и не дал признак, дори че ще прати тия сериозно обосновани предложения за такива данъчни корекции, дори и само на обмисляне при дадени експерти от ведомството му.

Така че и с ГЕРБ, и ПП, и с и без тях, последната им грижа на авантаджиите политици е как да подпомагат опазването на ретроколите с някакви подобни законови облекчения.

Ноември 16, 2022, 21:09:46
Отговор #6

Неактивен GT 51

 • Публикации: 1873
Митак, глей са какъв имайл са получили наши членове. Чича ти няма смелост да ми го прати на мен, за това ти го пращам като препрадка. Ти си прави изводите, а пък четящите тук и те могат да си направяд изводи. Нищо лично...Само не разбрах кои са тези 25 клуба. Питай чича ти, ти си му член....


Уважаеми  „обикновени” авто- ретро фенове, утвърдени ретро-деятели и „председатели”

След проведената среща на 12.11.2022 в София, на която от поканените 50 човека (25рег.клуба, 5 маркови клуба, 5 ретро музея, 5-ма значими колекционери) присъстваха рекордните за България – 30 човека е важно да се знае и особено от по-младите и нови в движението колеги, че никога досега в цялата 33г. история на Авто-ретрото в България по ТАКЪВ ПОВОД не са се събирали на куп толкова много авто-ретро-деятели, освен разбира се когато са на традиционните маси със салата и ракия.

Аз като съорганизатор и домакин на събитието предварително бях известен, от 4-ма човека,че имат огромното желание „да се изкажат”, и демократично им гарантирах, че ще имат възможността да го направят. Оказа се обаче, че те имали основно „ забележки” към формата (устава), но не и към съдържанието( целите и задачите на асоциацията). Но най-разочароващото, а и напълно неразбираемо за мен бе, че тези 4 човека само 4  дни преди да дойдат чак от: Русе,Бургас,Пловдив и Сандански, без да поканят на среща и дискусия същите тези 50 човека подобно на срещата от 12.11.2022, без да разпратят проекто-устав са учередили в Хисария (!?!) някаква  3-та или 4-та поред мъртво-родена ретро-федерация!?! Което очевидно трябва да бъде алтернатива на планираното учередяване И ОБЕДИНЕНИЕ от преди повече от 1 месец за 12.11.2022. Това да ви напомня драмата с 2-та синода в България? Оказа се, че проблем за тези 4-ма човека е участието на 5 „физически лица” притежаващи   познати в цялата страна ценни авто-ретро колекции. Но същите 5 „физически лица” не участват в нито един клуб или асоциация. Същото се отнася и са собствениците на авто-ретро музеите в БГ. Махнете председателския  смокинов лист на 4-мата „изказали се” и оказва се, че отдолу са съвсем голи!  Едно голо „председателство” не е в състояние да прикрие липсата на жизнен, професионален и обществен успех или обикновено домашно възпитание. А и очевидният факт, че в новата асоциация за тях не е планирано „председателско” или  място в УС, още повече ги мотивира „да се изказват”. Защото за целите на делото, личната ангажираност на някои „не-председател” но със съответните знания, възможности и контакти са по- важни отколкото нечие „председателско” его. Във всички случаи става въпрос за хора постигнали значим личен, житейски и бизнес успех. Нямаше и никакъв респект и уважение от 4-мата  „изказали се” и към специално поканения и присъстващ в залата доц. Милен Михов, двукратен депутат в НС и един от двамата „виновници” за закона от 2016/2017г. признаващ изобщо съществуването на исторически превозни средства (ИПС) в БГ. Важното за 4-мата бе „да се изкажат”! Но какво ни казаха? И какво разбра залата от тяхното изказване? Нищо! Освен това, че докато искат демократично време за своите претенции по предварително предложения текст на устав на асоциацията, те всъщност тайно и набързо са регистрирали в Хисария (!?!) някаква поредна и отново мъртво-родена федерация. Предварително знаех, че  4-мата са с „особено мнение”, но тъкмо защото съм убеден демократ, че всеки има правото свободно да изкаже своите съображения настоятелно ги поканих в отделни едно-часови телефонни разговори, като обяснявах и приемах техните аргументи, вкл. да не се подноваява БАКСКАМ(1 от старите асоциации) с нов устав, УС, седалище и име, незвисимо от съществуващата „история”а да се върви към учередяването на нова асоциация. И тъкмо защото ВСИЧКИ ГОВОРЯТ за ОБЕДИНЕНИЕ положих неимоверни усилия да осигуря присъствието и кворум на ВСИЧКИ независимо, че знаех предварително нагласите и настроенията на 4-мата „изказали се”. Желанието на мен и екипа с който подготвихме тази среща бе да ОБЕДИНИМ ВСИЧКИ под ЦЕЛИ и ЗАДАЧИ, ОБЩИ И ПОЛЕЗНИ ЗА ВСИЧКИ! И както стана пределно ясно НА ВСИЧКИ В ЗАЛАТА  на 12.11.2022 никой не каза НИЩО ПРОТИВ така формулираните цели и задачи на планираната за учередяване Асоциация (БАИПС). Като алтернатива бомбастично ни се предложи  от председателя на БАК Ретро Кр. Желев направо „да вземем” председателството на БАК Ретро, тъй като те имали всички законодателни промени „наготово”!?! Това освен, че де-юре е невъзможно, съвсем резонно поставя въпроса щом те са имали всичко наготово и отдавна защо аджеба са проспали последните 33г. да извършат необходимите законови промени? Чухме какво е свършил БАК Ретро откакто е станал представител на FIVA  за БГ през далечната 2007г.та до днес- 2022г: издали са за 15г.  ЦЕЛИ 44 ИДЕНТИФИКАЦИОННИ КАРТИ – същите тези които в закона от 2016/2017г. са императивно ноебходими за да може един ретро автомобил да бъде признат за исторически (ИПС) в БГ.

Какво следва оттук нататък?

Следва естественият ход на събитията: обединение на тези 25 клуба ,собственици на музеи и изявени колекционери, които споделят и подкрепят целите и задачите, и за които съдържанието е преди формата. И за да е ясно още от сега в бъдещата асоциация няма да има пари от БГ и международни федерации, от министерство на младежда и спорта, от издаване на лиц
Абе вземи си нещо ретро, и не се занимавай с глупости !

Ноември 16, 2022, 22:05:26
Отговор #7

Активен РумбатаБс

 • Публикации: 3693
От прочетеното до тук разбрах само,че и на поредния конгрес на БФС Боби перуката пак е избран с 1.5 гласа
Не знам кой и какви интереси има но би трябвало някой (с помощ и подкрепа на всички колекционери и собственици на ретро автомобили) да постави сериозно (без политизиране) желанията на тази общност пред изпълнителните власти.
retrobs.com

Ноември 16, 2022, 22:55:07
Отговор #8

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 5104
Хора написали писмото по-горе могат да обединят само и единствено турски сериал с индийски сериал и да стане балкански тюрлюгювеч.
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GT 1300 Junior

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Ноември 17, 2022, 09:45:11
Отговор #9

Неактивен USfan

 • Публикации: 10842
Хора написали писмото по-горе могат да обединят само и единствено турски сериал с индийски сериал и да стане балкански тюрлюгювеч.

Хихи, да.
Тоя там чичото съвсем се е побъркал, и явно размечтал.
Благодарим на Влади за копирането от И-мейла, и че го сподели, понеже и аз не съм го получил, а видимо е умилително забавно четиво за всички.

Под 5 броя утвърдени колекционери физически лица, които да бъдат индивидуални членове на тая бъдеща асоциация, чичото всъщност има предвид 25 броя чистачи и сервитйри от хотела му.
Които в бъдеще разбира се, той каквото им каже, това и да гласуват, и така по тоя начин  и тая уж обща асоциация да си стане негова.
Мечти де.

Всъщност няма как асоциация на клубове да има за членове физически лица, това е смислово невъзможно.
Освен разбира се, едно физическо лице ако не си направи клуб с лица пионки, но дори и така, трябва си отделно регистриран наличен клуб като юридическо лице, че да е член на подобно сдружение.