Автор Тема: Моят 1990 VW Golf 2 GTI 8v  (Прочетена 980 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 08, 2023, 02:02:34
Прочетена 980 пъти

Неактивен misho_

 • Публикации: 11
Здравейте! Казвам се Михаел Кирилов и смятам да ви запозная с моят сравнително дългогодишен проект, а именно Golf 2 GTI.
С оглед на това, че вече трудно се намират каквито и да-е GTI от моделът Голф 2, мисля, че колата има пълни заслуги да бъде показана в този форум. Както знаем,  за малкото останали като нас - четяши автофоруми, освен подробното описание са важни и подробните снимки, за това смятам да не пестя.
Към днешна дата 8.01.2023г гледката е следната:


Януари 08, 2023, 05:21:15
Отговор #1

Неактивен Bogi

 • Публикации: 662
 • Роден в Дупница, тираджия в Америка понастоящем.
  • Bogi Maramski's garage
Здравей, добре дошел

Дай малко история.

Благодаря
немец мръсен, бандит магистрален ...

Януари 08, 2023, 19:58:33
Отговор #2

Неактивен misho_

 • Публикации: 11
Давам ,  даже ще се постарая да е цялата история.

Така започва историята на моят голф 2 в моите ръце.
Годината е 2018та и тогава бях в засилено търсене на читав голф 2 ГТИ с цел освежаване и кола която да си ми седи в гаража. Вече 2бр ми бяха минали през ръцете но далеч не бяха годни за тази цел. През септември същата година се появи обява на този голф във фейсбук - видях я почти веднага след публикуването и веднага разбрах с продавача за оглед. На следващия ден бях при него, но  неговите думи и състоянието на колата не бяха много съпоставими. В крайна сметка имах интерес да взема колата, но за сума почти наполовина, и разбирасе той не бе съгласен. Така обявата поседя няколко дни и изчезна. Седмици по късно пак се появи, от интерес реших да попитам какво е станало - той обясни че се е явил клиент които я капарирал, но в последствие не се появил до уговорената дата, опитах отново да преговарям за цената но пак без успех, докато няколко дни по късно - при третият ни разговор, вече успяхме да постигнем договорка и съответно още на следващият ден колата беше в мен.
Снимки от обявата:Снимки вече като моя собственост.Положението на колата беше следното:
Ръжда и гнило почти отсъстваха, боята беше оригинална на голяма част от детайлите, но в лошо състояние. Двигателят палеше и работеше добре. но нямаше никаква мощност. Втора скорост хъркаше. Имаше малко намачкано в най предната част отгоре на левият рог - явно от удар който беше изпънат, но без финно завършване. Салонът беше хубав и в сравнително годно състояние - само шофьорската седалка беше за ремонт. Всъщност салонът беше нещото което ме грабна да прибера тази кола.

Тогава през това време, сравнително често излизаха обяви на Голф 2 ГТИ на цени 1000-4000лв, но повечето бяха в далеч от добро състояние. Този го купих, като може би резервен вариант и продължавах да се оглеждам за подобни екземпляри, но бих казал, че и до днес за дори по-висока сума не съм виждал нещо по-добро.


Януари 10, 2023, 21:47:49
Отговор #3

Неактивен misho_

 • Публикации: 11

Още първият ден обърнах малко внимание на колата, най вече свързано с вървежа.
Поради неясни обстоятелства се оказа, че при позицията "бензин" на газовото копче колата работеше отново на газ - двете позиции бяха свързани към газовият клапан. Превързах директно бензиновите дюзи и колата не палеше, след като сипах бензин - запали, но работеше много зле. Задълбочих се в проблема и се оказа, че не е правилно зацепена и след презацепване заработи и завървя перфектно на бензин и газ.
Планът ми беше първоначално малко да я поусвежа, да премахна газта и да си я подкарвам понякога. За последващите дребни ремонти - смяна на един лагер, спирачна помпа, поправки по изпускателната система, промиване на цялата охладителна систама, масло и филтри, няма да навлизам в подробности.


Свалих всички пластмасови прагове, лайстни и вежди за да доопозная купето - а то дори без ръждички.


Януари 16, 2023, 22:32:08
Отговор #4

Неактивен misho_

 • Публикации: 11
Сдобих се с пълен комплект дигитален километраж до 8к оборота в близко до перфектно състояние.
През 2020-та след последващо сголбяване на ГТИ-пакета, монтажа на дигитала, друг преден прозорец, връщане на интериорът и ел.огледала - колата изглеждаше по следният начин.
Колата бе покарана така лято 2020 и в късна есен дойде момента след който дори и аз не очаквах, че колата няма да е същата.

Януари 16, 2023, 22:53:06
Отговор #5

Активен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 3364
Много добре разказана история! Поздравления и за работата по Голфа.
 :)

Януари 18, 2023, 22:20:57
Отговор #6

Неактивен misho_

 • Публикации: 11
Малко, по-малко, когато имам време ще пиша как продължава историята.

Извадих двигателя в тесния гараж, които се помещава голфа и подготвих зоната на рога за тенекеджииство.След оглед на тенекеджията взехме решение да сменим предната част на рога за да се получат нещата както искам. Колата бе закарана в халето на един приятел, той в този момент подготвяше за автосервиз, там бе и мястото където тенекеджията започна своята задача. Договорката ни беше той само да смени рога, а последващата обработка да си е от мен. Търсенето на читав рог за рязане всъщност се оказа трудна задача. обиколих няколко коли на обява + една всеизвестна морга, но читав рог - НЕ. Всички бяха пропити от ръжда. След доста разговори с хора в тези среди, един голфаджия, с който се познавахме само от разни чатове и два телефонни разговора ме изпрати на място да си отрежа близо до перфектен рог, впоследствие нещата се развиха до доста добро приятелство.
Рогът за присаждане
Рязането и заваряването на "новият" рог според мен бе извършена на 95% перфектно.
 За полиуретана знаех - нито тенекеждията, нито бояджията, още по-малко пък аз щяхме да го направим като от завода или дори близо до хубаво. За това реших, че сам ще го направя, та в бъдеще и да ме дразни - аз съм си виновен.
Направих и щателно измиване на моторния отсег, за да запътя колата към бояджията.


Януари 23, 2023, 22:10:00
Отговор #7

Неактивен misho_

 • Публикации: 11
След разговори с няколко бояджии, успях да се договоря със един, от който няколко месеца по-рано видях боядисана кола и бях впечатлен.
Първоначалната ми идея бе да се боядиса само коша и колата само външно. Обаче по негова идея бе взето решението да се боядисат фалци + всеки детайл свален, все пак да добият вид нещата.
Започнах да доразглобявам старателно. Свалих интериора. Свалих всяка пластмаса уплатнение и стъкалце от колата и в този вид отиде към бояджията.Докато колата беше при бояджията, обърнах щателно внимание на двигателя. Всичко бе разглобено. Блокът го мих повече от половин ден и търках с какви ли не четки за да сваля всичкото масло по него. След миенето всеки момент в който имах близка среща с блока, мажех финно цилиндрите с смазка за лагери за да избегна появата на ръжда.

 Боядисах го с боя предназначена за тази цел.Бяха измерени всички цилиндри и шиики на коляновият вал. По шииките нямаше никакви отклонения от допустимите размери. По цилиндрите хонингът седеше на доста места, само единствено в най-ниската част имаше леко отклонение над допустимото, но сметнах, че не би ми създавало никакви проблеми в бъдеще. Замених всички лагери и сегменти с нови, включително смених и лагерът който доста хора пренебрегват, а според мен е важен колкото и останалите - този на задвижващият вал за делкото и маслената помпа, за него получих помощ специален дорник в един сервиз на приятел. Работата по двигателя бе извършвана на ралични места. Чистенето и боядисването в един фургон. Почистването на булата и смяната на сегментите я извърших на терасата вкъщи докато си пиех кафето. Сглобяване в гаража на палето. Цялата работа по смяната на лагери сегменти и сглобяването на двигателя е извършена от мен. Наред с тези неща взех и всички тампони за двигателя както и комплект съединител нови.

Части:Януари 31, 2023, 21:57:17
Отговор #8

Неактивен misho_

 • Публикации: 11
Поради счупен пръст в работата, монтажът кутията се случи със шина на дяснта ръка, но това по никакъв начин не можеше да ме спре.


Главата бе изпратена на шлайф, както и изискванията ми бяха, ако водачите на клапаните са леко тръгнали - да не се сменяват, най-вече защото новито които се предлагат нямат нищо общо като качество и живот с оригиналните. За мое съжаление след оглед от главатарите получих обаждане: "Ти тази глава карал ли си я на твоя кола?" Оказало се, че има две цепнатини при охладителните канали, което напълно обяснява защо ми сълзеше антифриз между главата и блока, а аз мислех, че е от загнилата гарнитура. В крайна сметка успяха да заварят главата, така, че дори да не си личи, всички водачи също бяха сменени поради крайно износеното им състояние, гумичките на клапаните си бяха задължителни в тази процедура, а клапаните били перфектни - та само са пренапаснати. Сменени бяха и втулките на бензиновите дюзи. Снимки след ревизията, като и близка снимка на едната заварявана зона.Снимка на главата на почетно място - в детската стая на моят апартамент, към датата на заснемане - около юни 2021 все още чаках обзавеждането за нея, та можех дори колата да вкарам там.


Нея също я сглобявах на терасата и тук вече е готова за качване, отново чакаща реда си в детската стая.


Стартер и алтернатор оставих за рециклиране, като помолих майстора след като ги разглоби да ми върне корпусите за да ги боядисам и след това той да ги сглоби. Боядисването можеше да стане и по-добре, но това позволяват моите възможности.


Взех нови всички неща по запалителната система - кабели капачка, палец и свещи, пристигнаха радиатор и водна помпа също нови.Полуоските също бяха пребоядисани, като получиха и нови вътрешни карета, а външните са перфектни, та за това само маншони.

Март 16, 2023, 22:13:19
Отговор #9

Неактивен misho_

 • Публикации: 11
Здравейте! Известно време не съм стигал да понапиша някой ред.


На бояджията зор не съм давал, исках нещата да станат хубаво. След китосване се чака колкото е нужно за да стегне, на филер колата седя, верочтно повече и от месец. Можеби имаше период от 2 месеца където, нито сме се чували, нито съм виждал колата. Реално цялата подготовка бе извъшена от сина на бояджията, които също има дълги години опит,  но пък при мой срещи с тях в процес на работа по тази и други автомобили съм видял голямо внимание към детайла и мога да кажа, че доста се постараха.
Всички детайли - врати и капаци бяха свалени и монтирани на магарета.
Бояджииската работа бе свършена в средата на есен 2021.След боята, изчакахме няколко дни да засъхне боята и с помощта на бояджията монтирахме врати калници и капаци, а аз си монтирах някой работи които щяха да са ми трудни в моят тесен гараж.