Автор Тема: Моят 1990 VW Golf 2 GTI 8v  (Прочетена 503 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 08, 2023, 02:02:34
Прочетена 503 пъти

Неактивен misho_

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 8
Здравейте! Казвам се Михаел Кирилов и смятам да ви запозная с моят сравнително дългогодишен проект, а именно Golf 2 GTI.
С оглед на това, че вече трудно се намират каквито и да-е GTI от моделът Голф 2, мисля, че колата има пълни заслуги да бъде показана в този форум. Както знаем,  за малкото останали като нас - четяши автофоруми, освен подробното описание са важни и подробните снимки, за това смятам да не пестя.
Към днешна дата 8.01.2023г гледката е следната:


Януари 08, 2023, 05:21:15
Отговор #1

Неактивен Bogi

 • Публикации: 642
 • Роден в Дупница, тираджия в Америка понастоящем.
  • Bogi Maramski's garage
Здравей, добре дошел

Дай малко история.

Благодаря
немец мръсен, бандит магистрален ...

Януари 08, 2023, 19:58:33
Отговор #2

Неактивен misho_

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 8
Давам ,  даже ще се постарая да е цялата история.

Така започва историята на моят голф 2 в моите ръце.
Годината е 2018та и тогава бях в засилено търсене на читав голф 2 ГТИ с цел освежаване и кола която да си ми седи в гаража. Вече 2бр ми бяха минали през ръцете но далеч не бяха годни за тази цел. През септември същата година се появи обява на този голф във фейсбук - видях я почти веднага след публикуването и веднага разбрах с продавача за оглед. На следващия ден бях при него, но  неговите думи и състоянието на колата не бяха много съпоставими. В крайна сметка имах интерес да взема колата, но за сума почти наполовина, и разбирасе той не бе съгласен. Така обявата поседя няколко дни и изчезна. Седмици по късно пак се появи, от интерес реших да попитам какво е станало - той обясни че се е явил клиент които я капарирал, но в последствие не се появил до уговорената дата, опитах отново да преговарям за цената но пак без успех, докато няколко дни по късно - при третият ни разговор, вече успяхме да постигнем договорка и съответно още на следващият ден колата беше в мен.
Снимки от обявата:



Снимки вече като моя собственост.



Положението на колата беше следното:
Ръжда и гнило почти отсъстваха, боята беше оригинална на голяма част от детайлите, но в лошо състояние. Двигателят палеше и работеше добре. но нямаше никаква мощност. Втора скорост хъркаше. Имаше малко намачкано в най предната част отгоре на левият рог - явно от удар който беше изпънат, но без финно завършване. Салонът беше хубав и в сравнително годно състояние - само шофьорската седалка беше за ремонт. Всъщност салонът беше нещото което ме грабна да прибера тази кола.

Тогава през това време, сравнително често излизаха обяви на Голф 2 ГТИ на цени 1000-4000лв, но повечето бяха в далеч от добро състояние. Този го купих, като може би резервен вариант и продължавах да се оглеждам за подобни екземпляри, но бих казал, че и до днес за дори по-висока сума не съм виждал нещо по-добро.


Януари 10, 2023, 21:47:49
Отговор #3

Неактивен misho_

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 8

Още първият ден обърнах малко внимание на колата, най вече свързано с вървежа.
Поради неясни обстоятелства се оказа, че при позицията "бензин" на газовото копче колата работеше отново на газ - двете позиции бяха свързани към газовият клапан. Превързах директно бензиновите дюзи и колата не палеше, след като сипах бензин - запали, но работеше много зле. Задълбочих се в проблема и се оказа, че не е правилно зацепена и след презацепване заработи и завървя перфектно на бензин и газ.
Планът ми беше първоначално малко да я поусвежа, да премахна газта и да си я подкарвам понякога. За последващите дребни ремонти - смяна на един лагер, спирачна помпа, поправки по изпускателната система, промиване на цялата охладителна систама, масло и филтри, няма да навлизам в подробности.






Свалих всички пластмасови прагове, лайстни и вежди за да доопозная купето - а то дори без ръждички.


Януари 16, 2023, 22:32:08
Отговор #4

Неактивен misho_

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 8
Сдобих се с пълен комплект дигитален километраж до 8к оборота в близко до перфектно състояние.
През 2020-та след последващо сголбяване на ГТИ-пакета, монтажа на дигитала, друг преден прозорец, връщане на интериорът и ел.огледала - колата изглеждаше по следният начин.




Колата бе покарана така лято 2020 и в късна есен дойде момента след който дори и аз не очаквах, че колата няма да е същата.

Януари 16, 2023, 22:53:06
Отговор #5

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 3324
Много добре разказана история! Поздравления и за работата по Голфа.
 :)

Януари 18, 2023, 22:20:57
Отговор #6

Неактивен misho_

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 8
Малко, по-малко, когато имам време ще пиша как продължава историята.

Извадих двигателя в тесния гараж, които се помещава голфа и подготвих зоната на рога за тенекеджииство.



След оглед на тенекеджията взехме решение да сменим предната част на рога за да се получат нещата както искам. Колата бе закарана в халето на един приятел, той в този момент подготвяше за автосервиз, там бе и мястото където тенекеджията започна своята задача.



 Договорката ни беше той само да смени рога, а последващата обработка да си е от мен. Търсенето на читав рог за рязане всъщност се оказа трудна задача. обиколих няколко коли на обява + една всеизвестна морга, но читав рог - НЕ. Всички бяха пропити от ръжда. След доста разговори с хора в тези среди, един голфаджия, с който се познавахме само от разни чатове и два телефонни разговора ме изпрати на място да си отрежа близо до перфектен рог, впоследствие нещата се развиха до доста добро приятелство.
Рогът за присаждане




Рязането и заваряването на "новият" рог според мен бе извършена на 95% перфектно.




 За полиуретана знаех - нито тенекеждията, нито бояджията, още по-малко пък аз щяхме да го направим като от завода или дори близо до хубаво. За това реших, че сам ще го направя, та в бъдеще и да ме дразни - аз съм си виновен.




Направих и щателно измиване на моторния отсег, за да запътя колата към бояджията.


Януари 23, 2023, 22:10:00
Отговор #7

Неактивен misho_

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 8
След разговори с няколко бояджии, успях да се договоря със един, от който няколко месеца по-рано видях боядисана кола и бях впечатлен.
Първоначалната ми идея бе да се боядиса само коша и колата само външно. Обаче по негова идея бе взето решението да се боядисат фалци + всеки детайл свален, все пак да добият вид нещата.
Започнах да доразглобявам старателно. Свалих интериора. Свалих всяка пластмаса уплатнение и стъкалце от колата и в този вид отиде към бояджията.



Докато колата беше при бояджията, обърнах щателно внимание на двигателя. Всичко бе разглобено. Блокът го мих повече от половин ден и търках с какви ли не четки за да сваля всичкото масло по него. След миенето всеки момент в който имах близка среща с блока, мажех финно цилиндрите с смазка за лагери за да избегна появата на ръжда.

 Боядисах го с боя предназначена за тази цел.



Бяха измерени всички цилиндри и шиики на коляновият вал. По шииките нямаше никакви отклонения от допустимите размери. По цилиндрите хонингът седеше на доста места, само единствено в най-ниската част имаше леко отклонение над допустимото, но сметнах, че не би ми създавало никакви проблеми в бъдеще. Замених всички лагери и сегменти с нови, включително смених и лагерът който доста хора пренебрегват, а според мен е важен колкото и останалите - този на задвижващият вал за делкото и маслената помпа, за него получих помощ специален дорник в един сервиз на приятел. Работата по двигателя бе извършвана на ралични места. Чистенето и боядисването в един фургон. Почистването на булата и смяната на сегментите я извърших на терасата вкъщи докато си пиех кафето. Сглобяване в гаража на палето. Цялата работа по смяната на лагери сегменти и сглобяването на двигателя е извършена от мен. Наред с тези неща взех и всички тампони за двигателя както и комплект съединител нови.





Части: