Автор Тема: Интересни обяви за редки автомобили и части  (Прочетена 1402589 пъти)

0 Потребители и 7 Гости преглежда(т) тази тема.

Септември 22, 2018, 21:35:41
Отговор #3510

Неактивен wander

  • Публикации: 159
................
Беше ми много интересно да прочета целия ти коментар. Бях чувал за тези търгове, но такива подробности не знаех. Ще проверя за споменатите от теб снимки по другите теми. Предположенията ми, че си имал възможност да купиш висок клас съветска лимузина се оказаха верни :) Като цяло винаги са ме влечали ЗиЛ-ове, ЗиС-ове, ЗИМ-ове, чайки, дори и волги. По простата причина може би, че са представители на мисленето и системата на една изчезнала вече държава и това според мен им дава митичен образ. Особено например. Западните коли са правени от маркетолози, продиктувани от търсенето. Докато един ЗиЛ да речем е замислен и създаден изцяло с предназначението да е само и единствено служебна кола от най-висок ранг, емблема на държавата, да защитава важния човек в нея и да внася респект. Дори не знам друга марка автомобили произвеждащи само и единствено автомобили за властта. Може би китайския ЗиЛ- РЕД ФЛАГ, но и там май се продават за над половин милион евро. Изпаднах в съждения :) Иначе е нормално ЗиС-овете да са най-много. До колкото знам са произведени около 2000, докато моделите ЗиЛ след това варират между 100-200. ЗиЛ 111 е много рядък и в двете си версии 111 и 111г. Излиза само при Хрушчов, който е и главен виновник за превръщането на производството в бутиково и малко серийно, на практика изцяло ръчно. До колкото знам няма два еднакви по тегло ЗиЛа и често калник от един може да не стане на същия модел. Всеки върви с книга с парчета от различни детайли: дърво, метал, кожа и т.н. като повечето части са със собствени серийни номера, за да се намери изготовлителя ако дадат фира. От представителния клас най-много произведени са били ЗИМ-ове, около 10 000 ако не бъркам, но и те вече са огромна рядскост. Въпреки това все още изпадат по руски сайтове някой незапазен екземпляр за около 7-8 хиляди в лева. Но това е рядкост и обикновено са тоталки. Ако 90 не съм бил дете и съм имал възможност определено не бих се замислил и миг да взема запазена чайка каму ли ЗИС/ЗИЛ на добра цена. Но както и ти сам каза, по тези търгове не е имало хора от улицата :)
« Последна редакция: Септември 22, 2018, 21:40:26 от wander »

Септември 22, 2018, 21:38:10
Отговор #3511

Неактивен wander

  • Публикации: 159
 :)

Септември 22, 2018, 21:50:11
Отговор #3512

Активен РумбатаБс

  • Публикации: 3690
Е,ами то едва ли "човек от улицата" би написал подробен коментар!?
retrobs.com

Септември 23, 2018, 11:27:04
Отговор #3513

Неактивен USfan

  • Публикации: 10839
Aми, те турговете биаха открити, но в 90-те години, преди епохата на Нета, се обиавиаваха в ниакакви ведомсствени МВР вестници, или се лепиаха обиавлениа на стените на фоаиетата в НСО и в гаража им, дето така или иначе ваншни хора редко вли3аха.

Но тиа два варианта дето ми биаха и3паднали, Кадилака кабрио, и Чаиката, не беха на тургове. Иначе ра3бираемо цените штиаха да се вдигнат доста повече и да ги купиат други веднага колите.
Биаха ми пак обиавени на фактуриљ /кадилака бе бракуван, Чаиката маи не/ директно 3а купуване, което беше тогава и това ва3можна практика с коли на УБО и ваобште на МВР.

С Кадилака беше по-интересна историата, понеже на мен ми го оферираха чак, след като отка3аха да го купуват нашите тогавашни супер3ве3ди- Дони и Момчил.
Те си ги харесаха от снимките на клипа им, но понеже не работеше, те в3еха вместо него една Чаика. На неиа после Дони си се во3еше с шофиор, поне 2-3 години по Софиа.
И таиа доста умерена цена н 100 бона в инфлационни лева, беше токова ниско определена от НСО, като жест кам Дони.

3а Кадилака сажалиавам че не го в3ех, понеже сам си фен на ранни следвоенни американки.
Макар че частите му дето беха 3а правене, вкл. целиа Хром, и тогава и сега, струваха много пари да се правиат, и това ме ра3колеба тогава.
А по отн. на Чаиките 13-ки, и тогава и сега, ниамам особен сантимент, понеже ги намирам 3а отн. масови лукс соц. коли.
Когато а3 биах дете, и в 70-те, и в 80-те, те бiaха в Бг буквално навсекаде.
В Софиа по центура имаше много, по Пловдив и Варна сашто.
Хе, даже и 3латни песаци курорта тогава биаха наводнени с Чаики, покраи почивните станции там на Министерски сувет и ЦК....
И в тоиа аспект, ми седеха красиви, но масовки 13-ќите, поне според моиа вкус.
А 12-ките па ми се виждаха ептен бавни, и доста гро3ни

Много повече, и тогава и сега харесвах 14-ки, че в БГ беха по-редки.
Ама в 90-те ги немаше на продажби от НСО, а на последниа им тург в 2008 год, беха по-скупи на краини цени и от 13-ките.

3иЛ-овете от друга страна, са друго нешто.  O:-)
Оште отдавна сам тотално влиубен в тиах, и особено в парадните куса ба3а кабриота, версии 114/115/117,  или там по-новите -41044.
Особено точно да са в гама на парадните им цветове от сиво-синкаво или 3елено, с червена или бежова кожа салон, много ми харесват...

Имам сега един приател, дето живееше в Москва в 90-те години, и оттогава има приателски контакти с ра3ни домакини и началници в гаража на ФСБ.
Редовно го тормо3иа да ги пита, какво става с местните правителствени 3иЛ-ове, и може ли да кацне некои от тиах некога на ниска цена,
Ама тои отговариа винаги, ра3бираемо, че е трудна работа.
Ка3ва, че в руските богаташи има култ кум 3иЛа, и ако некоиа лиму2ина и3падне да се продава некаде в региона, веднага там плаштат еквивалент на по 100-200000 долара, да го купиат местните.

Тоест в Русиа сега вероиатно цените на 3иЛ лиму3ини са по-високи, от другаде в Европа.
А3 го тормо3ех наи-вече 3а парадните кабриота да пита, там служителите в ФСБ.
Тои питал, и му ка3али, че от тех в Кремал сега имат в наличност само 4 или 6, нешто такова.
Доставиали ги пре3 5-10 години периоди, по 2 или 4 броиа само, и така.
Немали много, поне не в Москва.
Та, моиа човек доскоро ка3ваше, че кабрио в Русиа и региона да се купи, нема шанс.
Е, освен ако не и3падне некое кабрио от Армениа, Гру3иа или там Монголиа  :)) примерно, дадено едно време.

Но преди неколко дни, додоха от Москва други новини.
Ка3али на моиа човек, че до 1 година може и да се продават некои от старите 3иЛове в Кремал, вкл. може би и 1-2 кабриота, понеже штели да доставиат новите руски лиму3ини.
Цените не се 3наели, но штели да будат около половин милион $ на кабриотата. Плус вероатно, оште доста кинти подкупи, човек да се докопа баш до таиа броика кабрио, дето ште се продава.

Ако имах да дам толкова пари, веднага бих се наредил да черпиа некои отговорен руснак да ме уреди.  :))
Кабрио 3иЛ, особено куса ба3а, и3пада много редко в живота да се продава.

А чичките от ФСБ в монента оферират на моиа човек неколко броики Волги от 2001-2002 год прои3водство.
Не ра3брах точните им моделни о3начениа, нешто с по 5 цифри биаха.
тиа Волги били карани активно в всекидневниа кортеж на Путин, и во3или офицери от охраната му. Оборудвани били с мотори Митсубиши 140 кониа 2.4 литрови, и подобрени спирачки и окачване. Искат им сега ФСБ единна цена от еквивалент на 5000 $ на кола.
Всичките били черни или светлосиви /или там, сребристи/, и били на пробе3и от 110-120000 км,

И да не сме постни само с текстчета, ето некои оригинални рекламни 3аводски снимки на 3иЛ-ове, както и такива от паради на Червениа плоштад, може да са интересни на колегите.
Тук и се виждат повечето версии на каросериите и предниците, на 3ИЛ-овете след 110 гамите.

Прави впечатление, че ранните версии на 111 доста приличат на Чаика 13.
Има ги и по амер. тертип двуцветни.
А пак 111, са последните 3иЛ-ове кабрио с дулго междуосие и 4 врати.
От 114 платформата насам, всички 3иЛ-ове кабрио вече са с куса ба3а каросерии и 2-вратки.






















« Последна редакция: Септември 23, 2018, 12:18:14 от USfan »

Септември 23, 2018, 12:11:51
Отговор #3514

Неактивен USfan

  • Публикации: 10839
И, така или иначе се отпеснах на тема редките и страхотни кабриота, ето снимки на последните версии на 3иЛ-овете кабрио, както и некои редки фотоси от паради на 3иС кабрио.
на една от снимките има 3 броиа кабриота на веднаж. Странно.
А може би 2-та титулиарни чакат участие в Парада, а третиа седи ре3ерва, ако некои от двата даде случаино фира в посл. момент.

А ето таиа статиа дава светлина по отн. на 3иЛ-овете кабрио.

https://www.drive2.ru/l/6885538/



















Септември 23, 2018, 15:23:50
Отговор #3515

Неактивен wander

  • Публикации: 159
Не знаех, че Дони се е возил в чайка :) Иначе до сега не бях обърнал внимание, че по-късните кабриолети са къса база. То тя къса-къса пак е над 5 метра, просто другия гони 7. Иначе високия клас съветски коли следват една странна на пръв поглед логика. Така например на зиловете, които са ръчно изработени, всеки детайл и материал се е тествал, себестойността на колата е огромна заради малкия тираж, това може би е единствената съветска кола висок клас, която не отстъпва по екстри и качество на високия клас западни аналози от същите години, та там копчета по таблото са еднакви с на камион зил.... Всеки би си казал егати, но това е защото сега е странна логиката на тогавашната система на производство, като идеята е,че отпред е работното място на обикновен човек. Няма уж смисъл да се прави нещо по-така за него. Цялото предназначение на колата е безопасността и комфорта на пасажера отзад. Сега не може да си представим майбах с копчета от рейс на градския транспорт, защото веднага ще бъде оплют по ревюта, но тогава и там за това на никой не му е пукало. Това е един от чара на соц колите, техния собствен изолиран свят в който са се позицонирали. Ето още един малко известен факт. По времето на Сталин на ЗиС-ове и ЗиМ-ве са се возили на високопоставените държавни служители. Но тъй като уж всички са били равни, затова пускат от двете марки и маршрутни таксита, обикновени и обслужващи различни институции. Идеята е била да са достъпни и за народа. По-късно с драстичното намаление на производството на чайки и ЗиЛове е било твърде скъпо да има таксита такива и затова като компромисен вариант преобладават волги. Т.е. само и само да се запази измислената логика, че и обикновен човек трябва да има достъп да висок клас советска лимузина. Иначе в този клип има ревю на зил кабриолет, интересно е:

Това е на ЗИС 110:

Тези две статии също са много интересни, сравнения между чайки и зилове, като на едното се сравнява с къса база:
https://pikabu.ru/story/otlichiya_zil_111_ot_gaz_13_chayka_3989179
https://66.ru/auto/news/71215/

Септември 24, 2018, 16:00:32
Отговор #3516

Неактивен USfan

  • Публикации: 10839
3а статиите и линковете мерси, гледах ги всичките, много са интересни.

А ето един клип с обстоино во3ене на 3иЛ 41045, които е в Америка попаднал.
3а него ка3ват, че е от колите, во3или Горбачов.
Но, малко ми е смешно така и 3иЛа, че и Ладата, човек да ги гледа в американската провинциа.
Седат странно на фона на подредените, но средна хубост домове.

И ваобште, тук си прав, по отн. на аурата на отминалите епохи и империи.
Дали сега струва на старо 100 или 200000 долара, една лиму3ина 3иЛ, или повече, все едно.
Губи и се малко чара, да може да си иа купи на старо всеки с толкова пари.

Друго е било да си примерно Горбачов, или Громико, и да ти се полага гратис, само понеже си диктатор, или там, много ВИП комунист в соца.
А пропо, наи-редките 3акрити 3иЛове след линеиките са кусите ба3и седани маи.
3а тех пишат, че много обичал да ги кара лично Брежнев, O:-) оште докато можел да кара.

А и кусите ба3и са били не черни, а обикновено тамносини или бордо на цветове.
Което 3а мен ги прави оште по-готини ви3уално, а и ваобште.
Интересно и куси ба3и седани по колко се таргуват сега, ако ги има да се продават де.
А3 поне ни един куса ба3а не сам гледал в реална обиава да се продава.
Напр. пише в ониа статии, че от 117-ките само 50 броиа куси са правени,



Ето и друг обстоен филм, дето има освен пробване на куса ба3а 115, и с редки документални кадри с 3иЛ-ове, вкл, и опита 3а покушение над кортежа на Брежнев в 1969 год.
Таиа куса ба3а 115 от клипа има много интересна историа.
Во3ил е в 70-те всеки ден шефа на КГБ Андропов, после е бил представителна кола на руското посолство в Париж, а след 1992 година го купува руско семеиство колекционери.
Супругата, моиа адаашка, го кара всекидневно лично в течение на 4 години, по улиците на Москва.
Това семеиство сега има добра колекциа от 3иЛове, перлата сред които е един 110 кабрио на Хрушчов.



А това е статиата в Вики по отн на ГОН /Гараж особово на3начениа/.
В таиа дуржавна служба, поделение на ФСБ /преди КГБ/, от десетилетиа се грижат 3а експлоатациата на колите на елита в СССР, а сега в Руската федерациа.
Повечето 3иЛ-ове в Русиа на дуржавна служба те ги сахраниават.
Пиша повечето, понеже напр. в Мин на отбраната отговариат 3а 3-те броики Кремалски кабриота /2 основни и 1 ре3ервна/, дето па3иат 3а военни паради в Москва.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B6_%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F
« Последна редакция: Септември 24, 2018, 17:14:21 от USfan »

Октомври 05, 2018, 12:13:45
Отговор #3517

Неактивен yoz

  • Публикации: 357

Октомври 20, 2018, 20:37:13
Отговор #3518

Неактивен wander

  • Публикации: 159
Директорска волга на доста завишена като за без регистрация цена: